България е на последните места в Европейския съюз по работещи в сферата на културата (графика)

Кадър от театралното представление "Пет жени с еднакви рокли"

© Анелия Николова

Кадър от театралното представление "Пет жени с еднакви рокли"България е на едно от последните места в Европейския съюз по работещи в сферата на културата. Това показват данните от изследване на Евростат. Статистическата агенция е изследвала периода между 2011 г. и 2016 г. За тези пет години работещите в сферата на културата са се увеличили със 7%, което се равнява на 550 хил. нови работни места.


Малко повече от 84 хил. души в България се занимават с подобна дейност. Те представляват 2.8% от всички работещи в страната, като по този показател България изпреварва единствено Словакия и Румъния. Там съответно 2.5 на сто и 1.6% от работещите са се насочили към сферата на културата.


От 2011 до 2016 г. България е успяла да увеличи с близо 10 хил. души работещите в тази област. Въпреки това страната е на последните места през целия период.


Най-голям дял на заетите в сферата на културата има в Естония – 5.3%. Балтийската страна е следвана от Люксембург, Швеция и Финландия.
Близо 8.4 млн. души в ЕС работят в областта на културата. Най-много като брой са те в Германия – 1.65 млн. души. Във Великобритания те са почти 1.5 млн.


Почти 2 милиона от заетите са художници и писатели. От тях почти половината са самостоятелно заети. Почти 60% от хората, работещи в областта на културата в ЕС, имат висше образование.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK