Как може да бъде преборен езикът на омразата

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя конференция "София казва "не" на словото на омразата и екстремизма". В нея участие взеха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на образование Деница Сачева

© Юлия Лазарова

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя конференция "София казва "не" на словото на омразата и екстремизма". В нея участие взеха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на образование Деница СачеваПовече часове за гражданско образование е една от обсъжданите от образователното министерство мерки срещу разпространяването на речта на омразата. Вероятно от следващата учебна година в учебната програма ще бъдат включени допълнително часове по гражданско образование, като в рамките на проект ще бъдат обучени и 50 учители.


Това се разбра от изявлението на заместник-министъра на образованието Деница Сачева. Тя взе участие във форума "София казва не на омразата и насилието", организирана от сдружението за човешки права "Маргиналия", "Интернет общество – България". Съорганизатори са от Столичната община, а партньори са "Шалом" и "Гьоте институт".


Целта на Международния форум е да демонстрира в началото на председателството на България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма и екстремизма, обявиха от организаторите. Сред участниците бяха американският посланик Ерик Рубин, посланикът на Израел Ирит Литман, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на различни неправителствени организации.
Междувременно Държавният департамент на САЩ разпространи в четвъртък предупреждение до своите граждани в София – да избягват района около Софийския университет "Св. Климент Охридски" заради планиран там между 16.30 и 18.30 часа протест в защита на шествието в памет на ген. Христо Луков.<br /><br />Няколко десетки души, защитаващи провеждането на "Луковмарш", се събраха до университета, когато там се провеждаше третата част от конференцията, но до напрежение не се стигна.

© Велко Ангелов

Междувременно Държавният департамент на САЩ разпространи в четвъртък предупреждение до своите граждани в София – да избягват района около Софийския университет "Св. Климент Охридски" заради планиран там между 16.30 и 18.30 часа протест в защита на шествието в памет на ген. Христо Луков.


Няколко десетки души, защитаващи провеждането на "Луковмарш", се събраха до университета, когато там се провеждаше третата част от конференцията, но до напрежение не се стигна.


Без образование демокрацията не работи в полза на хората


"Последното международно проучване за гражданско образование, проведено през 2016 година сред осмокласници (3800 училища в 24 страни, в България - 2966 ученици от 147 училища), показа, че според 60% от осмокласниците идеалът им за добър гражданин се покрива с човек, който изучава историята, докато едва 38% от съучениците им в други страни отдават първостепенно значение на тази характеристика. 37% от българчетата смятат, че добрият гражданин трябва да гласува на всички национални избори", обяви Сачева. По думите й изследването показва обаче, че много малък дял ученици смятат, че добрият гражданин трябва да участва в политически партии или дискусии.


"Над 40% от учениците смятат, че винаги трябва да спазват законите. Всичко това поставя с по-голяма острота необходимостта от това да се постави акцент върху образованието в прогимназиалния етап. В този много важен момент за развитието на учениците няма нито интегриран учебен предмет, насочен към гражданското образование... нито самостоятелен учебен предмет", заяви Сачева.


По думите й в следващите години министерството на образованието ще реализира проекти, свързани с обучение на учители по гражданско образование и интеркултурно образование. "Ще бъде оказана и финансова подкрепа за пилотно въвеждане на образование за демократично гражданство и интеркултурно образование в допълнителни часове."


"Стремежът на всички граждани към повече истина, справедливост и прозрачност минава единствено и само през изграждането на по-образовано, компетентно и знаещо общество. Без знания и умения за отсяване на зърното от плявата, без функционална грамотност, без медийна грамотност и гражданска култура демокрацията не може да функционира в полза на хората", завърши обръщението си още заместник-министър Сачева.


По думите й големият е въпрос не само защо речта на омразата съществува, а как може да се разшири "територията на нашия остров".


Фандъкова: Борбата с езика на омразата означава да правиш добро


Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред участниците в конференцията, че Столичната община години наред не съгласува шествието "Луковмарш" - митинг, организиран ежегодно в памет на ген. Христо Луков. Събитието всяка година събира в София различни неонацистки организации и провокира дебат и недоволство в обществото. Всяка година има и призив за забраната му.


"Предстои една проява, която коментираме ежегодно. Искам ясно да кажа, че години наред Столичната община не съгласува провеждането на шествието", заяви кметът. Тя допълни:


"През 2017 г. постъпиха уведомления за това събитие и аз издадох две заповеди за забрана, но за съжаление те бяха обжалвани в съда. В момента, тази година, това събитие няма съгласуване, то няма място в нашия град освен поднасянето на цветя пред паметната плоча", заяви още Фандъкова.


"Борбата с езика на омразата означава да правиш добро, а не просто да говориш за него", смята още кметът на София. По думите й войнстващото налагане на една гледна точка като единствената никога не води до добро.
"Длъжници сме на обществото по отношение на информираността и възпитанието на гражданите и се надявам представителите на академичната общност и учените да наваксат тази празнота, запознавайки хората с характеристиката и същността на проблема. Столицата е град, в който съжителстват хора с различно вероизповедание и етнос, духът на София е в добросъседството и толерантността - така се пазят здравите основи на нацията", смята още Фандъкова.


Форумът се организирана от сдружението за човешки права "Маргиналия", в чието ръководство е Юлиана Методиева (снимката). Другите съорганизатори са "Интернет общество – България", Столичната община, а партньори са "Шалом" и "Гьоте институт"

© Юлия Лазарова

Форумът се организирана от сдружението за човешки права "Маргиналия", в чието ръководство е Юлиана Методиева (снимката). Другите съорганизатори са "Интернет общество – България", Столичната община, а партньори са "Шалом" и "Гьоте институт"


Американският посланик: Думите с омраза и отрова подкопават националното единство


Междувременно Държавния департамент на САЩ разпространи в четвъртък предупреждение до своите граждани в София – да избягват района около Софийския университет "Св. Климент Охридски" заради планиран там между 16.30 и 18.30 часа протест в защита на шествието в памет на ген. Христо Луков.


"България има история на толерантност, достойна за подражание. История, която е повод за национална гордост и за респект в международен план. Историята на България в духа на толерантността и включването, както и напредъкът в по-близкото минало не бива да бъдат изопачавани от онези, които се стремят да разделят българите по расови, политически и социални разделителни признаци. И нека да бъдем наясно: трябва да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята или за възвеличаване на исторически личности, които са сеели омраза и нетолерантност. В стремежа си да извлечем положителните уроци от историята е важно да не допускаме негативните поуки да бъдат приемани за пример за подражание", заяви Рубин.


Той също акцентира върху необходимостта от образователни програми, с които да се помогне децата да възприемат концепциите за толерантност и приемане на многообразието. "Именно училищата са мястото, откъдето трябва да се започне. Децата научават това, което виждат и чуват. Толерантността се проявява отрано. За съжаление и нетолерантността се проявява отрано. Нашата задача като глобално общество е да гарантираме, че всяко дете получава толерантност към своя етнос, религия и произход", смята още дипломатът.


Според него всяко дете трябва да получи посланието, че всички хора заслужават едно и също уважение. "Ние имаме привилегията да живеем в свободни общества, където свободата на словото е неотменно право, но е важно онези, които упражняват свободата на словото, винаги да са наясно, че думите, изпълнени с омраза и отрова, дори и когато са защитени от закона, подкопават националното единство и силата на нацията", заяви още Рубин.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Как се бори езика на омразата"

  Не е нужно. Това е част от свободата на словото!

 2. 2 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "По думите й войнстващото налагане на една гледна точка като единствената никога не води до добро."

  Ами тогава защо пречите на други гледни точки различни от вашата?

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2217 Разстроено

  "Как се бори езика на омразата"

  Интелигентно. Затова и се разпространява все повече.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  Най-лесно се бори езика на омразата, като се забранят НПО -тата, които се борят с езика на омразата !

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2993 Весело

  Да залепят устата на В.Симеонов и готово!

 6. 6 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Да залепят устата на В.Симеонов и готово!
  —цитат от коментар 5 на hodounski


  Не е ли по-добре да върнем принудителното заселване?
  Или да отворим пак лагерите в Ловеч и Белене?
  Там несъгласните ще се превъзпитават и ще работят з обществото?
  :)

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3009 Весело

  Американският посланик: Думите с омраза и отрова подкопават националното единство"
  сериозно ? много тънка ирония . и грант за свобода на словото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Как се бори.....като си запушиш ушите.....

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Бори се с повече работа на модератора. В този форум трябва яко триене на доста коментари.

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1304 Весело

  Да залепят устата на В.Симеонов и готово!
  —цитат от коментар 5 на hodounski


  +++++++++++++++++++++ Правилно с туткал. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 388 Любопитно

  ''добрият гражданин трябва да участва в политически партии или дискусии.''
  Ма, задължително ли? Може ли от двете да избера БЗНС? :)

  А! Пак ли ше връщат общественото порицание? :)

  Защо маргиналните не са дали примери за език на омразата?
  А дефиницията къде е?

  https://goo.gl/8W6QDg

  Тува, хоето хо ховорът в КатунитцЪ хи хАсенуфград бхрои ли се?

 12. 12 Профил на Bоlkоnskу
  Bоlkоnskу
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще се обучават учители в гражданско образование.Тази ще се провери от родителите.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Кой ще дефинира кое е език на омразата. :)

  Ако изтъкнеш факта, че някои има ниско IQ и това е вярно - това език на омразата ли е? ;)

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#13] от "realguru":

  Не,на истината.

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Любопитно

  А как се бори политическата коректност и мултикултурализЪма?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Аз повече омраза от това, което ежедневно се излива от разни НПО-та и медии не мога да си представя, та не знам. И не схващам защо някакви хора могат да имат право да излизат и да развяват голите си телеса и сексуални фетиши, а други нямат право да почетат български генерал, убит от мръсни болшевишки отрепки. Щом се разрешава на Жаблянов да се подиграва с десетките хиляди убити от комуноидите, значи всичко е позволено.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2293 Любопитно

  "През 2017 г. постъпиха уведомления за това събитие и аз издадох две заповеди за забрана, но за съжаление те бяха обжалвани в съда"

  "Уведомленията" на какъв език бяха написани - на омразен или на английски?
  Кой провери дали двете заповеди са издадени на езика на любовта към ген. Луков?
  Това "за съжаление" не е ли от арсенала на "омразата", защото по Конституция всеки засегнат гражданин има право на правна защита като един от начините е обжалване?
  А да не би съдът да е издал някакво решение/определение на "омразен език" за г-жа Фандъкова? Сиреч общинските юристи в едно с шефа си са правно-неграмотни .... и сега ще трябва да карат отново осми клас с часовете по "гражданско образование" и "интеркултурно образУвание" ... като Луковмарш.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2293 Весело

  До коментар [#13] от "realguru":

  "Ако изтъкнеш факта, че някои има ниско IQ и това е вярно - това език на омразата ли е? "

  Тц, това езика на Кашпировски - опит за внушения на измислени (IQ) "факти" (една жена на пазара каза, че 100% от нищото е много ниска топка, опс "цифра").

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Любопитно

  До коментар [#12] от "Bоlkоnskу":

  И по какъв начин това ще е различно от подхода при "развинтения социализъм"? Лесно е да се предаде материала, да се изпитат учениците, да им се поставят бележките и работата е свършена. Много по-трудно е гражданското възпитание да стане процес на комплексно адресиране на проблема от училището (да минава през предметите), социалната дейност в полза на обществото, лидерство и личен пример от държавните и политическите ръководители на всички нива.
  Един простичък въпрос за подобна програма би бил:
  "С какво може да се гордее българският гражданин днес?"

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2293 Весело

  До коментар [#9] от "ВЕЛКОВ":

  "В този форум трябва яко триене на доста коментари."

  То, всички коментари са написани на "езика на клавиатурата" и неговите интеркултурни "богатства" като "копи-пейс", спелчек и емотикон (за по-разтропаните).
  Призовавате модераторите да се набутат в чувствителен джендър "пипни ме тук-пипни ме там" (за тъч-къч скриновете). После ще трябва да се БОРИМ за тяхното спасение от НПО-шките БОР-ци, обвинили ги, че насилват (психологическо и/или писихическо увреждане) на "правилния" (за жертва, де) джендър.
  Голяма борба ще падне .... по опазване на Дан Колов-ски стереотипи.

 21. 21 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 248 Неутрално

  брях, ще се разплача. Болшевиките неолиберали пак са събрали да говорят празни приказки и да анатемосват всички, несъгласни с тяхната социална социалистическа доктрина. Лицемерие и наглост на квадрат.

 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Езика на омразата е нов етап от прецакването. Ама той предишния с ИК не мина. И тука няма да се получи.

  Ей тия искат още власт. Вижте ги какви са бизнесмени, бизнеслейдита и бизнесджендъри.

  www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/component/content/article/29/1103--2018

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Не съм съгласен, че казването на истини е език на омраза! Иначе ще се превърнем в цивилизация на лъжите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  "Лесно е да се предаде материала"

  А материал има ли за "предаване"? Щото навремето гражданското образование по (научен) комунизъм (досущ като научен джендъризъм) се състоеше от вяра и заклинания. Просто, новите "леви и модерни" бяха гребали с черпака от (старото) вероучение.

  Апропо, когато бях по-млад и по-глупав, много споделях идеята в средното образование да се въведе "основи на правото" (в едно с анатомия на човека). Сега съм силно разколебан. От една страна, основите на правото и анатомията се подменят от свободни търгаши всяка година (нарушителите на закона стават "мигранти", органите на човека не са вече уникални, а стока за контролирана търговия). От друга страна, няма общоприет "инструментариум" за проверка на истината. Навремето един учител се опита да въведе математическа логика и родителите, уж на деца-математици, ревнаха, че нищо не разбират, опс тормозел децата (дежурната реплика на майки, еманци- и ланци- патки).
  А в случая хуманитарите (философи, богослови, социо-, полито- и други лъжци) са си присвоили "гражданското образУвание" и чакат "усвояването" на грантове и от държавата.

 25. 25 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1259 Любопитно

  Няма нужда. Аз подкрепям Луковмарш не само заради паметта на генерала, но най-вече за защитата на свободата на словото! Няма едностранна свобода на словото!

  А хамериканците да се запитат какво стана във Вирджиния лятото? И също така какво направиха на Occupy Wall Street движението? Спазиха ли им свободата на изразяване?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 652 Неутрално

  КОПЕЛЕТА МРЪСНИ!
  Докато те текат да живееш в лайната, требва да са радостни, че само ги псуваш!
  ЩОТ МОЖ ДА ИМ ВИКАШ БИХТЕ ЛИ БИЛИ ТАКА ДОБРИ ДА ИЗПРУЖИТЕ ВРАТ, ЗАЩОТО ИСКАМ БЕЗБОЛЕЗНЕНО ДА ВИ СРЕЖА АОРТАТА? или да ги псуваш и да кършиш ръце от безсилие.
  Убий езика на омразата. направо почвая да действаш с омраза и агресион. тогава и само тагава ше им се стъжни. война!

 27. 27 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Лесно може да бъде преборен. Приемете, че не винаги личното мнение разли1но от либ. мейнфрейм е лошо. И всеки има право да го има, И ако не си съгласен, не си фашист, нацист или расист.
  Иначе истинските фашисти и расисти да се появят е въпрос на време.
  Махалото, Сър,

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  До коментар [#24] от "wanderer":

  Моделът е доста типичен за прилагане от НПО-та. Наблюдавах с каква радост грантаджиите го приложиха в Русия в средата на 90-те, а и руснаците бяха щастливи - също като "научен комунизъм". Тогава спорехме с идеолозите (в САЩ), посочвайки им, че в САЩ няма такъв предмет, че гражданското възпитание е субект на всички елементи в материала преподаван в училище и извънкласните дейности. Групата около идеите на Сорос обаче беше много инициативна и напориста, имаше влияние в администрацията на Клинтън (Сорос тогава работеше в Русия). Е, останалото си го знаем :-)

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Хахаха! Започваме да борим “престъпмисъл” и всичките “мислопрестъпници”? Това вече е направено, не откривайте колелото отново! Става с контрола на действителността, наречен “двумисъл”! Това е “да се придържаш едновременно към две мнения, които взаимно се изключват;да използваш логиката срещу логиката; да отричаш морала и да твърдиш, че държиш на него;да вярваш, че демокрацията е невъзможна и че Партията е пазител на демокрацията; за да се разбере двумисъл трябва да се приложи двумисъл”. Не се пънете, Джордж Оруел го е направил преди има-няма 80 години! Четете 1984!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Предварително условие за преодоляване на езика на омразата е премахването на всички "паметнници" от времето на тоталитаризма, които се изградени именно за да сеят омраза.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Никак.
  Защото понятието "език на омразата" е мъгляво дефинирано с цел налагане на "политкоректност" (чети: лицемерие). Тоест служи като ефективен и "благоприличен" механизъм за цензура, за омаскаряване на опонент, когото не можеш победи с аргументи.

  Мемът "език на омразата" е елемент от налагания ни "новоговор" оруеловски тип.
  Горки ни Ерик! С романа си 1984 ти се опита да предупредиш хората за дебнеща заплаха, а се получи, че даде на манипулаторите инструкция как да манипулират!

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Много добре! Съвсем сериозно. Замислете се момци и момичета.
  Кой определя какво е език на омразата? Нашият другар съюзник американския посланик. Как се бори американския ни съюзник с това? Посредством едно НПО - "Америка за България". ТЕ финансират. Лоялен ли е американския посланик към държавата си? Разбира се. Защитава американските интереси. Така и трябва.
  НПО ли е "Америка за България". Ами да, ама само защото не зависи от нашето правителство. Плаща за борба с езика на омразата. ПЛАЩА за обучение.
  Добре да вземем да се обучим с техните пари. На техниките за борба с езика на омразата.
  Щом е борба значи ще е битка. Щом е битка значи един език на омразата ще се бори с друг език на омразата. Само гледната точка ще е диаметрална. Всеки ще си защитава интересите. И всеки се приема по дефолт за Добрия. Така е в битките.
  А сега да се запитаме ако сме българи дали сме лоялни граждани към българската държава? Разбира се. Защитаваме ли интересите на българската държава, така както американецът защитава неговата си. ДА! Обаче си нямаме правителствено НПО, фондация, плащаща борбата с езика на омразата когато е срещу нашите интереси.
  ТОГАВА, няма нищо лошо да използваме техните пари, ДА СЕ НАУЧИМ НА ТЕХНИКИТЕ ЗА БОРБА С ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА и да ги употребим за защита на Българските интереси от език на омразата.
  Включвайте се. Нека плащат. Учете се. Бъдете лоялни на България. Научете се да разпознавате езика на омразата срещу нашите жизнени ценности. Вземете ноу-хауто на американците за защита на техните ценности и държава.
  Мултикултуралните неорадикални либерали имат силно оръжие. Изучете го и да го употребим срещу тях!
  Лоялност първо към България!
  Благодарим на братята американци!
  !

 33. 33 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  На Данчето щото всичко друго и е наред, та само с това не се беше преборила. Я да си гледа столицата, че ще дойдат нови избори и май ще падне от коня

 34. 34 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  Гоня те като диверсант из другите теми, но тук си прав.

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Езикът на омразата може да бъде преборен само ако бъде преборена омразата. А за второто е важно всеки да има възможност да се събира с различни от себе си (по етнос, религия и т.н.). Да не се гетоизират хора, по какъвто и да било признак. Но това е по-лесно на приказки, отколкото на практика. Ето, и загрижената за словото на омразата кметица Йорданка живее в затворен комплекс. Да даде личен пример и да се премести в квартал, в който хората са с по-разнообразни доходи например. Иначе има бол проучвания, че обучението на "любов" и "омраза" по училищата не дава никакъв ефект. Ние едно време ронехме сълзи над задължителната за прочит в училище "Чичо Томовата колиба." Да не би да сме възлюбили негрите? И дали тази липса на любов не се е дължала отчасти на арогантността, която африкански студенти от "братски" държави са демонстрирали, разполагайки с повече пари от редовия български студент (това по разкази на хора с десетина години по-големи от мен)? Но такива разминавания между намерения и резултати се наблюдават по всички краища на света. Омразата се преодолява не с уроци, а в ежедневното общуване.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лесно може да бъде преборен. Приемете, че не винаги личното мнение разли1но от либ. мейнфрейм е лошо. И всеки има право да го има, И ако не си съгласен, не си фашист, нацист или расист.Иначе истинските фашисти и расисти да се появят е въпрос на време.Махалото, Сър,
  —цитат от коментар 27 на dgd


  Дори да са истински фашисти, нацисти или расисти пак подкрепям свободата на словото!
  Като не му харесват на някого техните идеи- да ги оборва! Ако някой се чувства ощетен-да завежда частни дела!

 37. 37 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1006 Весело

  Фандъка се чуди дали ще пребори езика на омразата чрез несъгласуване на събитието.
  Май няма.
  По-добре да отиде там и да им издърпа ушите на тез лукови глави, да ги напляска по розовите бузки отзад, с показалката, и да им каже "Марш, марш оттука и утре да дойдете с майките си"!
  "....Ох, какво да ги правиш? Малки сладки фашистчета, те не са виновни, просто подражават на батковците си в парламента"....

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  защото нищо ново от комунизма не е измислено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Езикът на омразата може да бъде преборен само ако бъде преборена омразата.
  —цитат от коментар 35 на 7777


  Ама омразата не е забранена!
  Опомнете се!

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  с изключение на коментар 30 ... всичко е за триене по стандарта независимо медиен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Трябва да бъдем толерасти.

 42. 42 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Който не е с нас, е против нас.." (Сталин)

  "Който не говори като нас, говори с езика на омразата.." (Умни и красиви 2.96%).

 43. 43 Профил на К.Николов
  К.Николов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами набивайте в главите на хората че трябва да са мулти-култи-джендър и пр., а ако не са значи са расисти-нацисти-ксенофоби-крайнодесни и пр., запушвайте им устата защото не се изказват политкоректно, пробвайте да им населите страната с пришълци от цял свят и после се чудете защо пращат много здраве на вас и на родата ви.

 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#39:"Bzz"][/quote]

  Че аз къде казвам, че омразата е забранена?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Таова е цитат от съседната тема.
  '''''Боже и тъпите руснаци всеха да гаврят Барабонко, докъде го докарахме :(""""
  Някой да ми отговори,това е езикът на омразата или най нормалния пост на топ форумците на в.''Дневник'',защото,видях да изтриват коментарии със по меко съдържание!!!!!!!!!
  И такива примери е бол. Понякога се чудя на модератори дето толериарат откровенни обиди,заплахи и тем подобни от определини хора и трия доста по безобидни неща на другите.
  Както и сега,подозирам,че този ми пост,ще бъде изтрит ;)

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 46. 46 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На циганина като му казвате ром той да не става по-чист, по-образован, по-законопослушен? На негрите като им казват афроамериканци да не им избелява кожата? Как на езика на неомразата се нарича негърската раса? Афроафриканска? Арабите и те ли са афроафриканци?
  По-лицемерно и по-фалшиво нещо с което да се самоизтъквате не можете да измислите ли?

 47. 47 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#39] от "Bzz":

  Не, омразата не е забранена. Не може да се забрани чувство. Обаче борците със словото на омразата не са дорасли до разбирането, че те не са борци, а освободители. Иначе щяха да говорят не за борба, а за автономизация на хората от природно заложени, атавистични стереотипи.
  :)
  !

 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#46] от "penchoo":

  Тук ние сме малко изгубени в превода. негрите в САЩ нямат нищо против да им казват негри (black). Те самите така се описват и смятат, че афроамериканци е по-скоро академично определение. Имат нещо против да им казват "чернилки," точно както на етническите българи не ни е приятно турци-мюсюлмани да ни казват "гяури." Иначе не знам защо си мислите, че негрите не са достатъчно чисти, образовани и законопослушни. Всякакви са.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "7777":

  Негри има всякакви, но за тях не съм писал, че са нечистоплътни и незачитащи закона.

 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#49] от "penchoo":

  Да, видях, че съм прочела неправилно. Извинявайте.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... как може да бъде преборен, езика на омразата... е пА с лИбоФ бре... между мъж и жена...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 52. 52 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Никой не може да отнеме правото на Ганьо да мрази гейове, евреи, американци и пр. Както се вижда от по-горните коментари, Ганьо приема свободата на словото като изконно право да клейми и сее зло, защото сам по себе си е мизерен и нещастен човек, който трябва да избие комплексите от икономическа, историческа, политическа, че дори и полова малоценност на хора, които са лесни мишени. Това е Ганьо - каквото и да го правиш, толкова си може. Той няма нищо общо с човеколюбието, затова се възхищава на Русия и мрази Европа. Мразещо зло е той.

 53. 53 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Весело

  Маргиналия да бори езика на омразата е като Валери Симеонов да е министър на демографската политика, а руският резидент Генерадев - президент на България.
  Да започнат най-напред от себе си.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#47] от "AzDebil":

  Какви са тези "природно заложени стереотипи"?

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#42] от "За да останат ХОРА в България.":

  Първото не го е казал Сталин, само е повторил нещо от Стария завет

  властта ражда паразити
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "hak43536311":

  Ми не ме гони, ще си докараш аритмия

  властта ражда паразити
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  Да не издребняваме и да махнем всички паметници.
  Да започнем с тези на Левски, но не защото той нещо е крив, а защото е подигравка да има негови паметници, а наоколо да не е чиста и свята република, а това безобразие, което е от освобождението та досега

  властта ражда паразити
 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  До коментар [#42] от "За да останат ХОРА в България.":Първото не го е казал Сталин, само е повторил нещо от Стария завет
  —цитат от коментар 56 на Николай Теллалов


  Не е от Стария завет, от Новия е. От Евангелието от Матея. Казал го е Спасителят:

  "Който не е с Мене, е против Мене; и който не събира с Мене, разпилява"

  Матей 12:30

  Имал е пред вид събирането и разпиляването на зърното на вярата. Не политическите борби. Както и Пророкът Мохамед е имал пред вид нещо друго, когато е говорил за "джихад". Не това, което разбират днешните джихадисти.

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  До коментар [#30] от "Един препатил":Да не издребняваме и да махнем всички паметници.Да започнем с тези на Левски, но не защото той нещо е крив, а защото е подигравка да има негови паметници, а наоколо да не е чиста и свята република, а това безобразие, което е от освобождението та досега
  —цитат от коментар 58 на Николай Теллалов


  Не зная защо, не си спомних за един приятел от младини, който в такива случаи казваше: "Копеле, ако не ми беше приятел щях да ти кажа какъв голям простак си".

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Предварително условие за преодоляване на езика на омразата е премахването на всички "паметнници" от времето на тоталитаризма, които се изградени именно за да сеят омраза.
  —цитат от коментар 30 на Един препатил
  премахването на крепостни стени и Балдуиновата кула ще помогне ли на преодоляване на омразата към Византия и Латинската империя ? ;-) Забравим ли миналото -следва опреснителен курс = историята не прощава

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":премахването на. Балдуиновата кула
  ........»»Колегата Препатилански дискретно напомня за любимия му паметник на Съветската армия.:)

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2293 Любопитно

  До коментар [#52] от "Mark":

  "Никой не може да отнеме правото на Ганьо да мрази гейове, евреи, американци и пр. "

  Извинете драги ми господине, това на какъв език го пишете? Езика на любовта към Ганьо Балкански, тръгнал с дисагите по света да гони максималната печалба (келепира)? Или е език на благодарността към Алеко Костантинов, че така колоритно е възпял българския честен частен бизнес?
  Защото се долавят едни трели във Вашето мелодично изказване каквито много от нас сме чували в методичното (на)казване, човеколюбиво практикувано от правоверниците на дружество (за наука и пропаганда) "Георги Кирков".

 64. 64 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Теллалов":

  Споко, здрав съм. Не човек, а желязо. 200 млн. отекоха пиленце.

 65. 65 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  Ми пробвай да ги махнеш тогава, ма да не ти се види тясна България.

 66. 66 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Теллалов":

  Аре покажи се, да ти вкарам още няколко виртуални тупаника. Кинтите свършиха.

 67. 67 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Теллалов":Аре покажи се, да ти вкарам още няколко виртуални тупаника. Кинтите свършиха.
  —цитат от коментар 66 на hak43536311


  Чакам те още 30 мин и си лягам. Счупен ти е маникюра нещо и не можеш да се покажеш пред хората.

 68. 68 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":Да не издребняваме и да махнем всички паметници.Да започнем с тези на Левски, но не защото той нещо е крив, а защото е подигравка да има негови паметници, а наоколо да не е чиста и свята република, а това безобразие, което е от освобождението та досега
  —цитат от коментар 58 на Николай Теллалов


  Теляков, лягам си вече, че и бирата ми свърши.

  Последния пирон надявам се
  mejdu-redovete.com/българин-от-канада-конвенцията-е-тр/

 69. 69 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#34] от "hak43536311":Ми не ме гони, ще си докараш аритмия
  —цитат от коментар 57 на Николай Теллалов


  Теляков, пак наминах. Шубето е голям страх, така да знаеш. Аре да се скубем тогава

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Когато червените престанат да се държат нагло и нахално, когато действително се извинят за хилядите злини, които са сторили на този изстрадал от техните зулуми народ, когато престанат да си внушават, че са нещо повече от обикновени граждани на тази страна, едва тогава може да се преборим с езика на омразата.
  Не може ти да се държиш толерантно, а те да си мислят, че всичко им е позволено и да плещят каквото им дойде на устата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Или да отворим пак лагерите в Ловеч и Белене?
  Там несъгласните ще се превъзпитават и ще работят з обществото?
  —цитат от коментар 6 на Bzz


  Ми ще трябва теб да те пратим първи там.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Езикът на омразата може да бъде преборен само ако бъде преборена омразата. А за второто е важно всеки да има възможност да се събира с различни от себе си (по етнос, религия и т.н.). Да не се гетоизират хора, по какъвто и да било признак. Но това е по-лесно на приказки, отколкото на практика. Ето, и загрижената за словото на омразата кметица Йорданка живее в затворен комплекс. Да даде личен пример и да се премести в квартал, в който хората са с по-разнообразни доходи например. Иначе има бол проучвания, че обучението на "любов" и "омраза" по училищата не дава никакъв ефект. Ние едно време ронехме сълзи над задължителната за прочит в училище "Чичо Томовата колиба." Да не би да сме възлюбили негрите? И дали тази липса на любов не се е дължала отчасти на арогантността, която африкански студенти от "братски" държави са демонстрирали, разполагайки с повече пари от редовия български студент (това по разкази на хора с десетина години по-големи от мен)? Но такива разминавания между намерения и резултати се наблюдават по всички краища на света. Омразата се преодолява не с уроци, а в ежедневното общуване.
  —цитат от коментар 35 на 7777


  Стига глупости! Хората се гетоизират само по собствено желание! Никой не е натикал никого в гетата насила! А да казваш истината за гетата и законите там не е език на омразата, а се казва ИСТИНА! Ама какво ви интересува вас истината! Важното е да се дадат извънредни права на утайките, които да променят обществото! Това вече го играхме 1944 година! Не искаме отново!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 73. 73 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Да бе, всички да се прегърнем и да си траем, докато разбойническата банда, "управляваща" ни вече 10 години, продължава да ни будалка, лъже и краде.
  Това сме го гледали 45 години след девети. Е, сега разликата е, че не те вкарват в лагер или затвор ако не им играещ по свирката. Но пък могат да ти направят живота черен.

 74. 74 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Как се бори езика на омразата"Не е нужно. Това е част от свободата на словото!
  —цитат от коментар 1 на Bzz


  езикът на омразата не е съвместим с понятието "свобода на словото" и това е регламентирано още в конвенцията за основните човешки права.
  езикът на омразата освен това е криминализиран в нарочен състав на българския НК.

 75. 75 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Кой ще дефинира кое е език на омразата. :)Ако изтъкнеш факта, че някои има ниско IQ и това е вярно - това език на омразата ли е? ;)
  —цитат от коментар 13 на realguru


  отдавна има дефиниция:
  наказателен кодекс:
  "Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание."

 76. 76 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 454 Любопитно

  ...И не схващам защо някакви хора могат да имат право да излизат и да развяват голите си телеса ...
  —цитат от коментар 16 на Тюфлекчия


  къде в българия видя такова нещо? снимка, видео? или е само в мокрите ти сънища? ;)

 77. 77 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  "премахването на крепостни стени и Балдуиновата кула ще помогне ли на преодоляване на омразата към Византия и Латинската империя ? ;-) Забравим ли миналото -следва опреснителен курс = историята не прощава"

  Нека спокойно повторим още веднъж - "паметниците" от времето на тоталитаризма не са паметници на историята, свидетелстващи за исторически събития, а най-вулгарни агитационни материали. Тъпи като замисъл и некадърни като изпълнение. Те са замислени да разделят хората и да сеят омраза към "врага". Това вършат и днес. С помощта на също толкова тъпи и некадърни личности, които се опитват да ги сравняват с археологическите останки и паметниците на великите личности в нашата история. И затова тези т.нар. "паметници" от времето на тоталитаризма, назависимо, че на някои хич не им харесва ще бъдат безпощадно премахнати. Паметникът на Съветската армия ще бъде претопен и бронзът предаден на слитъци на българските скулптури. Альошата пък ще бъде натрошен на чакъл за строежа на магистрали. "Братската могила" в Борисовата градина, където никой не е погребан и която с автомата "Шпагин" в ръката на партизанина от 10 септември всъщност е една явна историческа фалшификация също ще бъде разчистен. На негово място ще бъде поставена една скромна и достойна плоча с имената на загиналите 18 партизани - братоубийствата да се помнят и да не се повтарят. И хич не ни плашете как с разчистването на тези боклуци щели сме да загубим историческата си памет - като разбомбихме мавзолея да не би да настана краят на света, а като разчистихме петокрилия да не би Земята да спря да се върти? Така ще стане и с другите истукани - ще бъдат заличени и така ще бъде по-добре за всички. Пък ако някому са много свидни - да си направи за спомен по една снимка пред тях. Ама да побърза.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#35] от "7777":

  Ако ти вземеш един с различна религия от твоята, аз ще взема двама. Става ли? Хайде да те видим! То на приказки всеки може...
  Стиска ли ти?

  Как я виждаш тая без гетата... колко м@нг@ла могат да си позволят да живеят в комплекс като Макси, Еделвайс и подобни? Чисто финансково, няма расизъм тук...
  И после... там има предимно частни училища, частна деЦка градина... дори да му подариш на М@нг0 жилището, къде ще ходят чааветата да хса УбУшават, докато им спрат помощите?
  как си го представяш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK