Комисията за конфискация освободила обезпечения за 23 млн. лв. на подсъдима за пране на пари

Пламен Георгиев, председател на КОНПИ и предложен за шеф на новата Антикорупционна комисия

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен Георгиев, председател на КОНПИ и предложен за шеф на новата Антикорупционна комисияКомисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е освободила обезпеченията над банковите сметки на подсъдимата и осъдена за пране на пари у нас на първа инстанция Елена фон Месинг, съобщава в новия си брой вестник "Капитал".


Това се е случило през декември 2015 година, когато делото срещу Месинг все още течеше на първа инстанция. Присъдата срещу нея и партньора й - Димитър Абрамкин от 10 години затвор беще постановена през септември 2017 година от състав на Софийския градски съд с председател съдия Величка Цанова. Тогава тя беше задържана под стража.


В неизвестност


Два месеца по-късно по нейна молба Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева изненадващо приема, че задържането на Месинг е било изначално неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5 хил. лв.
В момента Месинг е в неизвестност и е обявена за общодържавно издирване.


През януари 2018 Месинг, която е руска гражданка с финладски паспорт, чрез адвоката си пуска молба до СГС да бъде вдигната и забраната ѝ да напуска страната, като представя бележка от германски лекари, че се нуждае от спешно лечение. Съдия Цанова иска справка от службата за сътрудничество по наказателни дела в ЕС Eurojust, откъдето отговарят, че един от лекарите е починал година преди издаването на представеното от Месинг удостоверение.


Съдът насрочва заседание по искането ѝ, на което тя не се явява, а адвокатът й съобщава, че е болна. Съдия Цанова отхвърля искането и разпорежда да бъде незабавно задържана, а на полицията - да я обяви за общодържавно издирване.


Месинг е издирвана и по разпореждане на съд в Санкт Петербург.


Предисторията


Разследването на в. "Капитал" разкрива, че в края на 2008 г. след спецоперации на властите в Испания, Русия и България у нас Националната следствена служба и прокуратурата привличат под отговорност рускинята с финландски паспорт Елена фон Месинг и бизнес партньора й Димитър Абрамкин.


Според разследващите от май 2007 г. до май 2008 г. по сметките на фирмата на Елена фон Месинг в София "Оптима К" са пристигнали 441 превода от Русия в евро и долари на обща стойност 1.614 млрд. лв. През същия период от тях са направени 3376 превода до сметки в цял свят на същата стойност, обосновани с фактури за фиктивни търговски сделки. Голяма част от парите са теглени в брой в Естония и после внасяни в Русия. Според разследването само за два месеца от март до края на май 2007 г. на Московската железопътна гара в Санкт Петербург по указания на Абрамкин най-малко 20 пъти са пристигали куфари с рубли с влака от Москва.


Прокуратурата уведомява Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и в началото на 2009 г. КОНПИ, тогава с председател Стоян Кушлев, иска от СГС да бъдат блокирани дяловете на Месинг във фирмата "Оптима Ка" и най-важното - сметките й, в които има над 23 млн. лв. Съдът уважава искането.


Наказателното дело срещу Месинг и Абрамкин влиза в Софийския градски съд (СГС) през 2011 г. и е поето от съдия Величка Цанова. То се бави заради пътуванията на подсъдимите.


Неочаквана намеса


Докато тече наказателното дело, през декември 2015 г. КОНПИ (вече с новия председател Пламен Георгиев) решава да прекрати производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея.


Основанието - тя представила документ от Следствения комитет на Русия, че било прекратено разследването срещу нея за участие в организирана престъпна група за незаконни финансови операции. Преводът на документа обаче не е заверен.

Служители на КОНПИ веднага подават сигнал в ДАНС, оттам през прокуратурата са поискани обезпечения на сметките по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари и го получават от съда.


Не са известни какви са мотивите за действията на КОНПИ - да отблокира обезпечения на подсъдимо лице за пране на пари. От комисията не са отговорили на въпросите на "Капитал" и са поискали да бъдат отправени чрез закона за достъп до обществена информация.


В момента партньорът на Месинг - Абрамкин, е в Софийския централен затвор. Месинг е издирвана. Предстои гледането на присъдите им в Софийския апелативен съд.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Защо "опитала"?! От статията се вижда, че не могат да хванат следите им (на милионите). Значи ги няма.

 2. 2 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 719 Гневно

  Руската мафия пере пари в България и държи под контрол цялата така наречена държава.
  Къде е новината?
  И тези искат да влязат в Шенген и да подарят цялата европейска сигурност на Путин.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 3. 3 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Пламен Георгиев, председател на КОНПИ и предложен за шеф на новата Антикорупционна комисия КПКОНПИ , а може би и кандидат за поста главен прокурор?

 4. 4 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Няма съмнение, че който слушка, папка и си плаща на който трябва няма да види лошо от Мазния.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 5. 5 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 544 Весело

  Какви добряци работят в разследващите, правораздаващите и репресивните органи у нас, с вяра в доброто и в Човека с голямо "Ч". Сигурно в свободното си време пишат и стихове . . .

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Хм и Пенгезов.
  Евала, така се прави.
  Гладни нема да одите...

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Гинка от Пазарджик харесва КОНПИ. Ние не, ама КОЙ ни пита...

 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Така... Я да видим какво има във Фактор от 27 септември м.г.:
  Версия: Чайка дошъл у нас заради фамозна рускиня, изпрала 2 млрд.
  faktor.bg/bg/articles/versiya-chayka-doshal-zaradi-ruskinya-izprala-2-mlrd

  Защо така бе, Миме? Цацаров и ББ са вътре със двата крака!
  Вече става прекалено!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Опитът за подарък успешен ли е? Или по-добре да не питам?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Гинка от Пазарджик харесва КОНПИ. Ние не, ама КОЙ ни пита...
  —цитат от коментар 7 на Лелка

  И Гиоргиус и той. И 6i6i също. И Байхуй най-вече!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  В случая прокуратурата е спала, защото основно тя следва да иска запор на сметки при подобен род престъпления.

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Дотук бяхме с "България е изпълнила всички изисквания за Шенген, ама гадните холандци не ни допускат!"

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Мислех да попитам Цацата няма ли да се самосезира, но се сетих, че сме държавата на стабилната мафия.
  Тези нови звезди, които изгряха на хоризонта – Пламен Георгиев, Иван Гешев, са сякаш излезли от университета на Тримата Шишковци.

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Мислех да попитам Цацата няма ли да се самосезира, но се сетих, че сме държавата на стабилната мафия.Тези нови звезди, които изгряха на хоризонта – Пламен Георгиев, Иван Гешев, са сякаш излезли от университета на Тримата Шишковци.
  —цитат от коментар 13 на Fiji


  Кое е престъплението?

 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 435 Неутрално

  На някои хора всичко им е написано на физиономията. Става въпрос за шефчето на КОНПИ. Само заради физиономията и на него му давам 10 години в Софийския.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "През ноември 2017 по-горната инстанция - Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева, изненадващо решава, че задържането на Месинг е било неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5 хил. лв.."

  Нещо не схващам връзката с днешното КОНПИ. Дали е задължено от съдебното решение остана на втори план след визирането на Пенгезов. Щото той стана христоматиен. Подсети ме за едни връзки с Огнян Донев и Любо Пъпката, Общиска банка и т.н., описани в "Престъпна империя: Кой е Огнян Донев!":

  "Издигналият се чак в облаците Огнян Донев не­волно предизвика вниманието към важна връзка -със Софийския апелативен съд: „До дни ще има едно решение на съда, което няма да се хареса на някой тук, но той винаги обжалва – нека да обжалва. „Ин­тересно е откъде олигархът знае предварително как­во решение ще вземе съдът. Решение, което бе взето и гласеше точно това, което Донев рече.

  „В едно интервю преди година с Пенгезов стана ясно, че той е в близки социални и икономически отношения с Венцислав Стоев. Той от своя страна е в много пряка икономическа връзка с дружествата, свързани с Павлов.Стоев е човекът, в чиято фирма работеше дъщерята на Пенгезов. Смятам, че има пряка заинтересуваност за резултата от делото. Още повече Пенгезов призна, че живее у Стоев“, заяви Христо Грозев. Той е именно човекът, визиран от съдружника му Донев в пресгрупата, която издава „24 часа“ и „Труд“.

  Споменатият в неговото изказване Пенгезов не е някой друг, а върнатият на бял кон след подготве­ни 700 000 евро, за които писа „Всеки ден“ предсе­дател на Софийския апелативен съд. Е, как няма да знае Донев какво решение ще вземе съдът на най-добрия приятел на своя съдружник и също добър приятел — адвокат Венцислав Стоев...."
  /anonybulgaria.wordpress.com/

 17. 17 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Пенгезов блесна като гнойна пъпка. Едни и същи имена изкачат когато правосъдието ни се опрасква. Явно Еленчето е разбрала, че трябва да кихне 1. на Апелативния съд да я пусне 2. на КОНПИ да си върне парите и 3. на ДАНС и прокуратурата да забавят възобновяване на забраните. Предполагам, че част от тези 23 млн. лв са вече инвстирани под масата на магистратите ни. Не знам какъв е ценорасписът но предполагам е кихнала 10% на САС, 15% на КОНПИ, 5% на ДАНС и 5% на прокуратура. Около 1/3 от имането на Еленчето все пак е останало в България... в няколко джоба.

 18. 18 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ето защо милиционерът Пл. Георгиев беше избран да оглави КОНПИ! Удобен е, за избърсване на -.....

 19. 19 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Забравили сте да напишете, че с вдигането на запора от Пламен Георгиев, има и екшън със смяна на собствеността в агенцията по вписвания. В МВР се организира издиването на клошара, а той мистериознно изчезва от Софийско градско. "Добър човек" е Пламен Георгиев., а и "Дидо Дънката"

 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Пенгезов блесна като гнойна пъпка. Едни и същи имена изкачат когато правосъдието ни се опрасква. Явно Еленчето е разбрала, че трябва да кихне 1. на Апелативния съд да я пусне 2. на КОНПИ да си върне парите и 3. на ДАНС и прокуратурата да забавят възобновяване на забраните. Предполагам, че част от тези 23 млн. лв са вече инвстирани под масата на магистратите ни. Не знам какъв е ценорасписът но предполагам е кихнала 10% на САС, 15% на КОНПИ, 5% на ДАНС и 5% на прокуратура. Около 1/3 от имането на Еленчето все пак е останало в България... в няколко джоба.
  —цитат от коментар 17 на event_horizon


  Е да де, но никъде не е написано дали сумата е изтеглена. Ти очевидно имаш някаква тайна информация.

 21. 21 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 758 Гневно

  Затова точно не ни пускат в "Шенген". При такова правосъдие България ще стане "офшорна зона" за престъпници, опериращи в цяла Европа.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Гневно

  Какви добряци работят в разследващите, правораздаващите и репресивните органи у нас, с вяра в доброто и в Човека с голямо "Ч". Сигурно в свободното си време пишат и стихове . . .
  —цитат от коментар 5 на стафилокок


  Я питай Прокопиев дали са такива "добряци"!?
  Интересно този голям специалист Пламен Георгиев дали все още е на длъжността толкова услужливо представена му от мафиотското ни управление, дали и в бъдеще смята да мери така с двоен аршин и дало мястото му не е по-скоро на подсъдимата скамейка!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Кое е престъплението?
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt

  До коментар [#16] от "plebs":

  "...Докато тече наказателното дело, през декември 2015 г. КОНПИ /вече с новия председател Пламен Георгиев/ решава да прекрати производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея. Основанието - тя представила документ от Следствения комитет на Русия, че било прекратено разследването срещу нея за участие в организирана престъпна група за незаконни финансови операции. Преводът на документа обаче не е заверен...."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Весело

  Евала, и тия душици деца хранят, и те събират по нещо за черни дни.

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Дневник, защо променихте заглавието :)?

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#23:"Храбър"][/quote]

  Това не е престъпление.

 27. 27 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 527 Любопитно

  Е да де, но никъде не е написано дали сумата е изтеглена. Ти очевидно имаш някаква тайна информация.
  —цитат от коментар 20 на von_seeckt

  Именно! Статията е толкова нескопосано написана, че не разбрах в крайна сметка: кога е вдигнат запора, има ли запор в момента и каква част от парите са запорирани. Защото май веднага е направен втори запор и май парите още се по сметките! Ама 'май', щото на журналистите в Дневник ни им е работа да си довършват статиите!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 28. 28 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#27:"Amot"][/quote]

  Идеята на статия беше да клъцнат шефа на Комисията, защото последният и Прокопиев не се долюбват. Оттам и първото заглавие на статията. После се сетиха, че това си е чиста клевета, скриха статията и смениха заглавието. Такива работи с българската журналистика.

 29. 29 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Лична отговорност - кога?

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#3] от "barlog":

  КОЙ ще си го избере! Проблем няма!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#27] от "Amot":

  Дори и да не е вдигнат запора, това е въпреки Пламенчо! А той е поискал да бъде вдигнат! Не бих се учудил, ако Чайка е намесен!

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Месинг е направила "откат" на КОНПИ и на Георгиев лично :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Весело

  До коментар [#13] от "Fiji":

  ,,Тези нови звезди, които изгряха на хоризонта – Пламен Георгиев, Иван Гешев, са сякаш излезли от университета на Тримата Шишковци.,,

  Не не, от университетот на Оришарски. За двамата шишковци знам, че не са от тос университет, за третият шишо, младият и успешен бизнесмен не знам. Па ти си пиши кот си знаиш, имаш си собствено мнение

 34. 34 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  И сега остава да се надяваме, че руснаците ще я открият и тя ще си получи заслуженото в Русия, но не и в една европейска държава, която "несправедливо" е държана вън от Шенген.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  И този тарикат сега за награда го повишават.

 36. 36 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че Пламен Георгиев гледа като "насран заек в люцерна"?

 37. 37 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Пламену Жоржеску много прилича на румънски митничар от времето на Чаушеску. Не само на външен вид, а и като поведение. Митничар на митничарка, дава мамо дойче марка! Страната на трите Шишита прилича днес на Румъния през осемдесетте години.

 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Кое е престъплението? [quote#14:"von_seeckt"][/quote]

  Според теб не е ли престъпно поведението на Пламен Георгиев като е вдигнал запора над активите и милионите на руско-финската Елена, придобити по престъпен начин чрез фиктивни финансови операции?
  Е, то за никой от управляващите и от цацаратурата това не се брои за престъпление!

 39. 39 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 323 Весело

  A Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева колко са гушнали?

 40. 40 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 446 Гневно

  Аз се Чудя защо,Чешката новоизлюпена Олигархия,напира към нашите ,географски ширини....

 41. 41 Профил на silvia_ilkova
  silvia_ilkova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега да ви обясня нещата от кухнята.Престъпника Пламен Георгиев взима доста сериозна сума от Месинг за да и вдигне запорите.Преписката се разпределя много бързо на инспектор по системата за случайно разпределение на преписките на инспектор, който не е от близкото обкръжение на Пламенчо и същия този инспектор отказва да прекрати производството срещу рускинята, защото делото все още не беше минало и на първа инстанция(и правилно).Тогава тази преписка се разпределя на друг многоооо удобен инспектор с имена Мирена Христова.Тя прекратява преписката според указанията, без никакви основания и така всичко е приключило.Дааа ама нееее!!!Съда осъди Месинг и сега държавата е лишена от взиманията си, които са на стойност 23 милиона(налични суми в Първа инвестиционна банка)Това прави Пламен Георгиев един от най-големите престъпници в държавата.Всичко казано от мен може да се провери с една проста проверчица от прокуратурата, но Цацаров спи!!Дали и той не е в схемата, само той си знае, но с това си мълчание по този случай и той става съучастник.Скъпи данъкоплатци само си представете как Пламен Георгиев ще се бори с престъпността, като самия той е престъпник!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK