КНСБ се обяви срещу облекчаване на вноса на работници от трети страни

Пламен Димитров

© Анелия Николова

Пламен ДимитровНеобходими са мерки за връщане на квалифицираните българи у нас, а не промени за облекчаване на вноса на работници от трети страни. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА, който коментира последните предложения за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесени от народни представители.


Получилите достъп до българския пазар на труда хора от трети държави през миналата година са 5156 от 52 държави извън ЕС, като близо 4000 са за сезонна заетост до 90 дни, останалите са в режим на другите механизми за получаване на достъп - "синя карта" и единното разрешение за пребиваване и работа, обяви Пламен Димитров. По думите му това обяснява за какви "драматични" размери идва реч и колко чужденци искат да дойдат у нас.


Според лидера на КНСБ липсата на наплив на чужденци се потвърждава и от отношението на бизнеса и правителствата на две държави, които се сочат като донори за българския пазар - Молдова и Украйна. "Вече осми месец двете проектоспогодби не могат да бъдат финализирани, защото няма интерес, единствената финализирана е с Армения", обясни той.
Няма причина да отпада както пазарният тест, така и списъкът на професиите, който върви с него за висококвалифицираните специалисти, които ползват режима на "синя карта", смята Димитров. От КНСБ не виждат причина и да се увеличава общият процент от броя на работещите в даденото предприятия граждани на трети държава на 20 процента от сегашните 10 на сто, както се предлага. "Тези проценти не се отнасят за сезонната заетост- няма ограничения за туризма - колкото искаш украинци можеш да внесеш", уточни Пламен Димитров. По думите му остава неясно и защо социалният министър е внесъл предложение само да има възможност, но не и задължение, за промените около трудовата мобилност да се изисква мнението на социалните партньори.


С предложенията, които правят народните представители, се предлага разрешението за работа на чужденци да нарасне от три до пет години, каза Пламен Димитров и допълни, че това означава автоматично на петата година чужденецът да стане постоянно пребиваващ и български гражданин. Според президента на КНСБ това не се знае дали е хубаво или лошо, но при всички случаи законодателят не трябва да бърза.


Двата синдиката ще поискат тези предложения да бъдат обсъдени на тристранен съвет.


Според експертите на КНСБ буди недоумение и предложението научните работници, които идват в България от трети държави да не сключват трудови или граждански договори с научните организации, а само споразумение за прием.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Ревем, че нямало квалифицирани кадри, но ще внасяме украинци и пр...

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  Защо, КНСБ ще осигури ли квалифицирана работна ръка или те по принцип са против всичко.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Когато работната заплата стане колкото минималната заплата в развитите
  страни от ЕС ,няма да има нужда от спогодби , те хората сами ще идват да си търсят работа тук .Иначе вариантите за работодателите са , да се затворят границите като при комунизма или да вдигат заплатите до равнището на средните заплати в ЕС .Все още има българи които ходят в Италия и работят за 1000- 1200 евра което е смешно ниско сравнение с цените там , значи това са заплати за които биха работили и тук.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Порасна ни работата, ще внасяме хора отвън да ни работят, а нашите мангали ще седят на топло и ще чакат наготово.

 5. 5 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  Ревем, че нямало квалифицирани кадри, но ще внасяме украинци и пр...
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  Украинците са квалифицирани ... революционери - дано направят и у нас някаква революция за заплатите !

 6. 6 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Квалифицираната работна ръка би било редно да се осигурява от работодателите които искат такава и от държавата,която осигурява условия за това.Все пак данъците отиват в държавата.А с „внос“ на работници от други страни правителството продължава да показва незаинтересованост към проблемите на българското население.Как украинците или молдовците са по-квалифицирани от българите?Или кучето е заровено не толкова в квалификацията за която реват бизнесмените,а в ниските заплати за които са съглласни да им работят „вносните“работници.Е,защо тогава ви притеснява факта че българите спокойно и ТРАЙНО се „изнасят„...

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4899 Неутрално

  Нямало квалифицирани кадри, ами работодателите да си назначат колкото са квалифицирани и да продължат да ги квалифицират. Малко по-скъпо и дълго е но все пак е вариант

 8. 8 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Паразит който цял живот ЕДНО работно място не е създал. Не само че нищо не разбира от икономика и продуктивност, но и нарушава правата на хората като им забрани да наемат хората които искат на работата която ТЕ са създали.

 9. 9 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  От вноса на работници няма да изкарат нищо.Даже и работниците да са нигерийци. Там ги стяга чепика.

 10. 10 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2910 Весело

  По същата логика, ако един чужденец иска да строи фабрика в България трябва да пита съюза на работодателите.

  подпис
 11. 11 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  Не мислят как да върнат българите в България (знаят защо избягаха) , а ще наемат хора от странство !

 12. 12 Профил на tanomano
  tanomano
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нищо няма да стане. Ще идват и щом получат кетапа за ЕУ ще бягат в други страни. Българския работодател е мекере.

 13. 13 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 763 Неутрално

  И аз съм против. Ползите от такива ще са само за работодателите, които после ще се обградят с високи стени и въоръжена охрана, а аз ще търпя негативните последици от формиране на гета и нарастване на престъпността от чуждите елементи.

  До коментар [#8] от "happystory":

  След като искаш достъп до нашия пазар (на мнозинството) и нашата инфраструктура (щото не си построил магистралата ти) ще търпиш и нашите правила. За справка - Брекзит. Аз теб и твоите работни места не държа да ги има - можеш спокойно да ходиш да създаваш "работни места" в Мавритания ако си закопнял да си имаш малка плантацийка с внесени отвън роби.

 14. 14 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хубаво квалифицирани хора ама май главно от курортите реват че нямат хора които да им работят за 30 лева на ден по 12-16 часа смени. https://www.jobs.bg/it - като изключим 1000+ customer service-a, пак не са толкова лоши нещата. Проблема както винаги са държавните постове, по-специално медицината. Няма медицинска сестра която да е наред с главата да седи да работи при 600 лева в аранжимент намусени соц лелки в менопауза, при положение че е учила едно 6-7-8 години + практики и са похарчени едно 20-30 000 лева за тоя период (такси, учебници, транспорт, квартири и всякакви други консумативи). И за всичките безсънни нощи дето са трябвали да вземе тая заветна диплома по медицина, да не може да си позволи да наеме един 2-стаен апартамент и да си плаща сметките и наема навреме, да не говорим за храна.

 15. 15 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Трябва да се вземат мерки да се докарат спешно отвън работодатели. Няма какво да обвиняваме сегашните, по-голямата част толкова си могат. Роднина, милиционер, роднина, милиционер.

 16. 16 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо, КНСБ ще осигури ли квалифицирана работна ръка или те по принцип са против всичко.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Не, не са и длъжни!
  Който му трябва - да си внася от ЕС!

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Писал съм го и пак ще го напиша: Вдигнете три пъти заплатите и ще имате поне 500 000 квалифицирани български работници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Браво на синдикатите!

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  "КНСБ се обяви срещу облекчаване на вноса на работници от трети страни".
  Защото те няма да членуват в синдикат. Дори и доброзорно.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Да се внася работна ръка отвън при садистична безработица в България и милион трайно незаети в работоспособна възраст + 2 милиона българи работещи навън. По добре да държим питомното, отколкото да гоним дивото. Поне да върнем някои от нашите. :-) Мои колеги работещи в компютърни сервизи в Гърция , Крит и Кипър са готови да се върнат за същата заплата като там.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  По същата логика, ако един чужденец иска да строи фабрика в България трябва да пита съюза на работодателите.
  —цитат от коментар 10 на Иван К
  съюза на работодателите май не са дали разрешение на никого

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK