ДС е следяла всички католически свещеници в България

ДС е следяла всички католически свещеници в България

© Юлия ЛазароваМакар и малка, католическата общност в България е представлява сериозен интерес и особено притеснявала Държавна сигурност (ДС). Според документи от новия сборник на Комисията по досиетата "Държавна сигурност и вероизповеданията - мюсюлманско изповедание и католическата църква в България" службите са се заели да "осветляват намеренията на католици и евангелисти" още от 1948 г.


Като възможни източници на "буржоазно-капиталистическа пропаганда" са проучвани католическите пансиони, училища, сиропиталища, болници, хорове, кръжоци, печатни издания. Под особен натиск са били католическите свещеници - подслушвани, компрометирани и "отстранявани".


Документи в сборника показват отношението на ДС към Ватикана. От тях се вижда, че според службите римокатолическата църква е провеждала "подривна дейност", борба със социалистическия строй и целяла да засили позициите си в страната.
За да реализирала плановете си, Ватиканът изпращал емисари в България и използвал "разширяващия се международен туристически, научен и културен обмен", се казва в документ от 1986 г. Емисарите идвали, за да събират информация за потъпканите права на католиците, като правели опити да внасят религиозна литература и да оказват морална подкрепа.


В същия документ се казва, че за да противодейства, ДС е взела на разработка всички католически свещеници в страната, като по-голямо внимание отделяли на тези, които подозирали за агенти на Ватикана. Същевременно били ограничавани възможностите за обучение на млади свещеници.


Католическите училища тровят децата


В документи от сборника от първите години на комунистическия режим се казва, че в католическите училища се "върши безспорно пропаганда". Като пример се посочват "френските училища", в които покрай изучаването на чужди езици българските деца се "тровят от консервативни, клерикални и антидемократични учения, които новото време е отрекло". Обучението в тях създавало у младите "обич към чуждото, "преклонение към културата на запада", а "отечественофронтовското възпитание" умишлено се саботирало. Тези училища не възпитавали в новия демократичен дух, настъпил в България след 9 септември 1944 г.


Преподавателите в тези училища не се отличавали със "собствена интелигентност", като са "ограничени и тъпи".


Там не се пеели партизански и бригадни песни, задължителният "час за демократическо възпитание" не се провеждал". В библиотеките им липсвала "прогресивна литература", "да не говорим за Маркс-ленинска литература", пише още анонимен възмутен сътрудник на ДС през 1948 г.


Година по-късно със Закона за вероизповеданията били закрити всички католически училища, болници, пансиони, сиропиталища и печатните издания.


Репресираните


От агентурни сведения ДС установила, че католическите свещеници развиват широка шпионска и контрареволюционна дейност. Тя била ръководена от "френското, папското и др. империалистически разузнавания".


Отговорът - репресия върху католическата общност и църквата, както се вижда от документите в сборника.


Една от включените справки е от 1953 г. и е озаглавена "За репресираните католически свещеници в България". В нея се казва, че само за три години за "вражеска и шпионска дейност" са "репресирани" 57 свещеници и 8 монахини. В трудово-възпитателно общежития са пратени 7 свещеници и 2 монахини. Владиката на русенската западно-католическа епархия бил осъден на смърт и екзекутиран. Владиката на Пловдивската католическа епархия бил осъден на 15 години затвор, където починал.


Отново през 1953 г. президиумът на Народното събрание взема решение да конфискува имоти на католическата църква в България.


Да ги дезорганизираме и компрометираме


Има агентурно сведение за свещеник, който бил в затвора 15 години. Към него ДС е отправяла предложения да захвърли расото и да се ожени, а той упорито отказвал.


Често се е прибягвало и до намиране на "компрометиращи материали по морална линия", които били публикувани във в. "Отечествен фронт".


Друг проблем, който ДС виждали сред католическата общност и ръководството на църквата е "невземане на отношение по въпросите към борбата на народите за мир". Агентите на ДС обаче "взели мерки" и ръководителите на трите епархии се събрали и написали възвания към "вярващите католици да се молят за мир".


За ДС и мюсюлманската общност - тук.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kng06552004
  kng06552004
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Очевидно католическите свещеници не са агенти

 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1356 Любопитно

  Очевидно католическите свещеници не са агенти
  —цитат от коментар 1 на kng06552004

  Понеже православните са...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 920 Неутрално

  И сега също.Ние сме православни.Не сме католици

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5966 Неутрално

  До коментар [#3] от "Петър Петров":

  Ние. Но те са.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 342 Неутрално

  [quote#2:"virtual brain"][/quote]

  И аз това си помислих - според историците в Светия Синод агентите са били повече от не-агентите от средата на 60те години и оттогава стабилно нараствали. Т.е. началникът на отдела по вероизповеданията е бил реален патриарх. И тези хора сега имат наглостта да се правят на морални авторитети.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 7. 7 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Имам приятел католически свещеник - ходеше да проповядва при затворници, събира пари за сиропиталища. Докато нашите - когато ченгетата започнат да дават пари за сираци, болни и старци, тогава може би и православната църква ще се сети, защото нейният Христос е с пагони. Надали ще го доживея.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 8. 8 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 550 Неутрално

  нормално да ги следят,пък и нали съвсем наскоро почнаха да излизат какви са ги вършили католическите свещеници с малките момчета

 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1163 Весело
 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Все пак едно хубаво нещо сътвориха червените каскети - разказаха играта на религиите, включително исляма. Ердоган днес строи джамии на хора които ядат свинско, това е също и причината възродителния процес да не прерасне в югославска тарапана.

  А най-смешното е как хората които навремето по заръка на партията стояха пред църквите и записваха в тефтерче кой влиза и излиза, сега са най-православните набожни типчета с християнските ценности, ха-ха-ха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Това новина ли е?
  —цитат от коментар 9 на Paolo Di Canio


  Как ще е новина...
  Католиците бяхме смятани за изначално неблагонадеждни, проводници на западните(капиталистически) ценности и врагове на народната власт.
  Еххх, болшевизъм.... изглежда, че не се е изживял и си има привърженици с днешна дата.

 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 531 Неутрално

  БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕКИСТИ НА САМО СЛЕДЯХА КАТОЛИЧЕСКИТЕ СВЕЩИНИЦИ,АМИ СЕ ОПИТАХА ДА УТРЕПЯТ И НАЙ-ГЛАВНИЯ ОТ ТЯХ.ПО ЗАПОВЕД НА МАСКВА,РАЗБИРА СЕ,НО ТОВА ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНИ...

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕКИСТИ НА САМО СЛЕДЯХА КАТОЛИЧЕСКИТЕ СВЕЩИНИЦИ,АМИ СЕ ОПИТАХА ДА УТРЕПЯТ И НАЙ-ГЛАВНИЯ ОТ ТЯХ.ПО ЗАПОВЕД НА МАСКВА,РАЗБИРА СЕ,НО ТОВА ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНИ...
  —цитат от коментар 12 на aramissss

  Някакви доказателства за това имате ли ? Или пак с клишета от опорните точки за либерто-комундета управляваши мултиакаунти!?
  Щото и сам Св. Папа Йоан Павел II каза ,че никога не е вярвал в тези лъжи!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Не само католиците. Православните свещенници също!
  При това с особено настървение.
  !

 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#5] от "Virgin":

  И не само тях. Нео-либералите съвсем се радикализираха. Масово шпионират деца, ученици и учители. С особено настървение към учителите.
  Всеки тоталитаризам посяга първо на най-важните си врагове - интелигенцията - свещеници, учители...
  !

 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#13:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  ТИ ОЧАКВАШ КГБ ДА СЛАГА НА БИЛБОРДОВЕ ПРОГРАМАТА ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ УБИЙСТВА???

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  Този текст може да бъде един от уроците в раздела по история за изучаване на комунистическото минало на България.

 18. 18 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  'Католическите училища тровят децата' и 'Преподавателите в тези училища не се отличавали със "собствена интелигентност", като са "ограничени и тъпи' и 'българските деца се "тровят от консервативни, клерикални и антидемократични учения, които новото време е отрекло"
  ----------

  Точни определения. Трябва да дадем кредит на овчарите че позатриха религиите. Нека който иска да е суеверен да бъде такъв като стане възрастен и може сам да взема решения в живота, а не да се промиват мозъците на децата. В повече, оказа се че немалко католически свещеници обичат малки момченца. Какво ли още трябва да стане, та да се забрани тази (както и останалите) религия?

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  ДС следеше абсолютно всички по-умни от средното умствено ниво!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 960 Весело

  Значи ('ма 'НО'О обичам изречения и коментари започващи със "значи") вчера имаше статия за мюсюлманските "попове", днес-за католическите, а утре може и за православните😀 Или те са "табу"😀?!?

  И кои следват? Едва ли са еврейските "попове" (доколкото знам след 48 в НРБ е имало 3-4 действащи синагоги, по равин на синагогога...колко, 4 равина?) Може би кришнарите, бахайците и будистите?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Особено извадката от 18 до 30 г - хората които все още нямаха деца. Това за тях беше най-рисковата група.

 22. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И КАТО НАГРАДА ЗА ТИЯ СВИНЩИНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ,ПЕНСИОНИРАНИТЕ ЧЕКИСТИ ВЗЕМАТ СЕГА НАЙ-ТЛЪСТИТЕ ПЕНСИИ.НАЙС,А?

 23. 23 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Какво следене-те просто са ги избивали.Имало е няколко процеса срещу католически свещеници и те са завършвали със смъртни присъди.Тъй като католическите свещеници не са се подавали като нашите синодални старци на натиск и са отказвали да стават агенти на ДС ,тогава се минавало на вариант 2-избиване ,но със съд и присъда-все пак това са комунисти-те рядко убиват без съд и присъда.

 24. 24 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Е, това не е новина, но е хубаво да питат Жельо Бойчев по въпроса. Той сигурно (в контекста на умствения си и морален потенциал) ще каже, че това е бил интерес на ДС само към католическите свещеници-фашисти унищожавали шумкари преди 09.09.44 година.

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "Руското влияние в БПЦ от промените насам"
  "През пролетта на 1990 г. се осъществява среща на високо равнище на офицери от КГБ и ДС, на която е решено сътрудничеството да продължи на „културния и религиозния фронт“. От този момент нататък почти всички български епископи, след получаване на църковно образование в България, се задължават да завършат в Москва. Паралелно на този процес върви кампания по представянето на Богословския факултет в София и новооснования с кипърски пари Богословски факултет във Велико Търново за икуменически и прозападни. Този конфликт избухва по време на разкола в БПЦ, при който една част от преподавателите заема страната на алтернативния синод. Днес обаче равносметката за образованието на висшия клир е следната: от 15 митрополити в настоящия Синод 10 са учили в Москва, а от бъдещите митрополити, които са епископи-помощници и игумени от 14, 12 са учили пак там. ..."
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ruskoto-vliyanie-v-bpts-ot-promenite-nasam

 26. 26 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 996 Неутрално
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  До коментар [#25] от "plebs":

  И сега какво? Призоваваш да се употреби "добрата практика" на ДС. Само че сега срещу православните свещеници и като борба с врага в Москва?
  ?
  !

 28. 28 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "ДС е следяла всички католически свещеници в България."
  ДС е следяла всички.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#9] от "Paolo Di Canio":
  Това новина ли е?
  ....»»Амии..донос на агент Норман Гранц:) Явно е закъсал човека с плащанията за петзвездни хотели при новия президент.

 31. 31 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1498 Разстроено

  ДС следеше всеки с влияние или с потенциално бъдещо такова.

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7068 Неутрално

  ДС е следяла не само католическите свещеници, а всички които не са си гледали в краката и са били по умни от доносниците.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Тези хора са нямали срам. Жабляновци са им потомци...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Да си спомним за тези мъченици отец Флавиан Манкин (убит веднага след влизане на Червената армия).
  Да напомня за осъдените в процеса срещу католическите свещенници отците Камен Вичев, Павел Джиджов, Петър Сарийски, Йосафат Шишков, Петър Лавренов, Никола Барбов и блажения Евгений Босилков епископ на църквата. Всички те са подложени на тежки побоища и изтезания. Естествено произнесена е смъртна присъда от "народния съд". Впрочем годината е 1952 (за сведение на Жабляновци)!.
  Останалото е проформа за да приберат имотите на църквата

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 686 Разстроено

  "Другарите" от ДС не просто следят, те назначават свещеници. Тъй както назначават шефове, министри, президенти, собственици, бизнесмени, синдикални вождове и всичкото меринджей в страната, че и извън. И след назначаването пак следят, те друго не правят...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Тя и православните следеше. Комунистите се страхуваха и от сянката си, навсякъде виждаха врагове.

 37. 37 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 774 Неутрално

  ДС си е жива и здрава и сега следи всичко което е малко по-умно

  BG e мини империя на злото.
 38. 38 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Православни ,католици .............следят всичко и всеки. Сега не е тоталитарно ,а демократично :)

 39. 39 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ЧЕРВЕН BROTHER СВИНЧУГА ОТ КОЧЕРИНОВО (АБпФК-потомци)

 40. 40 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ПЕТЪР ПЕТРОВ ЖАБЛЯНОВ (АБпФК)

 41. 41 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Освен че са ги следели са избили доста католически свещеници. Справка делото срещу католическите свещеници през 50-те години, където на смърт е осъден епископ Евгени Босилков от Белене.

 42. 42 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Е, и?
  Какво като от ДС са следили някакви еретици?! Паметник ли да им направим?

  ДС са следили всички.
  Това им е било РАБОТАТА.

  Тази многогодишна кампания за очерняне на цялата ДС и дейността и има само една цел - България и днес да бъде разграден двор, за да може всеки с пари и власт да безчинства по своему.

  Сега ДАНС, БОРКОР, КОНПИ и знайни и незнайни агенцийки нещо правят ли за държавността? НИЩО!

  Чакат да им се даде политическа поръчка да стъпчат някого, който е нарочен за враг.

  Ако едно време ДС е защитавала държавата и държавността, сегашните държавни органи се ползват от политически и икономически субекти за саморазправа с конкуренцията... Мерзост низка!  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 43. 43 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ЧЕРВЕНАТА МИХАЙЛОВНА ОТВРЪЩА НА УДАРА

  потомците на престъпните ДС-ари си защитават бащинията и привилегиите

 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Западната цивилизация се гради на християнството. Унищожаването в НРБ на десетки католически училища, колежи и пансионати е една от причините днес да нямаме истински елити и да стоим разкрачени между Изтока и Запада.

 45. 45 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  До коментар [#18] от "Brother Felonious":

  А какво се вършеше с децата от сиропиталищата по време на комунизЪма, че и след него, където "възпитатели" бяха изперкали пенсионирани фатмаци с особени сексуални наклонности ? А какво е ставало в съветските сиропиталища, както и в тези под опеката на православната църква в Русия понастоящем ? Я се поразрови малко в интернет и виж за какво става дума.

 46. 46 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  До коментар [#18] от "Brother Felonious":

  А какво се вършеше с децата от сиропиталищата по време на комунизЪма, че и след него, където "възпитатели" бяха изперкали пенсионирани фатмаци с особени сексуални наклонности ? А какво е ставало в съветските сиропиталища, както и в тези под опеката на православната църква в Русия понастоящем ? Я се поразрови малко в интернет и виж за какво става дума.

 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Унищожаването на католическите колежи в България - такива е имало в София, Пловдив, Русе и Варна, е един от ударите, които просташкият, селяндурски комунистически режим нанесе върху европейската и градската култура на България, един от главните носители на които са били тези католически колежи.

 48. 48 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#42] от "Другарката Михайловна":
  До коментар [#43] от "specifier":


  Е, и?Какво като от ДС са следили някакви еретици?! Паметник ли да им направим?ДС са следили всички....
  ...
  ...
  ...Ако едно време ДС е защитавала държавата и държавността, сегашните държавни органи се ползват от политически и икономически субекти за саморазправа с конкуренцията... Мерзост низка!
  —цитат от коментар 42 на Другарката Михайловна


  дрОгарко михайловНа, НЕуважаемиЙ трол, вие (малкото "в" във "вие" е акцентриране на неуважение И ПРЕЗРЕНИЕ в иначе вежливото обръщение) сте срам и позор дори и за тези идейно поТковани привърженици на комундерите (те са различни от комунистите!).

  Аргументация:

  1. "...ДС са следили всички...". Почти така е било. В тогавашни термини това е било "разхищаване на държавни ресурси". ДА СЛЕДИШ ВСИЧКИ?!? Включая и "враговете с партиен билет"?!? Егаси и параноидният подход!!!

  2. "......Ако едно време ДС е защитавала държавата и държавността, ..."

  НЕ, НЕуважаемиЙ! ДС е защитавала предимно "партийната линия!!!" . Е , и с малко външно разузнаване (най успешни в крадене на на технологии). Парите настрана (НЯМА отчетност, освен онези "външно търговски дружества" които откраднаха МИЛИАРДИ от НРБ и ги преразпределиха между "назначение милионери/инвеститори) над 80% от персонала се е занимавал с "потенциалните" врагове от вътре!

  Да, ВСЯКА държава, от библейски до днешни времена, има своите "служби". Които се занимават с външно и вътрешно разузнаване. ЛЕГИТИМНО!

  Да, И ФБР, И МИ5 (съществуващи бая години преди КДС) и
  И израелския Шабак (съкратеното произношение на "Шерут Битахон Клали" , вътрешното израелско разузнаване) са се занимавали с "вътрешно разузнаване". Ама нещо не си спомням да са вкарвали хиляди хора в лагери за едно голо съмнение в антидържавна дейност!

  Да уточня: За разлика от ЕДНОПАРТИЙНИЯ режим в НРБ (И в СССР, от където НРБ е копирала методите за работата на "службите) в другите нормални ържави различни партии са били в управление. По тази (И РЕД ДРУГИ ПРИЧИНИ) ДС е аномалия! Което е и причината аномални индивиди като теП да я защитават/оправдават.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 49. 49 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  До коментар [#29] от "Петър Петров":

  Известно ли ти е, че Първият кръстоносен поход е организиран от папа Урбан ІІ по молба на император Алексий І Комнин, за да бъде защитен от селджукските турци, които овладяват цяла Мала Азия и настъпват към Константинопол ? И че след този поход кръстоносците отвоюват Мала Азия я връщат на Византия и империята продължава съществуването си с още четири века ? Или това не го пише в съветските учебници ?

 50. 50 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално  Четирима души са осъдени на смърт чрез разстрел: Никополският епископ Евгений Босилков - пасионист, и успенците Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Другите присъди варират от 3 до 20 години лишаване от свобода – двама са осъдени на 20 години затвор, шестима на 15 години, двама на 14 години, единайсет души получават по 12 години, деветима по 10 години, четирима съответно по 8, 6, 5 и 3 години, и двама по година и половина.
  Смъртните присъди са изпълнени в 23,30 часа на 11 ноември 1952 г. в Софийския затвор. Екзекуциите на Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков не са обявени официално до края на комунистическия режим в България.
  На 29 октомври 1952 г. Софийският окръжен съд разглежда делото на епископ Иван Романов, наместник на Софийско-Пловдивската епархия. Обвинението е вече традиционно – шпионаж. Произнесената присъда е сравнително лека – 12 години лишаване от свобода - но за 74-годишния архиерей тя се равнява на екзекуция. Само след два месеца, на 8 януари 1953 г., епископ Иван Романов умира в затвора.
  От 2 до 4 декември 1952 г. Софийският окръжен съд разглежда още едно дело на католически свещеници и цивилни лица, обвинени в шпионаж, от които един е осъден на смърт, един на 20 години, двама на 15, двама на 12, двама на 10 години и двама на 6 години лишаване от свобода.

 51. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  До коментар [#42] от "Другарката Михайловна":

  ДС бяха безродни отрепки, които са се клели във вярност към БКП и КПСС, затова истинското им име трябва да бъде Партийна Съветска сигурност.

 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  До коментар [#18] от "Brother Felonious":

  Преподавателите в католическите училища са били на изключително високо европейско ниво, но от агитпропите от село Горно нанадолнище и партсекретарите с два пръста чело това няма как да бъде оценено.

 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  До коментар [#8] от "спас от кочериново":

  Злоупотреби с деца е имало не само в католическите училища, а и както става известно и в мюсюлмански, еврейски, протестантски и светски такива. Преди години пък един от директорите в семинарията в София беше преместен, заради подобни опити. Така че това съвсем не е патент на католическата църква, както някои се опитват да го изкарат. Медийната истерия срещу католическата църква на тази тема беше организирана от левичарски кръгове, заради позицията и срещу гей-браковете, евтаназията и абортите и особено за да бъде отстранен консервативния папа Бенедикт.

 54. 54 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  При соц-а православните свещеници само са изпращани за усъвършенстване в КГБ!

 55. 55 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#49] от "antonio_vivaldi":

  Известно ли ти е че един от походите не достига до финалната си точка - бива набит набързо от български владетел.Това не го пише в про американските учебници.

  А и не мога да разбера защо защитавате чужда вяра - католицизма е чужда вяра.Нашата си вяра - българската,е православието.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 56. 56 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#47] от "antonio_vivaldi":

  Объркал си се нещо.Католицизма си е за Италия и Испания.

  В България сме православни.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Кога ще се научите да пишете правилно "КДС"
  [
  Комитет за Държавна Сигурност, т.е.
  Комунистическа Държавна Сигурност
  ]
  така както правилно пишете "КГБ"
  [
  Комитет для Государственной Безопасности
  ] ?

  Всяка държава има нужда от държавна сигурност.

  С "ДС" ви лъжат, че Вашата няма.

  До коментар [#25] от "plebs":

  "През пролетта на 1990 г. се осъществява среща на високо равнище на офицери от КГБ и ДС, на която е решено..."

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  ...

  Всяка държава има нужда от държавна сигурност.
  С "ДС" ви лъжат, че Вашата няма.

  С други думи:
  подмяната на "КДС" с "ДС" е подвеждаща.

 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  През 1989г. на Великден на входа на всички църкви в София стоеше агент на ДС. Отделно имаше отрядници.
  Аз бях студентка. Комсомолския секретар ме беше предупредил, че ако отида на Великден, ще ме изключат от комсомолската организация. И ми обясняваше, нали знаеш, изключен от комсомола не може да учи в университет!

 60. 60 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Християнството се завърна триумфално в Русия, само нашите русофили-болшевики не разбраха. Промити мозъци нещастни.

  master
 61. 61 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#56] от "Петър Петров":

  Мнозинство - да, но не 100%. И по-добре, че православното християнство даде много фира. Православните християни игнорират църквата си (защо ли?), най-много да запалят по една свещ на Великден и Рождество. Целият т.нар. "Велик синод" са комсомолци ("млади комунисти"). Как служат на Бог, Когото са отричали на млади години? Колко т.нар. "православни" знаят Символа на вярата или поне "Отче наш"?

  master
 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Темата ме подсети за нещо, което наскоро четох (или чух, не помня) - за Чипровското вътание през 1688 г. Та това, което чух/четох беше, че въстанието е било по-голямо от Априлското, но нарочно не се говоревло за него и се принизявало значението му, защото е било вдигнато от българските католици. От уикипедия не може да се разбере нещо съществено точно по този въпрос, но темата ми се вижда доста интересна. Въстанието е било смазано, Чипровци унищожено, а доста хора са станали бежанци и всъщност това са Банатските българи.

 63. 63 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Слабо ме интересуват брътвежите ви и дали ме уважавате, дали не ме уважавате!

  Може да се върнеш там, от където си се пръкнал, заедно с неуважението си!

  Всяка държава си има служби, които се грижат да предотвратяват посегателства срещу държавността и институциите...

  Само българите - най-умни - те разрушиха службите, направиха ги подчинени на сульо и пульо, за да могат днешните мерзавци да дерибействат безнаказано!

  Държавата е благословено от Бога образувание, обединяващо народите на една територия. Всички рушители на държавността един ден ще им се дири сметка...

  Да, ДС в предишният си вид може да понесе много критики, и то най-вече защото се е занимавала И с дребнотемия, следене на обикновения живот на хората и други глупости...

  Но като идея, като орган, който да пази държавата от престъпни посегателства - ДС трябва да съществува. Как ще се казва - не е толкова от значение.

  Посредствената ви демокрация позволи някакви уж радетели за демократичност да се гаврят с една многовековна държава!

  Аре, беги да си развиваш силно демократичните теории некъде другаде, не като коментар на моя пост!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 64. 64 Профил на brusarski
  brusarski
  Рейтинг: 675 Гневно

  До коментар [#55] от "Петър Петров

  Унтерменш, известно ли ти е, че първата "История на България" е писана от БЪЛГАРИН-КАТОЛИК, епископ Петър Богдан Бакшев, 100 години преди тази на Паисий, известно ли ти е, че дело на българите католици е третото в историята ни въстание против османското владичество - Чипровското въстание.
  От съветските си учебници можеш единствено да си нарежеш тоалетна хартия, както си рязал от вестник "Правда" едно време, за друго няма да ти послужат, защото мозъчното ти състояние е катастрофално.

 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мондиана":

  Населението на Чипровци освен че са католици са турлаци. Говорят някакъв славянски диалект, но доста различен от българския, който знаете. Турлаци има и в сръбско. Това е различна етническа група.

 66. 66 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Ако някой все още не е убели какви идиоти бяха комунистите не е лошо да препрочете няколко пъти статията.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Ако някой все още не се е убедил какви идиоти бяха комунистите не е лошо да препрочете няколко пъти статията.
  —цитат от коментар 66 на Rex


 69. 69 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#47] от "antonio_vivaldi":Объркал си се нещо.Католицизма си е за Италия и Испания. В България сме православни.
  —цитат от коментар 56 на Петър Петров


  Ей , путерунгел . Бог е един и Исус е един. Всички ние / и католици и православни и протестанти / сме християни. Само идола ти от Кремъл, гърчавото дяволското изчадие Хуйло / чрез вас, платените му тролове/ се опитва да промива мозъците на хората че православието е отделна религия и да насъсква брат срещу брат .

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Мехлем за душицата на пловдивския московец николай...КАКВИ ВРЕМЕНА БЯХА,ТОВАРИЩ НИКОЛАЙ...

 72. 72 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ПОМЕНИК ЗА ЧЕРВЕНАТА БЕЗБОЖНА АГЕНТУРА:

  BROTHER СВИНЧУГА от КОЧЕРИНОВО (АБпФК-потомци)
  ПЕТЪР ПЕТРОВ ЖАБЛЯНОВ (АБпФК)
  МИХАЙЛОВНА-ЧЕРВЕНКОВА (АБпФК)

 73. 73 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Социализмът в самата си същност и Християнството са едно и също. Не е ясно защо искат всичко да изопачат и предадат по абсолютно извратен начин за онова време, да насадят чувства на отвращение и страх към социализма, от някаква реставрация на онова време. По времето на социализма, църквите бяха два път по- пълни, отколкото са сега, а любимо място за честване на студентските празници бяха манастирите. Католиците не само, че не бяха преследвани по онова време, а дори бяха на особена почит. Всички ние обичахме унгарците и поляците. С възхищение и наслада слушахме проповедите на католическите свещеници във Вавел, в Краков. Католиците, от как свят светува, се занимават с политика, влияят на политиката, по тях си сверяват часовниците политиците. Дано и нашата православна църква влезе в политиката и управлението на държавата! Ако православната църква беше в управлението на държавата по времето на Иван Александър и Иван Шишман никога нямаше да паднем под ислямско турско робство. Католиците създадоха мощните армии на Кръстоносците и спасиха Европа от мюсюлманите; изгониха ги от Испания и ги разгромиха пред стените на Виена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK