Децата сираци без право на пенсия да получават месечна помощ планира социалното министерство

Зам.-министър Росица Димитрова (л)

© Фейсбук на МТСП

Зам.-министър Росица Димитрова (л)Децата с починал родител, които нямат право на наследствена пенсия, да могат да получават месечна помощ, ще предложи Министерството на труда и социалната политика (МТСП) с промени в Закона за семейни помощи за деца. Това съобщи заместник социалният министър Росица Димитрова по време обществена дискусия за социално-икономическата защита на деца с един или с двама починали родители, организирана от омбудсмана Мая Манолова.


С промените ще се гарантира равен достъп на всички деца без право на наследствена пенсия до финансова помощ. Към момента семейните помощи за деца с един жив родител се предоставят без доходен тест - това са помощите за отглеждане на дете до 1 година, месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование и еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, припомни зам.-министърът, цитирана от пресцентъра на ведомството. Справедливо и коректно е в подкрепата на децата, останали без един или двама родители, да облекчим процедурите за достъп до тази държавна подкрепа. Основната ни цел е да подкрепим децата, останали без родител, да подкрепим настойниците и попечителите, които поемат грижите за отглеждането на децата, смята Димитрова.


През декември 2017 г. общо 11 505 деца с един жив родител са получили месечни помощи. От тях 1230 деца са без пенсия, а останалите 10 275 деца получават пенсия, уточни зам.-министърът. По данни на Националния осигурителен институт към края на 2017 г. 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца до 20-годишна възраст получават персонални пенсии.


Ако предложенията бъдат одобрени, ще влязат в сила от януари 2019 г.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално
 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво на Мая! Идеална е за омбудсман!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Всяко дете трябва да бъде осигурено. Но по какви причини тези деца нямат право на наследствена пенсия.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всяко дете трябва да бъде осигурено. Но по какви причини тези деца нямат право на наследствена пенсия.
  —цитат от коментар 3 на Роси

  Нямат право на наследствена пенсия, защото не съществува пенсия, която да наследят! Наследява се личната пенсия на родителя, който е починал. АКо той е получавал не лична, а социална, инвалидна или друг вид пенсия - тя не се наследява. Ако не е работил и няма пенсия, такава също не се наследява.
  Идеята сега е да се въведе минимален праг за подпомагане на сираците и полусираците - ако нямат право на пенсия - получават съответната финансова помощ; ако имат, но е по-малка от определената за минимална - получавават пенсията плюс добавка по новия канал за подпомагане. Грубо казано, държавата ще се опита да осигури на всяко дете с починал ордител помощ от 150 лева месечно (примерно). Разликата е, че наследствените пенсии идваха от НОИ; финансовото подпомагане ще идва директно от централния държавен бюджет под формата на социални трансфери, което реално прави държавата по-социална от преди! Това е добра идея и добро решение и е хубаво, че вече има пари и за тези деца!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK