Пламен Горанов се самозапали на днешния ден преди пет години във Варна (видео)

Пламен Горанов

© Дневник

Пламен ГорановПреди пет години на днешния ден във Варна се самозапали Пламен Горанов. Това с случи в разгара на най-масовите национални протести срещу корупцията и монополите във властта и икономиката.


Малко преди 7.30 ч. сутринта на 20 февруари 2013г. Горанов застана пред централния вход на кметството в града с ултиматум, че ще се самозапали, ако тогавашният кмет на града Кирил Йорданов и целият общински съвет във Варна не подадат оставка до 17ч. на същия ден. Няколко минути по-късно той пламна. Според заключението на разследването това се е случило след непохватната намеса на полицията.


Горанов почина на 3 март във варненската Военноморска болница.
В следващите дни, отвратени от корумпцията и арогантността на местната власт, довели града до провал, гражданите издигнаха пред кметството грамада от камъни. На 6 март 2013 г. Йорданов подаде оставка. Но за разлика от него общинските съветници отказаха да се оттеглят и така оцеляха до края на мандата си.


"Тази грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и общинския съвет, каза тогава наследникът на Йорданов в кметския кабинет във Варна Иван Портних (ГЕРБ). Тя беше направена от хората и като реакция към общинския съвет. Минавайки през избори, новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея", каза Портних.


Но през октомври 2015 г. общинският съвет се самовъзпроизведе в също толкова безпринципен състав като предишния, който стана причина за отчаяния протестен акт на Пламен Горанов.
Само три месеца след "минаването през избори", по тъмно на 29 януари 2016 г., под претекст, че тротоарът пред варненското кметство трябва да бъде ремонтиран, грамадата изчезна, за да не тревожи повече нито новият кмет на Варна, нито подновилия мандата си общински съвет.


Фотогалерия: Грамада за Пламен >


Маниерът и механизмите, с които Крил Йорданов беше управлявал града в продължение на 13 години, бързо бяха усвоени от новата местна администрация, а старото-ново мнозинство в общинския съвет осигури подкрепа за политиката й.


Въпреки настояването на граждани, сдружения, медии и приятели на Пламен Горанов кметът на Варна Иван Портних и председателят на общинския съвет в града Тодор Балабанов (ГЕРБ) и до този момент не са отговорили на въпроса възнамеряват ли да инициират дебат за оценка на трагедията от 20 февруари 2013 г. и съдбата на грамадата от граждански гняв, който ги доведе на власт няколко месеца по-късно.


"Едно замозапалване в града на брега на Черно море разтърси България, но причините за това все още остават неизяснени", написа в статията си от 31 декември м.г. журналистът от авторитетния швейцарски вестник Neuen Zürcher Zeitung Марко Кауфман Босарт.


В статията, озаглавена "Злите духове на Варна", е написано още, че "Властите крият записите от камерите за наблюдение. А пред спасителния екип Пламен Горанов казва, че не е имал намерение да се самоубива. Това би трябвало да е аларма за хората във властта".


Със спомена за Горанов в 19 ч. тази вечер пред сградата на общината във Варна ще се съберат граждани, членове на опозиционни политически формации и негови приятели. "Искаме да знаем какво и как точно се е случило на 20 февруари 2013г., имаме право на това! Искаме паметен знак в почит на Пламен Горанов!", са написали те в поканата за участие в събитието, публикувана във Фейсбук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK