Писатели настояват за отчисления от заеманите в библиотеки книги

Писатели настояват за отчисления от заеманите в библиотеки книги

© Надежда Чипева, КапиталНад 30 известни български писатели от различни поколения - от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към парламента и Министерството на културата, за да поискат ефективна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени под наем книги. Става дума за събиране на отчисления от книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на произведения, обект на авторското право.


"Когато една песен се слуша по радио, в ресторант или на обществено място, носителите на авторски права получават отчисления. Когато един филм се излъчва безплатно по БНТ – носителите на авторски права получават отчисления. Ако обаче една книга на български автор се заема и чете в различни библиотеки в страната от хиляди абонати, авторът на тази книга не получава и стотинка. Това не е справедливо", посочват писателите по повод течащите промени в Закона за авторското и сродните му права (ЗАСПС).


Реформа няма повече от 20 години
"За да изпълни своите задължения съгласно вътрешното и европейското законодателство, държавата е длъжна да изработи ефективен механизъм за разпределение на тези средства, която да съдържа като минимум отговор на следните въпроси: кой е задължен да заплаща тези възнаграждения, как да се установява техният размер - да се договаря или да се установява от държавата, как да се разпределят постъпилите суми между правоносителите", гласи писмото.


Авторите, някои от които са и адвокати по интелектуалната собственост, посочват, че уредбата съществува "в зародиш" в ЗАСПС и дори се предполага чрез нея да постъпват средства във фонд "Култура", но това не се случва, тъй като държавата пропуска да създаде ефективен механизъм за събиране на отчисления вече повече от 20 години. "Българският писател работи в изключително неблагоприятни условия по много причини - сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната. При ниските доходи в държавата библиотеките и читалищата остават единственото сериозно място за достъп до книжовност и знание", посочват те.


Целият текст на писмото


подписано от Алек Попов, Амелия Личева, Ангел Игов, Антон Дончев, Божана Апостолова, Бойко Ламбовски, Васил Георгиев, Веселина Седларска, Владимир Зарев, Георги Бърдаров, Георги Господинов, Георги Константинов, Георги Тошев, Деян Енев, Елена Алексиева, Емил Андреев, Емануил Видински, Захари Карабашлиев, Здравка Ефтимова, Иво Сиромахов, Кристин Димитрова, Милен Русков, Мирела Иванова, Недялко Йорданов, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Светослав Иванов, Теодора Димова, Христо Карастоянов, Юлия Спиридонова:


Уважаеми министър Банов,
Уважаеми народни представители,


Причината да се обърнем към Вас е предстоящото на 15.02. 2018 г. обсъждане в Комисията по културата и медиите на НС на промени в Закона за авторското право и сродните права.


Обръщаме вниманието Ви на два нерешени въпроса, които държавата дължи към авторите на книги в качеството им на носители на авторски права. Авторите на книги – това са писателите, учените, авторите на учебници, публицистите – хората, които създават, съхраняват и развиват българския език и разпространяват интелектуалните достижения на нашето общество.


За съжаление българското законодателство не съдържа ефективна уредба на въпросите, свързани с т.нар. "репро права", и т.нар. "право на възнаграждение при отдаване в заем и под наем на произведения". Това са съответно възнаграждения, които се дължат на авторите за възпроизвеждане на техните произведения по репрографски начин (напр. чрез фотокопиране) и възнаграждения, които се дължат на авторите при отдаване на техните книги под наем или в заем (напр. библиотеки).


Въпреки че уредбата не е ефективна, тя съществува в ембрионален вид – като разписано в закона задължение на държавата (съгласно закона и правото на ЕС) да изплаща тези възнаграждения на авторите.
По-конкретно обръщаме вниманието Ви на следното:


1. Съгласно чл. 20а Закона за авторското право и сродните права авторите имат право да получат справедливо възнаграждение за отдаваните под наем или в заем техни книги.


Въпреки тази законова разпоредба Министерството на културата не е създало работещ механизъм за събиране, администриране и разпределение на тези възнаграждения. Поради тази причина държавата е в нарушение на правото на ЕС, защото не е изпълнила задължението си да транспонира Директивата относно правото за отдаване под наем и в заем и не е създала работещ механизъм за разпределение на тези суми.


2. По напълно идентичен начин стои въпроса и с т.нар. "репро права" – отчисленията, които съгласно чл. 26 от Закона за авторското право и сродните права се дължат от вносителите на репрографска техника на авторите на книги.


Неведнъж сме повдигали този въпрос. За съжаление, при последната законодателна реформа на ЗАПСП през 2011 г. правната рамка беше умишлено или по небрежност размита още повече. Това създаде непреодолими пречки пред авторите на книги да реализират своите права.


Уважаеми господин министър,
Уважаеми народни представители,


За да изпълни своите задължения съгласно вътрешното и европейското законодателство, държавата е длъжна да изработи ефективен механизъм за разпределение на тези средства, която да съдържа като минимум отговор на следните въпроси: кой е задължен да заплаща тези възнаграждения, как да се установява техният размер - да се договаря или да се установява от държавата, как да се разпределят постъпилите суми между правоносителите.


Нищо от това не се е случило вече повече от двадесет години.


Когато една песен се слуша по радио, в ресторант или на обществено място, носителите на авторски права получават отчисления.


Когато един филм се излъчва безплатно по БНТ – носителите на авторски права получават отчисления.
Ако обаче една книга на български автор се заема и чете в различни библиотеки в страната от хиляди абонати, авторът на тази книга не получава и стотинка. Това не е справедливо.


Българският писател работи в изключително неблагоприятни условия по много причини - сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната. При ниските доходи в държавата библиотеките и читалищата остават единственото сериозно място за достъп до книжовност и знание. Духовното оцеляване на нацията ни е свързано с библиотеките и книгите. И докато сме свидетели на все по-засилено търсене на съвременна българска и преводна литература, фондовете за книги продължават да не се попълват с нови заглавия, което прави библиотеките и читалищата безсмислени. Защото библиотеки без нови книги са като театри без нови представления. България ще има нужда от своите писатели, ако иска да съхрани езика си през 21. век, а физическото оцеляване на писателите е свързано с уреждането и гарантирането на техните авторски права.


Ако държавата не се чувства морално длъжна да подпомага творците си, това е избор на нейното политическо представителство и всички в обществото носим своята отговорност за това.
Но там, където има установено от закона задължение на държавата, то трябва да се спазва от нея, защото законите важат както за гражданите, така и за държавата - този принцип вече би трябвало да се разбира от само себе си.


Задължението на държавата да осигури изплащането на тези възнаграждения на авторите не е установено само от българското право, но и от правото на Европейския съюз - съгласно Директива 2001/29, както и съгласно Директива 2006/115, отменила Директива 92/100.


Буди недоумение и друго - част от сумата, която следва да се събира от т.нар. "репро права", следва да отива във Национален фонд "Култура", а оттам – да подпомага и други творци. Ако държавата не се интересува от този свой приход, това би било показателно за отношението ѝ към културата като към нежеланото дете на обществения процес.


Считаме, че е време държавата да изпълни поне това което дължи като минимум и според закона към хората, които създават нейния интелектуален дух.


С оглед на всичко изброено Ви предлагаме следното:


1. Да се създаде ефективен механизъм за приложението на чл. 20 а от Закона за авторското право и сродните права, който да съдържа уредба за начина на отчисляване, събиране и администриране на приходите от тези права, както и да бъде определен справедливо кръгът от задължени лица.


2. По аналогичен начин - да се създаде ефективен механизъм за приложението на чл. 26 от Закона за авторското право и сродните права, който да съдържа уредба за начина на отчисляване, събиране и администриране на приходите от тези права, както и да бъде определен справедливо кръгът от задължени лица.

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 723 Неутрално

  И кой ще ги плаща тези отчисления? Ако ще са читателите, няма да стане, защото те заемат въпросните книги именно защото нямат пари да си ги купят.

 2. 2 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Нека да гледат колко са четени книги от даден автор и тогава. Ама никой няма да чете 90% от измислените автори написали писмото. Единствено Антон Дончев е писател там. Другите са или медйни звезди или световно неизвестни.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Баси.
  А ако я прочета два пъти?

 4. 4 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Те читалищата и без това са на изкуствено дишане,а тия искат да ги убият...Вместо да им даряват книги.И ТИЯ ЛИ СА НИ ЕЛИТА И ВОДАЧИТЕ????

 5. 5 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Писатели настояват за отчисления от заеманите в библиотеки книги

  Така е - трябва да се яде. Като не ти купуват литературния буламач, все пак с едни отчисления може да закърпиш криво ляво месеца.

  /не се чете/
 6. 6 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Направо с датчици за обърнати страници да ги оравят книгите

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 7. 7 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Да, а разкажеш на някой за какво става дума в нея, плащаш половината рекет.

 8. 8 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Абе от тия има двама-трима по-стойностни. За какво да давам пари за некой, дето не може да пише. Ми да се спасява.

 9. 9 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  може държавата вместо да прави стадион в село с 500 жителя застаряло население да дава сумата за строеж като някаква стипендия на писателите ама се опасявам че шиши бързо ще напише 20 тома бестселъри:)))))

 10. 10 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Тия избиха рибата.....Децата са се оцъклили в таблетите,читалищата,които са си купили книгите едвам кретат финансово.Да вдигнат цените на произведенията си ако искат увеличение на личните финанси и ще откажат и малкото хора,които четат книжни книги.От моя дом подарих хиляди книги,защото нямам място и няма кой да ги чете сега.....

 11. 11 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Лошо няма да им изпълнят желанието. Сигурно имат читатели и авторите заслужават да получат нещо за труда си...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Тези книги не са ли собственост на библиотеките. Не са ли платили за тях. Ако си я купя и почна да я давам на приятели, пак ли трябва да плащам.

 13. 13 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 446 Неутрално

  А като след 1-2 години забравя какво е написано в книгата, ще може ли да си поискам парите обратно :-Д

 14. 14 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#4] от "aramissss":

  Ами ти що не работиш безплатно, а? Иши банките да дават безплатни пари, ресторантите безплатно ядене. Ебаси ориенталското еснафско мислене! С музиката е същата работа, всеки иска даром. Като не ви се дават стотинки за ползването на книга, песен, и т.н., няма да четете и да слушате. Живейте в жалкия си жездуховен свят, умирайте като полуживотни без да сте разбрали смисъла и естетиката на живота, защото сте стиснати еснафчета.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Любопитно

  До коментар [#12] от "Роси":

  "Ако обаче една книга на български автор се заема и чете в различни библиотеки в страната от хиляди абонати, авторът на тази книга не получава и стотинка. Това не е справедливо."

  А защо само българските? Чуждите автори не трябва ли и те да получават?
  А шофьорите на таксита не трябва ли да плащат отчисления на производителите на автомобили?

 16. 16 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  иво сиромахов и интелектуална собственост ХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХА

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Справедлив начин писателите да получават поне от части възмездяване на труда си!
  С огромно удивление и недоумение видях в компанията на достойни писатели и мъже Иво Сиромахов???
  Смешник!

 18. 18 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#4] от "aramissss":Ами ти що не работиш безплатно, а? Иши банките да дават безплатни пари, ресторантите безплатно ядене. Ебаси ориенталското еснафско мислене! С музиката е същата работа, всеки иска даром. Като не ви се дават стотинки за ползването на книга, песен, и т.н., няма да четете и да слушате. Живейте в жалкия си жездуховен свят, умирайте като полуживотни без да сте разбрали смисъла и естетиката на живота, защото сте стиснати еснафчета.
  —цитат от коментар 14 на Hutya Puylo


  Да слагаш цена на духовния свят и да го превръщаш в продукт за консумиране е възможно най-естетиката постъпка която човек може да направи.

 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  Всичките тия в писмата няма да направят много пари от тия отчисления.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Случвало ми се е да си взема книга и като погледна бележката на която пише кога трябва да я върна, да видя че предният читател я е чел 1998 г...

 21. 21 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Съгласен,но и аз искам отчисления от дневник,за всеки мой прочетен
  коментар.
  Не че са много,де....предполагам ще бъда зле платен писател.

 22. 22 Профил на Бояджиева
  Бояджиева
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Само Дончев бил световно известен!!! И това при положение, че Георги Господинов е превеждан в цял свят и спечели една от най- престижните световни литературни награди! Нивото на част от коментиращите е "кварталната кръчма"!

 23. 23 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Изброените писатели са известни по-скоро само с това, че са известни. Не толкова - с творчеството си. Много хора не са посягали през живота си към техните книги, може би няма да посегнат и за в бъдеще. Читателите не са виновни, че им се пробутват блаблаизми.

  Аз блаблаизми не чета. Чета строго научна и по-рядко - научно-популярна литеатура. От нея научавам множество полезна информация. Художествена литература чета рядко понеже нямам време за губене. И какво ще науча от нея? Празните мисли на някакви празни хора. Мерси!

  От художествената литература предпочитам фентъзи романи на определени писатели - заради стила на писателя и стила на съответния негов преводач.

  Да не говорим, че издаваната напоследък художествена литература е пълна с множество фактологически, граматически, правописни и пунктуационни грешки! Пак - мерси!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 24. 24 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Супер, тия ми дават поредната причина да се срамувам че съм българин, добре поне че не им чета буламачите.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Аз съм готов да плащам. Но ако книгата не ми хареса, авторът ще ми плати ли за изгубеното време и за моралните вреди?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Не мога да повярвам. Кой ще ни даде пари, а?
  Жалко. Не можете ли да разберете, че пазарът диктува правилата. Пишеш добре, книгата ти се харесва, продава се добре - печелиш.
  Книгата ти е блудкава, клиширана и досадна, не се продава - не печелиш. Лошо.
  Библиотеките не са начина, по който слабопродавани автори да търсят пари, които не могат да спечелят с продажби. Какво е виновно МК, че не им се продават така наречените книги?

 27. 27 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Разходите по администрирането на подобни отчисления ще са по-големите от самите тях......

 28. 28 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 436 Неутрално

  По-добре е писателите да помислят да издават книгите си и в електронен формат. Според мен по този начин ще събират много повече пари, отколкото от отчисления от мизерните такси за библиотека.

 29. 29 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Плачат, че библиотеките нямат пари и нови книги и едновременно с това искат да ги натоварят още с ново плащане, та съвсем да не могат да купуват нова литература. И как точно ще стане - ще има лице, броящо по картоните кой автор колко пъти е взет?
  Да, има бум на българската литература, но освен максимум книгите на 4-5 имена от всичките 30, другото е плява и е недокосвано от читател. Така че,с плащане на калпак нещата не стават.

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "...Българският писател работи в изключително неблагоприятни условия по много причини - сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната..."

  тея не са наред... ами то всички тук работят в тия условие е джанъм... и аз се издържам от авторски права, ма не търсим туземното население да ми е длъжно за нещо... интелектуалци, хахах, родна селекция...подобни дрънканици последно чух от един фаянсаджия

  отделно че по-логично е да поискат да им свалят ддс-то, за да си вдигнат продажбите... от 2015-та досега цените на книгите скочиха двойно... или те продажби немат щот малобройното население не излиза от библиотеките хах

 31. 31 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 326 Гневно

  Още една причина да ползвам сайта на Читанка. Сега поне ще имам и кауза...

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Баси.А ако я прочета два пъти?
  —цитат от коментар 3 на xmm


  Ами ако разкажеш на някой какво пише в нея :) Ами ако само я взема да я прелистя дали си заслужава пак ли ще плащам?

  Освен това как ще се определя това възнаграждение, на книга или на страница? Справедливо е на страница. Само че как ще определят колко страници съм прочел от нея, може само първите десет и да я захвърля. Също ако видя че е боклук /често срещано явление при точно тези писатели/ ще ми върнат ли парите? Ами глоба за загубеното време и негативните емоции ще ми плати ли този писател?

  Тези с "авторското право" стават доста наглички. Искат да напишат нещо и после цял живот че и внуците им да се изхранват с това. Ако и при инженерите беше същото трябваше всеки път когато поднася лъжицата към устата да плаща "авторско право", и ние сме вложили интелектуален труд тя да се конструира и произведе. И така с абсолютно всяко нещо до което се докосне. Да ги видя тогава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тия съвсем се самозабравиха. И го казвам като автор на книга.
  Когато си купя книга, имам право да правя с копието каквото си искам. Да го чета, да го изгоря, да го дам на приятел назаем. Нямам право да променям съдържанието или да го представям за мое. Обаче веднъж купен, продуктът и ползването му си остават за мен.

  Такова нещо в световната история няма, библиотеки да плащат хонорари. Не стига, че библиотеките си купуват книгите и така авторите правят тиражи и продажби. Това е наглост на куб повдигнат на трета степен.

  I don't want to believe. I want to know.
 34. 34 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Весело

  Баци тия са бетер бакшиши дето ще ти искат допълнително че си с голям куфар и не се събира при газовата... нимоа вече

 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Каква ли глупост може още да измислят?

 36. 36 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "Писатели настояват за отчисления от заеманите в библиотеки книги"

  Просто искат да лапнат едни лесни пари. Ако една книга(дарение например) се появи в библиотека, това е основание да се търсят авторски права. Ама може никой да не я е взел, но щом е в библотеката има основание за претенции. В България библиотеките и читалищата са в окаяно състояние. Живеем в някаква Западна извратена матрица на пари, лихви, дългове, авторски права и т.н. . И понеже сме приели тази матрица, ще трябва да играем по правилата. Просто трябва да се приложат най-добрите практики. Но да не се побългаряват нещата! Щом в ЕС библиотеките са богати, значи и тук може.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 37. 37 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 670 Неутрално

  :-D :-D :-D Дали да не плащаме и само за докосване на "произведенията" им?
  Бяха си жалки, а сега започнаха явно да се излагат...
  В голямата си част - словоблудци и драскачи, ама със самочувствието на "известни белетристи" и прочие дрън-дрън... Комплексите им за пълноценност са на завидно ниво... :-)
  Разбирам, че им е трудно, но да искаш да живееш само от писане и тук-там издаване... няма да стане.
  На мене ми се налага в зряла възраст да сменям дейности, професии, държави и езици за да преживявам, да поработят нещо по-реално и те. Ако могат, разбира се.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 38. 38 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 228 Любопитно

  Тези хора дали имат капацитета да осъзнаят, че така българските съвременни творби ще изчезнат от библиотеките?
  Читалищата ще вземат каквото могат, тоест книги на чужди автори.
  Цените на книгите и без това са безобразно високи, ако и за библиотеките се лакомят, творбите им /добри или не/ и от там ще изчезнат.

 39. 39 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Човешката алчностр, и глупостта са оцъклили очи и само пари им се привиждат. Не съм вярвал, че т.нар писатели могат да паднат до това ниво..


  А на наследниците на Кирил и Методи за буквите отчисления дали ще предвидим ?

 40. 40 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ало, коментиращите тук - имайте предвид , че може да се наложи да плащате за коментарите си върху... Книгите и Писмито на "писателите".

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Всичките тия в писмата няма да направят много пари от тия отчисления.
  —цитат от коментар 19 на Тюфлекчия


  Бъди спокоен, следващото което ще поискат е такса за това, че книгата им се намира в библиотеката.

  Абе трябва коренна реформа в това "авторско право", не може цял живот да лапаш проценти от това че си произвел нещо. Какво ще стане ако и ние инженерите пък и заводите почнат да искат отчисления от стоката която са произвели? Всеки път като седнеш пред телевизора и такса, ако ти дойде някой на гости пред него пак такса... и така до безкрайност.

  И тези напразно се надяват да забогатеят по този начин:
  - Първо, хората престанаха да влизат в библиотеките, има други източници на информация.
  - Второ, самите библиотеки са на ръба на оцеляването, с такива такси и последните мохикани които влизат в тях ще ги напуснат и библиотеките ще хлопнат кепенците.
  - Трето, огромната част от парите ще ги излапат разни дружества за защита на авторските права и за тях ще останат жълти стотинки. Помня, че за някакъв концерт мисля на Сигнал накрая те получили общо 17лв авторски хонорар, останалите отишли в дружеството за защита на авторски права.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Авторите направо да почват да рецитират произведенията по площадите и после да раздават касови бележки на хората там.

 43. 43 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Отдавна не съм вземал книга от библиотека (обикновено си ги купувам на хартиен или електронен носител) та искам да попитам, при вземане на книга от библиотека плаща ли се някакъв наем за ползване на конкретната книга? Ако не, то въпросът за отчисления е направо безмислен.

 44. 44 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 523 Неутрално

  По "онова" време, родните графомани бяха една от най-привилегированите и просмукани от ДС агенти професионални класи. Партията ги заливаше с блага и слава, като искаше единствено раболепно мазнене на режима и забвение за инакомислещите. Георги Марков ги е описал в покъртителни подробности.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  От моя дом подарих хиляди книги,защото нямам място и няма кой да ги чете сега.....
  —цитат от коментар 10 на pifi

  И аз ще правя същото, кашони до тавана, преди "демокрацията" купувах по 100-150 книги годишно, сега всичкото е на компютъра и то много повече, книги от цял свят и на чужди езици.

  Ама тези сега ще ми искат и отчисления от сумата която ще получа от книгите им като стара хартия :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#41] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Съгласен. Аз ако бях доктор и дойде някой на умирачка директно му казвам да подпише че до края на живота ще отчислява 10% от зплатата или да се оправя сам... същото и с архитектите, проектират нещо и живущите плащат докато ползват сградата... абе ше ми хванем цаката

 47. 47 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нека да гледат колко са четени книги от даден автор и тогава. Ама никой няма да чете 90% от измислените автори написали писмото. Единствено Антон Дончев е писател там. Другите са или медйни звезди или световно неизвестни.
  —цитат от коментар 2 на hunt


  Май не си чел скоро книга, камо ли пък от български автор, щом Антон Дончев ти е пример!!!Господинов е предведен на повече от 15 езика вече, ама ще трябва да умре, за да се разбере, че е бил писател в България.Както става с Виктор Пасков - с времето на хоарата все повече им харесва, а някои не са и чували за него.
  Колкото до искането на писателите - имат право!И те са творци, като музикатите и актьорите!

 48. 48 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Ммда, вчера дадох на комшията една книга на заем...сега на кого да пратя "отчисленията"?

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  И да, пропуснах! Войната м/у Google и библиотекарите приключи преди десетина години...познайте кой спечели.

 50. 50 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Никакви отчисления няма да получат писателите (нищо лично). Просто ще принудят библиотеките да раздадат книгите на определен брой "читатели" и последните да си ги предоставят чрез торент. А библиотеката да остане един виртуален сайт.

 51. 51 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  Като искам да чета, си купувам книгите, ако не ги намеря в книжарница, питам приятели. Ако и така не се получи, има антиквариат. В библиотека не съм влизал поне 15 години.... когато последния път питах за определено заглавие, ме гледаха като извънземен....
  Търсех "Видрица", а не бяха чували за нея. Между другото, отчисленията от тази книга на кого ще ги преведат?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 52. 52 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Най-компетентни по разрешаването на този проблем са професорите от УниБИТ !!! Чудно ми е, защо писателите не се обръщат първо към тях. Университетът е държавен.

 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Любопитно

  Необосновано ми се струва настояването на писателите. Първо изобщо не сме толкова малобройна нация и читателска публика. По население сме сравними с Норвегия, Дания, Финландия, Швеция. Много по-малки от нас са балтийските републики и страните от бивша Югославия с изключение на Сърбия. Да не говорим за Исландия, чиято литература е световно известна. Явно проблемът не е в малобройността на населението. Подписалите писмото да бяха казали има ли подобна практика на отчисления в някои от тези държави. Иначе съм съгласна, че книгите в България станаха много скъпи и може би тук трябва да се намеси държавата. В много европейски държави, книгите не се облагат с ДДС, например. Също така Мари Врина, която е превела много български книги на френски, беше казала, че държавата ни трябва да насърчава популяризирането на литературата ни в чужбина. И е много права. Но това с отчисленията, както е изложено, ми се струва направо малоумно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Любопитно

  Ммда, вчера дадох на комшията една книга на заем...сега на кого да пратя "отчисленията"?
  —цитат от коментар 48 на lz73


  Романът на Бойка Асиова "Яловата вдовица, който много ми харесва, съм го купувала и подарявала на много приятели. Тя трябва ли да ми плаща отчисления, че го популяризирам със собствени средства? Не се заяждам. Не ми е ясна логиката на иска на писателите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#54] от "7777":


  Романът на Бойка Асиова "Яловата вдовица, който много ми харесва, съм го купувала и подарявала на много приятели. Тя трябва ли да ми плаща отчисления, че го популяризирам със собствени средства?
  —цитат от коментар 54 на 7777


  Трябва да ти плаща комисионна за дистрибуция.

 56. 56 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Писателите че няма да забогатеят е ясно, но въпросът е принципен. Не виждам проблем в това.

 57. 57 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1899 Весело

  На шивачките да плащаме ли за всяко обличане на някоя дреха? А само за проба? :) :) :)

 58. 58 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#18] от "tvr18355030":

  Хаха "да слагаш цена на духовния свят".... може би хората на изкуството се препитават с въздух? Може би трябва да обогатяват дребните хорски душици безплатно и да мизерстват, защото същите дребни душици си пазят стотинчиците за ракия или парцалче, но не и да инвестират в култура? Музиката да им е безплатна, книжките, филмите - ебаси бедняшкото мислене! Не заслужавате никаква култура с такива еснафски примитивни тикви.

 59. 59 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  През 90-те годинина миналия век, като студентче, бях на среща с някакъв пишман писател. Който убеждаваше хората, че ако си купят негова книга, ще спонсорират "културата".

  По едно време негов приятел на чашка му каза: "Приятелю, ти може и да ме убедиш да си купя твоя книга, но по никакъв начин не можеш да ме убеди да ти я прочета!".

  Друг писател-драскач си рекламираше "творчеството" пред студентите. Скоро говорих с един колега, който си беше купил негова книга на тази среща. Оттогава той никога не я е отварял. И досега тази книга събира прах или в гаража, или в мазето му. И той не помни вече къде я е шитнал. Писателят, автор на съответната книга, почина преди някоя и друга година, така и не дочакал колегата ми да прочете книгата му.

  Чудя се защо Калин Терзийски не е в групата на тези писатели. Без него тази група изглежда непълна. Липсва ми и Людмила Филипова.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 60. 60 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Може би хората на изкуството се препитават с въздух?
  Може би те трябва да обогатяват дребните хорски душици безплатно и да мизерстват, защото същите дребни душици си пазят стотинчиците за ракия или за парцалче, но не - и, за да инвестират в култура? Музиката да им е безплатна, книжките, филмите - ебаси бедняшкото мислене! Не заслужавате никаква култура с такива еснафски примитивни тикви.
  —цитат от коментар 58 на Hutya Puylo


  Хайде да не говориш толкова на едро, може ли? По-кротко с обобщенията.

  Моята лична библиотека я събирам от пет годишен, откакто се научих да чета и прочетох първата си книга. Няма да казвам от коя година насам, че е доста отдавна. Ще кажа,само, че - от 70-те години на миналия век. Постоянно я обогатявам оттогава и чета премного. Дори - и в дигиталната ера предпочитам хартиеното книжно тяло. Традиция... В моята библиотека няма нито една излишна книга.

  А има хора, които си купуват книгите на метър и на килограм. Но после не ги четат. Техните библиотеки са само за пред гостите им.

  Колкото до кафето, алкохола и парцалите, те не се четат.  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Сложен казус. При интелектуалният труд въпросът е малко по-сложен. От една страна, всеки би трябвало да получи възнаграждение за труда си, от друга страна кога се счита, че възнаграждениято е получено и автора няма повече права да претендира. Интелектуалният продукт не е като да произведеш някаква стока и после да я пласираш. интелектуалният продукт, след като си го създал, може да се използва многократно като носи материални облаги за следващите ползватели. Сложен казус, всеки иска да е добре, всеки иска аванта. Много внимателно трябва да се подхожда към всеки тип интелектуален продукт.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 62. 62 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Авторското право е нещо твърде абстрактно и чуждо за масата българи. Това да плащат за филм или книги или музика е нещо много странно. Все пак не са кюфтета или цигари, как ще плащат.

  А иначе тези писатели по-скоро искат държавата да им изплаща някакъв процент от коричната цена при всяко заемане на тяхна книга, което не звучи чак толкова абсурдно. При такъв малък пазар където 2-3000 продадени книги е бестселър, на практика никой не се издържа с това.

  Субсидират се тютюнопроизводителите и всякакви ритнитопковци, пък тук за някакви смешни суми за литература скачате...

 63. 63 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#60] от "ISTORIK":

  Освен че се похвали, че си започнал да четеш от 5-годишен, че си имал много специална библиотека, и че ми даваш тон какво да пиша, нещо по същество относно проблема около дребната българска еснафщина, неглижираща труда на хората на изкуството, не видях да си написал. Браво, аз пък съм започнал да чета от 4-годишен, освен това ми е много голям. А като се научиш да обсъждаш проблемите по същество (нещо, което се учи и от книгите), а не да ми тръмпясваш с безмислени хвалби, може и да ти обърна отново внимание...

 64. 64 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#62] от "Yard":

  Не случайно болшинството българи дори нямат представа от смисъла на думата "джендър". Те книга не прочели, но щом някой творец си поиска дължимото, скачат сякаш ще им вадят от джобовете. За съжаление, това мислене на дребно е характерно за всички аспекти от живота на това болшинство, което го прави изключително противно за гледане отстрани.

 65. 65 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 282 Неутрално

  . А иначе тези писатели по-скоро искат държавата да им изплаща някакъв процент от коричната цена при всяко заемане на тяхна книга, което не звучи чак толкова абсурдно. При такъв малък пазар където 2-3000 продадени книги е бестселър, на практика никой не се издържа с това. ...
  —цитат от коментар 62 на Yard


  Ясно ни е какво искат и ги разбираме, но практически как ще стане отчитането на всяко заемане? Как ще се следи дадена продадена книга в частно лице ли или лицето я е дарило в кварталната библиотека? Или ще се кара на едро - всеки, издал книга, ще получава отчисления?

 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  При такъв малък пазар където 2-3000 продадени книги е бестселър, на практика никой не се издържа с това. Субсидират се тютюнопроизводителите и всякакви ритнитопковци, пък тук за някакви смешни суми за литература скачате...
  —цитат от коментар 62 на Yard


  И теб ще те питам. Спрямо коя от държавите с население, сходно с нашето, литературният ни пазар е малък? И в коя от тези държави има подобна практика на отчисления за прочетена библиотечна книга?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  ае пак напълзяха дървените философи... авторските права свършват с конкретното издание... и да, за следващото пак са си техни, но доколкото библиотеките не преиздават великото им творчество, то претенциите към данъкоплатците за липсващия издателски интерес са просто смехотворни... комунизъма свърши другаре, авторските права имат цена само когато някой иска да ги купи... ако книгата е непродаваема, да пишат следваща, може пък да излезе по-добра... или да си намерят работа

 68. 68 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#65] от "anamari":

  Във всяка библиотека има он-лайн система, в която се отчита всяка заета книга, ИСБН номер, кога е взета, кога е върната и т.н.
  Реално няма никакъв проблем да се изчисли колко пъти е заемана някаква книга. Дори наскоро четох статия (май в Дневник) за най-заеманите книги в Софийската библиотека.

 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Тъкмо да напиша по адрес на тия писатели "безкрайно ку*венска позиция", и жена ми попита: Защо ще обиждаме *урвите?

  Та май ще се въздържа от подобаващо дълъг коментар, но не и от погнусата си от въпросните 30 "писатели" - истинското им призвание е да са търгаши.
  За всеки пишещ е важно да бъде четен, а не заплащан на всяка цена (защото така много хора нама да могат да си позволят да го четат).

  Позор

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#2] от "hunt":

  Антон Дончев, за мое огромно съжаление, не за първи път си плюе така в лицето.
  И се зачерква като писател.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 71 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Годишният абонамент за библиотеката е 10 лева - тези ''ПИСАТЕЛИ'' до там ли са опрели,че да искат отчисления от заеманите в библиотеки книги ЗА ПО ИМА -НЯМА 7-8 СТОТИНКИ ГОДИШНО ????

  [email protected]
 72. 72 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#65] от "anamari":Във всяка библиотека има он-лайн система, в която се отчита всяка заета книга, ИСБН номер, кога е взета, кога е върната и т.н. Реално няма никакъв проблем да се изчисли колко пъти е заемана някаква книга. Дори наскоро четох статия (май в Дневник) за най-заеманите книги в Софийската библиотека.
  —цитат от коментар 68 на Yard


  Сериозно? Да сте влизал в читалищна, ведомствена или училищна библиотека скоро? В София е плачевно положението, за малките градове и села не си и помислям. Столична библиотека и няколкото големи регионални са друга бира.

 73. 73 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  И теб ще те питам. Спрямо коя от държавите с население, сходно с нашето, литературният ни пазар е малък? И в коя от тези държави има подобна практика на отчисления за прочетена библиотечна книга?
  —цитат от коментар 66 на 7777


  Пазарът е малък. Средният тираж е 500 книги. Една книга ако струва 10 лева и целият тираж се продаде до автора ще стигнат около 750 лева. При "бестселър" 2-3 хиляди лева, което няколко средни заплати.

  А за подобна практика с библиотеките не знам. В писмото споменават, че има такава политика в Европа:
  "...държавата е в нарушение на правото на ЕС, защото не е изпълнила задължението си да транспонира Директивата относно правото за отдаване под наем и в заем и не е създала работещ механизъм за разпределение на тези суми."

 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#13] от "tvr18355030":

  :-) има смисъл

  Моите книги ги давах, с условието, ако на читателя му хареса и има възможност, да се върне и да плати толкова, колкото смята че заслужавам.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 75 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Весело

  За всеки пишещ е важно да бъде четен, а не заплащан на всяка цена
  —цитат от коментар 69 на Николай Теллалов


  Хаха, защо не пренесеш тази си философия и на твоята работа и утре да кажеш на шефа ти как вече не искаш да ти плаща, защото за теб е въпрос на чест да си там!

 76. 76 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#22] от "Биби Бояджиева": Георги Господинов е превеждан в цял свят и спечели една от най- престижните световни литературни награди!

  Това са характеристики на търговски продукт, а не литературни критерии. Американците имат един по-точен термин - бестселър. Това е книга която се е продала в голям тираж, но не означава че е голямо интелектуално постижение. Готварските книги, както и тези за отглеждане на бебета са преведени също по цял свят и са продадени хилядократно повече бройки от книгите на Господинов. Шекспир не е носител на нито една литературна награда - това за протокола:)

  /не се чете/
 77. 77 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#72] от "anamari":

  Дори да е с картончета и една голяма тетрадка, пак не е толкова трудно да се преброи колко пъти е заемана една книга през месеца или годината.

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#75] от "Yard":

  Направил съм го.
  Всички резултати от работата ми са в Читанка.инфо
  И при все че са там на свободен достъп, читателски клубове правят допечатки на отделни заглавия.
  Други мъдри въпроси?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#73] от "Yard":

  Добре. Ето пример от пазара за поезия в САЩ (понеже няколко от познатите ми тук са поети). Поезията, за разлика от романите и автобиографиите, не се продава добре в САЩ, въпреки големия литературен пазар. Издателствата, които публикуват поезия, разчитат на дарения, които финансират публикацията. Авторите се явяват на конкурси--често над трийсет конкурса--за да успеят да публикуват първия си сборник. И често не получават и стотинка, независимо колко добре се продава книгата. Същевременно част от договора с издателствата е авторите да ходят на организирани от издателствата четения по книжарници, библиотеки и пр. Писателите на поезия в САЩ са много наясно, че не я пишат, за да печелят от нея. Имат други професии. Та не ми е ясно откъде идват претенциите на нашите писатели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 80. 80 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Любопитно

  До коментар [#71] от "karabastun":


  Годишният абонамент за библиотеката е 10 лева - тези ''ПИСАТЕЛИ'' до там ли са опрели,че да искат отчисления от заеманите в библиотеки книги ЗА ПО ИМА -НЯМА 7-8 СТОТИНКИ ГОДИШНО ????
  —цитат от коментар 71 на karabastun


  Бастуне, доживях с чиста съвест да ти сложа +.
  Само ще добавя, че и от 100 библиотеки да вземат отчисления (на дали има толкова библиотеки в цяла България) ще се получи 7-8 лева на година!!

 81. 81 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#73] от "Yard":

  В UK съществува законът Public Lending Right (PLR, право на отдаване на обществеността) и на тази база авторите, които са посочени на корицата и на авантитула като носители на авторски права, могат да получават подобни авторски права всеки път, когато книгата им е взета от библиотека. Сумата е 6 пенса на едно вземане с максимум £6000 годишно.

  https://www.bl.uk/plr/faqs

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 82. 82 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#73] от "Yard":
  специално погледнах директивите... и предлагам на другарите творци просто да оттеглят книгите си от библиотеките :)... и бездруго малобройното население едва ли ще забележи

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/ALL/?uri=CELEX :32006L0115

 83. 83 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 279 Неутрално

  " сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната. "

  Точно, защото сме неплатежоспособни, затова още на първия ден от излизането на новата книга на Дан Браун се продадоха хиляди копия в цялата страна...Просто бъдете интересни автори, пишете смислени неща и ще ви четат хората...

  Не понасям простотията
 84. 84 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#75] от "Yard":

  Точно! Като не искат да четат и да плащат, да не четат, да не плащат, и да спрат и да плачат. Но да дават тон на писателите относно собствения им труд, от мизерните си панелки, е меко казано, нелепо.

 85. 85 Профил на fpa15501869
  fpa15501869
  Рейтинг: 16 Неутрално

  В чл. 20а на ЗАПСП изобщо не пише, че „авторите имат право да получат справедливо възнаграждение за отдаваните под наем или в заем техни книги“.

  Въпросните писатели биха могли да отворят нета и да прочетат, че там става въпрос за изплащане на отчисления при препродажба на произведение на изкуството.

  Несериозно е някак си...

 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Весело

  До коментар [#75] от "Yard":Точно! Като не искат да четат и да плащат, да не четат, да не плащат, и да спрат и да плачат. Но да дават тон на писателите относно собствения им труд, от мизерните си панелки, е меко казано, нелепо.
  —цитат от коментар 84 на Hutya Puylo


  Ау! И като спрат да четат тези от мизерните панелки, писателите (много от които също живеят в мизерни панелки) съвсем ще цъфнат и ще вържат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на Бояджиева
  Бояджиева
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#76] от "Тони Шнайдера":

  А можеш ли да споменеш кои награди са раздавани по времето на Шекспир? :)

  Швейцарската литературна награда се дава за литературни достойнства, не за бестселър. Но, явно, не си запознат.

 88. 88 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 723 Неутрално

  " сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната. "Точно, защото сме неплатежоспособни, затова още на първия ден от излизането на новата книга на Дан Браун се продадоха хиляди копия в цялата страна...Просто бъдете интересни автори, пишете смислени неща и ще ви четат хората...
  —цитат от коментар 83 на Mr. LoveGood


  Дан Браун ли пише смислените неща?

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#81] от "baba_zozolana":

  Интересно, 6 пенса х 365 дни е 2,190 паунда (при положение че книгата се чете и се връща на следващия ден, включително съботи и недели, празници и т.н. Изглежда максимумът от 6,000 паунда е за "ползване на място" на списания или комикси. За типа списания ще си замълча :-)

 90. 90 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#86] от "7777":

  Те така или иначе не четат. България е на едно от последните места в Европа по този показател. Не им пречи обаче да мрънкат, защото нали е чуждото канче... Как да не ги съжали човек.

 91. 91 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#83] от "Mr. LoveGood":

  Дан Браун ли намери да дадеш за пример за смислен автор хахаха

 92. 92 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Когато давам мои книги на приятели да ги четат, ще искат ли да им плащам отчисления?

  Мърфи е оптимист!
 93. 93 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#89] от "daskal1":

  Шест бона е общо и годишно, т.е. от всички библиотеки на кралството. Трудна работа да живееш с 6 бона годишно в UK, но пък открай време е известно, че "музикант и писател къща не храни".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 94. 94 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Всичко идва от носталгията по соца у определена група от хора. Такива са и писателите.Навремето бяха затворена гилдия. Трябваше да си член на съюза на писателите, което автоматично те правеше друга категория човек. Получаваш заплата за да пишеш. Имаш план за 2 романа примерно на година. Те се издават в 100 000 титаж и получаваш и отчисления за авторските си права, допълнително към заплатата. Тези 100 000 (условно толкова) се разпространяват по всяка паланка, партийна организация и тн, защото романа е за партизанина незнам си кой. Естествено никой не чете глупавия роман. Писателя обаче, за да го напише трябва да му се създаде творческа обстановка. В цялата страна имаше творчески бази на интересни места. Созопол, Боженци (не помня на художници или писатели бяха) и тн. Та писателя , на символични цени, отива да пие 2 месеца на море и планина, за да пише роман, рисува картина и тн.
  Между другото, кога художниците ще ни искат отчисления че сме им видели картините.

 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#76] от "Тони Шнайдера":А можеш ли да споменеш кои награди са раздавани по времето на Шекспир? :)Швейцарската литературна награда се дава за литературни достойнства, не за бестселър. Но, явно, не си запознат.
  —цитат от коментар 87 на Биби Бояджиева


  Наградите не правят големия писател. Ако се загледате в нобеловите награди за литература в миналото ще се зачудите, колко шкарт има там.

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#93] от "baba_zozolana":

  6,000 паунда за всички библиотеки в ЮК, включително Шотландия и Северна Ирландия?
  Е, голям купон ще си направят писателите :-)

 97. 97 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#23] от "ISTORIK":''Художествена литература чета рядко понеже нямам време за губене. И какво ще науча от нея? Празните мисли на някакви празни хора.''

  По-лошото е, че тези празни мисли са изложени по един скучен и нескопосан начин.

 98. 98 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#96] от "daskal1":

  Мииии какво да направим. А голяма част от професионалните списания, които не само не плащат royalties за публикуваните научни статии, ами искат да си платиш, за да ги рецензират (пък дали ще ги публикуват е отделен въпрос)? Шегата настрана, но освен касови автори с мегахитове, не знам някой да може да се издържа единствено само от авторски права където и да било по света.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 99. 99 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#23] от "ISTORIK":''Художествена литература чета рядко понеже нямам време за губене. И какво ще науча от нея? Празните мисли на някакви празни хора.''По-лошото е, че тези празни мисли са изложени по един скучен и нескопосан начин.
  —цитат от коментар 97 на princess_x


  Историк, какво да го правиш. Смешното, е че се е надул като пуяк, щото не четял художествена литература. Мъка.

 100. 100 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#35] от "BiGman1":

  Разбира се, че не са я измислили те. Видели са как е в някои страни и са решили да се пробват и те.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Public_Lending_Right

  Проблемът е, че ако се реши да се въведе това ''право'' и у нас, сигурно ще стане за сметка на читателите, а не на държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK