Надзорът на здравната каса назначи спешна проверка на задълженията към чужди фондове

Кадър от извънредното заседание на здравната комисия в парламента по казуса с дълговете на НЗОК. В центъра Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и Камен Плочев, управител на здравната каса.

© Велко Ангелов

Кадър от извънредното заседание на здравната комисия в парламента по казуса с дълговете на НЗОК. В центъра Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и Камен Плочев, управител на здравната каса.Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е наложил спешна вътрешна проверка на задълженията на институцията към чуждестранни здравни фондове. Резултатите трябва да са готови в понеделник и да решат спора между ръководството на касата и надзора й какъв е реалният размер на тези задължения. Според управителя на касата е общо 133 млн. лв., трупан в продължение на години, а според председателя на контролния орган сумата е различна и е "реалистична, контролируема и изпълнима", но не е ясно точно каква е.


Спорът между ръководството на касата и надзорния й съвет за това колко са задълженията на фонда към чуждестранни здравни институции възникна в сряда по време на изслушването на управителя на НЗОК Камен Плочев в парламента. В сигнала си до депутатите и многократно след това в общественото пространство той повтори, че дълговете на касата са за над 271 млн. лв. и от тях просрочените са над 130 млн. лв., като са натрупвани в последните няколко години. Пред комисията зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обаче цитира отчета за изпълнението на бюджета за месец януари тази година, според който просрочените задължения, отразени в задбалансовите сметки към 31 януари 2018 г., са в размер на 7.6 млн. лв. Депутатите и финансовият министър Владислав Горанов впоследствие поискаха да разберат откъде идва тази разлика в цитираните данни.


След извънредно заседание на надзорния съвет председателят му Жени Начева заяви, цитирана от Агенция "Фокус", че числата, които НЗОК изнася (включително и отново по-рано днес), не са верни и е възложена спешна вътрешна проверка. Резултатите от нея трябва да са готови в понеделник и да дадат категоричен отговор колко са към момента просрочените суми към здравните фондове на страни - членки на ЕС, за лечение на българи.
Графика, предоставена от пресцентъра на НЗОК днес<br /><strong>Легенда: </strong>ЗБНЗОК - Закон за бюджета на НЗОК<br />ПКСС - плащания за медицинска помощ, оказани в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност (например за оказване спешна помощ)<br />Неприключена стойност по искове - задължение

Графика, предоставена от пресцентъра на НЗОК днес
Легенда: ЗБНЗОК - Закон за бюджета на НЗОК
ПКСС - плащания за медицинска помощ, оказани в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност (например за оказване спешна помощ)
Неприключена стойност по искове - задължение


"Допълнително трябва да подчертаем, че данните, които са изнесени за постъпилите жалби, също не са коректни. Всъщност жалби няма, а тези над 600 лица (334 за 2016 г. и 332 за 2017 г., за които съобщи Плочев в сряда - бел. ред.) са хората, които са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина. Няма нито една жалба, постъпила в касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да било лице в чужбина", каза още Начева, цитирана от Агенция "Фокус", и коментира, че надзорният съвет счита, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков договор за 2018 г.


"Това, че има милиони левове задължения, не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лв. средства по бюджета на касата за 2018 г. може да се реализират европейските плащания към други държави от Европейския съюз, без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са осигурени със съответните споразумения за разсрочване на плащанията, които НЗОК е подписала със съответните държави. Така че сумата за 2018 г., която е дължима към други държави, е реалистична, контролируема и изпълнима", заяви Начева.


Тя отрече и още едно от твърденията на Камен Плочев по казуса - че Министерството на здравеопазването е некоректен платец към здравната каса и дължи 18 млн. лв. по линия на лечението на българи в чужбина. Според Начева това е дължимата сума за 2018 г., а бюджетът за настоящата година тепърва ще се изпълнява.


Министър Владислав Горанов

© Анелия Николова

Министър Владислав Горанов


Не трябва да се прави актуализация на бюджета, смята и финансовият министър Владислав Горанов, който коментира казуса пред журналисти в кулоарите на парламента. "Защо да правим актуализация на бюджет, който е приет преди два месеца и при положение че не сме решили как да разпределим допълнителния ресурс, при положение че имаме 407 млн. лв. повече", заяви Горанов. Според него разликата в сметките на НЗОК трябва да бъде обяснена и затова е инициирал писмо, в което е поискал касата да си уточни сметките и да въведе коректни принципи на водене на отчетност.


Той отново препоръча засега да не се подписва Националният рамков договор, "преди да знаем на каква основа го подписваме". "Ако приемем, че управителят на НЗОК, министър Кирил Ананиев и двете съсловни организации са разсъждавали да разпределят примерно 400 млн. лв. при наличие на 7 млн. лв. задължения към чужди осигурителни каси, а всъщност тези милиони са много повече, те са били в заблуждение", коментира Горанов.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  Неизплатени задължения към чужди здравни каси се "мъкнат" от края на 2012 г и цифрите се нагласят според "вижданията" в баланса

 2. 2 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Това е абсурдна ситуация, как е възможно "ръководството" на касата, която "управлява" милиарди, да няма ясна представа във всеки един момент за нейните задължения?!

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Глупави оправдания

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  1. Бялата мафия точи касата, като данъкоплатците плащат (един път като данъкоплатци, втори път като клиенти чрез корупционни плащания).

  2. Плочев (нестандартен олд-скул старец) случайно попада начело на НЗОК и изнася неудобните цифри.

  3. Бялата мафия чрез политиците удря Плочев.

  4. Начело на НЗОК поставят правилен човек. Всичко се потулва. Журналистите забравят да питат.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Това трябваше да се случи, преди да почнат да се замерят с числа пред публиката.

 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... касата не плаща задължения, докат' не станат просрочени, а в т'ва време сА трупат нови. И Ананиев и Начева умело заблуждават. Дръжките на микрофонЕ нЕмат акъл да вникнат и удобно изкарват Плочев единствен виновник за ситуацията.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Ние ги лъжем, че им плащаме - те ни лъжат, че ни лекуват!
  Другарката Начева скача на амбразурата и хвърля бомбастични фрази, което прави много лошо впечатление на партийна зависимост.
  Очевидно има голям проблем с финансите на здравната каса, който се нуждае от решение! Замитането под килима и отричането на проблема помагат само на имиджа на Партията, но не помагат за решаването на проблема.
  Първо, не е нормално да има каквито и да са просрочени задължения между тези институции. Графиката очевидно показва лавинообразно нарастване на дълговете!
  Второ, когато дългът на една здравна каса се натрупа, естествено политиката на болниците към пациентите от тази здравна каса ще се промени, те с какво да лекуват болните и с какво да привличат добри лекари?

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  бялата мафия не точи касата ,пациентите я източват ,защото .
  1 .над 4 милиона не внасят нито лев за здравни осигуровки от собствени доходи
  2.Т нар бяла мафия все още дава денонощен и безотказен достъп до всички нива веднага ,в рамките на 1 или 3 левчета за всеки един ,напр пенсионер от 20 години ,който никога по никакъв начин не е отделял собствени средства за здравния фонд ,а е чакал държавата да прави това чрез данъците на данъкоплатците .
  3. Все още в България цените на здравните услуги са десетки и хиляди пъти по ниски от тези в останалия свят ,така ,че няма как бялата мафия да източва пари ,които никой не плаща ,а е по скоро обратното ,обществото иска бялата мафия да му слугува напълно безплатно и безропотно ,защото така е свикнало от социализъма , е да ,ама не .

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#7] от "vankata1":

  абсолютно сте прави ,няма как всеки да има достъп до напълно безплатни услуги в цял ЕС ,а тук да не отделя нито лев от собствени доходи ,да чака държавата или касата да му поема най скъпо лечение ,няма как само 2.4 милиона души да пълнят касата ,а 6.5 милиона да имат само права и то безотказни и безлимитни ,такава система няма никъде по света ,време е популизма да се смени с решение ,всички граждани над 18 години да си плащат реално 8% от доходите ,като минимума е една мин заплата за страната ,който е беден ,няма пари ,да го поемат социалните ,но не бедни с мерцедеси и мангали дето обикалят света и се барат баровци ,а като влязат в мед заведение почва бой ,за да бъдат безплатно обгрижвани ,на това трябва да се сложи край ,иначе се слага край на държавата ,медиците няма да търпят вече робската си участ и всички да ги оплюват ,всеки един от тях може да работи навсякъде другаде.

 10. 10 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "edin drug":

  ... да притурА и т'ва, че дрЪжавата не плаща пълни здравни вноски за тиА, дет' е длъжна да осигурява.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 11. 11 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 242 Гневно

  СТЪКМИСТИКА ЗА НЕОТЛОЖНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ОТНЕСЕНИ КЪМ РЕАЛНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ !!!
  ДА МУ МИСЛЯТ БОЛНИЦИТЕ КОИТО ИМАТ ДА ВЗЕМАТ !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK