Кой е Евгени Георгиев, един от двамата кандидати за председател на най-големия окръжен съд

Кой е Евгени Георгиев, един от двамата кандидати за председател на най-големия окръжен съд

© Надежда Чипева, КапиталВъв вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да избере измежду двама кандидати новият председател на най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд (СГС). Мястото се освободи след оставката на Калоян Топалов, който напусна и системата след близо две години на ръководния пост. "Дневник" ще представи и двамата претенденти за поста, които се самопредложиха за него. На общото събрание на съдиите в средата на февруари, повечето гласове отидоха в подкрепа на Евгени Георгиев.


Из мотивацията: За да не бъде повече наблюдател


Евгени Георгиев беше първият ясен кандидат в надпреварата за председадтел на Софийския градски съд.
Той е граждански съдия и разглежда облигационни, застрахователни, вещни дела и такива за обезщетения за непозволено увреждане като поддържа малък брой неприключени дела.


Георгиев получи и по-голяма подкрепа на провелото се миналата седмица общо събрание на съдиите от градския съд. От общо 88 гласували магистрати "за" Георгиев вота си дадоха 44 души. 13 души не подкрепят нито един от двамата кандидати, а за другия претендент – Светлин Михайлов подкрепа са дали 25 магистрати. Мнението на мнозинството от съдиите би трябвало да бъде взето предвид при избора във вторник.
Пред магистратите той заяви, че личната му мотивация да се кандидатира за поста е дълга и отговорността да помогне на съдебната система и за утвърждаването на СГС като стабилна и уважавана институция. "За това прецених, че трябва да изляза от ролята си на наблюдател и анализатор и пряко да инициирам процеси и да участвам в тях", казва Георгиев, видно от протокола от общото събрание.


Георгиев вече беше част от ръководството на съда за кратко – от март до август 2015 г. по времето на временния ръководител на съда Владимир Йорданов, който пое поста след напускането на Владимира Янева. За това той получи служебна благодарност и грамота от ВСС.


Преди да стане магистрат, Георгиев е бил юристконсулт в банка ДСК ЕАД и е стажувал във Федералните окръжни съдилища в Ню Орлиънс и на окръг Колумбия, Вашингтон.


В съдебната система влиза като младши съдия---- и от декември 2003 г. става граждански съдия в СГС.


Георгиев е инициирал и участвал в създаването на


първия съдебен център по медиация


(способ за доброволно разрешаване на спорове), както и в една от първите стажантски програми към съд заедно с още 15 съдии от СРС, Федералния окръжен съд в Ню Орлиънс, САЩ и комисия "Фулбрайт". Получава писмо признание от департамента на САЩ за работа по Съдебната менторска инициатива.


Завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1998 г. След което продължава обучението си в САЩ - университетите "Тюлейн" в Ню Орлеанс и "Джорджтаун" във Вашингтон. Завършва и докторантура в Софийския университет през 2013 г. Писал е юридически статии на български и английски. Владее отлично английски език, много добре руски език, добре немски език и начално норвежки език.


В имотната му декларация има един апартамент и две дворни места в съпружеска имуществена общност. Декларирани са и други пет имота, за които не се разбира каква част е собственост на Георгиев. В декларацията му има и една земеделска земя и ливада също семейна имуществена общност. Има автомобил "Хонда" и 3 500 лв. в банкова сметка. От декларацията се вижда, че има и три договора за кредит за 196 хил. лв., има две ипотеки и е декларирал разходи за обучение в размер на 245 хил. лв.


Из концепцията за управлението на съда - утвърждаване на съдийско самоуправление


За подобряване дейността на съда той си поставя за цел да утвърди съдийското самоуправление. Това според него може да стане чрез приемане на вътрешни правила за организация дейността на общото събрание на съдиите, създаване на работни групи и комисии и обучение на съдии и служители за ръководене и работа с групи;
Друга цел, която Георгиев си постава е своевременното откриване и разрешаване на въпроси, които могат да доведат до конфликт чрез подобряване условията на труд и на усещането за справедливо отношение и признателност. Георгиев заявява, че ще работаи и за осигуряване на ефективен, безпристрастен и прозрачен съд.


При изслушването си на общото събрание на съдиите, Георгиев изразява мнение, че


свръхнатовареният съдия е притеснен и стресиран,


което се отразява на качеството му на работа и на бързината ѝ, което неизбежно влияе на независимостта му. Затова ръководството на съда трябва да проявява разбиране към свръхнатовареността, да работи за намаляването ѝ, но тъй като е продължителен процес да работи за постигане на разбиране у проверяващите съда органи и обществото, че съдията или група съдии работят с условия на свръхнатовареност.


Георгиев подкрепя института "младши съдия". Според него младите им колеги понякога имат по-добри аналитични способности и трябва да преминават през колкото може повече отделения в съда - наказателно и гражданско, защото наказателните съдии се смята, че работят по-добре с фактите, а гражданските - с правото. Освен това наказателните съдии работят повече в зала, за разлика от гражданските и така минавайки през различните отделения младшите магистрати ще натрупат повече знания и опит.


Попитан как би защитавал съдии от агресия, отправена към тях през медиите или чрез жалби, Георгиев обясни, че ако това се случи чрез публични публикации би обсъдил с пресаташето на съда как следва да бъде отговорно и кой да го направи - пресаташето, председателят на съда, друг съдия или от цялото ръководство. Ако пък е чрез жалба до председателя - той би проверил информацията в нея и ако установи, че може да има извършено нарушение - ще иска становището на съдията.


По време на изслушването той обяснява, че според него екипа, в който е бил и.ф. зам.-председател на съда за няколко месеца, е постигнал много от поставените им цели с колективни усилия, но има още проблеми, по-които и сега трябва да се работи. Георгиев коментира, че би избрал за свои заместници съдии, които се ползват с доверието и са разпознаваеми от колегите си и са мотивирани да се занимават с административна дейност. Без да иска да дезертира от неговата отговорност при избор на свои заместници, той ще очаква те да бъдат подкрепени от съдиите.


Георгиев цитира две критики към колективното управление - колективната отговорност води до колективна безотговорност или, че добре организираната диктатура работи по-добре от лошо организираната демокрация. Той оказа да оборва двете мнения, но заяви, че съдът може да се възползва от позитивите на колективното управление - устойчивост на решенията и по-лесна изпълняемост. Според него са нужни правила за работа на общото събрание.


На въпроса дали би продължил управленска практика или отменил такава заповед на бившите председатели, които излязоха от съдебната система - Владимира Янева и Калоян Топалов, Георгиев отговори, че нещата, които са се случвали при управлението на Топалов е трябвало да се случат, но той би имал друг подход, защото и очакванията са с различни от тези през 2015 г.


На въпроса какво ще направи за пушещите по коридорите на съда, Георгиев обясни, че е споделил със съпругата си, че щом Топалов не се е справил, едва ли би се справил и той. Обясни, че тази практика като непушач го дразни, но има и разбиране към колегите си. Спомня си и за посещение на летище Варна, където зоната за пушене била отделена със стъкла, но той не искал да поставя колегите в състояние, в което изглеждат като "специални животни в зоопарк". Накрая завърши, че би инициирал разговор за разрешаване на проблема.


По думите на Георгиев проблем са и т.нар. "постоянни ищци". Цитирайки практиката от САЩ, Великобритания, която отсъства в континентална Европа, той обяснява, че трябва да бъде ограничен достъпът им до съда. В Калифорния всички жалби минават през председателя на съда и той решава дали да се образува дело. Друг вариант бил института на явната неоснователност.


А защо изборът за шеф на градския съд, който не веднъж е бил разтрисан от скандали, е важен четете тук.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  "В имотната му декларация има един апартамент и две дворни места в съпружеска имуществена общност. Декларирани са и други пет имота.... От декларацията се вижда, че има и три договора за кредит за 196 хил. лв., има две ипотеки и е декларирал разходи за обучение в размер на 245 хил. лв."?!


  ?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#2] от "axn38545277":

  Що не е „весело” настроението!?

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  добра биография ,дано не е от групата на червените магистрати

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Весело

  КОЙ ли? Специализант на А за Б, като Цаца! Масон! Като Цаца! Джендър и т.н.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Весело

  пропуснах най-същественото! Милионер, но не от тотото! Но и той, като Цаца и Лозан Панов не може да обясни произхода на парите си! Ако можеш да обяснш произхода на парите си, не ставаш за повишение в съдебната ситема!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 478 Неутрално

  ;очакванията са различи от тези през 2015г. ; ??? нищо ново , поредния изпълнител на политически поръчки , по ;закон;

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Активен, обучен, способен, видимо необвързан с мафията на тримата шишковци.
  Да видим .

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Че той тоз юнак назад с половин милион. Че отде ще го върне с една магистратска заплата ? И кой е тоя дето дава четвърт милион за обучение като знае че не може посмъртно да си го избие после ? Дневник, ако искате да ме убедите че това е свестния човек трябва още информация.

 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има нещо комунистическо, ченгеджийско в това заглавие. Статията не четох, поради хигиенни съображения.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  В тази държава никой не си задава въпроси как е възможно банка да отпусне 2 ипотеки + 3 договора за кредит за 196 хил. срещу номинална заплата около 3-4000 лв. месечно. Не искам да си помислям, че финансистите са сигурни в страничните източници на доходи на съдията.

  Въпреки, че момчето иглежда симпатично, не става ясно какво представляват тези 245 хил. лв. разходи за обучение. Те какво са - финансово задължение или безвъзмездни грантове, които пораждат само нематериална зависимост. Необходим е недвусмислен отговор.

  Последен щрих към образа на кочината поставя фактът, че по коридорите на най-големия съд в BG се ПУШИ (!!!). От СЪДИИ(!!!).

 13. 13 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":В тази държава никой не си задава въпроси как е възможно банка да отпусне 2 ипотеки + 3 договора за кредит за 196 хил. срещу номинална заплата около 3-4000 лв. месечно. Не искам да си помислям, че финансистите са сигурни в страничните източници на доходи на съдията. Въпреки, че момчето иглежда симпатично, не става ясно какво представляват тези 245 хил. лв. разходи за обучение. Те какво са - финансово задължение или безвъзмездни грантове, които пораждат само нематериална зависимост. Необходим е недвусмислен отговор.Последен щрих към образа на кочината поставя фактът, че по коридорите на най-големия съд в BG се ПУШИ (!!!). От СЪДИИ(!!!).
  —цитат от коментар 12 на Lemmy


  Пуши се, защото си нямат индивидуални кабинети, а не искат да излизат на двора и да се смесват с адвокатите, хахах... А в кабинетите на прокурорите се правят и други работи, за които се носят слухове. Изобщо Съдебната палата е гнездо на разврата.
  Колкото до ипотеките и разходите за обучение, банките се надпреварват коя да даде повече на съдия, особено ако е от нейните "кадри". От мой личен опит по дело срещу Банка ДСК знам, че там се мислят за недосегаеми, а се оказаха просто управлявани от глупаци с nодчинени и лишени от инициатива юрисконсулти (Дневник, пише се "юриСконсулт", без "т"!). Дано този да успее да разбие мафията в СГС, което си е убийствена задача в прекия и преносния смисъл.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 14. 14 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "Непукистка":

  "Пуши се, защото си нямат индивидуални кабинети"
  Според Закона за здравето "Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места." и "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение." Щом съдии не спазват закон, как да искаме от тях да си гледат съвестно работата?

  "пише се "юриСконсулт", без "т"!"
  И на мен това ми направи впечатления. Пишещи по правни теми не знаят, че се пише юрисконсулт.

 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Весело

  До коментар [#13] от "Непукистка":"Пуши се, защото си нямат индивидуални кабинети"Според Закона за здравето "Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места." и "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение." Щом съдии не спазват закон, как да искаме от тях да си гледат съвестно работата?"пише се "юриСконсулт", без "т"!"И на мен това ми направи впечатления. Пишещи по правни теми не знаят, че се пише юрисконсулт.
  —цитат от коментар 14 на aralambi


  Те са съдии и на тях никой нищо не може да им каже, камо ли да ги накаже, хаха. Гарван гарвану око вади ли? А иначе коридорите на Съдебната палата са много удобни за пушене, факт! Високи тавани, врати към симпатични тераси, никой не те притеснява (контролният орган и да иска не може да мине през портите), а председателят... ми да си гледа бизнеса, щото "пушачите сме повече от непушачите" и може да се премине към "зле организирана демокрация", нъл тъй...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  До коментар [#13] от "Непукистка":

  Не знам, не знам. Сигурно аз имам изкривени представи за реалностите. В храма на Темида... Да се пуши... Където и да било? Явно съм изостанал и закостенял.

 17. 17 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#13] от "Непукистка":Не знам, не знам. Сигурно аз имам изкривени представи за реалностите. В храма на Темида... Да се пуши... Където и да било? Явно съм изостанал и закостенял.
  —цитат от коментар 16 на Lemmy


  Причината е, че не живеете в България (резултат от хвърления боб). Преди години съм влизала в кабинет на една другарка "съдийка" в СГС, който приличаше на гарсониерата й в Люлин - пълна с вещи за обитание, котлонче с тенджерка, саксии с цветя върху бюрото.. Само плетката й липсваше, защото бяха постлали масата за хапване, пийване. Вярно, там не се пушеше, но пък аз щях да се срина... Това като как го оценявате? Като по-малко кощунствено? А влязохме с клиента, защото нямаше как да му обясня, защо се бави произнасянето на делото с повече от 3 месеца. После я уволниха, но какво от това - цялата тая битова оргия е продължавала с десетилетия.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 18. 18 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 511 Неутрално

  а кой е баща му, мирише на ДС та не се трае

  BG e мини империя на злото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK