Преди 8 години кметът на София е трябвало да представи концепция за Витоша до 2020

Преди 8 години кметът на София е трябвало да представи концепция за Витоша до 2020

© Надежда Чипева, КапиталОпитите на Столичната община да развие туризма в парк "Витоша" датират от 2009 г. , когато Столичният общински съвет възлага на кмета на София да изготви и представи концепцията за парка до 2020 г. Тя и до днес не е създадена. След като проблемът отново излезе на дневен ред от края на миналата година представители на общината са част от работна група, която изготвя промени в действащия план за управление на Витоша. Според вицепремиера Валери Симеонов те ще улеснят ремонта на лифтовете и другите съоръжения.


Така се заобикаля вървящата от 2013 г. процедура по актуализация на плана за управление, който би дал на Столичната община възможност да участва пряко в решенията за управление на парка. За актуализацията четете повече тук.


Осем години - нищо


С решението си от ноември 2009 г. общинският съвет възлага на кмета на София да създаде заедно с дирекция "Природен парк Витоша" концепция за развитието на туризма в парка "Витоша 2020" г., която да е готова до 2010 г. Тя обаче не съществува, а от пресцентъра на Столичната община не успяха да отговорят защо. Или както казва общинският съветник Иван Велков: "Не може да има недостатъци в управлението, когато такова няма." Интервю с него очаквайте на dnevnik.bg.
През декември 2009 г. Фандъкова е назначила работна група, която да изработи "описанието и характеристиките на обектите и дейностите, развивани на територията на природен парк "Витоша".


Задачата на комисията е била да изготви анализ на собствеността на общината на Витоша, описание на отговорностите й по управлението и развитието на парка, годишен отчет за 2008 и 2009 г, тригодишна прогнозна за инвестициите, разходите и приходите й за парка, отчет за състоянието на водите, пречиствателните станции и ВиК мрежата, анализ на достъпа до планината, градския транспорт, въжените линии, вело и пешеходните алеи и цялостен кадастър на планината.


Председател на комисията е зам.-кметът по инвестициите Ирина Савина, като в нея влизат ръководители или представители на 12 дирекции в общината, общински съветници и тогавашният директор на парк "Витоша" Тома Белев(интервю с него четете по-късно на dnevnik.bg).


Резултатът от работата им е доклад внесен през март 2010 г., казват още от пресцентъра. Документът, с който "Дневник" разполага, не дава съществена информация за състоянието на пътищата, алеите, въжените линии или собствеността. От него се разбира, че Столичната община има собственост в 3 700 хектара, но не се посочва дали тази собственост е под формата на земя или сгради.


В документа липсват и годишните отчети за 2008 и 2009 г, както и тригодишна прогнозна за инвестициите, разходите и приходите на общината от парка, каквито би трябвало да има според решението на общинския съвет от 2009 г.


Собствеността продължава да е неясна, защото в началото на 2018 г. временната общинска комисия за Витоша, създадена от председателя на общинския съвет Елен Герджиков, взе решение да участва в междуведомствена комисия, която тепърва да установява кои са собствениците на сградите из планината.


Да си продадеш лифтовете


През юли 2007 г. Столичният общински съвет взема решение да продаде дружеството си "Въжени линии", което е собственик на лифтовете на Витоша. Договорът е подписан през декември същата година с условия и задължения към купувача, които Герджиков нарича "смешни".


В договора няма условие, че съоръженията трябва да работят или да се поддържат. Но няма клауза за прекратяването му, като Герджиков уверява, че многократно юристи на общината са търсили такава възможност.


По тази причина общината не можеше да направи нищо, когато "Витоша ски" спря лифтовете в планината в опит да повлияе за промени в Закона за горите през 2012 г.


В активите на "Въжени линии", което общината обявява за продан, са лифтовете от "Драгалевци" до Голи връх, "Княжево - Копитото" (който не работи от 1995 г.) от "Симеоново" до център "Алеко". Купувачът на "Витоша ски" е избран с конкурс, в който се явява и дружеството "Юлен", което днес е концесионер на ски зоната в Банско. В съвета на директорите и на двете дружества пък влиза Петър Петров. И до днес не е известно кой е реалният собственик и на двете дружества, а Петров обяснява присъствието си не с общ собственик, а с това, че е адвокат.


За продажбата на "Въжени линии" общината получава 8.3 млн. лева, като конкуренцията от "Юлен" предлага със 100 хил. лева по-малко. Другата разлика е, че "Витоша ски" се задължава да инвестира 500 хил. лева, а "Юлен" - 200 хил. лева. "Витоша ски" инвестира парите до края на 2008 г., когато купува пропусквателна система и модули за карти за 360 хил. лева и извършва ремонти за 140 хил. лева.


Сред другите изисквания към "Витоша ски" са 25 г. след придобиването на "Въжени линии" да не отчуждава пакета от акции, да не променя предмета му на дейност, да не прехвърля правата и задълженията на трети лица и да не отчуждава дълготрайни материални активи от дружеството. "Подмяната на съоръженията или обслужващите ги сгради" не се смята за отчуждаване, се казва в договора.


Единственото условие, което "Витоша ски" е успяло да наруши, е да осигурява работни места, като в първите години след сделката те трябва да се над 60 и намаляват постепенно, като през 2024 г. броят на служителите трябва да е 40. Само веднъж броят на служителите е бил по-малък, за което е наложена глоба от 120 хил. лева.


Вина няма, виновни също


Резултатът от продажбата на "Въжени линии" е, че общината допълнително ограничава и без това малкото си правомощия, които е имала, в управлението на парка. В договора просто не са предвидени изисквания към купувача да ремонтира или да поддържа работещи лифтовете. Няма и изрична клауза за прекратяване.


Отговорността за това обаче се размива, защото процедурата по приватизацията е започната от общински съвет в състав от БСП, ДСБ, СДС, НДСВ, ССД, Демократи за София, "БЗНС-НС:, "Гергьовден, Демократическа партия, а ГЕРБ получава мнозинство след приключването й. През цялото време Бойко Борисов е кмет.


Вносител на предложението е Светлин Лисичков от НДСВ, който от 2005 г. притежава хотел в Банско. То е прието от общинския съвет, което тогава е от десни партии. Със "За" гласуват и тогава независимите общински съветници Данаил Кирилов и Орлин Иванов, които през декември вече са членове на новосъздадената ГЕРБ. Днес Данаил Кирилов е депутат и председател на правната комисия в парламента, а Орлин Иванов оглавява правната комисия в общината.


Конкурсът е проведен от Столичната агенция за приватизация, която сменя ръководството си точно преди приключването на сделката. За да бъде усещането за бягане от отговорност пълно, в състава на Надзорния съвет на агенцията, който одобрява сделката, влизат зам.-кметовете Юлия Ненкова (днес председател на Комисията за защита на конкуренция) и Йорданка Фандъкова. Двете обаче не подписват протоколите за решението.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Къде е ""Кмет в сянка"" да коментира нещо изчезна.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  трябвало е ,ама не е имало време ,не го е направил кмета ,къв е проблема ,ще го направи през следващите 8 години .

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Та какво искат люспите от СДС и ОДС???
  :)
  "През септември 2009 г. ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столичната община. Подкрепа за нейната кандидатура заявяват и по-малките десни партии Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България.[5] Печели изборите с 67% от подадените гласове, но при рекордно ниска избирателна активност от 24%.
  В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. Йорданка Фандъкова печели изборите за кмет на София.
  През месец октомври 2015 печели изборите за кмет на София за трети път." /Уики/

 4. 4 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Мила родна картинка! Дай да откраднем тез пари, пък останалите да се оправят!

 5. 5 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Дневник, това са глупости! Тома Белев и зелените обясняваха че Цеко коли и беси на Витоша, недейте сега да правите разлика между юлиен и Витоша ски ще ги обидите!

 6. 6 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ГЕРБ =0 медали от олимпиадата. Литекс става ЦСКА. Румъния е много пред нас. Място след 100 за корупция и свобода на словото. На Витоша не работи нищо, за да се ходи на Банско. От 2009 досега това са резултатите. Почти 10 години бай ганьовщина Бойко стайл

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Да бе, винаги малките носят отговорност, а големият брат е напълно невинен. Всеки да си поема отговорността според участието! А да не забравяме, че разни еколози като Нено Димов и Евдокия Манева, които тогава се подвизаваха вдясно, много удобно по-късно се облегнаха и те на якия гръб на големия брат.

 8. 8 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 666 Неутрално

  9 години вече без визия! Нито за София, нито за цяла България! Само крадене, яко крадене.
  Всъщност това се отнася за цялата шайка, която е в НС.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Вина и виновни няма, а кметът е все същия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Концепцията е много ясна.
  Пълен хаос, съсипия и мръсотия, тотални кражби - от терени до банки, безразборно строителство и неадекватна инфраструктура.
  Тази "концепция" и нейните видими "резултати"е подкрепена от 60% от избирателите.
  Какво повèче искате?!?

 11. 11 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ооо - да! Вижда се ясно колко всички от властта са загрижени децата да спортуват на Витоша!

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Ще бъде много интересно да се съберат всички пари за стратегии,планове , визии и тн и да се оцени тяхното значение за региона / общината /областта / плановият район. По мои сметки са около 1, 3 милиарда лева. Стратегията дали има или няма не е толкова важна. Единствено важно е мнението на ВОЖДА и учителя от Банкя. Финалът на фандъкова ще бъде като на Делян и останалите ГЕРБАВИ, тоест лош и с усещането че си "салфетка".

 13. 13 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По-скоро Витоша ще се събуди от колкото да излезе цяла София и да поиска да живее нормално...

 14. 14 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 848 Неутрално


  Фъндъката демонстрира само едно- пълна управленска немощ!!

  Не могат да ми обяснят как с рекорден бюджет от 1.5 милиарда!!!!!! лева София не може да е приличен европейски град.......

 15. 15 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 755 Неутрално

  АБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ СЛУЧАЙ КАТО СОФИЯ ЛЕНД. В момента Цеко продава апартаментите там по над милион парчето - а трябваше да си водим децата там на Лунапарк....

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Как е работила дирекция Витоша, без план за развитие? Началник на дирекцията би трябвало да създаде такъв план като първа задача. И тези мърльовци сега питат за план.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Що годе читава статия в която този път са посмяли да споменат Тома Белев и отломките от СДС, които носят основна вина за състоянието на Витоша, а Фандъкова е крайно време да реши дали е кмет или ПР продукт на ГЕРБ.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Не е вярно, че липсвала концепция за Витоша - това са абсурдни и нелепи " злонамерени" твърдения !
  Оставяме всичко на самотек и разруха, което не е никак трудно при безхаберието на общинарите. След това то се обезценява до смешни стойности. След това идва инвеститорЪТ и предлага " спасение от ситуацията", следва продължението от Банско ( няма смисъл да се описва в детайли...). Ако някой нададе глас - соросоид, зелена мафия и пр и пр, а ние се грижим за " хората", инвестираме еди колко си и пр. Накрая чакаме протестите да поутихнат ( ако има такива) и прокарваме остатъка от законови промени( ако вече не са гласувани де !) за да може "правилните хора" да са доволни от една " прилично дълга" концесия. И лифта си заработва като би работил ако някой си беше напънал да си свърши работата още в началото на веригата горе ! А едни хора ( които никой в тая държава няма задължения да ги знае !) са напред с едни..........
  Гласуваме пак за работещият кмет, който прави толкова много за София ...
  Вие на това липса на концепция ли му казвате ?

 19. 19 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Весело

  юлен ли управлява държавата в тази област,питам защото мислех че бат бойко сали борисов е силният човек но явно и той има шеф или иначе казано собственика на юлен командва цеко минев,бат бойко сали борисов и фандъчката

 20. 20 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Не съм чувал за договор, който не може да бъде прекратен.

 21. 21 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  София кмет няма от дълго време. Има издънка ... на тиква.

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Спомени от старите статии в Капитал:

  2007г.
  „Ако трите лифта на "Въжени линии" влязат в схемата на "Витоша ски", фирмата ще използва само трасетата, върху които са изградени, за да разположи нови лифтови системи, каза Костадинов. Съоръженията са стари, миналата година "Бай Кръстьо" чества 50 години, а кабинките на Симеоновския лифт са от 1982 г. Планът за управление на "Природен парк Витоша", който правителството прие през 2005 г., не предвижда ново строителство. Костадинов допълни, че само подмяната на Симеоновския лифт може да излезе около 15 млн. евро: "Витоша е правена на парче и голяма част от лифтовите съоръжения не са на точните си места. Всичко ще се гради наново. Предвижда се кабинков лифт и на "Бай Кръстьо". В този район има възможност да се направят още две-три писти, както и да се отвори вторият ръкав на "Витошко лале". За основа на проекта най-вероятно ще послужат и някои стари планове от кандидатури на София за домакин на зимни олимпийски игри."“ https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2007/04/13/330567_i_vitosha_shte_stane_kato_bansko/

  2012г.
  "Общината смята, че няма основание да санкционира фирмата за това, че към момента лифтовете в планината не работят, тъй като в приватизационния договор няма даписан такъв ангажимент - лифтовете да работят. В него общината залага само изискването да не се променя предметът на дейност за срок от 25 години - условие, което не е нарушено формално със спирането на лифтовете.
  Същото важи и за броя служители. По договор сега в компанията трябва да работят 57 служители - условие, което също е изпълнено по документи. "Поддържат средносписъчен състав от 61 работника", обясни Ганева.
  Еколозите: държавата да влезе във владение
  Според екоорганизациите обаче Агенцията по горите към Министерство на земеделието трябва да влезе във владение на ски съоръженията на Витоша. "Собственикът на земята е собственик и на съоръженията върху нея, освен ако купувачът на съоръженията няма право на строеж". Това заяви Свилен Овчаров от Зелени адвокати. "Витоша ски" няма право на строеж, а земята е държавна и според юриста Държавната агенция по горите би могла да влезе във владение и да пусне лифтовете при нежелание от страна на собственика.“ https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/30/1755889_obshtinari_vitosha_ski_e_izriadna_preizpulnila_e/

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Весело

  Миличките герберчета се пънат да прехвърлят вината на някой друг. Сладурчета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Фандъкова - мила женица, но употребена и параван за далавери за милиони, и с това че продължава да стои на поста и само пърха около Боко и котерията му показва, че няма нито морал, нито достойнство и по тази причина дори не може да я съжаляваш.

 25. 25 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Данче, дай пример, изкачи Черни връх

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#14] от "praseta_mezeta":

  За какво да ти обясняват...?! Нали софиянци си избират за пореден път Йорданка? Значи, кочината в която живеят си им харесва и ги устройва.

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Време е да изметем Янчулева!

 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Ма не са ли зелените виновни??? А за мръсния въздух? А за презастрояването? Много са лоши....

 29. 29 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 279 Гневно

  Само като прочета кмета на София и ми става ясно, че говорим за мърляво, недогледано изпълнение гарнирано с подсмърчания, мрънкане и оправдания...не чета новината, зная, че е така...

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 30. 30 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Софиянец съм и не разбирам какво хората харесват във Фандъкова и управлението и. Моя град не прилича на нищо, само молове и булеварди, презастроени квартали, липса на места за паркиране, липса на достатъчно зелени площи, изнервени и озлобени хора.
  Кмет, общински съветници, архитекти по райони, администрация - всички са банда корумпирани некадърници. Този град става все по-зле и по-зле.

 31. 31 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 565 Неутрално
 32. 32 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Този кмет не може да намери Витоша на карта.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#30] от "Aldi Mitov":

  Какво има да разбираш? Хората в София си харесват калта или прахоляка, според сезона. Харесват си мръсотията и боклуците в, които са затънали. Това е естествената им среда... Затова си гласуват, точно за това.

  Бивш tww09306483.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Осем години - нищо"

  И кметът през това време е едно голямо нищо

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Софиянец съм и не разбирам какво хората харесват във Фандъкова и управлението и. Моя град не прилича на нищо, само молове и булеварди, презастроени квартали, липса на места за паркиране, липса на достатъчно зелени площи, изнервени и озлобени хора.Кмет, общински съветници, архитекти по райони, администрация - всички са банда корумпирани некадърници. Този град става все по-зле и по-зле.
  —цитат от коментар 30 на Aldi Mitov


  Не забравяй, че годините на "демокрацията" София се напълни с такива като Фъндъкова - изпълнителни, който драпат по всякакъв начин да се закрепят в София, ограничени като нея (тя непрекъснато мрънка, не може ясно и точно да каже няколко изречения), свръхамбициозни, които знаят на кого да се слагат и разбира се, отсъствието на градска култура. Всъщност Фандъкова не е нещо по-различно от посредствения Борисов.

 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Данчето явно е завършила зимния университет на ГЕРБ.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Нямало виновни!
  Ами тези общинари дето сами са си ограничили правомощията какви са?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Както се разбира от статията, скандалната приватизация е дело на сините с безропотната подкрепа от Бкп/Бсп.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  В статията удобно не се задава очевидният въпрос: Какво направи Тома Белев 10 години като шеф на парк Витоша? По-хубава ли стана Витоша?

 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#39] от "galapagas":

  Напротив. Разбира се съвсем ясно, че Герб са намесени от началото до края й, при това с основна роля баш в скандалните моменти.
  Разбира се също така, че кметицата е абсолютно безпредметна и ялова.
  Както и преди съм казвал - може би най-лошият кмет след Тато, че дори може би си дели първото място с него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#33] от "tww09306483":

  Много опростяваш ситуацията. Едва ли са много хората, на които да им харесва средата. Аз съм софиянец и не ми харесва как изглежда градът от доста години. Далеч не съм само аз.
  Вчера имах работа в кв. Редута - поредното недоразумене на архитектурата се случва там. Толкова е претъпкано и мърляво, че е направо клаустрофобично. Само в най-крайните квартали на града е останало някакво пространство, но е въпрос на време и там да стане отвратително.

 43. 43 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#36] от "krf54523578":

  Е да, то е ясно. Предвид мафията, която управлява, трудно може да дойде принципен и съвестен екип от общинари и кмет. Затова не се фокусирам прекалено върху Фандъкова, тя е просто фронтмена и успешно играе ролята на добра женица, която е диалогична и мисли доброто(малко като Меглена Кунева). Реално такива хора не носят никакъв прогрес.
  В този живот винаги има равновесие и рано или късно ще има сериозен отлив от желаещи да живеят в тази среда и ще се спука този балон на имоти на всеки метър. Търсенето на спасение в покрайнините на София ще е алтернативата.
  Проблемът е как да се пребори порочната практика на това послушковците да задават дневния ред.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Весело

  Що годе читава статия в която този път са посмяли да споменат Тома Белев и отломките от СДС, които носят основна вина за състоянието на Витоша, а Фандъкова е крайно време да реши дали е кмет или ПР продукт на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 17 на nwj49315903


  Ама разбира се, че "отломките на СДС" дето не са виждали власт са виновни, а най-много е виновен Тома Белев, който още продължава да си гони работата.
  Тези там гербери дето толкова години са спали на властовите позиции, те нямат никаква, ама абсолютно никаква вина!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  В статията удобно не се задава очевидният въпрос: Какво направи Тома Белев 10 години като шеф на парк Витоша? По-хубава ли стана Витоша?
  —цитат от коментар 40 на galapagas


  Не те ли е срам бе!?
  За разлика от герберските мижитурки Тома Белев още продължава да си гледа работата и да се бори!
  Ти колко от герберите в Столична община познаваш по име?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1647 Любопитно

  До коментар [#16] от "korc":
  "Как е работила дирекция Витоша, без план за развитие? Началник на дирекцията би трябвало да създаде такъв план като първа задача."

  Началникът на дирекцията трябва да го представи преди назначението си, като концепция, на български - идея за развитие на Витоша, което е част от конкурса за висока управленска длъжност. Концепцията, с която е кандидатствал за длъжността, трябва да е в архива на органа по назначение.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Както се разбира от статията, скандалната приватизация е дело на сините с безропотната подкрепа от Бкп/Бсп.
  —цитат от коментар 39 на galapagas


  Каква приватизация от сините те гони тебе бе трол червен!?

  "През юли 2007 г. Столичният общински съвет взема решение да продаде дружеството си "Въжени линии", което е собственик на лифтовете на Витоша. Договорът е подписан през декември същата година с условия и задължения към купувача, които Герджиков нарича "смешни"."

  Пише го ясно в статията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1647 Любопитно

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  "Миличките герберчета се пънат да прехвърлят вината на някой друг. Сладурчета."

  Не се пънат, идва им отвътре. Затова са си избрали бащица, да ги ръководи, както каза бастуна - "Най-добрият Ръководител в България", а не някой който да управлява.

 49. 49 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Безобразие е да не се стопанисва такова богтство като природен парк Витоша. Години наред безхаберие и корупция доведоха дотам, столичани да не могат да се радват на това природно богатство. Както виждаме, главният виновник за това е кметът, който обаче седи на креслото си вече доста години и не мърда.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 291 Весело

  До коментар [#44] от "Храбър":

  Те тия дето не са виждали власт избраха Фандъкова за кмет а преди това управляваха общината и когато М. Герджиков бе и.д кмет и след това с Б. Борисов като кмет и през цялото време Т. Белев изготвяше плана за управление на Витоша.
  Генерал Атанасов добре ли плаща?

 52. 52 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Трябвало пред кого? Защо избирателите не им държим сметка както в Румъния?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK