Орбан обяви в София ново унгарско предложение за миграцията в ЕС, Борисов отговори уклончиво

Премиерът Бойко Борисов се срещна с унгарския министър-председател Виктор Орбан

© Надежда Чипева

Премиерът Бойко Борисов се срещна с унгарския министър-председател Виктор ОрбанУнгария ще изработи собствено предложение за миграцията, според което евросъюзът "трябва да поставя в центъра на мисленето си охраната на границите". Това каза унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в София.


Орбан, без да навлиза в подробности, предаде на Борисов "досие с всички предложения", които съдържа пакетът с желани от Унгария мерки за справяне с мигрантската криза. След изявленията на двамата лидери нямаше възможност за въпроси, а единствено минута за общи снимки. "Сега на масата на ЕС е едно ново предложение за миграцията," добави Орбан, преди да връчи папката. "В центъра му стои охраната на границите. Няма смисъл да се говори за релокация, докато не гарантираме охраната. Запознах премиера с това предложение."


Унгарският премиер подчерта, че според конституцията на страната му "кои да пребивават и живеят в Унгария, имат право да решават само унгарците". Орбан, чиято страна е на прицел на еврокомисията заради отказ да приема мигранти съобразно европейската програма за разселване, повтори и вчерашното си послание, когато даде начало на предизборната си кампания: миграцията "не е добро и успешно нещо", противно на това, което мислят някои, "а е заплаха за християнската цивилизация и европейската култура".
Той повтори и че България заслужава уважение заради охраната на границата и че Борисов "е важен и за Унгария, защото границите се охраняват с лидери, които имат доверие... Аз по-рано бях с него там и видях физическите линии на оградата и мога да говоря за тях само с признание". Орбан изтъкна, че България "трябва да е в Шенген, а не е" и че шенгенската граница "трябва да бъде преместена", ако някои държави не изпълняват задълженията си.


"Ако в България или в Гърция влязат един милион мигранти"


Борисов реагира уклончиво на идеята, загатната от Орбан, че мигрантските квоти не бива да са приоритет за момента. "Ще разгледаме документа, който предлага Виктор", добави Борисов и увери, че вътрешният министър след преглед на документа ще го предложи на вътрешните министри на ЕС и ще търсим отговор на една нерешима в момента тема, това, което и Вишеградската четворка каза, за реформиране на Дъблинското споразумение.


Премиерът обясни, че за България първо трябва да бъдат осъществени няколко предложения, преди да може да се говори за преразглеждане на задължителната релокация. Първото е "стопроцентова охрана на границите на Европейския съюз по всички граници така, както е в Щатите - тези, които имат нужда, през контролно-пропускателните пунктове, с квоти или по желание, да отиват в съответните страни". Второто, "което навремето се приемаше като ерес - хотсповотете, центровете близо до конфликтите, не вътре в ЕС... за да може тези хора (мигрантите - бел. ред.), след като приключи войната, да се върнат и да участват в изграждането на тези страни".


Когато "хотспотовете" са готови и ЕС е подходил към кризата "с цялата си хуманност... ние можем да спорим с колегата си за задължителната релокация", добави Борисов. "Какво би се случило, ако в България или в Гърция влязат един милион мигранти? Тогава би трябвало да останат там или да ги приемат другите държави? Но говорим за едно изключително форсмажорно обстоятелство, не дай Боже, да се случи такова нещо, ще обърне света може би.


Орбан обяви в София ново унгарско предложение за миграцията в ЕС, Борисов отговори уклончиво

© Надежда Чипева


"Ако ние гарантираме тези три точки - охрана на външната граница, хотспотове, споразумения със съседите, в България дискусията ще върви много по-лесно. Защото казвам - да, конституциите го казват (че държавите могат да решават кои чуждестранни лица да приемат - бел. ред.), но ще имаме тема на разговор."


За мигрантската криза Борисов добави още, че тя разделя политици из цяла Европа в момента. "Ние сме премиерите, които като се видим, се усмихваме и се радваме. Това, което се случва по изборите в Европа, има само едно обяснение и това е мигрантската криза. И, повярвайте ми, в много държави просто се тресе политическата класа. А не забравяйте, че догодина ще има избори за европарламент."


"Българско-австрийско председателство"


"Сега се отвори една врата и възможност да вземем решение за интеграцията на Западните Балкани", каза Орбан за стратегията на евросъюза за разширяването. Чудесно решение е, че ще има голяма конференция за Балканите през май. Пожелавам успех на Борисов. Този конгрес ще бъде решаващ конгрес, защото трябва да се каже окончателното решение за разширяването."


Същевременно унгарският премиер предупреди, че "ако няма контакти, ако няма железопътни линии, автомагистрали, тогава е излишно (да се приемат) - Балканите не могат да се сраснат с икономическото тяло на Европейския съюз". "Борисов е забил брадвата в голямо дърво, да се надяваме, че ще успее."


"Виждам, че българското председателство върви добре. Половин Европа идва при вас, даваме си ключовете един на друг в ръцете. След като аз си тръгна, утре премиерът на австрийците ще дойде при вас и това обръща внимание колко важна роля играе България в европейската политика днес." В някои унгарски издания по-рано имаше информация, че Орбан и австрийският канцлер Себастиан Курц може и да се срещнат в София.


Борисов определи разширяването като "много полезно за България, но и Западните Балкани" заради коридорите, които свързват Югоизточна и Централна Европа. "Предстоят ни много тежки преговори, но аз съм оптимист за Западните Балкани. Утре ще говорим с канцлера на Австрия, ще го убеждавам да бъде българско-австрийско председателство."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK