Кой е Светлин Михайлов, който за втори път иска да оглави Софийския градски съд

Кой е Светлин Михайлов, който за втори път иска да оглави Софийския градски съд

© Асен ТоневВъв вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да избере измежду двама кандидати новия председател на най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд (СГС). Мястото се освободи след оставката на Калоян Топалов, който напусна и системата след близо две години на ръководния пост. "Дневник" представя и двамата претенденти за поста, които се самопредложиха за него. На общото събрание на съдиите в средата на февруари повечето гласове отидоха в подкрепа на Евгени Георгиев.
Днес "Дневник" припомня кой е Светлин Михайлов.


"Нима се надява да бъде избран"


Когато се разбра, че Светлин Михайлов се кандидатира отново за председател на Софийския градски съд, мнозина повдигнаха вежди, а сред съдебните журналисти се чу репликата: "Нима се надява да бъде избран?!". Утре съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще даде отговора. За разлика от другия кандидат - Евгени Георгиев, името на Светлин Михайлов е прочуто в съдебната система.


В концепцията, представена пред съдебния съвет като лична мотивация за номинирането си, Михайлов пише:
"Постигнатите от мен като съдия резултати в пряката ми работа ми дават достатъчно основание, а и професионално самочувствие да кандидатствам отново за тази позиция."
Михайлов вече е оглавявал СГС в периода 2004 - 2009 г. и след изтичане на мандата му тогава се кандидатира отново. Но не получи подкрепата на тогавашния състав на съдебния съвет. Изборът се следеше от Европейската комисия, а мандатът на Михайлов стана известен със скандали, нарушения и странни решения.


Периодът на неговото управление може да се обобщи най-добре с емблематичното изказване на тогавашния член на ВСС и сегашен съдия от Конституционния съд Константин Пенчев от 2009 година, което неслучайно се цитира във всички писани досега портрети на Михайлов: "Следя СГС от 30 години, никога не е имало толкова скандален мандат. Първият мандат бе провал за съда, втори мандат би бил позор", каза тогава Пенчев.


Тогава за председател беше избран Георги Колев, който остана начело на съда само година, преди да бъде избран за председател на Върховния административен съд, без да има опит за това. Преди това Михайлов го беше направил свой заместник и ръководител на наказателното отделение на съда.


С Михайлов е свързана и кариерата на втората емблема на СГС след него, Владимира Янева. През 2006 г., когато съветът беше постоянно критикуван, че отлага провеждането на конкурси за съдии в СГС, председателят Михайлов избързва и посочва по свое усмотрение и с необявени критерии съдии от Софийския районен съд, които да преминат в горната инстанция.


Светлин Михайлов вече е оглавявал най-големия окръжен съд

© Асен Тонев

Светлин Михайлов вече е оглавявал най-големия окръжен съд


Сред тях беше и именно Владимира Янева. А след като през 2010 г. Георги Колев преждевременно освободи поста, за да отиде да ръководи ВАС, Янева оглави съда - с недостигащ й съдийски стаж и с допускан конфликт на интереси по дела, свързани с имуществени сделки на баща й. Негов кадър в СГС, и то издигната до заместник на Янева - е и звездата на "случайното разпределение" на делата Богдана Желявска.


Тази е само една от причините за чуденето как и на какво разчита Михайлов, като се кандидатира отново.
Мнозинството съдии в СГС не подкрепиха Светлин Михайлов на проведеното миналата седмица общо събрание. За него гласуваха 24 магистрати от 88 участвали в гласуването. Мнението на общото събрание не е задължително за съвета, но може да послужи за ориентир кой предпочитат съдиите да ги управлява.


Съдийската колегия, която ще проведе избора, се състои от 14 членове, тоест избор се прави с осем гласа. Квотата на съдиите в колегията е шест души плюс председателя на ВКС Лозан Панов стават 7. Магистрати споделиха, че смятат за невероятно някой от тях да подкрепи Михайлов.


Останалите 7 членове на колегията са квота на парламентарните партии - ГЕРБ, ДПС и БСП. Вероятно Михайлов разчита на тях.


Според магистрати, ако Михайлов бъде избран, то най- важният и големият съд в страната отново ще се върне към миналото му на обвързаности и решения на маса върху "бели покривки". Кандидатирането на Светлин Михайлов може да се прочете и като битка за реставрация на това време. Минало, от което в последните две години съдът започна да се отърсва.


Но надали това ще стане лесно - за да бъде избран Михайлов, е необходимо поне един кадровик от квотата на съдиите да натисне бутона за него, и то ако приемем, че всичките парламентарни избраници ще го подкрепят. А трудностите идват и от това, че кадровиците ще трябва да кажат и защо са направили точно такъв избор.


Михайлов отказа да отговори на въпросите на "Дневник" преди избора с мотив, че те изискват задълбочени отговори. Обеща да го направи, ако бъде избран за председател.


Един съдия и един милион лева спестявания


Периодът на неговото управление може да се обобщи най-добре с емблематичното изказване на тогавашния член на ВСС и сегашен съдия от Конституционния съд Константин Пенчев от 2009 година, което неслучайно се цитира във всички писани досега портрети на Михайлов: "Следя СГС от 30 години, никога не е имало то

© Надежда Чипева, Капитал

Периодът на неговото управление може да се обобщи най-добре с емблематичното изказване на тогавашния член на ВСС и сегашен съдия от Конституционния съд Константин Пенчев от 2009 година, което неслучайно се цитира във всички писани досега портрети на Михайлов: "Следя СГС от 30 години, никога не е имало то


Михайлов завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1991 година. Започва като младши съдия в градския съд и кариерата му досега преминава единствено в съдебната система. След като не беше избран за втори мандат, Михайлов продължи да бъде част от търговското отделение на СГС. В периода 2011- 2016 е командирован в Софийския апелативен съд. В биографията си е записал, че владее много добре руски език - писмено и говоримо, както и английски език - на работно ниво, след "успешно завършен курс 4Б на British counsil".


От имуществената му декларация става известно, че е спестил над един милион лева. Основанието за различните влогове, основно в евро, са сделки като продажба на имот, обезщетение за непозволено увреждане, предимно прехвърляния - от него на родителите, от родителите на него.


Според становището на етичната комисия към съдийската колегия на ВСС за настоящия избор не се вижда тя да е извършила задълбочена проверка. Изброени са множество сигнали срещу Михайлов, пише в. "Капитал".


Из управлението на Светлин Михайлов


Един случай по времето на управлението на Светлин Михайлов спечели на СГС международна негативна известност - търговското дело "Мавродийски", припомня "Медиапул". Заради него германският посланик у нас тогава реагира гневно, а Мавродийски съди България. Става дума за кражба на фирмата - "Роял център", придобита от друга фирма без знанието на собствениците син и баща Мавродийски, като бащата е германски гражданин.


Двамата – съответно управител и съдружник, са изключени от другия съдружник на общо събрание, за което те не знаят. Кражбата е осъществена чрез изпращане на невалиден адрес от съдията Димана Йосифова (съдия от градския съд) на всичките седем нотариални покани въпреки връщането на писмата с известие, че лицето не живее там. Димана Йосифова не само не получи наказание, но след един мандат като инспектор бе командирована като съдия във ВАС от Георги Колев.


Още един от скандалните случаи в мандата на Светлин Михайлов, описан във в. "Капитал", е и делото за фалита на "Кремиковци", заведено по искане на дружеството кредитор "Пещоремонт АД" и още няколко фирми. Докато е висящо, бащата на съдия Светлин Михайлов – Велко Михайлов, придобива 49,05 процента от акциите. Това става след серия от специфични сделки, свързани с цената на акциите, при които тя пада десет пъти и тогава бащата ги купува, установява по-късно Комисията за финансов надзор.


На 8 май 2008 г. акциите са продадени от Велко Михайлов с печалба от 84 000 лева. Няколко месеца по-късно Светлин Михайлов лично се ангажира с делото и ръководи първото събрание на кредиторите. Тогава и назначава Анна Миленкова за втори синдик, въпреки че кредиторите в "Кремиковци" с гласуване са определили друг. Решението му е отменено като незаконно от Софийския апелативен съд.


Светлин Михайлов в нито един момент не смята за необходимо да декларира конфликт на интереси и да си направи отвод, както го задължава Етичният кодекс на българските магистрати.


"Имам житейския и професионален опит като човек и съдия, за да се изправя днес пред вас (концепцията е до ВСС - бел.ред.) и да заявя готовността си да застана начело на институцията Софийски градски съд. Една концепция, колкото и да е изградена от добри намерения, не може да бъде реализирана от един човек. Затова е необходим екип от добри съмишленици и професионалисти. Но и добър административен мениджър, който не само иска и може да е мотор на промяната, но и да може да поеме отговорността за своите и на колегите действия. Затова е пръв сред равни", завършва концепцията си Михайлов.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Някой запознат да обясни просто - този човек на кой олигарх е?

 2. 2 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  Не зная, но излъчването му не ми харесва.

 3. 3 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Този е от групата на гнилите ябълки: Георги Колев, Владимира Янева ...

 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#1] от "12345":

  дневник и прокопиев са за другия,значи този остава да е на шиши:)))

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Поредният Шиши в съдебната система.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 790 Неутрално
 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Чудех се чии продукт а Ченалова, то и затова още не е осъдена. Май трябва да се реазгони съдебната система като в Бразилия полицията.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Вчера познах-Дачков пише, че отя е поредния милионер в съдебната система! Ткава е Матрицата. Ако не си милионер, съдебната система не може да те издигне!
  Всичко е бизнес! Търговия с влияние и власт. Включително съдебната система! Гарантирано от демокрацията, Сорос, венециянската комисия, Лисабонския договор! В Китай корумпираните ги ликвидират! Тук-дори не ги търсят!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Тоя, само по снимката, си е за Бай Ставри, биографията е допълващ аргумент.

 10. 10 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Вчера изразих някои съмнения относно декларацията на другия кандидат, ама като го гледам тоя все повече другия ми се вижда като Свети Петър. Тоя дебел корумпиран тупан Светлин не трябва да се допуска до съдебната палата, та камо ли да е някакъв началник там.

 11. 11 Профил на Jordan Zlatinski
  Jordan Zlatinski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Този като го гледам на снимката жал ми става за съдебната система.Сигурен съм ,че няКОЙ иска да го инсталира в СГС за да бъде овладян този исключително важен съд.Надявам се съдийската квота на ВСС да не се самоунижи.

 12. 12 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 295 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK