До ноември България следва да усвои отпуснатите от Брюксел 160 млн. евро за мигрантите

До ноември България следва да усвои отпуснатите от Брюксел 160 млн. евро за мигрантите

© Анелия НиколоваДо ноември тази година страната следва да усвои 160-те милиона евро, които в края на 2016 г. бяха отпуснати от Европейската комисия като спешна помощ за справяне с миграционната криза. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Голяма част от средствата ще бъдат използвани за разширяване на системите за наблюдение на границата, включително на интегрираната система за граничен контрол. Останалите – за дейности, свързани с настаняване на бежанците и нелегалните мигранти, и за разширяване на центровете от затворен тип.


Радев днес обясни, че държавата в момента проверява обществената поръчка за интегрираната система, и изрази очакване скоро да бъде дадена зелена светлина за започване на процедурата и след това да се действа в срок. "Надявам се до края на тази година всичко да работи", каза той.


Вътрешният министър каза, че в момента миграционният натиск е почти нулев, но имало потенциална опасност, и припомни дебатите в парламента около предложението за отпадане на обществените поръчки за ремонти на оградата по границата с Турция. Той изтъкна доводите, които вчера застъпи и председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов, че предложението се прави с цел бързина на ремонтите. Попитан какви са гаранциите, че няма да има корупция при определянето на фирмите - изпълнители на ремонтите, от страна на областните управители, Радев каза, че "гаранциите са законът" и който го наруши, ще носи последиците.
От днес заработва информационната система между МВР и нотариусите. Радев коментира, че с нея ще се намалят измамите, както и административната тежест.


Валентин Радев коментира и разследването за убийството на възрастния мъж в столичния жк "Люлин", след което се разбра, че тримата му внуци от години са били държани от родителите им заключени у дома. Според него било притеснително, че отговорността се прехвърля изцяло към държавата и хората задавали върпоси защо МВР и социалните служби не са реагирали.


"Ами това е вход, това е блок. Къде са гражданите? Той е ходил в телевизионно предаване, където е разказал. Ами защо не са се възмутили тези хора около него, да отидат те да пуснат сигнал в полицията? Три деца толкова време не ходят и никой не го е забелязал това", попита министърът. Той добави, че за убийството на мъжа засега е заподозряна дъщеря му, но това не е единствената версия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK