България ще бъде съдена в Страсбург заради бездействие по случай на домашно насилие

България ще бъде съдена в Страсбург заради бездействие по случай на домашно насилие

© Associated PressБлизките на Елена Василева, която беше убита през август 2017 година с пет изстрела от съпруга ѝ, ще заведат дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. Държавата ще бъде съдена за бездействието си, което е била длъжна да предотврати, съобщават от Българския хелзинкски комитет (БХК), които ще представляват роднините на Василева.


Преди да бъде убита, жената е подавала многократни сигнали до полицията и прокуратурата за заплахи и тормоз, както и за нарушаване на ограничителната заповед, издадена от съда по реда на Закона за защита от домашно насилие.


БХК твърди, че държавата е била длъжна да предотврати смъртта на Елена, както и че близките ѝ не са имали на разположение ефективни правни средства да се защитят срещу това бездействие. То е резултат, от една страна, на пропуск да се предприемат предписаните в българския закон действия, но също така и на невъзможност да се извършат определени действия заради празноти в законодателството на страната.
"Елена е мъртва и тази жалба няма да я върне на близките ѝ", заявява адвокат Адела Качаунова от Правната програма на БХК, цитирана в съобщението на организацията. По думите й целта е да накараме органите да започнат да изпълняват правомощията си по закон по ефективен начин, защото подобни престъпления могат и трябва да бъдат предотвратявани.


"Бездействието на властите е довело да извършването на убийството, но отговорните лица не са били наказани, а това е важно, защото само така може да се гарантира, че при следващ подобен случай компетентните органи ще действат своевременно. Същевременно е крайно необходимо законодателството да бъде изменено, за да отговори на епидемията от убийства на жени в резултат от домашно насилие", казва още адвокат Качаунова.


Заплаха на поне година


Заплахите за убийство срещу Елена датират още от ноември 2016 г., когато Василев ѝ казва: "Няма да ти дам развод, ще те застрелям!". На няколко пъти след това колата ѝ е повреждана – ауспухът е напълнен с полиуретанова пяна, а гумите нарязани. Проверката на полицията във връзка с това не дава резултат.


След поредния отказ от помирение и изявено желание за развод от страна на Елена на 13 февруари 2017 г. Василев започва да я обижда и заплашва със саморазправа, прави опит да я блъсне с колата си, след което я гони тичешком, но тя успява да избяга. Няколко дни по-късно Софийският районен съд издава заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие, тъй като е налице пряка и непосредствена опасност за живота и здравето ѝ, задължава Василев да се въздържа от извършване на домашно насилие и му забранява да я доближава на по-малко от 100 метра. Тази заповед е потвърдена през юни. Не са образувани досъдебни производства по повод на сигналите на Елена.


Ден преди убийството на 17 август 2017 г. в 18.56 ч. Елена подава оплакване в 06 РУП за това, че Венцеслав Василев е нарушил издадената заповед за защита. Тя пояснява, че съпругът ѝ я е преследвал с колата си по целия път от работата до дома ѝ. Елена се обажда на своя приятелка, с която се срещат и тръгват заедно към полицията, за да подадат оплакване. Василев продължава да ги следва с колата си през цялото това време. По пътя Елена се обажда на телефон 112 и изрично моли да се вземат превантивни мерки, за да не ѝ бъде причинено "нещо непоправимо". Диспечерът на спешния номер ѝ отговорил, че не може да съдейства и те двете трябва сами да задържат преследвача. Малко по-късно успяват да му избягат и пристигат в 06 РУП в София, където полицейският служител бил видимо раздразнен от пристигането им в управлението. Оставил ги в стая да пишат жалбите си и казал да почакат 15 минути, а междувременно се преоблякъл в цивилни дрехи и по всяка вероятност си е тръгнал, тъй като те не го видели повече. След известно време двете намират случаен униформен полицай в управлението, взимат входящи номера на жалбите си и биват инструктирани да се обадят на следващия ден, за да разберат кому са разпределени жалбите. Още на следващата сутрин двете подават молби с почти идентично съдържание относно случилото се предната вечер и до Софийската районна прокуратура. Елена пише, че се страхува "за сигурността и живота си и че Венцеслав Василев притежава лично бойно оръжие".


Убийството е извършено само няколко часа по-късно на 18 август 2017 г. в столично заведение в присъствието на множество очевидци. Венцеслав Василев е осъден от първа инстанция на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода за убийството на съпругата си и за държането на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително. Съдът не взима под внимание подбудите, довели до извършване на убийството, и не взима под внимание издадената заповед за защита на Елена Василева от съпруга ѝ. Съдът не е оценил и цялото агресивно поведение на Василев спрямо Елена през 2017 г.


Държавата не е изпълнила задълженията си да предостави ефективна индивидуална защита на Елена Василева, а е била длъжна да го стори, тъй като е разполагала с достатъчно сведения, че срещу здравето и живота ѝ има заплаха от страна на съпруга ѝ Венцеслав Василев, както и че тази заплаха е реална и затова е следвало да предприеме адекватни действия.


Бездействието на държавата


Българската държава е длъжна да защитава жените, жертви на домашно насилие, и неуспехът да стори това, независимо дали е неволен, нарушава правото на жените на еднаква защита наравно с мъжете. Въпреки че Елена Василева получава заповед за незабавна защита, властите не са положили достатъчно усилия да разследват и да предприемат нужните мерки, за да предоставят на Елена реална защита отвъд съдебното решение.


Те не са разследвали твърденията за отправените заплахи за живота ѝ от Венцеслав Василев, не са разследвали твърденията ѝ, че той притежава огнестрелно оръжие, а впоследствие се оказва, че то е държано незаконно. Властите не реагират на телефонното обаждане на номер 112 вечерта преди убийството, нито реагират навременно на подадените жалби същата тази вечер.


Бездействието им не се дължи единствено на пропуск или забавяне да предприемат навременни мерки, а са израз на неразбирането на сериозността на проблема домашно насилие.


Изследване на съдебната практика, извършено от БХК за периода 2012-2014 г., показва, че "91% от убийствата на жени са извършени от мъже, 7% – при съучастие между мъже и жени, и 2% – от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на пострадалата, в 25% – от неин брат, син, внук или друг близък роднина, а в 31% – от друг познат мъж. Само 9% от убийствата на жени са извършени от непознат. В 19% от присъдите изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие от страна на извършителя".


Държавата не събира данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие, уточняват от БХК.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Да ни съдят! България има от десетилетия по-добро законодателство в тая насока от ВСИЧКИ западни държави!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Има само в главата на тролове като теб.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  В такива случаи, когато държавните органи са мързелували е нормално да има осъдителни присъди в Страсбург. Нормално е и отговорните хора в полиция и прокуратура да си понесат санкциите.
  Но БХК да прави от такива случаи генерални изводи, сори ама не става.
  По-добре нищо повече да не казвам за тази организация, според мен това български в абревиатурата е излишно.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Защо цялата България, а не конкретните чиновници?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов":

  Защото Българската държава не наказва отделните чиновници. Ако Българската държава беше наказала ушевите и цацаровите слуги, няма как да има дело, защото държавата си е свършила работата и е наказала виновните.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Значи и без Истанбулската кешим. Ако я ратифицираме, ще кешим сто пъти повече. Лекарствата за онкоболните ще трябва да почакат.
  Справка: Баце

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  До коментар [#6] от "Doge":

  Естествено, държавата никога не наказва себе си.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  В случая са прави - органите не са си свършили работата и няма дори наказани.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Теллалов":

  Тя не трябва да наказва себе си , а отговорните лица. Ако не го прави следва да бъде съдена.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  аДо коментар [#12] от "Doge":

  Ами точно "отговорните лица" са държавата

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Да ни съдят! България има от десетилетия по-добро законодателство в тая насока от ВСИЧКИ западни държави!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Голям се правист,ти Лизи,извъди...отдавна изял си ми дъртите мъ...теменужки.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 15. 15 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Изключително богата държава, стабилна и без корипция.

  Нали Лизачев72?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  "От десетилетия" ще рече,че и Костов,и Станишев са правили добри закони! Внимавай какво си признаваш.Рушиш си имиджа на гербераст!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#8] от "tam17540965

  Наличието на пенис не оправдава убийството.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  От десетилетия? На някой му липсват законите на Тато...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Весело

  После нямало нужда от конвенция, нали тролчета :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 20 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Държавата се е превърнала в мащеха за гражданите си. Тъжно. После що децата ни бягат в чужбина.

 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  До коментар [#20] от "foxa5":

  Кога е била майка?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо цялата България, а не конкретните чиновници?
  —цитат от коментар 5 на Николай Теллалов


  Одобрявам коментара. И аз мисля така.


 23. 23 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  "Българската държава е длъжна да защитава жените, жертви на домашно насилие, и неуспехът да стори това, независимо дали е неволен, нарушава правото на жените на еднаква защита наравно с мъжете."

  Хайде бе БХК, колко дела за убити мъже заведохте в Страсбург? Прав беше този, който преди няколко дни твърдеше, че ще последват купища статии за насилие над жени и деца, само и само да се оправдава колко много ни трябва човеконенавистната по съществото си Истанбулска конвенция. Ама тъй ще е като фондацийки с определени интереси финансират тоз Дневник.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 24. 24 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Тази статия показва какъв точно е проблема а именно полиция, прокуратура, съд и държавни служители нежелаят нищо да вършат нежелаят да разследват да прибират и наказват виновните и пр.

  Спомнете си за тази статия, когато полицаите отново се разпротестират затова че им били ниски заплатите. Дали заслужават увеличение?! - Просто тема за размисъл.

 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "danvan":

  Ми няма нужда от конвенция, а от добро правоприлагане. Никакви джендъри.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Дали щяха да ни съдят ако бяхме подписали ИК и се водехме според поставените там условия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Гневно

  До коментар [#22] от "hak43536311":

  „Отделните чиновници “ ги съди съд.система -прокуратура и съд.Когато прокуратурата спи , съдят държавата ,че не си защитава гражданите. Страх ви е от джендъри , ами плащайте за пропуските на държавата! Плащайте да ви дойде акъла!

 28. 28 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "Doge":

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов":Защото Българската държава не наказва отделните чиновници. Ако Българската държава беше наказала ушевите и цацаровите слуги, няма как да има дело, защото държавата си е свършила работата и е наказала виновните.
  —цитат от коментар 6 на Doge


  " жената е подавала многократни сигнали до полицията и прокуратурата за заплахи и тормоз, както и за нарушаване на ограничителната заповед, издадена от съда по реда на Закона за защита от домашно насилие."

  Да ,вероятно е така, но ако прочетем по-подробно. Още при развода съпругът е проявявал нестабилност,затова е и издадена ограничителната заповед. След нея доколкото се разбира , проблем възниква във вечерта на деня преди убийството. От 112 са я отсвирили, не знам, може би трябва да ги инструктират в подобни случаи да пращат патрулка, пък дано по-същото време някъде не стане катастрофа, еле пък с убити или ранени. Както и да е , в районното са след 18 часа, подават жалби, сутринта , подават жалби и в прокуратурата. След няколко часа , на обед изглежда, е убита. Разбира се може да се спори, но едва ли това на пръв поглед изглежда най-неотложната полицейска и прокурорска работа. Да не говорим , че всъщност нямат доказателства, че той е нарушил заповедта. Не съм много наясно, но единственото , което могат да направят е да го предупредят. Да не нарушава заповедта. Впрочем, дали точно евентуално предупреждение или узнаване за жалбата всъщност не е отключило агресията фатално?.


 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  ...Спомнете си за тази статия, когато полицаите отново се разпротестират затова че им били ниски заплатите. Дали заслужават увеличение?! - Просто тема за размисъл.
  —цитат от коментар 24 на Ognyan Gerassimov


  Спомнете си тази статия когато решите да гласувате за ГЕРБ и неговите пожизнено назначени чиновници с роднински връзки сред лидерите им.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Заради това, че няма гей бракове няма ли да ни съдят джендърите?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  ,,Ден преди убийството на 17 август 2017 г

  Василев продължава да ги следва с колата си през цялото това време. По пътя Елена се обажда на телефон 112 и изрично моли да се вземат превантивни мерки, за да не ѝ бъде причинено "нещо непоправимо". Диспечерът на спешния номер ѝ отговорил, че не може да съдейства и те двете трябва сами да задържат преследвача.

  Малко по-късно успяват да му избягат и пристигат в 06 РУП в София, където полицейският служител бил видимо раздразнен от пристигането им в управлението. Оставил ги в стая да пишат жалбите си и казал да почакат 15 минути, а междувременно се преоблякъл в цивилни дрехи и по всяка вероятност си е тръгнал, ...,,

  БХК да не говори с общи приказки, а да дава имена и длъжност на лицата неизпълнили служебните си задължения. Както са вижда от по горе цитираното, тези имена лесно могат да се намерят, защото е даден денят когато Елена е търсила помощ от тези лица

 32. 32 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "hodounski":

  С ИК плащаме много повече, не подвеждай!

 33. 33 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най -малко от всичко искам да защитавал полицията и прокуратурата и то като система, но ми е интересно, вместо да цъкате минуси, да преположите конкретните чиновници, в случая как би трябвало да постъпят , за да предотвратят убийството. Да и назначат охрана. Веднага. През нощта в къщи и през деня в работата и? . Да арестуват веднага този човек и да го задържат 24 часа или 48 часа / прокурора/ в кауша. Да го изправят веднага на съд за по голям затвор? Колко? Седмица, Месец. Да организират незабавно обиск за издирване на пистолета? И не би ли било редно да са инструктирани , за да извършат всичко това. При подобни случаи. Инструктирани ли са и не са спазили инструкциите? Не знам защо не си задавате тези въпроси?

 34. 34 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#7] от "aleks ivan":

  Значи проблема не е със законите а с действията на тези който ги прилагат .... но догодина Боко може да отпусне още 100 мил. на милиционерите дето пазят политиците от любовта на народа ....

 35. 35 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  1. Отговорните чиновници трябва да бъдат незабавно уволнени и подведени под наказателна отговорност за съучастие в убийство.

  2. Държавата трябва да потърси сумата, на която ще бъде осъдена, от виновните чиновници.

  3. Този изрод трябда да получи доживотна присъда без право на помилване.

  4. Парламентът трябва да приеме Истанбулската конвенция с каквито анекси се наложи заради тъпия джендър, защото цялата хибридна и лумпенска атака срещу нея налива масло в болния мозък на подобни кретени.

 36. 36 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Най -малко от всичко искам да защитавал полицията и прокуратурата и то като система, но ми е интересно, вместо да цъкате минуси, да преположите конкретните чиновници, в случая как би трябвало да постъпят , за да предотвратят убийството. Да и назначат охрана. Веднага. През нощта в къщи и през деня в работата и? . Да арестуват веднага този човек и да го задържат 24 часа или 48 часа / прокурора/ в кауша. Да го изправят веднага на съд за по голям затвор? Колко? Седмица, Месец. Да организират незабавно обиск за издирване на пистолета? И не би ли било редно да са инструктирани , за да извършат всичко това. При подобни случаи. Инструктирани ли са и не са спазили инструкциите? Не знам защо не си задавате тези въпроси?
  —цитат от коментар 33 на tam17540965


  Вместо да се чудиш какво е трябвало да направят силовите органи се поинтересувай как се процедира в нормалните държави в такива случаи. Нашите законотворци, съдии, прокурори и полицейски шефове се интересуват единствено от властта, имунитета и тлъстите си заплати, но не искат да погледнат какви са законите и практиките зад граница и да направят същото и в България.

 37. 37 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "galapagas":
  Тъпчо, и как следваше да постъпят ченгетата и прокурорите за да предотвратят убийството? Просто и ясно. Знам, че ти е трудно , но опитай.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#32] от "hak43536311":

  Плащаме , но за свършена работа ,а не за несвършена

 40. 40 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Гневно

  Не мога да разбера какво е това бездушие от страна на полицията и на държавната администрация.
  А 13 години лишаване от свобода е направо смешно наказание на фона на продължителния тормоз и жестокото убийство.
  Правилно близките са решили да съдят държавата, но дали тя ще се размърда след поредната срамна осъдителна присъда в Страсбург?

 41. 41 Профил на antiidioti
  antiidioti
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мойте съболезнования към семейството и близките на убитата жена, но нека да сме наясно - проблемът не е в липсата на законодателство и конвенции а на прилагането на вече съществуващи такива. И това не е само за насилието и престъпността а във всички сфери на живота в Бъгария.

  Единствената цел на ИК, БХК и тн....... е по модела в западна Европа да се опита да настройва и разделя мъже от жени, хетеро от хомо, и тн.... Разделяй и владей в това е цялата конспирация.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Въпросът е много сериозен. Какво може да направи държавата в конкретния случай?

  А относно ограничителните заповеди - има си изследвания в САЩ и те си сочат, че съвестните хора ги изпълняват, другите не.

  Т.е. приемат първата жалба - задържат го за 24/48 часа. После какво го правят - пускат го и така пак до следващия път. Или строги наказания за нарушаване на ограничителна заповед.

 43. 43 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Въпросът е много сериозен. Какво може да направи държавата в конкретния случай?А относно ограничителните заповеди - има си изследвания в САЩ и те си сочат, че съвестните хора ги изпълняват, другите не.Т.е. приемат първата жалба - задържат го за 24/48 часа. После какво го правят - пускат го и така пак до следващия път. Или строги наказания за нарушаване на ограничителна заповед.
  —цитат от коментар 42 на realguru


  Присъда и лишаване от свобода заради факта на нарушаване на заповедта. Задължително преминаване на програма за справяне с агресията. Пускане на свобода само след много внимателна преценка.
  Много е можело да се направи и нищо не е било направено. Полицията е изоставила и се е подиграла на жената в последните часове от живота ѝ. Това като сигнал към нас и към потенциалните убийци е много по-лошо от факта на наличието на откачалници, каквито има във всяка държава.

 44. 44 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  После нямало нужда от конвенция, нали тролчета :)
  —цитат от коментар 19 на danvan


  И какво щеше да промени тая конвенция по-точно?

 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Любопитно

  До коментар [#32] от "hak43536311":

  Според теб колко струва един човешки живот?

 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  аДо коментар [#12] от "Doge":Ами точно "отговорните лица" са държавата
  —цитат от коментар 13 на Николай Теллалов
  Съгласен съм с вас. Самозабравили се "отговорни лица", самозабравила се държава. Все пак, ако "отговорните лица" са държавата, а Европейският съд по правата на човека съди държави, то тогава виновните да платят, включително и един бивш министър, кръстник на операции с екзотични имена. Мда, па като се замисля се сещам, че ако плащат "лица" ще останем без "отговорни лица". Е, то и сега няма такива, защото отговорните позиции са заети от безотговорни задници!

 47. 47 Профил на antiidioti
  antiidioti
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#43] от "solange":

  Алооо, я малко по-спокойно. Трагедията е голяма, но такива емоционални реакции от рода "съдията на съпун" до къде ще стигнем. И на мен буквално всеки ден всички Бг институции ми се подиграват в лицето. Потърпевши сме всички нормални граждани в държавата, но за съжаление егоистите и мишоците са повече и за сега печелят.

 48. 48 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 242 Неутрално

  А, някой знае ли, колко често се използва 'схемата' с домашното насилие при влошени семейни отношения? Съсед се разведе. По време на развода, бившата му спретва дела на кило. Насилие, принудително лечение в психиатрия, пак насилие.....
  Имаме си една притча за 'лъжливото овчарче'...

 49. 49 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Едно е да имаш законодателство, съвсем друго е дали се спазва и дали органите следят, за съжаление!

 50. 50 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#43] от "solange":такива емоционални реакции от рода "съдията на съпун"
  —цитат от коментар 47 на antiidioti


  Май си объркал адресата на коментара. Такива призиви нито съм отправяла, нито съм имала предвид.

 51. 51 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А, някой знае ли, колко често се използва 'схемата' с домашното насилие при влошени семейни отношения? Съсед се разведе. По време на развода, бившата му спретва дела на кило. Насилие, принудително лечение в психиатрия, пак насилие..... Имаме си една притча за 'лъжливото овчарче'...
  —цитат от коментар 48 на nickkal


  В случая имаме убита жена след дългогодишен тормоз, така че коментарът ти е неуместен.
  Че мъжете също теглят от партньорки, е ясно. Мръсни номера в съда се правят и от мъже, и от жени. Това не значи, че домашното насилие е измислен проблем в България.

 52. 52 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 242 Неутрално

  [quote#51:"solange"][/quote]

  Съжалявам за случая! Не схващаш идеята. За всеки ли телефонен 'сигнал', следва да лети патрулка и някой да виси 48ч. в ареста? Мислиш ли, че ако това се бе случило, жената щеше да е жива до 72ч.? Или, се очаква да и сменят личността и да е по закрила до края на живота си? Такива престъпления се случват във всяка държава по света. Домашното насилие не е измислен, а е преекспониран проблем.

 53. 53 Профил на gam55551966
  gam55551966
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хайде на бас, че на БКХ не им дреме за жената, ако беше така щяха да скочат веднага като стана, а те се присетиха да я ровят чак след като джендърската конвенция кастрофира. Като някакви лешояди се хранят с човешката мъка и вадят сега такива случаи на килограм
  Да им припомня, че от вчера има един пресен случай за домашно насилие - дъщеря, която с години е тормозила и най-вероятно е убила баща си. Но за мтова те не говорят, не е интересно, не пасва на джендърската конвенция.
  Явно главите им са от чугун на тия и не разбраха, че няма да мине. Никой управник няма да се самосъбори от власт за такова дребно нещо, пък ако ще и да го освиркват от еурогейския съюз - крадат на воля, никой не ги закача, ще тръгнат да падат заради някаква си джендърска простотия
  БКХ да кажат с какво джендърската конвенция щеше да го спре този психопат - тук имаме бездействие на държавните органи, които нарушават българския закон - при заплахи за убийство онзи трябваше веднага да му отнемат пистолета и да го окошарят профилактично за година две.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  "Българската държава е длъжна да защитава жените, жертви на домашно насилие".
  Че ние имаме ли държава.

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  Вечният проблем - безхаберието и безотговорността. Хората " от системата" ще си останат на (полумизерните) заплати каквото и да се случи - дори и да последва смъртта на някого ! Ще изразят съжаление и толкова. Ако съдят държавата - ми всички ние плащаме, тях какво персонално ги бърка това ? Най - много някой МВР шеф да го уволнят и след това преназначат другаде...
  Ето това са са истинските проблеми, а не закона ! Имаме си закони и за защита на животните от насилие, но какво от това ако живеем в тотално безхаберие и ако нехаем за човешкия живот ? Хората не са ли най - ценното нещо в едно общество ?
  А някои се заблуждават, че с една спорна конвенция нещата щели да се оправят за жертвите на насилие, просто отказва да приеме реалността...

 56. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  В случая имаме убита жена след дългогодишен тормоз, така че коментарът ти е неуместен.
  Че мъжете също теглят от партньорки, е ясно. Мръсни номера в съда се правят и от мъже, и от жени. Това не значи, че домашното насилие е измислен проблем в България.
  —цитат от коментар 51 на solange


  Не пропускай факта, че случаите, при които мъжът стига до състояние да убие жена си, означава, че той самият е отписал собственият си живот вече!

  Такива случаи обикновено завършват със самоубийството на мъжа след това или доброволното му предаване за да изтърпи присъдата си за убийство.

  Колко тормоз трябва този мъж също да е изживял от тази жена за да отпише живота си, т.е. историите никога не са така едностранчиви както ги представяш.

 57. 57 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#56] от "everlast666":

  Прочети повече за маниакална или параноична ревност. Има болестни състояния, които се развиват независимо от поведението на партньора.
  Че има пострадали мъже от жените си, не оспорвам в никакъв случай. Обаче има и мъже, които убиват не защото са предизвикани, а заради собствената си психика. Преднамереното убийство след дългогодишно преследване говори за някаква патология.

 58. 58 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#56] от "everlast666":Прочети повече за маниакална или параноична ревност. Има болестни състояния, които се развиват независимо от поведението на партньора.Че има пострадали мъже от жените си, не оспорвам в никакъв случай. Обаче има и мъже, които убиват не защото са предизвикани, а заради собствената си психика. Преднамереното убийство след дългогодишно преследване говори за някаква патология.
  —цитат от коментар 57 на solange


  Както казах убийството си е убийство и няма оправдание за това което е извършил съпруга, но жена му го е докарала до това състояние. Поставили са го в положение без никакъв полезен ход и това го е докарало до убийството.

  https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ubiecyt-ot-lagera-zabrani-mi-da-vizhdam-decata-i-pieshe-6072945

 59. 59 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#58] от "everlast666":

  При цялото ми уважение, това е защитна теза.
  Втората му съпруга също е получила заповед за защита, което би трябвало да говори нещо.
  Освен това да изстреляш 4 куршума от упор и да твърдиш, че не си имал намерение да убиваш жертвата, е нелепо.
  С думите си нямам намерение да омаловажа теглото на нито един мъж, пострадал от жена си, но в случая има факти. Когато имаш проблем, наемаш адвокат, преговаряш, съдиш се, но НЕ УБИВАШ.

 60. 60 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#58] от "everlast666":При цялото ми уважение, това е защитна теза. Втората му съпруга също е получила заповед за защита, което би трябвало да говори нещо.Освен това да изстреляш 4 куршума от упор и да твърдиш, че не си имал намерение да убиваш жертвата, е нелепо. С думите си нямам намерение да омаловажа теглото на нито един мъж, пострадал от жена си, но в случая има факти. Когато имаш проблем, наемаш адвокат, преговаряш, съдиш се, но НЕ УБИВАШ.
  —цитат от коментар 59 на solange


  Както казах, убийството си е убийство, и нямам намерение да оправдавам никой за убийство.

  Опитвам се да разбера какви причини биха накарали някой съзнателно да избере да стане убиец и съответно да отпише и своя живот. Защото доста подобни случаи има напоследък.

  Твоето обяснение е, че мъжът винаги е виновен, или болестно състояние или мъжката психика. А тя е била ангелче жената, търпяла дългогодишен тормоз, а този накрая решил и да я убие на това отгоре ?!?
  Няма никаква логика и мотивация да действа така.

  За да реши този да отпише собственият си живот (като извърши публично убийство) трябва да е вярвал, че това е най-добрия (или единствения) полезен ход за него.

  Двойките водят постоянна (подсъзнателна и съзнателна) стратегическа борба за доминация и контрол. Методите които жените използват в тази борба включват:
  1) ограничаване или гарантиране на секс, от който мъжете са зависими
  2) заплахи за достъпа до общите им деца, защото всеки съд отсъжда в полза на жената ако се разделят
  3) достъп до евентуално общо жилище, примерно в случаите като извади подобна ограничителна заповед
  4) дори примерно обвинение в домашно насилие, дори и да не съществува, защото за жената няма последствия ако излъже за това, но за мъжа има много последствия, може да изгуби работа, и т.н. и дори няма как да си изчисти името след това.

  Та на какъв психически тормоз трябва да е бил подложен този при съвместното им съжителство, за да реши, че единственият му избор е да стане убиец?

  Това убийство е направено публично, като декларация. Един вид - тя е унищожила неговия живот, неговия единствен избор е да вземе нейния.

  Не оправдавам убийството, а търся причините, защото ако не се адресират истинските причини ще продължат да се трупат тези убийства.

  Ако го е обвинила е насилие което не е извършил, отнели са му достъпа до децата, жилището, може да си е изгубил работата, и не вижда път да си изчисти името или получи достъпа обратно - живота му не струва нищо и тази жена е причината. Това вече звучи като реален мотив за да извърши убийство.

 61. 61 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 900 Гневно

  На БХК най-лесно им е да съдят държавата, т.е. всички нас. Защото, нали се сещате, че обезщетението ще дойде от нашите данъци!
  Обаче аз отказвам да съм част от тази игра, защото в случая няма "държавна вина", има лична вина на определен брой лица - полицаи, съд, прокурори! искам ТЕ да бъдат съдени, ТЕ да понесат наказание за несвършена работа, за недобросъвестно отношение към поставените им задачи и за чиста проба безотговорност!
  Отказвам данъците ми да бъдат отклонявани за обезщетение на жертви на шепа хора, чието поведение не мога да контролирам, нито да им търся отговорност!
  Докато има безхаберие и корупция в държавните институции, няма да има наказан нито един държавен служител,нито пък редовия гражданин ще има възможността и механизма да влияе на работата на тези институции!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK