Право на отговор от "Асоциация общество и ценности"

Двама от споменатите в статията "Джизъс срещу "джендъра" - пред кого отстъпи Борисов за конвенцията", публикувана от "Дневник" на 17 февруари, поискаха право на отговор. Михаела Джоргова пише от името на "Асоциация общество и ценности" (АОЦ), а съпругът ѝ Александър в лично качество.


Публикуваме ги с няколко уточнения:


1. АОЦ опровергава цитати, които са от ключови документи на Световния конгрес на семействата (WCF). Към тази американска организация имаше линк в секцията "За нас" на АОЦ, а знакът ѝ стоеше на под текста "Член на..." на заглавната страница на АОЦ в интернет към момента на написване на статията, в текста за доказателство бе добавена и снимка.
WCF бе обявена в сряда за пореден път като сееща анти-ЛГБТ омраза в годишния доклад на Southern Poverty Law Center - една от най-авторитетните организации в САЩ за борба с расизма, дискриминацията и езика на омразата. Там WCF е описана като "обединение на внушителна мрежа от взаимно свързани организации, всяка от които работи за ограничаване правата на хомосексуалните под прикритието на "естественото семейство", определено като женени хетеросексуални двойки и биологичните им деца."


В момента на получаване на писмото от Михаела Джоргова знакът на WCF и линкът са отстранени от страницата на АОЦ.


Така изглеждаше (вляво) челната страница на АОЦ при публикуването на статията от "Дневник" на 17 февруари, а така изглежда при получаването на искането за право на отговор няколко дни по-късно, изпратено от Михаела Джоргова.

Така изглеждаше (вляво) челната страница на АОЦ при публикуването на статията от "Дневник" на 17 февруари, а така изглежда при получаването на искането за право на отговор няколко дни по-късно, изпратено от Михаела Джоргова.


2. Джоргова пита "Защо "Дневник" очаква участниците в обществен дебат да декларират принадлежността си към дадено вероизповедание при обсъждането на един законопроект?" Никой не задължава когото и да е публично да декларира религиозната си принадлежност. "Дневник" също не е писал, че това е задължително. Но и не виждаме причина да е повод за притеснение фактът, че читателите са получили повече информация за членуващи в средите на силно консервативни християнски организации с известна репутация в българското общество, които говорят за традиционни ценности на българското семейство.


3. Александър Джоргов пише в отговора си до "Дневник", че в профила си във "Фейсбук" се е пошегувал, когато е написал, че е завършил Burning Bush University, "понеже не искам да парадирам с висшето си образование". Вярно е, че това не е университет и авторите вероятно са свързали това име с наличието на подобна методистка църква в САЩ. Разбира се, всеки е свободен да се представя в социалните мрежи, както намери за добре, включително "хумористично", насочвайки към текст, в който пише "Не сме тук да се аргументираме или да спорим, а защото сме загрижени за практическото прилагане на библейските принципи във всекидневния живот на хората". И да, разбира се, религиозната свобода и свободата на съвестта е гарантирана от Конституцията, макар че тя няма пряко действие.


4. Значителна част от писмото на Михаела Джоргова от името на АОЦ е заета от аргументите на сдружението против т.нар. Истанбулска конвенция. В статията на "Дневник" тези аргументи не са поставяни под въпрос, поради което публикуваме само частта, засягаща редакцията. (Впрочем, писмото е адресирано и до Съвета за електронни медии - този регулатор се занимава с телевизиите и радиостанциите, а не с интернет медии).


Михаела Джоргова

© bnt.bg

Михаела Джоргова


"Гражданско сдружение "Асоциация общество и ценности" (АОЦ) използва правото си на отговор да опровергае неверни факти и твърдения в статията "Джисъс срещу "джендъра" - пред кого отстъпи Борисов за конвенцията" .
АОЦ е българска неправителствена огранизация създадена 2007г. с ясната цел да служи на нашето общество, защитавайки конституционни ценности и човешки права, каквото са достойнството и свободата на личността, правата на децата и родителите, брака и семейството.


В АОЦ членуват протестанти (от различни регистрирани в България протестантски вероизповедания), православни, католици и атеисти, които споделят ценностите, описани на сайта на сдружението (www.sva.bg). В АОЦ не членуват религиозни организации. АОЦ не е подкрепяно от "мощни външни или вътрешни организации", каквито внушения се създават със статията. АОЦ разчита на финансовата подкрепа и доброволната помощ и участие на своите членове и съмишленици. АОЦ не е получавала финансиране по държавни и европейски фондове, с цел да запази своята независимост при отстояване на позициите си.


Още от самото си основаване АОЦ е участвало в общи позиции и граждански действия с организации от всеки спектър на обществото.


- Авторите на статията правят множество неверни и подвеждащи твърдения за АОЦ:


- АОЦ не е изразявала, нито е подкрепяла позиции касаещи "надигащия се империализъм на Западните сили, чиито правителства не искат нищо по-малко от това да колонизират идеологически семейството".

  - АОЦ не е излизала с позиции, нито е подкрепяла изявления, затова че "няма да се подчинят на никоя земна сила", докато истината за брака не бъде гарантирана "от нашите закони и зачитана по нашите земи".


  - В АОЦ не членуват хора завършили "Burning Bush University"(твърдение базирано на непроверена информация), чиято мисия напълно подвеждащо е цитирана в началото на статията.


  - АОЦ не се е обявявала против разводите.


  - АОЦ не е изразявала "хомофобски" позиции, а е защитавала единствено установените в Конституцията на страната ни дефиниции и ценности.


  Изненадани бяхме от следния пасаж във въпросната статия "в участието си на 21 януари в предаването "Референдум" на БНТ тя нито веднъж не афишира своята принадлежност към религия или църква."


  Защо "Дневник" очаква участниците в обществен дебат да декларират принадлежността си към дадено вероизповедание при обсъждането на един законопроект? Трябва ли да използваме факта, че един от най-активните членове на АОЦ в медийните дебати срещу Конвенцията е православен християнин?


  Защо никъде в статията не се коментират тезите и аргументите* на опонента или предоставените от него доказателства?


  Според чл. 37 от Конституцията никой не е длъжен да дава сведения за своите вярвания и убеждения и не следва да бъде преследван вербално или ограничаван в правата си, заради личните си религиозни убеждения.


  При представяне на позициите си АОЦ никога не е използвала религиозни аргументи или личностни нападки, а се е позовавала единствено на научни тези и анализи на политики в други страни.


  В стремежа да се разобличат опонентите на Истанбулската конвенция статията се фокусира изцяло върху твърдения, насочени към личността на опонента, а не към неговите аргументи*. Така ние за пореден път оставаме с впечатление, че нашите тези не могат да бъдат оборени.


  В статията се посочва, че г-жа Джоргова е канена на почти всеки телевизионен дебат, за да говори срещу Конвенцията, докато тя е участвала в един единствен телевизионен дебат - на този в "Референдум," по БНТ.


  (...)


  Считаме за недопустимо да се атакуват критиците на Истанбулската конвенция, въз основа на тяхната религиозна принадлежност и убеждения. Неприемливо е също, да се опитвате да маргинализирате и стигматизирате български граждани изразяващи различни позиции от тези на медията Ви.


  Гражданско сдружение "Асоциация общество и ценности"


  София, 20.02.2018г.


  Отговор на Александър Джоргов

  "В статията на в-к Дневник "Джизъс срещу "джендъра"" разследващите журналисти Георги Ангелов и Петър Карабоев посочват, че съм завършил "Burning Bush University", въз основа на поместването на тази информация в моя фейсбук профил. Дори на челно място в материала са извели "мисията" на този "университет".
  Не съм учил, нито съм завършвал посоченият от авторите "университет". Написал съм тази фраза хумористично, понеже не искам да парадирам с висшето си образование. Още повече, даденият в статията линк за "университета" води към елекронен дневник (блог) със същото заглавие, без в него да са посочени адрес или да има форма за контакт. Не е нужно голямо разследване, за да се ориентира човек, че подобен университет не съществува. Добре би било да проверявате достоверността на подобна информация преди да злепоставите някой публично, чрез съдържащите се в нея твърдения и негативните внушения, произтичащи от тях."

  Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на wnl03619584
   wnl03619584
   Рейтинг: 282 Неутрално

   Опроверганата статия беше откровено грозна и постигна обратен на търсеният ефект. Неолибералите са доста нагли и агресивни, но обвиняват всички други за хомофоби или че искали да ограничават правата на подопечните им. Все едно, че те не искат да ограничат правата на нормалните хора да казват истината, такава каквато е, а не таква каквато е удобна на шепа самозбравили се индивиди.

  2. 2 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 6204 Весело

   Правото на отговор не трябва ли да е в същия обем? Уточненията са дадени в началото и са 4 пъти по-дълги от самият отговор :)
   Нима е толкова страшно да се даде право на отговор по правилата?

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на НеКой
   НеКой
   Рейтинг: 1788 Неутрално

   Страшно сте пристрастни, Дневник.
   Не разбирате ли, че хората в България са против такива идеи, простичко е.
   Кой каква религия изповядва в случая е без значение, мюфтийството също отхвърли конвенцията.

  4. 4 Профил на zegi
   zegi
   Рейтинг: 530 Неутрално

   Спомням си нещо от „Под игото”. Съвсем в началото. Какво казваше Чорбаджи Марко на един от синовете си? ....„замязал си на протестантин” .Утре да отидеш при белберина / циганин или турчин/ да те подстриже. Няма снимка или изображение на Левски с брада или дълга коса.

  5. 5 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3018 Весело

   "В АОЦ членуват протестанти (от различни регистрирани в България протестантски вероизповедания), православни, католици и атеисти, които споделят ценностите, описани на сайта на сдружението (www.sva.bg). В АОЦ не членуват религиозни организации. АОЦ не е подкрепяно от "мощни външни или вътрешни организации", каквито внушения се създават със статията."

   Това сякаш го е писал Данчо Ментата за ДПС.

  6. 6 Профил на extraCACA
   extraCACA
   Рейтинг: 1416 Весело

   оня шантав блог Джоргов верно на майтап го е правИл хах... абсолютно не е необходимо кой знае какво разследване, за да се ориентира човек :)

  7. 7 Профил на Васик
   Васик
   Рейтинг: 674 Неутрално

   Няма значение, че Асоциацията е изтрила логото на Световния конгрес, защото всички статии от техния архив са от автори, чиито организации членуват пак там. Потърсете в интернет Jennifer Roback Morse, president of the Ruth Institute, чиято статия е публикувана в сайта на асоциацията на 17/1/2013. Публикацията "Световна декларация на семейството" от 15/5/2014 в архива на асоциацията - оригиналът е на http://worldfamilydeclaration.org/WFD Там посреща надписът: The World Family Declaration is an initiative of the World Congress of Families.

  8. 8 Профил на Lemmy
   Lemmy
   Рейтинг: 1848 Весело

   Burning Bush Anguelov&Karaboev.

   Liar, liar, pants on fire!😆😆

  9. 9 Профил на Чингиз Хан
   Чингиз Хан
   Рейтинг: 458 Неутрално

   До коментар [#7] от "Васик":

   Защо им подсказваш? Ще вземат да си изтрият целия сайт!

  10. 10 Профил на Je suis une femme
   Je suis une femme
   Рейтинг: 515 Весело

   Ахахаха... Изключително любопитно. Фактът, че са си изтрили логото от момента на излизане на статията, показва ясно, че целта им е да скрият кои са всъщност. Тъй че в предишните си участия из медиите съвсем неслучайно са пропуснали да споменат принадлежностите и зависимостите си. :))))

   Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
  11. 11 Профил на stalik
   stalik
   Рейтинг: 518 Неутрално

   Няма лошо, че са протестанти. Лошото е, като го крият, а представят "анализите" и становищата си уж от експертни позиции или от "обикновени" загрижени родители. Не, не са обикновени загрижени родители, а все по-настъпателни проповедници, които все повече се лакомят за домашно образование, та съвсем да изолират децата си, защото не искат децата им да бъдат излагани на "вредни идеи". Бетер джихадисти.

   Nous ne sommes rien, soyons tout!
  12. 12 Профил на Найденов Пол
   Найденов Пол
   Рейтинг: 8 Гневно

   АОЦ е заставала ВИНАГИ на хомофобни позиции. АОЦ се е старала ВИНАГИ да замени държавността с религиозно мракобесие. Джоргови са заставали СРЕЩУ българската държавност, срещу светската държава, както и срещу равнопоставеността на жените.
   Михаела лично е отговорна за фалшифицирането на резултати от манипулативното допитване ЕГИ Мама Татко и Деца.
   АОЦ откровено лъжат и манипулират.
   АОЦ = ИДИЛ

  13. 13 Профил на stein
   stein
   Рейтинг: 767 Весело

   Джоргови съвсем джендерясаха...

   "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
  14. 14
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на specifier
   specifier
   Рейтинг: 564 Неутрално

   ЛЕВИЧАРСКА Е ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ СЪЩО,

   защото в Преамбюла е цитиран почти дословно др. Фр. Енгелс, отн. угнетяването на жените от мъжете (Фридрих Енгелс. "Произходът на семейството, частната собственост и държавата") и защото бащата на левичарската идеология на политкоректността Х. Маркузе е МАРКСИСТ, а пък ударния отряд на Политкоректната тоталитарна идеология са феминистките(придимно лесбийки). Всичките ЛЕВИЧАРИ и Врагове на човешкия род

  16. 16 Профил на specifier
   specifier
   Рейтинг: 564 Неутрално

   ТАЗИ КОНВЕНЦИЯ

   изобщо НЯМА за основна цел борбата с насилието над жените. Това е поредния политически документ на левичарската Политкоректна идеология (ПК) – най-новата тоталитарна идеология, която е по-опасна от всички класически такива (Комунизъм, Фашизъм и НационалСоциализъм), взети заедно. Тя е анонимна, невидима, всепроникваща, коварна и разсредоточена - няма единна партия и програма, вожд и единен теоретичен Център (поне засега), не използва унифицирано наименование. Цитираният документ е само един предлог за продължаване настъплението към Главната цел - превръщането на Хората в разнолика , безполова тълпа, съставена от най-различни „угнетени малцинства“, но пък всички мислещи ЕДНАКВО (т. е. "правилно", според политкоректния речник). По този начин ще се осъществи лелеяната мечта на левичарите от края на ХХ в., формулирана от бащата на Политкоректната идеология, най-успешният ревизионист на марксизма, "философът-революционер" Херберт МАРКУЗЕ (1898-1979)1 и неговите сподвижници: "унищожаване на буржоазния морал“ (а по този начин – унищожаване и на „буржоазната държава"). Нов принос към теорията на ПК е създаването на Теорията за джендъра, според която, биологичният пол е фикция, не е актуален в контекста на бъдещето човешко развитие. Ще го замести "социалния“ пол (джендър), който е свободно ИЗБИРАЕМ И ПРОГРАМИРУЕМ и ще доведе в крайна сметка до унификация на пола, т.е. до безполовото общество, което пък, в съчетание с Мултикултурализма, ще освободи света от всяко потисничеството (с други думи се отрича Генетиката и се замества с Евгениката, забравена „наука“ от края на ХIХ - началото на ХХ в. , любима теория на националсоциалистите).
   Наблюдава се, един странен парадокс в България
   Истанбулската конвенция се осъжда, както е известно, не само от хора и организации с десни, демократични и консервативни възгледи, но също и от прослойки и организации свързани с Диктаторски, Плутократични и Клептократични режими.
   Разбира се, тяхното поведение е напълно логично, защото тези режими виждат в ПолитКоректното движение, съчинител на Конвенцията, ОПАСЕН КОНКУРЕНТ в тоталния контрол над обществото и са уплашени от бързия успех на това движение в Сев. Америка, Европа и Австралия. Известно е, че най-силно е противоборството между сродните идеологии, или такива с общи цели.
   Интересното е друго: намират се у нас хора с примитивни умове, както и обикновени глупаци, които застават в подкрепа на Конвенцията (ergo на левичарската ПолитКоректна идеология), само защото тя, видите ли, била нападана от червеноРуската агентура в България?! Все едно, да се утвърждава, че Комунизмът е приемлив, защото антихуманният НационалСоциализъм се е борил срещу него.

  17. 17 Профил на mzn36552571
   mzn36552571
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Право на отговор има само в эаглавието на статията, останалото е монтаж и не прави чест на Дневник. Эа сметка на това пък, реакциите на сталин, найденоф кол и т.н. клакьори е напълно очаквана. Първата цел на левичара е да те охули колко лош и противен човек си. Джоргова се лакоми эа домашно обраэование, каэват те. Ама чакайте малко бе другари, тя нали конвенцията не беше эа децата? Эащо все натам дърпате? Това ли е эаръката на Сорос? Представям си как ви дърпа в някое кьоше и ви шепне в ушенцата: децата да се отделят от родителите, иначе грантчета найн. Джоргови эаставали срещу българската държавност. Е тука верно ме хванахте натясно. Да наистина, някой който эащитава традиционното семейство, единственото семейство, в което могат да се родят деца и да се продължат традициите, та тоэи някой трябва да е голям враг на обеэлюдената ни родина. А всички НПОта които налагат мнения, моди, ориентации абсолютно чужди на българщината, те със сигурност работят эа България. А и не эабравяйте, Джоргова е все пак жена, но мъжа и, не може ли някак си да го иэкарате като насилник над жени, деца, това със сигурност ще ви спечели погалване по главичката от добрия чичко Сорос. Пък като ви свършат личните вендети, ако искате можем да подискутираме и с аргументи. О эабравих, вие аргументи нямате, или ако имате ви е срам от тях.

  18. 18 Профил на mzn36552571
   mzn36552571
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Bacuk, ти эащо си против традиционното семейство от мъж и жена? Эащо искаш да унищожиш единственото място, където децата и жените наистина са эащитени? Эащо посягаш с мръсната си идеология на най-святото эа българина? Какво целиш?

  19. 19 Профил на mzn36552571
   mzn36552571
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Bacuk, ти эащо си против традиционното семейство от мъж и жена? Эащо искаш да унищожиш единственото място, където децата и жените наистина са эащитени? Эащо посягаш с мръсната си идеология на най-святото эа българина? Какво целиш?

  20. 20 Профил на stalker
   stalker
   Рейтинг: 371 Неутрално

   Текста на "уточненоето" е няколко пъти по дълъг от правото на отговор.
   Това ли е новата "правилна журналистика"?
   А от всичките десетки статии във възхвала на ИСтанбулската Конфекция, само в едничка ли се осмелихте да публикувате различно мнение?

   Common sense !
  21. 21 Профил на slaveyko
   slaveyko
   Рейтинг: 236 Неутрално

   Соросоидите в атака!
   Трябва да си защитят парите с гнусни инсинуаци срещу нормалните хора.

  22. 22 Профил на specifier
   specifier
   Рейтинг: 564 Неутрално

   ЛЕВИЧАРИТЕ/ПОЛИТКОРЕКТОРИ НАСТЪПВАТ,

   като целта на ударния им отряд, феминистките, е унищожението на семейството (мечтата на Енгелс), чрез утвърждаване на промискуитета, хомосексуализма и педофилията, проституцията и инцеста и оттам - премахването на общочовешкия морал. Което в крайна степен ще доведе със сигурност до изчезване на humani generis

  23. 23
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  24. 24 Профил на natalkata
   natalkata
   Рейтинг: 8 Неутрално

   След елементарна справка в Търговския регистър се вижда, че Александър Данаилов Джоргов е съдружник на Георги Бакалов в три фирми. Последният е скандалноизвестният пастор на сектата "Слово на живот", особено популярна през 90-те години. Фирмите представляват търговски дружества. Вероятно там господин Джоргов упражнява икономическото си образование /има диплома от Стопанския факултет на СУ/, но съдружието с пастор Бакалов показва, че и двамата управляват добре средства, получени от САЩ.
   След още по-елементарна проверка в интернет се вижда, че същият Джоргов в момента е част от ръководството на църква "Вдъхновение", дори можете да чуете и негови проповеди там.

  25. 25 Профил на Hristo Guentchev
   Hristo Guentchev
   Рейтинг: 233 Весело

   Предишната статия на в. "Дневник" беше наистина безобразна.
   Омаскаряване на хора вместо оборване на аргументи.

   За съжаление това е нивото. Чиста пропаганда. И после "крайно консервативните християни" били виновни.

  26. 26 Профил на enderchr
   enderchr
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Дневник, окончателно ми паднахте в очите с вашата жълта "разследваща" журналистика на база на сърфиране на сайтове.
   Поне питайте тези хора какви са що са, не им четете само сайтовете и фейсбук профилите и да си съчинявате свободно и да се излагате. Добрата практика е също да се дава възможност на засегнатите хора да коментират завършена статия преди да се публикува, а не да напишете един куп глупости и след това дори да не оставите хората да се защитят както искат.
   Май аз приключих с вас... Отбележете си за рекламодателите - без повече посещения на вашия сайт от мен от март нататък.

  27. 27 Профил на potrebitel3
   potrebitel3
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Уж право на отгвор, като в същото време се излага ново мнение от вестника, което само по себе си дава ново право на отгвор.

   Мисля, че това е реална проява на насилие на НПО-тата борещите се за тази конвенция.

   Те желаят власт и авторитет и биха насилили всеки който не е съугласен да примеме тяхната гледна точка. Ужасно е.

  28. 28 Профил на potrebitel3
   potrebitel3
   Рейтинг: 233 Неутрално

   И какви са тия съкращения?

   (...)

   ????

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK