Проф. Боян Биолчев: Ако търсиш развод с миналото, ти предстои развод с бъдещето

Проф. Боян Биолчев е ректор на СУ "Свети Климент Охредски" от 1999 до 2007 година. На снимката е на откриването на учебната година в учебното заведение през 2007 г.

© Дневник

Проф. Боян Биолчев е ректор на СУ "Свети Климент Охредски" от 1999 до 2007 година. На снимката е на откриването на учебната година в учебното заведение през 2007 г.Настоящето явно не ни стига и намираме поводи в миналото да се изпокараме. Миналото не може да се промени. Ако търсиш развод с миналото, ти предстои развод с бъдещето. С тези думи проф. Боян Биолчев коментира днес в предаването "Панорама" на БНТ актуалната политическа ситуация в страната.


Според него българите имат още нещо, което им пречи и то е, че когато трябва да са борбени се вайкат, а когато трябва да се замислят, проявяват борбеност. В отговор на въпрос професор Биолчев посочи, че Бай Ганьо е метафора на най-ярките недостатъци на българите.


Бившият ректор на Софийския университет смята, че една от причините за появата на алековия герой е дефектното навлизане на богатството в един народ, живял в патриархално равновесие. По този повод професорът допълни, че опростачването е бащата на всички проблеми на българите, а с натрупването на персонални грешки, обикновено се получава една голяма национална грешка.
Биолчев коментира и замяната на аргументите със силата на гласа. "Ако някой няма какво да каже, компенсира с децибели. Има залиняване на домашното възпитание. Високият говор иззема звуково ни пространство", е мнението на професора.


Като проблем Боян Биолчев посочи и това, че сме свикнали сме да имаме два говора - един за пред приятелите и един каквито са изискванията. "Днес в самия себе си виждам как си сменям говора, интуитивно усещайки, че няма да кажа всичко. Това е едно от нещата, които дълго ще ни пречат", е неговото мнение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK