Съюзът на съдиите: Все по-често медии нападат съдии с нелегитимни цели

Съюзът на съдиите: Все по-често медии нападат съдии с нелегитимни цели

© Анелия НиколоваЗачестяват случаите, в които чрез медийни публикации се атакуват с нелегитимни цели отделни съдии, съдилища или съдебната власт като цяло.


Това констатират от най-голямата магистратска организация у нас - Съюза на съдиите - в позиция, изпратена до медиите. Повод за нея е публикация в сайта "Правен свят", озаглавена "Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза". В статията се обсъжда и осъжда решение на съдия от Софийския районен съд по дело на съкратен служител от Върховния касационен съд.


Съдийката е била командирована от Пещера в София със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов в предходната преди образуване на делото година и според анонимния автор на публикацията тя е трябвало да се отведе и да не гледа делото.
"Тезата... е поднесена


чрез използване на квалификации,


че цялото произнасяне по делото е било "порочно", че делото е решено в "полза" на председателя на ВКС, който е наречен и "благодетел" на съдията", пишат още от организацията.


Според тях от така поднесената "под формата на внушения информация се засяга доброто име на съдията", постановил решение по делото, доколкото се поставя под съмнение дали спрямо една от страните същият съдия не е бил в положение на зависимост.


"Съюзът на съдиите в България констатира зачестяване на случаите. Както неведнъж сме отбелязвали,


в демократичното общество съдебните актове подлежат на добросъвестна критика,


при която изразяването на несъгласие с възприети от съда изводи следва да е основано на точно позоваване на фактите по конкретния случай и да допринася за информиране на обществото", отбелязват още магистратите в своята позиция.


Според тях "под формата на критични публикации се използват манипулативно поднесени тези, правят се неверни внушения и се обслужват непрозрачни интереси, налице е злоупотреба със свободата на словото". От организацията смятат, че подобна злоупотреба "засяга авторитета на отделните съдии, а оттам и на съдебната система като цяло, когато придобие кампаниен характер чрез тиражиране на анонимни публикации в едни и същи средства за информация".


От съюза припомнят, че има установен от Консултативния съвет на европейските съдии стандарт за защита на съдии срещу медийни атаки срещу тях.


"Този стандарт изисква намеса на съответния съд чрез представяне на вярната информация и навременната и ефективна реакция на Висшия съдебен съвет. В конкретния случай фактите по развитието на делото, за това каква необходимост е обслужвало командироването на колегата в Софийски районен съд и за това дали по своя характер делото се явява "лично" за ответната страна по него, могат и следва да бъдат разяснени официално от съда", пишат от ССБ.


Те отбелязват, че няма реакция от страна на Висшия съдебен съвет, който има задължението да защитава авторитета на съдии, засегнати от публикации. Те призовават кадровия орган да съобрази препоръките в становището на Консултативения съвет на европейските съдии, както и да се създаде механизъм, "който да


осигурява своевременен отговор


на публикациите, поставящи под въпрос нравствените качества на магистрати по повод тяхната работа или касаещи други аспекти на личността им".


"Само при наличие на такъв механизъм, приложим по отношение на всички публикации, засягащи доброто име на съдии, ВСС пълноценно би могъл да изпълнява основното си задължение – да защитава независимостта и авторитета на съдебната власт", завършва позицията на организацията.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този съюз на съдиите сега открива топлата вода. Атаките срещу съдии и съдебната система са ежедневие в изданията на Икономедиа, сайтове като Медиапул и т.н.

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Типична статия в стил прасешка лай*$&-кафява "медия". В това се превърна "Правен свят" след като Шишковците го прилапаха.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Ми за самоотвод си е била.
  Щом той я е командировал.
  Като стане дело срещу някой съдия или прокурор се скъсват от самоотводи, а сега странно не.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Пфу

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Лекар, учител, съдия са престижни професии и уважавани по цял свят. В България учениците често бият учителите, започнаха да налагат и бият лекари, представители на най-хуманната професия. Очаквам в най-скоро време да започнат да млатят и съдии. Те си знаят защо. Особено съдиите от ТИМград.

 6. 6 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Всички руски тролове винаги защитават прасешките медии и цацарОФФ!

  Всеки с достатъчно мозък, може да си направи заключенията.

 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  ... при легитимно и етично избрани членове на визираните „органи“, няма медия, която да поругае „честта“ на съдиите.
  Ако .... обаче, се назначават с диктовката на един собственик на медии (и др. зависимости), констатацията си е напълно съответстваща! ... та притеснението на “съдиите“ е .... леко лицемерно!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Правен свят бе погълнат от Пеевски и автоматично се превърна в л@йномет.

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  "в демократичното общество съдебните актове подлежат на добросъвестна критика" гласувам с две ръце. Обществото да решава а не "Съвеста" на Ченалова и ко. Нека не забравят че в "общество" се има предвид и европейската и световна общност.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А дали си дават сметка ,че са основната причина държавата да е на този хал.Основно те самите са главни генератори на корупция и скандали.Под прикритието на много повторяемата мантра за независимост прозира тежка обвързаност и корупция.

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Първо Правен свят, после би ай телевизия . Скоро Прас прес ще поискат да купят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Вие като рИвете , че ви атакували, то Цацата направо трябва да се обезводни от сълзи.
  Вместо да играете на ощипани госпожици вземете най-сетне ефективни мерки срещу гнилите ябълки, че да не се возитите и вие барабар с прокуратурата в бял автобус.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#8] от "hammurabi":

  Правен свят бе погълнат от Пеевски
  ----------------
  Ми така е.
  След като Прокопиев § грантоеди окупираха Съюза на съдиите, Пееф окупира Правен свят.
  И така ще е докато има ***** , вземащи позиция в защита на единия срещу другия.....
  Чуваш ли, Бравопетя ?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Е, вие да не сте свещени крави? Значи за прокуратурата може да се плюва за щяло и нещяло, но за вас не може. Що за двоен стандарт. Да не би когато в Дневник и Медиапул пишеха за некадърните прокурори, чиито обвинителни актове се връщат от съда, да не би да се извършваше проверка на истинските факти, да не би да се проследяваше дали горната инстанция ще счете, че съдът който е върнал делото се е произнесъл неправилно, да не би да се спестяваха квалификациите за зависими прокурори, които били командировани, точно както и в този случай със съдийката?
  Що се касае до конкретния случай, питам - Кое от изнесеното в Правен свят е невярно?

 15. 15 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Защитата на "авторитета и доброто име" на всички български граждани се осъществява по общия ред. Тоест по закон. Пред съответния съд. На българските съдии вероятно този ред не им е достатъчен, затова са необходими са спешни промени в Закона за съдебната власт и съответно в НК. Всеки който/не само журналисти/, критикува "недобросъвестно", "манипулативно поднася тези" "използвайки квалификации", "прави неверни внушения и обслужва непрозрачни интереси" ,или по какъвто и да е начин изразява недоволството си от действията или бездействията на съдебната власт/по българската Конституция - съд, прокуратура и следствие/, подлежи на наказателна отговорност. Наказанието ще се определя в завсимост от поведението му, партийните му симпатии или антипатии, дали партията на която симпатизира е на власт или не, финансовото му състояние, цвета на косата и очите. Цветът на кожата няма значение.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Съдиите трябва да носят отговорност (дори и финансова) за отменени решения. Защото простотиите им струват пари на данъкоплатците, и гражданите.

 17. 17 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Отказвам да прочета статия с двусмислено написано заглавие!

 18. 18 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 217 Неутрално

  То от тях се вмириса държавата. Вместо да посипят главите си с пепел си изписват вежди!

 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Всичките на кариерата и на норма. Накрая на месеца свободен ден и пишат. Там ще се решава кой крив, кой прав.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Е, вие да не сте свещени крави? Значи за прокуратурата може да се плюва за щяло и нещяло, но за вас не може. Що за двоен стандарт. Да не би когато в Дневник и Медиапул пишеха за некадърните прокурори, чиито обвинителни актове се връщат от съда, да не би да се извършваше проверка на истинските факти, да не би да се проследяваше дали горната инстанция ще счете, че съдът който е върнал делото се е произнесъл неправилно, да не би да се спестяваха квалификациите за зависими прокурори, които били командировани, точно както и в този случай със съдийката? Що се касае до конкретния случай, питам - Кое от изнесеното в Правен свят е невярно?
  —цитат от коментар 14 на oliverstone


  Братле, правиш ли разлика, че съдебни инстанции има много, а главния прокурор е един и над него е само Бог? Той коли и той беси - ако иска ще образува производство, ако не иска - няма. Ако реши ще разследва Пеевски, ако не реши - няма да го разследва. Също така ако той реши, може да обвини всеки във всичко, независимо, че това после в съда няма да мине, но е достатъчно условия да опетнят името ти, да съсипят бизнеса ти, да ти запорират сметките и имотите ти и да ти се стовари цялата държавна машина отгоре ти - от арест с качулати барети до данъчни проверки на цялата ти рода, инспекция по труда, пожарна безопасност и т.н. И всичко това в ръцете на един човек - главния прокурор. Няма съдия на света с толкова много власт в ръцете си. За това от много години насам говорим за СЪДЕБНА РЕФОРМА, която основно се отнася за комунистическата ни прокуратура, заложена от комунистите в новата ни Конституция, с цел точно да останат ненаказани всички грабители преди 89-та година, а и след това. Защото както казах по-горе - дали ще има дело по някое престъпление, зависи единствено от главния прокурор, който пък не дължи обяснение на никого защо и как решава. Ясно ли е това? Или във вашите опорки пише, че съдите са виновни, демек ние ги хващаме, а те ги пускат?

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Съдиите трябва да носят отговорност (дори и финансова) за отменени решения. Защото простотиите им струват пари на данъкоплатците, и гражданите.
  —цитат от коментар 16 на historama


  А за прокурорите, за чиято некадърност и ПР акции плащаме милиони обезщетения всяка година? Какво трябва да носят? А като главен и единствен техен началник, ЦацарОФФ каква отговорност е редно да носи? Когато има некадърно написан обвинителен акт, когато няма доказателства и цялата акция е за да се съсипе някой неудобен човек, за КТБ, за акцията с бюлетините? Колко дължи ЦацарОФФ?

  No Pain No Gain
 22. 22 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 695 Весело

  Виждам, че идеята прокурорите да носят отговорност за некадърността си среща отхвърляне ;) Някой прокурор е цъкнал на минуса ;) Давайте мужики, всички на амбразурата да защитим клоаката от лошите ;)

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  "Веселин Иванов, медиен съветник на вицепремиера в правителството "Орешарски" - Зинаида Златанова, ще влезе в управлението на Би Ай Телевизия. В момента Веселин Иванов е главен редактор на сайта "Правен свят", който след промяната в собствеността си зае редакционна линия, която е в синхрон с интересите на главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Преди това е работил в телевизия "Европа" и ProBG - един от тв каналите, притежавани преди време от Красимир Гергов."
  Няма нищо случайно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK