Камен Плочев ще бъде изслушан в парламента днес за задълженията на касата към чужди фондове

Заседание на Комисията по здравеопазването, проф. д-р Камен Плочев, архив

© Цветелина Белутова, Капитал

Заседание на Комисията по здравеопазването, проф. д-р Камен Плочев, архивУправителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев ще се изправи пред депутатите от здравната комисия на извънредно заседание днес, за да обясни за проблема с натрупаните задължения към чуждестранни здравни фондове и защо заради тях според него се налага актуализация на бюджета.


Искането му за тази дискусия в Народното събрание предизвика конфликт между него и министъра на здравеопазването миналия петък, когато Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев за неспазване на административните процедури. Заради казуса и двамата имат насрочени индивидуални срещи с парламентарните групи през тази и следващата седмица освен днешното изслушване в ресорната комисия.


В писмо, което Камен Плочев е пратил на 9 февруари до председателите на ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", се посочва, че задълженията на касата към чуждестранни здравни фондове в края на 2017 г. надвишават 271 млн. лева, като от тях просрочени са вече над 133 млн. лв. и са необходими 140 млн. за покриване на всички задължения с падеж до края на настоящата година и иска съдействие от депутатите за допълнителна субсидия от държавния бюджет за тази сума. Писмо със същата справка е било пратено седмица по-рано и до Министерството на здравеопазването, но не с искане за допълнителни пари или споменаване на актуализация, а с молба да бъдат преведени дължимите суми от ведомството към касата.
Министърът на здравеопазването в отговор разказа, че след като конфронтирал шефа на касата за писмото, с което той "минава над главата" на министъра, Министерския съвет и на Надзорния съвет на касата, Плочев първо излъгал, че не е подавал такова писмо, а след това че не е гледал какво подписва.


От петък насам Кирил Ананиев успокои многократно, че задълженията към здравните каси на другите държави-членки в ЕС не са пречка здравноосигурените български граждани да ползват здравните услуги, които им се полагат из целия Евросъюз като негови граждани, като обясни и, че са провеждани разговори с институциите, на които НЗОК дължи най-много пари. За тази година предвидени за изплащане с бюджета на касата са 70 млн. лв., като в тях са предвидени и разсрочените плащания, коментира министърът. Той подчерта, че миналата година след констатиране на преизпълнението на приходите, на европейските каси извънредно са преведени 2 млн. лв.


Основният аргумент на здравния министър за искането на оставката на управителя на НЗОК е неспазването на процедурата по предлагане на актуализация в бюджета, което по думите му е и нарушение на Конституцията. "Единственият закон, който не може да влезе директно в Народното събрание, е именно Законът за държавния бюджет", поясни той вчера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK