С мнозинство Българският лекарски съюз одобри договора със здравната каса за 2018 г.

С мнозинство Българският лекарски съюз одобри договора със здравната каса за 2018 г.

© БЛСС 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се" Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов Национален рамков договор със здравната каса за 2018 г. Съсловието гласува по време на националния си събор, който се състоя днес в София.


В договора за 2018 г. Лекарският съюз успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности. "За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", коментират от организацията.


По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени като пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология и др. Повишени са също и пътеките за рехабилитация и долекуване.
В извънболничната помощ също има завишени параметри, например при цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при общопрактикуващите лекари (сумата, която личните лекари получават за всеки записан пациент). При специалистите, първичния преглед е завишен с 1 лв., който ще се покрива от касата.


За жените от 30 до 40 год. се предвижда за годината допълнително профилактичен преглед при гинеколог с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.


"Благодарене на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите", коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.


Заради актуалните трусове в здравната каса Лекарският съюз прие на днешния събор и декларация, с която настоява договорът да бъде подписан следващата седмица с договорените параметри, а не да се изчаква или да се правят промени, както иска финансовият министър Владислав Горанов. Според декларацията "здравето на пациентите, лекувани на територията на България, не може да бъде рискувано с фискални цели".

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Гневно

  Какъв "Лекарски" съюз?! Това си е чисто "Търговски" съюз...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Весело

  Щом става дума за получаване на пари и в това време някой отвън са чуди за тези пари, трябва да се бърза.

  подпис
 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  В тези договори има ли измерители на резултата от работата на лекарите?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Чичка, ти какво даваш безплатно на обществото ? Ето аз и още 16 000 лекари всеки ден преглеждаме по 20-30 души в 3/4 от случаите това са АБСОЛЮТНО НЕЗАПЛАЩАНИ ПРЕГЛЕДИ, а останалите са на символични цени и/или потребителска такса. Ти какво даваш на обществото без да си правиш сметка какво ще получиш като заплащане и дали изобщо да си даваш зор и без да си казваш 'Аре бе ще им бачкам безплатно' . Толкова сте долни, прости и нагли и не виждате себе си какво представлявате...
  Какво даваш на обществото ,кажи каква професия, имаш освен ника си на някакъв негър шофьор състезател .....?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  и не забравяй ,че в 80% чичката няма нито лев здравни осигуровки ,освободен е от такси , не плаща нищо и брои лекаря за роб , на това отгоре и е недоволен ,щото не те брои за нищо ,даже аборигените не се държат в Африка така ,както тези тук с лечителите си .

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Цитонамазка !
  The Papanicolaou test (abbreviated as Pap test, also known as Pap smear, cervical smear, or smear test) is a method of cervical screening used to detect potentially pre-cancerous and cancerous processes in the cervix (opening of the uterus or womb). Abnormal findings are often followed up by more sensitive diagnostic procedures, and, if warranted, interventions that aim to prevent progression to cervical cancer. The test was invented by, and named for, the prominent Greek doctor Georgios Papanikolaou.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  30 души по 2,90 прави 87 лв на ден,почти безотчетни.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  "Памперс", а на неосигурените опъвате ли им по 30-50 лв. за преглед?! А опъвате ли от различните, в повечето случаи бълг. фармацевтични/генерични фирми, вкл и от ОТС фирмите, най-разнообразни "бонуси", да не ги изброявам, най-жалките от които включват месечно пълнене на резервоари, пълнене на хладилници (за екскурзии, тип "обучения", не говоря, както и за различни спонсорства)?!
  Жалка история...
  Дай да ви видя, с ония "един друг", декларирайте клетвата при завършването ви публично във Форума!!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нещо са се разбързали за пари , а че касата е издънена най-вече от тях,не ги интересува.Оня мишок шефа на касата удобно се покри в болница и ги остави тия да извиват ръце за пари.

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Весело

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  ти си се клел да помагаш, аре трай ,ако пък не си доволен бегай да лепиш плочки или стани тираджия да видиш как се изкарва хлеба Които има нужда отива до аптеката казва какво му е може и в нета да прочете ,купува си там хапче ли сироп и готово Вие даже трябва да плащате на болните за дето ви дават да ги преглеждате та да се учите

  гошо
 11. 11 Профил на insanity
  insanity
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Като ви чета мнението и отношението към докторите на повечето тука, ми се струва че скоро ще минете на Гугъл лечение и врачки и знахарки!

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Жест и към шефа на касата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#7] от "x
  Ти да видиш - цели 87 лева, бах ти милионерите........

 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Весело

  До коментар [#11] от "insanity":

  е че какво лошо ,през Гугъл можеш да си избереш каквато си искаш диагноза ,което е напълно демократично и в духа на европейските ценности а да ти налагат насила някъво заболяване от доктор при това без твое съгласие.... Това е тирания и е същото като по соца да те командват и да нямаш избор

  гошо
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  И как няма. Парите всяка година все повече, а качеството все същото. Ако искаш по-добро, плащаш.

 16. 16 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  ти си се клел да помагаш, аре трай ,ако пък не си доволен бегай да лепиш плочки или стани тираджия да видиш как се изкарва хлеба
  Един доктор винаги може да стане плочкаджия или тираджия но обратното е малко трудно ми се струва.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#7] от "xmm":

  30 души по поне 30 евро за преглед ,правят 900 евро дневно ,които лекаря губи само от това ,че не работи в ЕС ,а в тази джунгла ,кой ви каза ,че е безотчетно , всеки касов бон може да се проверява с амбулаторния лист и лекаря не може да скрие прегледа ,вместо да сте благодарни ,че цените тук са единственото нещо ,което още е 20-30 пъти по евтино от същите цени в ЕС ,вие сте постоянно криви и недоволни ,но идва края на това шоу ,ще си плащате реално много скоро ,така ще станете и по доволни ,опита показва това .

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#16] от "Крез":

  ти що търсиш доктор ,като се разболееш търси плочкаджията ,влез в плод зеленчука ,що си тръгнал по докторите ,че и акъл да им даваш ,ами кълнененето не значи да ти слугува някой бадева .

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  парите са 20 пъти по ниски от останалия свят , а правите ли сметка на разходите ,които са си средно европейски , някой пита ли за тях ,кой ли ги покрива .

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#14] от "гошо":

  ха ха ха ,само за 2 та последни месеца ,такива дебили ,които са се лекували през интернет са ми дошли поне 100 в много тежко и запуснато състояние ,поне 4-5 загинаха от самолечение ,а увредените ,за които после ще чуя ,след края само на грипната епидемия ще са десетки ,миналата година само в моята практика ,направих статистика ,бяха загинали поне 15 човека от усложненията на грипа ,от тях нито един не беше идвал на лекар в начален и среден стадии ,или загиваха ,или като стигнеха вече в болница ,беше късно ,продължавайте с гугъла , ефективен е естествения отбор .

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drug":

  Ако наистина имате образование, поискайте да Ви върнат всички запланети учебни такси. И вървете някъде, където ще Ви научат на правопис и пунктуация. Иначе - не стоите добре пофорумите...

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK