По-строги наказания за бракониерски риболов предвижда законопроект

По-строги наказания за бракониерски риболов предвижда законопроект

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2023

Да се завишат наказанията за незаконен улов на риба, предлагат депутати от "Обединени патриоти", които внесоха в Народното събрание поправки в Наказателния кодекс.


Те предвиждат наказание да се налага не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на "ловене". Освен за риболов в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества се предвижда наказания да се налагат и за използване на "всякакъв вид мрежи" в нарушение. Предлага се минималната парична санкция за незаконен риболов да се увеличи от сегашните 100 на 200 лева, като се наказват и маловажните случаи. В момента законът предвижда наказание лишаване от свобода до една година и глоба от 100 до 1000 лева.


Новият проект предвижда при повторно нарушение наказанието да бъде лишаване от свобода до 2 години и глоба от 500 до 2 хил. лв. В мотивите си от "Обединени патриоти" посочват, че с по-високите санкции за повторно извършване на деянието ще се постигне по-добра превенция.


Те изтъкват, че бракониерите са 0.001% от общия брой на риболовците в страната, но в момента имало пик на подобни набези. "България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов на риба с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание", смятат те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK