По около 50 хиляди лечения на българи се провеждат в чуждестранни болници в ЕС всяка година

По около 50 хиляди лечения на българи се провеждат в чуждестранни болници в ЕС всяка година

© Надежда Чипева, КапиталПо около 50 хиляди медицински случаи на български граждани се поемат в лечебните заведения в други страни-членки на Европейския съюз всяка година. Броят им намалява от 2015 г., когато е достигнат пик на най-много лечения на български пациенти и най-големи натрупани задължения към европейските здравни каси от страна на българската НЗОК.


Това личи от справка, която "Дневник" поиска от Националната здравноосигурителна каса за броя на хората, които се лекуват по линия на касата в чужбина и разходите по това перо през последните пет години. Поводът беше скандалът между правителството, депутатите и управителя на НЗОК, който започна миналата седмица заради сигнала на шефа на касата Камен Плочев, че задълженията на фонда достигат вече тревожни размери от над 271 млн. лв., от които просрочени към края на 2017 г. са над 133 млн. лв.


В петък на извънредно заседание Надзорният съвет на здравната каса разпореди спешна вътрешна проверка на задълженията и изпълнението на бюджета на касата, тъй като според председателя на контролния орган и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева цитираните от касата данни са неверни и многократно превишени. В понеделник трябва да бъдат оповестени резултатите от проверката и да се изясни колко точно са просрочията, макар че и новите справки на касата до медиите и тези в отговор на запитването на "Дневник" потвърждават тенденцията:
Общата дължима сума от България към другите държави в ЕС е в размер на:


към 31.12.2013 г.: 116 328 147 лв.
към 31.12.2014 г.: 122 920 423 лв.
към 31.12.2015 г.: 167 905 840 лв.
към 31.12.2016 г.: 229 326 658 лв.
към 31.12.2017 г.: 259 845 147 лв.


Най-голям скок на задълженията има през 2015 и 2016 г., когато само за две години те почти се удвояват. Логично обяснение за това е, че по това перо системно се отпускат само толкова пари, колкото да се платят просрочията, но освен това от него редовно се пренасочват суми за изплащане на други здравноосигурителни плащания при актуализации на бюджетите. Същевременно още в бюджета за 2014 г. се обръща внимание, че има "постоянната тенденция на годишен ръст от 60 на сто задълженията на България към другите държави по реда на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност".


Графика, предоставена от пресцентъра на НЗОК до медиите в петък.<br /><strong>ЗБНЗОК </strong>- Закон за бюджета на НЗОК<br /><strong>ПКСС</strong> - плащания за медицинска помощ, оказани в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност

Графика, предоставена от пресцентъра на НЗОК до медиите в петък.
ЗБНЗОК - Закон за бюджета на НЗОК
ПКСС - плащания за медицинска помощ, оказани в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност


Втората видима причина за рязкото увеличаване на задълженията, може да е това, че случаите на лечения в чужбина на българи през 2015 г. скачат рязко спрямо предходната година. Те са с близо 12 хиляди повече отколкото през 2014 г., достигайки пика си, и след това отново намаляват.


Ако на здравноосигурен българин му се наложи да се лекува в друга държава в ЕС планово или по спешност, в НЗОК след това постъпва иск за възстановяване на разходите за това лечение по правилата за координация на системите за социална сигурност (ПКСС). Исковете се придружават и от индивидуални справки за извършените разходи, поясняват от здравната каса. Това означава, че се броят преведените лечения вместо самите пациенти, така че справка за точно колко български граждани са лекувани в чужбина няма.


Искове за извършено лечение на български граждани:


2013 г.: 41 140
2014 г.: 45 146
2015 г.: 56 268
2016 г.: 52 862
2017 г.: 49 456


В запитването си до НЗОК "Дневник" попита и има ли и евентуално колко са сигналите от пациенти, че им е отказано лечение в чужбина заради некоректността на българската каса, което е и голямото опасение и поводът за сигнала на управителя й Камен Плочев до Народното събрание. Пресцентърът обаче обясни, че за момента не може да направи такава справка, макар че пред парламента в сряда Плочев посочи две числа:


334 през 2016 г.
и
332 през 2017 г.


Това е броят на хората, на които от чуждестранните болници е било поискано да си покрият изцяло разходите по лечението със собствени средства и да си търсят сумите след това от българската каса.


Според пациентски и правозащитни организации, това е един от начините, по които чуждите болници третират българските пациенти, за да се предпазят от загуба от некоректността на НЗОК, а другите са да опитват да ги отбият по медицински показатели или с обяснения, че нямат подходящи или свободни специалисти към момента.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Така е! С министри хванати по кръстовищата. С редовна национализация на парите за здраве. С хилядата болници. С нежеланието, а защо не и неспособността да се спрат кражбите.
  Виновен е пак Орешака.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  липсва справка кои точно граждани са ползвали тези услуги в чужбина ,точно кога и как са платили вноски в БГ , на каква стойност са тези вноски и дали стойността на внесените здравни вноски корелират със сумите използвани за лечението им в ЕС .Истината е ,че много хора ,които работят в ЕС законно и тук са здравно неосигурени ,а плащат данъците си там ,си изтеглиха родители и деца ,които нямат осигуровки там ,а ползват осигуреността си от нашата държава , тези групи не внасят реално никакви здравни вноски ,а имат права да ползват здравни услуги навсякъде ,което води до огромен дефицит в касата и в крайна сметка до положение да се вдигат вноските на всички граждани в БГ ,който си плащат редовно , резонно е след това тези граждани да са недоволни ,защото дефакто парите им за здравни осигуровки отиват в групи пенсионери и неосигурени дефакто тук лица ,а тук да не остават пари за тяхното лечение .Касата и МЗ упорито не обясняват тук на здравно осигурените лица ,че поради тази неправда ,тук на пациент остават едни 2 лв за изследвания и 1/2 направления на човек на година ,които имат джипитата на записано лице при тях ,което води до огромно напрежение и разправии на пациенти и лекари ,които с нищо не са виновни за това .Време е държавата да промени леко законите ,така ,че всеки над 18 години ,който има каквито и да е доходи от където и да е ,пенсии ,инвалидни ,наеми ,заплати и тн ,да си плаща сам 8% от тях за здравно осигуряване ,чак тогава да има права и да ползва здравна услуга ,ай стига комунистически похвати ,а изисквания като за модерна западна система на здравеопазването ,медиците не са длъжни на никого ,нито искат да водят социална или социалистическа политика .

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Колко от тях са депутати, министри и въобще от силните на деня ???

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":
  "всеки над 18 години ,който има каквито и да е доходи от където и да е ,пенсии ,инвалидни ,наеми ,заплати и тн ,да си плаща сам 8% от тях за здравно осигуряване ,чак тогава да има права и да ползва здравна услуга "

  Много правилно. Солидарност не означава надхитряне.

  подпис
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Който рсботи законно в западните страни на ЕС и изтегли семейство и роднини там, обикновенно ги прехвърля към местната здравна каса защото:
  1. за децата не внася допълнително
  2. в повечето страни един работещ партньор със своята застраховка покрива и неработещият.
  3. ако трябва да се внася застраховка за неработещ партньор, то тя е около 100тина евро месечно, което не е проблем
  4. много по удобно е с местна здравна карта, отколкото с българска

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Истината е ,че много хора ,които работят в ЕС законно и тук са здравно неосигурени ,а плащат данъците си там ,си изтеглиха родители и деца ,които нямат осигуровки там ,а ползват осигуреността си от нашата държава
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Застраховката на работещия покрива и децата.

 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Браво бе специалист, ти направо намери решението...значи един човек ще внася 40-45 години здравни осигуровки(като за този период може и да не е стъпвал в болница)и след като се пенсионира да дава още 8% от мизерната си пенсия (300-350 лв) пак за осигуровки. И инвалидите също...за да може бялата мафия да краде още повече.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Всъщност искането да си покрият средствата за лечението предварително е добро в три неща:
  - избягва се източване на касата
  - гарантира се плащане на доставчика на услугата
  - показва степента на доверие в българските институции

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Любопитно

  ".........Това е броят на хората, на които от чуждестранните болници е било поискано да си покрият изцяло разходите по лечението със собствени средства и да си търсят сумите след това от българската каса."
  ==========
  Аз съм здравноосигурен. Винаги при пътувания си правя застраховка за прилична сума, поне 20 000 евро.
  При имиджа на НЗОК и нашите застрахователи, какъв е шансът да ме питат за пари в брой?

  Еретик
 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Вчера председателят на зъболекарския съюз обясни как става лечението в чужбина - само с разрешение от нашата здравна каса. Иначе болният си плаща, така че всичките тези 50 000 души може да са се лекували само след въпросното разрешение. А това число ми се вижда доста голямо. По-скоро си мисля, че е възможно доста хора да се уреждат с привилегии и връзки. Интересно ми е колко от тези 50 000 имат близък роднина депутат или човек от висшата администрация на държавата. Вярвам, че там е разковничето.

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  И аз винаги си правя застраховка, когато пътувам в чужбина. Ако застраховката е от тип асистънс и проблемът не е от хронично заболване - нищо не плащате. Т.е. счупване на крак, инфаркт, инсулт, хранително отравяне и пр. не се плащат. За инфаркт, ако се установи, че пациентът има сърдечно заболяване, не зная дали ще се признае.

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#7] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  точно кога си внасял 45 години и не си ползвал здравна услуга ,кой е този ,че не съм го открил в листите на неползващите услуги ,всеки ползва в целия си живот пълния достъп до здравни услуги , ти може да не си влизал в болница и 30 години ,но нямаш гаранция ,че днес няма да мине някой през теб и следващите години системата да изхарчи за теб 1 милион за да те спаси от травмите ти , това е много глупаво мислене и да ми обясниш друго ,защо след като и аз плащам данъците си вече над 30 години ,ако не платя 3 месеца ,ставам здравно неосигурен и не мога да ползвам нищо .Истината е ,че никой не е плащал никога нищо за здравно осигуряване ,особено за след пенсиониране .

 13. 13 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 254 Любопитно

  Всичкото "БЪЛГАРИ" що живеят в ЕС са били "ОСИГУРЕНИ" в България и при лечението им в болници на ЕС Здравната каса заплаща тяхното лечение по цени на услугите за съответна та болница /страна/ .

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мондиана":

  не е точно така ,от пациенти ,които са хронично болни разбрах ,че ако отидеш на запад и решиш да се лекуваш без пари ,е досаттъчно да се тръшнеш на улицата или в магазина , при което те грабват и те носят в най близкото здравно заведение ,където всичко по спешност за теб е безплатно ,дори да си неосигурен , след това сметката идва на нашата НЗОК ,а изнесената информация от Германия е за масово спешни пациенти от България , влизащи в тамошните болници в последен стадии на хроничните си заболявания ,запуснати и изискващи много средства за лечение ,това е истината ,никой не им дава никакви разрешения ,те са намерили начина .

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#7] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  К ак те краде бялата мафия , аз съм лекар и преглеждам пенсионерите в моята практика над 1400 души , средно по 14 пъти в годината , за това от касата ми дават едни 14 лв и пенсионер ,ако случайно има и редовна пенсия и не е освободен от такси ,ще ми даде по 1 лев , кое е мафиотското и колко източвам касата ,след като за същата дейност ,лекар където и да е извън България взема минимум 500 евра ,извън това ,което му доплаща здравната каса там.Ние лекарите не сме съгласни вече на тази постановка ,още повече след квалификациите на такива дебили като теб , лекувай ги ти ,ние вече не сме съгласни да слугуваме по 24 часа и за 1 лев и да ни обявявате за бяла мафия източваща тези ,които нищо не плащат ,всяко нещо струва пари .

 16. 16 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Аз също мисля, че трябва да им по-прецизни статистики. Аз също съм български гражданин, както и дъщеря ми, съпругата ми не е. От 2010 г. живея в ЕС - първо в Австрия, после в Испания. От 2002 г. не плащам вноски на Здравната каса и съм прекъснал всякаки взаимоотношения с българската здравна и социална система. Ползвам аз и семейството местната обществена здравна система, както и частна осигуровка, осигурена от работодателя. Здравеопазването в Западна Европа и в частност в Испания е доста по-добро от българското и като отношение към пациента и като оборудване. За какво ми е да ползвам български болници?! Но, от друга страна аз и семейството ми с нищо не ощетяваме българската здравна класа. Ние си плащаме данъците в Испания и съответно си ползваме местната здравна система.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Аз също мисля, че трябва да им по-прецизни статистики. Аз също съм български гражданин, както и дъщеря ми, съпругата ми не е. От 2010 г. живея в ЕС - първо в Австрия, после в Испания. От 2002 г. не плащам вноски на Здравната каса и съм прекъснал всякаки взаимоотношения с българската здравна и социална система. Ползвам аз и семейството местната обществена здравна система, както и частна осигуровка, осигурена от работодателя. Здравеопазването в Западна Европа и в частност в Испания е доста по-добро от българското и като отношение към пациента и като оборудване. За какво ми е да ползвам български болници?! Но, от друга страна аз и семейството ми с нищо не ощетяваме българската здравна класа. Ние си плащаме данъците в Испания и съответно си ползваме местната здравна система.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Глупости на търкала. Пишеш за неща, които си чувал от някого, но нямаш личен опит.
  Всъщност картината е малко по-друга. В Германия, Холандия, Австрия, Франция безплатната помощ ако нямаш медицинска застраховка покрива само спешна и животоспасяваща помощ. Там няма медицински осигуровки, а се прави медицинска застраховка за бъдещ период. Това е както Автокаското у нас. Ако нямаш никаква застраховка, ползваш само спешна помощ безплатно. Останалото си го плащаш, също и ако нивото на застраховката не го покрива.
  Ако поне един член от семейството работи, застраховката му от фирмата покрива всички медицински разходи на цялото семейство.
  Медицинската осигуровка , направена в България за 20 лв на месец/за безработни/ покрива манипулации и мед.помощ до 250 евро.
  Например при лечение на зъб от 400 евро и коронка от цирконий за 800 всичко над 250 евро си го плащаш като поп, ако нямаш затрсховка.
  Затова решението не е с фалшиви ограничения и разследвания за източвания, а въвеждане като в белите държави на медицинста застраховка за бъдещ период.
  Ако има проблеми и неплащане- застрахователят да се съди с некоректните лица.
  Това е въведено в България засега само в някои частни застрахователни фондове - медицинска застраховка с поемане на лечение и престой в болница...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Получават доходи в развита страна без да ги декларират и внасят мизерни осигуровки в България на база минимална заплата, това си е престъпление и би трябвало да бъдат преследвани, а не компенсирани.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Аз говоря за застраховка тип асиситънс - в договора изрично се казва, че не покрива проява на хронични болести, а не къде как третират спешни случаи според съответната здравна система.

 21. 21 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drug":

  А не ви ли доплащат 1.90 лв. при преглед на пенсионер (ако, разбира се, го обявите)? И още нещо (не се заяждам, интересно ми е какво мислите) : майка ми всеки месец ходи да й попълват книжката с лекарствата, които здравната каса частично поема. Сестрата вписва лекарствата, които са едни и същи всеки път, а ДжиПи-то само се подписва. За това тя плаща пациетската такса, макар че лекарствата са били някога назначени от кардиолог и освен това ДжиПи-то нито я преглежда, нито даже й мери кръвното. Т.е. освен с химикалка за подпис той няма никакво участие при въпросното посещение.

 22. 22 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#6] от "Черен хумор на кило":

  Не сте разбрал. Източването на здравната ни каса , чрез Германия, по техни данни става не от лечение на работещи там и техните деца, а от много възрастни хора от България, които са в напреднали стаии на нелечими болести. Това е начинът. Децата нямат общо, нито работещите в чужбина. Това са изключително скъпи операции, които както винаги данс не може да храве. Операции на сърце основно, осъществяване от екипи в които има български лекари, които работят и тук и там.

 23. 23 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drug":

  Баща ми има около 45 г. трудов стаж, няма нито ден в който да е бил безработен или без внесени осигуровки. За това време никога не беше влизал в болница. Ходил е няколко пъти на зъболекар, няколко болнични и това е. С майка ми нещата са горе-долу сходни, единствено е ползвала услугите на очен лекар. И много хора са така. Ти искаш да ги джобиш и след като се пенсионират. Хайде моля ти се....чак и на инвалидите се точиш. Не те ли е срам? Къде го има това нещо?

 24. 24 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drug":

  Дебил можеш да наричаш сина ти... Толкова си и професионалист като чета разбиранията ти, гледаш на пациентите само като на банкомат. Под бяла мафия се разбира тези които източват Здравната каса, не отделни лекари които си вършат съвестно работата. Ти определено не си от съвестните.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Има нещо сбъркано в българската здравна система.

 26. 26 Профил на etr50475735
  etr50475735
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Осем процента от пенсия 220 лв? Касата ще цъфне и върже!
  До коментар [#4] от "Иван К":

 27. 27 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "Черен хумор на кило":Не сте разбрал. Източването на здравната ни каса , чрез Германия, по техни данни става не от лечение на работещи там и техните деца, а от много възрастни хора от България, които са в напреднали стаии на нелечими болести. Това е начинът. Децата нямат общо, нито работещите в чужбина. Това са изключително скъпи операции, които както винаги данс не може да храве. Операции на сърце основно, осъществяване от екипи в които има български лекари, които работят и тук и там.
  —цитат от коментар 22 на grayeagle


  Аз само коригирах коментара - застраховката на работещ член на семейството в ЕС покрива децата, както е в моя случай. Синът ми преди време си пукна главата, поискаха ми само здравната карта, свериха нещо и после не съм плащал нищо - ни за скенера, ни за манипулациите и материалите, ни за последвалите прегледи. Просто получих накрая едно копие от документите по пощата - за лично сведение и ако му трябва някъде - за пред училището или другаде.

  Иначе самият коментар на съфорумеца за източването, по същество не съм го коментирал.

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  В Солун е пълно с българи за лечение.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2081 Весело

  Ами ще ходят...тука те гледат само в ръцете сякъш всичките са ортопеди...:)

 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Казвам аз, нашия народ сам по себе си не може да натисне управляващите така че нашето здравеопазване да достигне ниво което да е задоволително и човек да няма нужда да ходи да се лекува по Гърции и Германии.
  Има цели кантори които само от това живеят--помагат на българи да се лекуват в чужбина.
  Трябва да внесем милион немски пенсионери, и те вече, и техните народни представители в Германия, ще натиснат да се качи качеството здравеопазване у нас.
  Щото както се очертава да внасяме украинци и молдовци да бачкат у нас--тия са с още по-занижени очаквания и от тях няма да дойде такъв импулс.
  Трябва ни голяма демографска група която а) знае какво е нормално здравеопазване, и б) знае как да се бори за това.

 31. 31 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Приятелю, ако си лекар не бих искал да съм твой пациент - едно твое "изречение" е над 30 реда и в него има толкоз много "мисли", че ме заболя главата без да го прочета.

 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  докторите нали имат военни звания трябва да се мобилизират и здравната каса да получава пари и от министерството на отбраната

 33. 33 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  липсва справка кои точно граждани са ползвали тези услуги в чужбина ,точно кога и как са платили вноски в БГ , на каква стойност са тези вноски и дали стойността на внесените здравни вноски корелират със сумите използвани за лечението им в ЕС .Истината е ,че много хора ,които работят в ЕС законно и тук са здравно неосигурени ,а плащат данъците си там ,си изтеглиха родители и деца ,които нямат осигуровки там ,а ползват осигуреността си от нашата държава , тези групи не внасят реално никакви здравни вноски ,а имат права да ползват здравни услуги навсякъде ,което води до огромен дефицит в касата и в крайна сметка до положение да се вдигат вноските на всички граждани в БГ ,който си плащат редовно , резонно е след това тези граждани да са недоволни ,защото дефакто парите им за здравни осигуровки отиват в групи пенсионери и неосигурени дефакто тук лица ,а тук да не остават пари за тяхното лечение .Касата и МЗ упорито не обясняват тук на здравно осигурените лица ,че поради тази неправда ,тук на пациент остават едни 2 лв за изследвания и 1/2 направления на човек на година ,които имат джипитата на записано лице при тях ,което води до огромно напрежение и разправии на пациенти и лекари ,които с нищо не са виновни за това .Време е държавата да промени леко законите ,така ,че всеки над 18 години ,който има каквито и да е доходи от където и да е ,пенсии ,инвалидни ,наеми ,заплати и тн ,да си плаща сам 8% от тях за здравно осигуряване ,чак тогава да има права и да ползва здравна услуга ,ай стига комунистически похвати ,а изисквания като за модерна западна система на здравеопазването ,медиците не са длъжни на никого ,нито искат да водят социална или социалистическа политика .
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Ти ползвал ли си българска осигуровка в чужбина? Ти знаеш ли каква бумащина е това? От всички които са в чужбина може би има 1% които да ползват това нещо и те са на някой туроператор който прави екскурзии и са от сорта изкълчване на глезена или превръзка. Едно че просто в болницата ще ти кажат че осигуровката не ти покрива лечението, другото че просто няма да им се занимава. Това си е просто източване на здравната каса и някоя калинка се е изпуснала без да иска и сега няма потулване и се чудят в кой крачол да го сложат че проверката да е почти невъзможна. Няма трезвомислещ човек който иска да си причини ползването на нашата здравна каса в чужбина.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Разстроено

  От скоро се сблъсках с лекари, доценти и професори, всеки гледа на теб като на банкомат и един не предложи адекватно или в чужбина лечение. КОИ се лекуват в чужбина и как ги избират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK