Комисията за конфискация освободила обезпечения за 23 млн. лв. на подсъдима за пране на пари

Пламен Георгиев, председател на КОНПИ и предложен за шеф на новата Антикорупционна комисия

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен Георгиев, председател на КОНПИ и предложен за шеф на новата Антикорупционна комисияКомисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е освободила обезпеченията над банковите сметки на подсъдимата и осъдена за пране на пари у нас на първа инстанция Елена фон Месинг, съобщава в новия си брой вестник "Капитал".


Това се е случило през декември 2015 година, когато делото срещу Месинг все още течеше на първа инстанция. Присъдата срещу нея и партньора й - Димитър Абрамкин от 10 години затвор беще постановена през септември 2017 година от състав на Софийския градски съд с председател съдия Величка Цанова. Тогава тя беше задържана под стража.


В неизвестност


Два месеца по-късно по нейна молба Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева изненадващо приема, че задържането на Месинг е било изначално неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5 хил. лв.
В момента Месинг е в неизвестност и е обявена за общодържавно издирване.


През януари 2018 Месинг, която е руска гражданка с финладски паспорт, чрез адвоката си пуска молба до СГС да бъде вдигната и забраната ѝ да напуска страната, като представя бележка от германски лекари, че се нуждае от спешно лечение. Съдия Цанова иска справка от службата за сътрудничество по наказателни дела в ЕС Eurojust, откъдето отговарят, че един от лекарите е починал година преди издаването на представеното от Месинг удостоверение.


Съдът насрочва заседание по искането ѝ, на което тя не се явява, а адвокатът й съобщава, че е болна. Съдия Цанова отхвърля искането и разпорежда да бъде незабавно задържана, а на полицията - да я обяви за общодържавно издирване.


Месинг е издирвана и по разпореждане на съд в Санкт Петербург.


Предисторията


Разследването на в. "Капитал" разкрива, че в края на 2008 г. след спецоперации на властите в Испания, Русия и България у нас Националната следствена служба и прокуратурата привличат под отговорност рускинята с финландски паспорт Елена фон Месинг и бизнес партньора й Димитър Абрамкин.


Според разследващите от май 2007 г. до май 2008 г. по сметките на фирмата на Елена фон Месинг в София "Оптима К" са пристигнали 441 превода от Русия в евро и долари на обща стойност 1.614 млрд. лв. През същия период от тях са направени 3376 превода до сметки в цял свят на същата стойност, обосновани с фактури за фиктивни търговски сделки. Голяма част от парите са теглени в брой в Естония и после внасяни в Русия. Според разследването само за два месеца от март до края на май 2007 г. на Московската железопътна гара в Санкт Петербург по указания на Абрамкин най-малко 20 пъти са пристигали куфари с рубли с влака от Москва.


Прокуратурата уведомява Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и в началото на 2009 г. КОНПИ, тогава с председател Стоян Кушлев, иска от СГС да бъдат блокирани дяловете на Месинг във фирмата "Оптима Ка" и най-важното - сметките й, в които има над 23 млн. лв. Съдът уважава искането.


Наказателното дело срещу Месинг и Абрамкин влиза в Софийския градски съд (СГС) през 2011 г. и е поето от съдия Величка Цанова. То се бави заради пътуванията на подсъдимите.


Неочаквана намеса


Докато тече наказателното дело, през декември 2015 г. КОНПИ (вече с новия председател Пламен Георгиев) решава да прекрати производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея.


Основанието - тя представила документ от Следствения комитет на Русия, че било прекратено разследването срещу нея за участие в организирана престъпна група за незаконни финансови операции. Преводът на документа обаче не е заверен.

Служители на КОНПИ веднага подават сигнал в ДАНС, оттам през прокуратурата са поискани обезпечения на сметките по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари и го получават от съда.


Не са известни какви са мотивите за действията на КОНПИ - да отблокира обезпечения на подсъдимо лице за пране на пари. От комисията не са отговорили на въпросите на "Капитал" и са поискали да бъдат отправени чрез закона за достъп до обществена информация.


В момента партньорът на Месинг - Абрамкин, е в Софийския централен затвор. Месинг е издирвана. Предстои гледането на присъдите им в Софийския апелативен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK