Съдийската колегия избира председател на Софийския градски съд

Съдийската колегия избира председател на Софийския градски съд

© Надежда Чипева, КапиталСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще проведе един от най-ключовите избори от началото на мандата си - за председател на най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд.


Кандидатите са двама съдии, които се саноминираха - гражданският съдия Евгени Георгиев и бившият ръководител на съда в периода 2004 - 2009 Светлин Михайлов.


За да бъде избран, един от двамата трябва да получи осем гласа, колегията се състои от 14 души.
На общото събрание на съдиите от градския съд миналата седмица по-голяма подкрепа получи Георгиев - 44 магистрати го подкрепиха, докато за Михайлов гласовете бяха 25. Мнението на общото събрание не е задължително за съвета, но би трябвало да послужи за ориентир кого предпочитат съдиите да ги управлява.
Срещу избирането на Михайлов има внесена подписка от граждани и журналисти.


Към двамата кандидати са постъпили въпроси от организацията "Антикорупционен фонд".


Оттам уточняват, че въпросите към Михайлов са много повече, "което е логичен резултат от неговата активност на пазара на недвижими имоти и сериозно имуществено състояние под формата на декларирани банкови депозити и притежавани недвижими имоти". От декларацията на Михайлов се вижда, че той има над един милион лева спестявания и много имоти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK