От сайт до кампания срещу алкохола - какво прави МВР срещу детската престъпност

От сайт до кампания срещу алкохола - какво прави МВР срещу детската престъпност

© Георги КожухаровПрез последните три години броят на извършените от деца противообществени прояви и престъпления стои почти на едно и също ниво. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев, в който да изредени и мерките на полицията за намаляване на детската престъпност.


Според данните на МВР през 2015 г. противообществените прояви и престъпленията, извършени от деца са 5609, през 2016 г. те са 6055, а през миналата година - 6033. Министърът дава информация и за заведените през съответната година в детска педагогическа стая - специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършвани от малолетни и непълнолетни.


В тази статистика също няма голяма разлика през годините. За 2015 г. са били 9993, от които новозаведените са били 2497. През следващата година - 9601, от които 2425 са били новозаведените. А за миналата година - 9663, от които 2749 - новозаведените.
В отговора си Радев обяснява разпоредбите на Наказателния кодекс, според който децата под 14 години не носят наказателна отговорност за извършеното от тях, а тези между 14 и 18 години - само ако са могли да разберат свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си. Ненавършилите 14 години могат да бъдат извършители само на противообществени прояви.


Министърът уверява, че


полицейски служители по "детска престъпност" в МВР


работят по превенция и противодействие на детската престъпност на основание Закона за МВР, Закона за борба срещу противообществени прояви и множество национални и международни актове за работата с деца.


Двете основни превантивни програми са националната


"Работа на полицията в училищата" и "Детско полицейско управление",


които са започнали съответно през 2000 г. и 2016 г. Целите на първата програма за генералната превенция, изграждане на модели за безопасно поведение у децата, създаване на положително отношение към полицията и дейността ѝ и запознаването на подрастващите с първоначални елементарни правни познания, съобразно възрастта им. В това е включено и запознаване с отговорността, която носят като извършители на престъпления. През миналата година в рамките на тази програма са били изнесени 8195 лекции.


По втората програма са разкрити 202 "Детски полицейски управления", в които се обучават 4393 деца на възраст между 8 и 12 години. С обучението се цели да се опази живота, здравето, правата и имуществото на децата, да се формират умения и навици за правилно поведение в различни ситуации, нетърпимост към престъпните посегателства, понижаване на престъпността и противообществените прояви, извършвани от и срещу тях, както и изграждане на гражданска позиция и засилване на доверието им към институциите, обяснява Радев.


Към МВР има и


специална интернет страница "Детска сигурност"


за превенция на насилието срещу деца и противодействие на детската престъпност. Основната цел на сайта е да запознае подрастващите с техните права и задължения, основните правила за лична безопасност, с модели на поведение в конфликтни ситуации, както и да предостави достъпна, полезна и актуална информация на специалистите, работещи с деца.


През миналата година са разпространени и


400 хиляди брошури


с цел превенция на употребата на алкохол, цигари и наркотици, съвети как да действат децата в интернет, както и съвети към родители, допълва вътрешният министър.


Освен това за превенция на употребата на алкохол и наркотици в началото на тази учебна година в пет областни дирекции на МВР


е проведена кампания "Не продаваме алкохол на непълнолетни".


Полицаите са раздавали рекламни материали и са провели разяснителни беседи със собственици и управители на търговски обекти, в близост до учебни заведения.


"За обезпечаване безопасността и сигурността на децата и с цел ограничаване на престъпните посегателства от и срещу тях, ежемесечно се провеждат


полицейски операции в районите на учебните заведения


и на обществени места. През 2017 г. са извършени 9211 проверки", завършва вътрешният министър.


Радев обясни по време на парламентарния контрол тази седмица, че отговорността не е само на МВР, а и на училищата, родителите и обществото. Според него разпространяваните от МВР брошури не са за подценяване, но имало други способи, които трябвало да са грижа на семейството.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6252 Любопитно

  Изключително занижени цифри и на престъпленията и на престъпниците!
  Брошури били печатали - ти да видиш!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9831 Неутрално

  Не е лошо, но защо МВР?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на suga
  suga
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Щом няма понижение на престъпността при децата, значи взетите мерки не дават никакъв резултат и трябват нови. Добрата новина може би е, че няма и увеличение...

 4. 4 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 220 Неутрално

  тоя тъпан как лъже

  безсрамието и природната тъпота на министъра на мвр не му дават право да обижда интелекта на хората

  ние виждаме че битовите престъпления не се разкриват

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 834 Неутрално

  200 камшика на голо и готово, по-евтино от сайтове, листовки и какви ли не глупости. Да не говорим, че по-голяма част от тези престъпления са от "тъмнозелените", които са скарани с четенето, а тия които не са рядко ползват интернет.

 6. 6 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Хем печатане на 400 хил. брошури с цел превенция на употрбата на алкохол, цигари и наркотици, хем затваряне на очите за обектите продаващи и рекламиращи цигари, алкохол и хазарт на входовете на училища и оживените спирки.
  Да не се окаже, че тези брошури са напечатани в придобитите печатници на тези, които си разполагат лаФките за цигари и алкохол пред училищата с позволението и закрилата на общинините.

 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1576 Гневно

  "какво прави МВР срещу детската престъпност"
  Нищо. Нищо смислено.

 8. 8 Профил на ТТТ
  ТТТ
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В детска педагогическа стая масово се назначават жени,завършили"Психология "и тем подобни.На теория звучи добре.На практика един мъж със съответният авторитет и поведение оказва в пъти повече влияние върху малките бандити.Каквото и да им говорят психоложките на тях не им пука.Просто им нямат респект.

 9. 10 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Колко е трудно милицуйнерините да се сетят, че колкото е по-забранено дадено нещо, толкова по-привлекателно е за децата...

 10. 11 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Прост пример: в юрисдикциите, в които марихуаната не е мега забранена, тийнейджърите нямат нужда да се себедоказват като я опитват.

  Тръгнали милицуйнерините с брошури да се борят с алкоола и антиобществените прояви. Алкохолът е забранен за тях, значи е притегателен !

  А почти всеки божи тийн се праи на ждреб най-редовно !

  Изключение правят онези интелигентни деца, чиито интелигентни родители интелигентно са им го разяснили, без забрани и пляскане през пръстите.

  Милицуйнеринскити подходи не работят, колкото и да се потят !

 11. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#11] от "Boris Krumov - SeoKungFu":

  Та кво викаш? На входа на училището да има подноси с ракийка, водка, уиски, цигарки и тук таме коноп. А преди физическо по някоя амфетка. Да лудуват повече децата.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 12. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Какво да прави, нищо, че е по-лесно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK