Най-натоварени са следователите в Кърджали, най-много разследвания има в Пловдив

От декември миналата година пък Националната следствена служба има нов директор - Борислав Сарафов. Като една от целите, които той начерта пред Висшия съдебен съвет при изслушването му, беше постигането на оптимални критерии за натовареност

© Анелия Николова

От декември миналата година пък Националната следствена служба има нов директор - Борислав Сарафов. Като една от целите, които той начерта пред Висшия съдебен съвет при изслушването му, беше постигането на оптимални критерии за натовареностНай-натоварени са следователите в Кърджали, а най-слабо - във Видин. С мнение за съд приключват най-много досъдебни производства в Пловдив, а най- малко във Велико Търново, Силистра и Кърджали.


Това показва част от статистиката за натовареността на следователите за първите шест месеца на 2017 г., приета миналата седмица от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.


Темата с натовареността на следователите и тяхното бъдеше е била в дневния ред на няколко съдебни съвета. Предишният състав преди около година прие нова наредба, с която регламентира показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане на натовареността на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници.
От декември миналата година пък Националната следствена служба има нов директор - Борислав Сарафов. Като една от целите, които той начерта пред Висшия съдебен съвет при изслушването му, беше постигането на оптимални критерии за натовареност.


От приетата от колегията статистика се вижда, че наистина има сериозни разлики по места. В Кърджали, където са най-натоварени, образуваните досъдебни производства за първите шест месеца на 2017 г. са 100, но следователите там са 3. Така за месец на следовател се падат над 5 разследвания. От тях един следовател приключва близо половината. А с мнение за предаване на съд - по- малко от едно досъдебно производство на месец на следовател.


Данните показват, че в Пловдив има най-много образувани разследвания за първите шест месеца на миналата година - над 500. Работещите там са близо 40. Затова на следовател се падат по малко над две досъдебни производства месечно. От тях с мнения за предаване на съд приключват по-малко от едно - т.е. почти няма такива.


В столичния следствен отдел, където има 15 души, средномесечната натовареност е 200 разследвания. На следовател малко повече от две разследвания месечно. От тях с мнение за съд приключват 0.18% от случаите.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТТТ
  ТТТ
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Напълно излишна структура.И с огромни разходи - следовател с повече стаж получава над 60 хиляди лева годишно.А разследващите полицаи имат 10 пъти повече работа и получават 5 пъти по - ниски годишни възнаграждения.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Борислав Сарафов иска да покаже, че има сърдечна дейност. Засега със статистика. Абсолютно невярно е твърдението, че в Столичния следствен отдел работят 15 души.

 3. 3 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А Костинбродкото следствие как е? Няма ли да заформим някое превратче пак.

  Време е. Я виж Нинка от Крушовица как вие като гладен карпатски вълк, защото главния спонсор на БСП не успя да купи ЧЕЗ.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Любопитно

  Статистика за натоварването има. Има ли статистика за осъдените? Или "за лудо работи, за лудо - не стой"?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-натоварени са следователите в Кърджали, най-много разследвания има в Пловдив
  —цитат от коментар 0 на


  A най-много ефективни присъди - никъде! 6. 6 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Напълно излишна структура.И с огромни разходи - следовател с повече стаж получава над 60 хиляди лева годишно.А разследващите полицаи имат 10 пъти повече работа и получават 5 пъти по - ниски годишни възнаграждения.
  —цитат от коментар 1 на ТТТ


  Имам съученик който е полицай и следовател не взима 60 хиляди. Най-старшите взимат по 2000-2500 в зависимост от населеното място (в по-малките градове дори няма следователи), но има изискване освен да си завършил в Симеоново и да си завършил и право (ако си завършил само право, само с връзки можеш да станеш следовател защото има опция ако си завършил само право пак да станеш полицай...). Когато излязат от академията взимат по 600-800 лева в зависимост от населеното място. Лятото има опция за повече ако ги командират по морето както става с повечето от малките градове. След това максимума без да имаш право е 1200-1500 които можеш да вземеш като старши "разследващ".

 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#6] от "Denis Stoyanov":

  Всеки гледа заплатата. В пост № 1 е пропуснато да се отбележи, че едно е да се явиш на конкурс за разследващ полицай, а друго е за следовател. За следовател ти трябват около 6 години учене, след това се явяваш на конкурс за няколко места, като кандидатите са над хиляда. Ако преминеш цедката - продължаваш с обучение в Националния институт на правосъдието, където разпределението по места (в цялата страна) става според успеха. Завършваш и почваш с две средни заплати (около 2 хиляди лева за младши следовател). Не е малко за страната ни - но по дефиниция трябва да си с качества, защото си спечелил конкурс за няколко бройки, а се са явили стотици, та и над хиляда души. Т.е. хората, които печелят тези конкурси - по правило могат да успеят, защото са умни. Ако на такъв човек му дадеш 7-800 лева заплата, ще си намери друга работа. Следователите са нужни, защото са магистрати. Да са живи и здрави разследващите полицаи, но колегите са в изпълнителната власт - могат и умеят, но там правилата са други и възможностите за неправомерно влияние са на практика безгранични.

 8. 8 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "Denis Stoyanov":Всеки гледа заплатата. В пост № 1 е пропуснато да се отбележи, че едно е да се явиш на конкурс за разследващ полицай, а друго е за следовател. За следовател ти трябват около 6 години учене, след това се явяваш на конкурс за няколко места, като кандидатите са над хиляда. Ако преминеш цедката - продължаваш с обучение в Националния институт на правосъдието, където разпределението по места (в цялата страна) става според успеха. Завършваш и почваш с две средни заплати (около 2 хиляди лева за младши следовател). Не е малко за страната ни - но по дефиниция трябва да си с качества, защото си спечелил конкурс за няколко бройки, а се са явили стотици, та и над хиляда души. Т.е. хората, които печелят тези конкурси - по правило могат да успеят, защото са умни. Ако на такъв човек му дадеш 7-800 лева заплата, ще си намери друга работа. Следователите са нужни, защото са магистрати. Да са живи и здрави разследващите полицаи, но колегите са в изпълнителната власт - могат и умеят, но там правилата са други и възможностите за неправомерно влияние са на практика безгранични.
  —цитат от коментар 7 на hammurabi


  Това е нещото което ме домързя да доизпиша. Всеки знае за корумпирани полицаи, но никой не вижда честните и колко труд им е отнело да стигнат до там където са.

 9. 9 Профил на qee37553598
  qee37553598
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "hammurabi":

  До коментар [#7] от "hammurabi":
  Приказки за наивници.Първо разследващите полицаи също са завършили "Право" като следователите.В Закона за МВР изрично пише, разследващи полицаи може да са само юристи или завършили Академията на МВР.На практика над 90 процента са юристи,защото завършилите Академията ги назначават като оперативни работници.Познавам доста следователи завършили задочно ЮЗУ и доста разследващи полицаи ,завършили СУ.
  Второ-нови следователи почти не се назначават.И над 90 процента са назначени отпреди промените в НПК от 2006г.А тогава изобщо не се изискваше конкурс за назначаване като следовател.А всички разследващи полицаи са държали конкурс за постъпване на тази длъжност,който включва и изпит по наказателно право и процес.
  Трето-според НПК следователиите могат да разследват престъпления с фактическа правна сложност,възложени им от съответният окръжен прокурор.Интересно колко от разследванията за убийства,тежки катастрофи,грабежи,изнасилвания са възложени на следователи?Дали има и 1 процент.Аз също съм юрист и поне в нашият съдебен район не знам за нито един такъв случай.А не е като да няма тежки престъпления.А им се възлагат да разследват дела за неплащане на издръжка и незаконно съжителство по чл.191 от НК.Които преди 2006г се разследваха от кварталните полицаи.
  Четвърто-натовареността на слодователите е смешна.По две дела месечно,а някъде и толкова няма.
  Така че това е напълно излишна структура.Трябва да има НСлС ,която да си разследва делата срещу министри,депутати и магистрати.Но окръжните следствени служби са напълно излишни.И не е вярно,че следователите няма да работят за по-малко пари.Адвокати има достатъчно и даже някои се отписват заради липсата на работа.Какво друго би могъл да работи един 50 годишен следовател?

 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#9] от "qee37553598":

  1. Тук не си ги мерим, защото нямаме комплекси.
  2. Никой не отрича, че и разследващите полицаи са юристи.
  3. Твърдението ти, че нови следователи не се назначат е погрешно. Вече мина конкурса са младши следователи и те се обучават в НИП.
  4. Писмените конкурси за магистрати (вкл. и следователи), са от 2003 г. (преди това също е имало конкурси, друг е въпросът как са били провеждани, но това важи за всеки един конкурс в страната ни); между другото Делян Пеевски също е бил следовател, поне де юре, де факто никога не е бил, нито се е явявал на конкурс - вмъкнат е от задния вход някъде към 2005 г., вероятно цялото му следване е една фикция, но това е друга тема.
  5. Следователите са магистрати. Разследващите полицаи са полицаи, макар и юристи. Разликата няма да я обяснявам, вероятно няма да поискаш да я разбереш.
  6. Всичко, което може да се разследва от разследващ полицай, може да се разследва и от следовател. Обратното не е вярно, поради ограниченията в Наказателния процес.
  7. Всеки разследващ полицай може (и вероятно иска, поне зарази заплатата и статуса) да стане следовател; не познавам следовател да е станал разследващ полицай.
  8. И следователите, и разследващите полицаи - са хора. Учили са право, някои са станали следователи, други разследващи полицаи. А някои следователи са станали Делян Пеевски :) Което не говори добре за следователите, но това е положението. Вероятно почти няма следователи, които да познават Делян Пеевски или да са го виждали на живо (изключвам Ангел Александров, изключвам и Петьо Еврото, който обаче не е бил следовател, изключвам и главния прокурор, който също не е бил следовател и т.н. :)
  9. Следователите съществуват, защото ги има в Конституцията на страната ни. Ти кажи кога ще бъде новото Велико народно събрание, а аз ще ти кажа дали и докога ще има следователи. Това е по въпроса дали са излишни.
  10. Това, което може да работи един 50 годишен разследващ полицай, може да го работи и всеки един 50 годишен следовател. Обратното не е вярно, заради ограниченията на Наказателния процес.
  11. Повтарям, тук не си ги мерим.

 11. 11 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#10] от "hammurabi":

  Юрист от 2001 г.И основно се занимавам с наказателно право.Така че много добре знам каква е ситуацията със следователите.В юридическите среди ги наричат най-скъпо платените безработни в държавата.В нашата следствена служба имаше прекратени над 5000 дела срещу известен извършител заради давност.Това е и основната причина на практика да не им възлагат дела за разследване.Възлагат им някакви смешни дела,колкото да не са без работа.Общо взето читавите следователи станаха съдии и прокурори през 2005-2006г.Тогава се говореше,че ще ги закриват и в следствието останаха най-некадърните.И още си карат така.Наскоро един следовател искаше да ме ангажира като защитник на сина му,който шофирал след употреба на алкохол.И той мислеше,че синът му щял да се размине с административно наказание по чл.78 а от НК.А пияните шофьори от доста години ги съдят по общият ред,а не по 78 а.Ейто за такива"капацитети" става въпрос.Дори и когато има ПТП с участие на полицай огледът го правят разследващите полицаи.Щото следователите и един оглед не могат да направят.И после преобразуват делото.

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#11] от "vmn05552890":

  За трети път - тук не си ги мерим. Говоря за статуса на следователя и на разследващия полицай. Кой е по-по-най - при Къци или при бате Енчо. А на думи - всички сме великани. И разбираме от всичко, или поне от половината - другата си я знаем по рождение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK