Борисов задължи министрите лично да отговарят за въвеждането на електронни услуги

Борисов задължи министрите лично да отговарят за въвеждането на електронни услуги

© Николай ДойчиновОценката за работата на министрите ще минава през това докъде е стигнала работата им по електронното управление. Това се разбира от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството. В разпространената част от стенограмата той и вицепремиерът Томислав Донев обясняват на колегите си, че трябва лично да отговарят за процесите във ведомствата им.


Дончев препоръчва по проекта за електронно управление да са отговорни персонално министрите или хора в техните ведомства на висока позиция. Към момента с това били натоварени хора на ниски длъжности, от чиято работа нямало никакъв ефект.


"Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление. Всички партии от коалицията го имат в програмите си. Това е най-сериозната тема за борба с корупцията, то максимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой друг, който да трябва да те чака да му кажеш какво да направи Лично! Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Това е нещо много значимо и ако има някой против, да каже: "Против съм, считам, че това е харчене на ресурс, време и т.н." Щом сме го приели, трябва да го докараме докрай", обявява Борисов.
Практиката от тези няколко месеца показва, че нито един процес не може да бъде доведен докрай без политически натиск, в най-добрия смисъл на думата, допълва Дончев.


Обобщава, че към момента само няколко администрации имат създадена организация по въпроса - Министерството на финансите, НАП, НОИ и Агенцията по вписванията. В допълнение няколко ведомства изобщо нямали титуляри на ИТ отделите – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката.


Борисов се обръща персонално към здравния министър, като посочва, че с него са говорили за пускането на множество електронни.


Министърът на финансите предлага да се създаде мобилно звено в държавното дружество "Информационно обслужване" АД, което да се ползва съвместно от администрациите. Обяснява, че е трудно да се намерят завеждащи ИТ отделите, които да са в състояние да вършат нужната работа, а на мобилното звено да се плаща "по съответния начин". Задачата на това звено ще е да извършва одити на съответните ведомствени системи и да им осигурява обслужване. Според него е трудно в 120 администрации да се намери персонал за целта, а другите специалисти са скъпи. От думите му се разбира, че не говори за хора, които да ръководят процесите по въвеждането на електронно управление, а такива, които да ходят "да побутнат сървъра, да конфигурират нещо".


Вицепремиерът Томислав Дончев подкрепя идеята с допълнението, че това трябва да е задължително, защото опитът му с проект за споделени услуги показал, че само две министерства се отзовали.


Външният министър Екатерина Захариева също обяснява, че такива специалисти трудно се наемат за заплатите, които им се предлагат, и че тя е решила въпроса в нейното ведомство чрез обществена поръчка.
Премиерът напомня, че това е важна задача, въпреки че министрите я неглижират на фона на всекидневните си задачи.


"Ето тези гривни – колко време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме! Две години не може да мине обществената поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги правят, говорете с тях", обръща се той към вицепремиера Валери Симеонов. Премиерът има предвид забавеното с години въвеждане на гривни за дистанционен контрол върху поставени под домашен арест.


Изведнъж отново насочва разговора към инфраструктурата и посочва, че е "дал" пътната агенция под контрола на финансовия министър, за да си гарантира, че тол-системата ще бъде изградена поне с ден по-рано от очакваното. Връща се към репликата отпреди години, че асфалт не се яде, но пак посочва, че час по-скоро трябва да се завършат основните пътища в страната – автомагистрала "Хемус", "Струма", пътят Ботевград – Мездра.


От стенограмата не се разбира дали в крайна сметка ще се създаде това мобилно звено в "Информационно обслужване".

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Оценката за работата на министрите ще минава през това докъде е стигнала работата им по електронното управление"

  Някои от тях може и да не ползват компютър

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 225 Гневно

  Манифестируемият ефект от нискоинтелигентни кауни облечени с власт е драматически трагичен, при което не са наранени просто чувства и емоции, а страда цял един НАРОД !!!

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Весело

  Очертава се остър недостиг на пуканки

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 291 Любопитно

  Ако Борисов влага смисъл в думата "услуги" да се свърши работа на наште ора то можем и без електронна услуга. НАГ, СО всички районни кметства и дирекции на СО ще умрат от глад ако се въведе електронната услуга.

 5. 5 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 848 Весело


  Който не си въведе услугата -100 камшика на голо пред министерския съвет!!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Нагъл лъжец..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ако всеки един министър започне да въвежда тези услуги както му скимне без общи правила и стандарт ще се стигне до под кривата круша. Да не говорим пък за кметовете.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  М-да-а-а-а...! Успехите в електронното управление, остават за светлото бъдеще...! А през първия си мандат през 2009-та година, имаше специален зам.министър в МТ, който отговаряше за електронното управление и трябваше да е свършил всичката работа! :)

  Между другото, съвсем наскоро загубих два дена в две различни дирекции на НАП, че да издирвам следите на едно електронно уведомление, за потвърждаване на електронен подпис... Едни лелки се чешат по главите и ми обясняват, как съм бил виновен, пък те не знаели, защо точно се е получило така. От едната дирекция пратили електронно уведомлението в другата и уведомлението, някак си изчезнало. Следователно, тоя дето иска потвърждение е виновен! Както и да е, накрая се наместиха нещата, ама отидоха два дена в разходки и излишни разправии...
  Следва да се има в предвид, че в това отношение (електронни услуги) НАП са доста напред в сравнение с останалите държавни администрации. При останалите, не ми се мисли, какво е... Някъде, все още си пращат факсове...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не е за пръв път това вменяване на тези задължения. Пак на едно заседание на правителството отдавна Борисов беше казал същото. Колкото до завеждащите IT отделите, направете справка колко е заплатата на Карина (КФН), разделете я на 3 или 4 и ще намерите хора, но и трябва да махнете партийните "смукачки" в администрацията и да я съкратите значително. Изобщо всъщност за да се случат нещата някой в държавата трябва да има визия за развитието и в дългосрочен план, нещо което политиците нямат - те само стрижат народа.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Електронното правителство е вредно за корупцията. Така, че няма почва по нашите ширини. Без значение кой е на власт.

 11. 11 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално
 12. 12 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 719 Весело

  Борисов задължил министрите, пък те си питали половите органи...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Айде нема нужда пак да се прави на герой.

 14. 14 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Весело

  "Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление."
  Вие това че няма да го направите - няма. И какво остана то за спомен мандата, значи?
  И да поправя редакцията - не е казал "направим", а "направиме".

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#9] от "Uprsport":

  Така е. На родните политикани от последните 29 години им липсва визия за следващите 25-50-100 години как ще се развива държавата ни (извън техните частни интереси). Управлението е ден за ден, от мандат до мандат.

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Вярно е това, което казвате за е-управлението и корупцията, но според мен в близко бъдеще първото ще стане факт и в някакъв момент ще започне ефективна борба с подкупите - дали по румънски или друг модел, но е неизбежно. Количествените натрупвания водят до качествени изменения, вкл. в предпочитанията на избирателите, които след 29 години лъжи и демагогия повече ще се замислят дали и на кого да гласуват доверие. Аз лично вярвам само на ПП БСДД и на ПП "Да, България!".

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":

  Българинът не е против корупцията. Няма нищо против да вземе. Или да даде за да заобиколи правилата. Та затова ще борим една имагинерна дребна корупция.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  "... Външният министър Екатерина Захариева също обяснява, че такива специалисти трудно се наемат за заплатите, които им се предлагат, и че тя е решила въпроса в нейното ведомство чрез обществена поръчка. ...".

  Как така, нямат пари за заплати на специалисти, а пък имат пари за обществена поръчка?! Интересно...! На персонал не можели да плащат, на фирма изпълнител обаче, може. :)

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Баба/леля Цецка хакер?! Трудно си го представям!

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Весело

  Ако всеки един министър започне да въвежда тези услуги както му скимне без общи правила и стандарт ще се стигне до под кривата круша.
  —цитат от коментар 7 на palav_nik


  Правилна мисъл, но кой тогава да отговаря за въвеждане на тези услуги? Няма да е г-н Борисов, я! По лесно да се изкомандват тези подчинени, които са му пред очите, че за другия подход се иска мисъл...

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Как така, нямат пари за заплати на специалисти, а пък имат пари за обществена поръчка?! Интересно...! На персонал не можели да плащат, на фирма изпълнител обаче, може. :)
  —цитат от коментар 17 на tww09306483


  Всъщност, идеята да се използва обществена поръчка е правилна! Основната дейност на министерствата не е да разработват и внедряват ИТ системи. Те дори нямат хората, които могат да подберат и назначат бързо квалифицирани специалисти. Освен това, след няколко месеца като се свърши проекта какво ще правят с тези специалисти назначени на държавна служба?

  Проблемът с държавните поръчки е корупцията. Както чувам, около 30% от сумата се връща обратно като подкуп за висшето държавно ръководство. Но с този проблем трябва да се преборим ако искаме да имаме държава - независимо дали е поръчка за строителство на магистрали или въвеждане на електронни услуги.

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":Българинът не е против корупцията. Няма нищо против да вземе. Или да даде за да заобиколи правилата. Та затова ще борим една имагинерна дребна корупция.
  —цитат от коментар 16 на Цецо


  Страхувам се, че сте прав. За да се преборим с корупцията се изисква нетърпимост в обществото. Докато няма съгласие че с корупция (на всички нива) е по-зле и за държавата и за всички ни, няма да има и политици на власт, които да се борят с нея.

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Весело

  Борисов задължил министрите, пък те си питали половите органи...
  —цитат от коментар 12 на arnautsky


  Колко политически правилно и неутрално по отношение на пола на министрите :-)

 23. 23 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 334 Весело

  Ех ех, който е измислил на Тръмп модела на управление все едно нас е гледал. ЕДИН е той, седи им отгоре и ги строява в две редици! Казва "Скачай!", а те само питат "Колко високо, СЪР?"

  Страшна пародия.

  panem et circenses
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#16] от "Цецо":

  Не съм сигурен. Ако на обществото всекидневно му се обяснява какви са ефектите на корупцията върху качеството на живота ни, то реакция определено ще има. Защото тя е основната причина за бедите ни в годините на прехода, а имаме потенциал да бъдем много повече от сегашното си състояние като народ и държава. Вижте Гърция, Сърбия, Румъния - мисля, че и там подкупността е в същите размери, но има борба с нея и качеството на живот е чувствително по-различно.

 25. 25 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  През първия мандат на ББ, естонският президент беше в България и предложи БЕЗПЛАТНО универсален софтуер за електронни услуги, така, като го използват в Естония. Универсален, а не във всяко министерство отделна каша. ББ тогава отказа безплатния софтуер, защото в него няма далавера. А сега го играе загрижен за поданиците си. Накрая ще хвърлят едни милиони за някакви частични програми, които при това няма да са съвместими между отделните министерства. Господин Борисов, лъжете целия народ, че Ви е грижа за електронното управление. Изобщо не Ви е грижа, защото няма далавера. Ако Ви беше грижа, защо не се обадите на естонския президент? Може този път да не е безплатно, но ще бъде еднократно за цялата страна, за всички министерства. Само че няма да го направита, нали?

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Едно време Петър 1 започнал с резане на бради на аристократите си.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK