Над 19 години е продължило дело за собственост на двор

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

© Надежда Чипева, Капитал

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова.Дело за собственост на дворно място в софийското село Волуяк е отнело на съда 19 години, 1 месец и 27 дни. Това производство е рекордьорът за бавно правосъдие, установен от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) от проверката им на последното тримесечие на миналата година.


Съдебните инспектори са ревизирали 188 заявления за забавени дела от граждани. От тях 113 са били основателни - 44 са по наказателни дела и 69 са по граждански, търговски и административни дела.


Производството за собственост на дворно място от 890 кв. м. е започнало през март 1998 г. в Софийския районен съд (СРС) и е приключило окончателно през май 2017 г.
През този период делото е разглеждано веднъж от СРС, три пъти от въззивния съд - Софийския градски съд, и три пъти от Върховния касационен съд (ВКС). Причината е, че през 2004 г. ВКС е обезсилил решението на по-долната съдебна инстанция, а през 2012 г. е отменил решението ѝ, като и двата пъти е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на градския съд. Така разглеждането на делото от въззивната инстанция е започнало отначало за трети път 11 години след подаването на жалбата срещу първоинстанционното решение, постановено от СРС през април 2001 г.


Голямата продължителност на производството се дължи и на факта, че при разглеждането на делото от двете горни съдебни инстанции са допускани забавяния в движението му.


Второто въззивно производство в градския съд е продължило 7 години и 2 месеца. Проведени са 9 съдебни заседания, насрочвани през големи интервали от време - от 6 до 9 месеца. Дори още в началото е допуснато забавяне, тъй като разпореждането на съда от 1 март 2004 г. за отстраняване на нередовности по исковата молба е връчено на ищците на 31 октомври 2005 г., т.е. 1 година и 7 месеца по-късно, защото съобщението на съда два пъти неправилно е било адресирано до ответниците.


При третото разглеждане на делото от градския съд той е постановил решението си почти 2 години след изтичане на установения в закона 30-дневен срок.


Освен това при първите две касационни производства във ВКС съдебните заседания за разглеждане на делото са проведени съответно 14 месеца и 9 месеца след образуването му.


Сред 44-те основателни заявления по наказателни дела


най-продължително е дело за документна измама.


Производството е за получаване на възстановен ДДС чрез използване на документ с невярно съдържание като документната измама е в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. То е продължило


18 години и 10 месеца.


Обвиняемите по делото са 19 и по заявление на един от тях Инспекторатът към ВСС веднъж вече е проверявал производството. Сега заявления са подали други четирима от обвинените, чиито заявления за бавно правосъдие, Инспекторатът към ВСС е намерил това за основателно.


По информация от Министерството на правосъдието за този период са сключени 31 споразумения, по които общата изплатена сума за обезщетения е 60 100 лв. Максималният размер на обезщетението, предвиден в ЗСВ, е 10 000 лв.


За други проверки на Инспектората на ВСС четете тук:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK