Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на здравната каса

Управителят на НЗОК Камен Плочев

© Надежда Чипева, Капитал

Управителят на НЗОК Камен ПлочевМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев вчера. Това обяви самият Ананиев пред журналисти в кулоарите на парламента. Причината е, че зад гърба на правителството Плочев е лобирал за актуализация на бюджета на здравната каса с писмо директно до парламентарните групи, заобикаляйки правителството, се разбра от думите на министъра.


В писмото, което Плочев е пратил до председателите на ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", се посочва, че задълженията на касата към чуждестранни здравни фондове надвишават вече 271 млн. лева, като от тях просрочени са вече над 133 млн. лв. За 2018 са необходими 140 млн. за покриване на всички задължения с падеж до края на годината, пише Плочев до депутатите ииска да му сътрудничат за актуализация на бюджета за тази сума.


Управителят на здравната каса изразява опасение, че ако не се покрият просрочените задължения към другите държави-членки, здравните права на българските граждани при пътуване няма да бъдат гарантирани и това може да донесе до наказателни процедури от ЕК към България и да се отрази на имиджа на страната ни.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

© Анелия Николова

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев


"Директорът на НЗОК постъпи некоректно, тъй като не е информирал надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "През главата на надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари", заяви министърът.


Ананиев поясни, че е поискал оставката на Плочев, когато е разбрал за писмото, защото "той знае каква е процедурата за актуализация", а когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл. "Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис", после обяснил, че го е "подписал, без да гледа", посочи министърът. "Как можеш да кажеш, че подписваш писмо до председателя на Народното събрание, без да знаеш какво си подписал. Това пълномощие го няма в договора за управление", коментира здравният министър.


Директорът на НЗОК обещал пред министъра, че ще си подаде оставката на 15 февруари, но вместо това "тръгнал в парламентарните групи, за да злоупотребява, че някой го насилва", допълни още той. Обясни, че не може да уволни Плочев, тъй като той е избран от Народното събрание. "Той иска да създаде някакъв дебат и този дебат ще бъде следващата седмица и парламентът ще си вземе решението. Аз не мога да го уволня. Аз мога да кажа, че му искам оставката", допълни министърът.


"Не мога да разбера, кой подучи проф. Плочев и какво цели с това действие. Не искам да правя политически изказвания относно това дали някой стои зад тези действия. След като е излязъл от моя кабинет е минал през кабинетите в Народното събрание и се предизвиква дебат за следващата седмица, значи може би... Първо ме излъга, държал съм се с него безкрайно коректно, второ - нарушава цялата законова уредба по този въпрос. Надзорът не може да не знае, че тръгва писмо за актуализация на бюджета до Народното събрание, това е недопустимо. Аз разбрах за това на заседание на Министерския съвет, когато ми изпратиха по имейл писмото и изпаднах в ужас. Когато уведомих премиера и министъра на финансите, те не знаеха какво да кажат. Всички бяха изключително разочаровани и възмутени от начина, по който се работи – зад гърба на правителството", коментира Ананиев.


Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на здравната каса

© Юлия Лазарова


Депутати коментираха, че Плочев няма намерение да подаде оставка засега и разчита на застъпничество от парламента. Освен това е получил заплаха от високопоставен политик и обмисля да поиска защита от НСО, разказа депутатът от БСП Славчо Велков.


"Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който му казва следното: "Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро. В противен случай ние имаме и други мерки, ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", разказа пред журналисти в кулоарите Велков. На въпроса кой е политикът, който е заплашил проф. Плочев, депутатът от левицата отговори: "Онзи, който си мислите". После уточни и, че "не е най-високопоставеният политик. При най-високопоставения проф. Плочев беше на разговор преди една седмица. Той го увери, че застава зад него и да си гледа спокойно работата".


Камен Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK