Каракачанов намекна, че корупцията е забавила с 27 години модернизацията на армията

Каракачанов намекна, че корупцията е забавила с 27 години модернизацията на армията

© Анелия НиколоваМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че сделки, които не са били в интерес на армията, а в интерес на някой, който ги е сключвал, са причината модернизацията на въоръжените сили да не се случва вече 27 години.
Изявлението му дойде в Карлово, където беше за отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски и беше по повод обвиненията на президента, че покупката на ново въоръжение се бави от сегашното ръководство на Министерството на отбраната.


"Модернизацията на армията е забавена от 27 години, защото тогава, когато са купували една техника, са търсели вероятно някакъв друг ефект, а не този за способностите на Българската армия", каза Каракачанов, цитиран от радио "Фокус"-Пловдив. Военният министър отбеляза, че няма да се бърза със сключването на сделка за доставка на нови самолети, защото за тях трябва да бъдат дадени между 1.3 -1.5 млрд. лв.


"Аз не искам да бързаме и да правим грешки, а след години някой друг да каже, че аз като министър на отбраната съм направим нещо, което не е изгодно за армията, а за самия мен", добави Каракачанов. Според него именно така се е действало в България през последните 27 години.
Каракачанов каза, че по времето, когато са сключени сделките за покупката на вертолетите "Кугар" и самолетите "Спартан" е имало предложение България да получи от Германия модернизирани изтребители МиГ-29, с цена 1 евро на самолет. "Ние сме ги отказали, защото сме първи натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Федералната република и сега още ги ползват. Това е сметката в армията", каза министърът на отбраната.


Според него вече закупената техниката не лети защото, когато са сключвани договорите, никой не си е направил усилието в тях да пише, че поддръжката на въоръжението трябва да става в България. По думите му именно това е едно от условията, които сега се поставят по отношение на процедурата за самолетите.


"Това ще бъде едно от условията, които ние ще поставим на фирмите, които са проявили интерес – поне една част от поддръжката да се прави в нашите авиационно-ремонтни заводи, които са към МО", поясни министърът. Същият ще е подходът и по отношение на поръчките за бронирани машини, като идеята е да се сглобяват в България и да могат да се поддържат в страната. Това ще е валидно и за корабите, обяви Каракачанов. По думите му общо за трите проекта за модернизация на армията става въпрос за сума от над 3.5 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK