Най-натоварени са следователите в Кърджали, най-много разследвания има в Пловдив

От декември миналата година пък Националната следствена служба има нов директор - Борислав Сарафов. Като една от целите, които той начерта пред Висшия съдебен съвет при изслушването му, беше постигането на оптимални критерии за натовареност

© Анелия Николова

От декември миналата година пък Националната следствена служба има нов директор - Борислав Сарафов. Като една от целите, които той начерта пред Висшия съдебен съвет при изслушването му, беше постигането на оптимални критерии за натовареностНай-натоварени са следователите в Кърджали, а най-слабо - във Видин. С мнение за съд приключват най-много досъдебни производства в Пловдив, а най- малко във Велико Търново, Силистра и Кърджали.


Това показва част от статистиката за натовареността на следователите за първите шест месеца на 2017 г., приета миналата седмица от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.


Темата с натовареността на следователите и тяхното бъдеше е била в дневния ред на няколко съдебни съвета. Предишният състав преди около година прие нова наредба, с която регламентира показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане на натовареността на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници.
От декември миналата година пък Националната следствена служба има нов директор - Борислав Сарафов. Като една от целите, които той начерта пред Висшия съдебен съвет при изслушването му, беше постигането на оптимални критерии за натовареност.


От приетата от колегията статистика се вижда, че наистина има сериозни разлики по места. В Кърджали, където са най-натоварени, образуваните досъдебни производства за първите шест месеца на 2017 г. са 100, но следователите там са 3. Така за месец на следовател се падат над 5 разследвания. От тях един следовател приключва близо половината. А с мнение за предаване на съд - по- малко от едно досъдебно производство на месец на следовател.


Данните показват, че в Пловдив има най-много образувани разследвания за първите шест месеца на миналата година - над 500. Работещите там са близо 40. Затова на следовател се падат по малко над две досъдебни производства месечно. От тях с мнения за предаване на съд приключват по-малко от едно - т.е. почти няма такива.


В столичния следствен отдел, където има 15 души, средномесечната натовареност е 200 разследвания. На следовател малко повече от две разследвания месечно. От тях с мнение за съд приключват 0.18% от случаите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK