Защо Борисов (не) каза кой стои зад "Юлен"

Цеко Минев

© Надежда Чипева

Цеко МиневВ сряда вечерта премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос, който се задава от години в България, особено когато става дума за зимен туризъм: кой стои зад концесионера на ски зона Банско "Юлен"? Борисов назова в национален ефир името на Цеко Минев, съсобственик на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и дългогодишен председател на Българската ски федерация. Така той потвърди отдавна споменавана неофициално информация, която обаче - парадоксално, продължава да е недоказуема по официален път, дори след думата на министър-председателя.


Да не ме съдят утре


"Всички знаят, нищо, че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос. Сега да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и "Зелените" поражда всичко това, което се случва в момента", заяви Борисов пред Би Ти Ви на въпрос кой е реалният собственик на "Юлен".


Той призова собственика сам да се разкрие, да си сложи картите на масата. Борисов уточни, че "след като Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е ако не собственикът, достатъчно близък до собственика".
От "Юлен" до момента няма официална реакция на думите на Борисов.


Черно на бяло пряка връзка между съсобственика на ПИБ и "Юлен" няма. Според Националния концесионен регистър концесионер на ски зоната е "Юлен" АД. В Търговския регистър собствеността стига до Георгиус Георгиу, гражданин от Кипър, показа проверка на "Капитал". Преди години разследвания на сайта "Биволь" и телевизия Би Ти Ви установиха, че кипърецът е социално слаб. Той беше канен на публични събития в качеството си на собственик, но така и никога не откликна да присъства.


През лятото на 2012 г., във времето на скандала с "поправката "Витоша ски", предизвикала едни от най-масовите граждански протести (заради едноименната фирма, която спря лифтовете на Витоша до приемане на законови промени, позволяващи строителство на нови съоръжения, и която също е неофициално е свързвана с Минев - бел. ред.) съсобственикът на ПИБ в интервю за "Дневник" категорично отрече да е притежава "Витоша ски" и "Юлен".


В отговор на въпроса дали има някаква собственост в тях, освен че банката, в която е акционер, ги кредитира, той заяви: "Не. Подобни слухове ме ласкаят, но не съм. Ако придобия дялове, първо на вас ще съобщя". Почти шест години по-късно Минев не е обявил лично да има собственост в някоя от двете фирми.


Кой тогава притежава "Юлен"


В телевизионно интервю на 5 януари 2018 г. членът на съвета на директорите на "Юлен" - адвокатът Петър Петров, потвърди, че соченият за собственик на компанията кипърски гражданин Георгиус Георгиу е само номинален и че компанията собственик е регистрирана в Кипър, но реалният й притежател е българско юридическо лице, което си плаща данъците. Петров отказа да назове конкретно име, като се оправда, че той няма право да го разкрива публично, но пък потвърди, че всички държавни институции го знаят.


Петър Петров, член на съвета на директорите на "Юлен"" и адвокат на "Витоша ски"(вляво) и Иван Обрейков, маркетинг директор във фирмата.

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Петров, член на съвета на директорите на "Юлен"" и адвокат на "Витоша ски"(вляво) и Иван Обрейков, маркетинг директор във фирмата.


Отговор на въпроса е част от исканията, с които природозащитниците излизат на протести, след като правителството одобри от края на миналата година промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", които разширяват възможностите за застрояване в планината.


Пълното мълчание на всички институции, включително и БНБ, продължи повече от месец. Не помогна и Законът за достъп до обществена информация. Искане на "Капитал" за информация по въпроса кой е действителният собственик на "Юлен", както и на лифтовете и влековете на Витоша - "Витоша ски", получи три уклончиви отговора от Министерския съвет, екологичното и спортното министерство.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов стигна дотам, че да заяви в телевизионен ефир, че не е негова работа да знае кой държи ски зоната над Банско, която е част от националния парк "Пирин", защитен от ЮНЕСКО.


Защо Борисов (не) каза кой стои зад "Юлен"

© Цветелина Белутова


Има ли обяснение


Повечето държавни институции не дават ясен отговор защо не искат да изнесат информация. Други, като екоминистерството, посочват, че информацията за крайния собственик на "Юлен" АД не е обществена, тъй като не е свързана с обществения живот в България и не би дала възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти.


На фона на официалното мълчание опозиционните партии развиват в социалните мрежи свои тези. Лидерът на "Зелените" Владислав Панев написа вчера във "Фейсбук", че вероятната причина Цеко Минев да избягва връзка с "Юлен" е възможен законов проблем. По думите му ПИБ финансира концесионера на лифта в Пирин, както и други компании, за които се твърди неофициално, че също са собственост на Минев, и става дума за кредити на стойност, далеч надхвърлящи разрешеното от закона, както и официално декларираното в отчетите на банката и пред БНБ.


"Според закона за кредитните институции кредитната експозиция към група свързани лица не може да бъде по-голяма от 25% от собствения капитал на банката. Когато обаче става въпрос за експозиция към акционери и други свързани лица, лимитът е вече 10 процента (чл. 45, ал. 6). Според информация от медии ПИБ е отпускала на "Юлен" кредит от 77 млн. лева, който по това време е над 10%, но под 25% от собствения й капитал. Тоест, ако действително Цеко Минев е собственик на "Юлен", то банката е допуснала сериозно нарушение на закона. Сега на ход би трябвало да е БНБ, която включително да зададе въпроси към Борисов. Ако имаме независими регулатори, разбира се", посочва председателят на "Зелените".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK