Нанков предложи България да бъде разделена на четири икономически района

Николай Нанков

© Надежда Чипева, Капитал

Николай НанковМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков предложи България да бъде разделена на четири района. Това стана по време първата дискусия за новото райониране в страната, съобщиха от пресцентъра на ведомството.


В присъствието на кметове, областни управители и представители на научните среди той представи три варианта за деление на страната – с шест, пет и четири района. Нанков уточни, че негов фаворит е този с разделянето на 4 района. Министърът подчерта, че дебатите предстоят в цялата страна и ще е нужно да се вземе балансирано решение.


Предпочитаният вариант


Предпочитания от Нанков вариант предвижда България да бъде разделена на четири района – Югозападен, включващ областите: Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски с области Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски, включващ областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски, в който влизат областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново Русе, Разград и Силистра.
"Този вариант се доближава до най-дългосрочната демографска устойчивост, която търсим. Той е най-балансиран. При него е спазено естественото географско деление на страната и дава възможност за използване на потенциала на река Дунав и Стара планина", подчерта регионалният министър.


В момента България е разделена на шест района – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Заради изискванията на европейската статистика трябва да бъде направена промяна в обхвата им, за да се отговори на критерия за брой население в тях.


Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре географски обособени и стабилни по отношение броя на населението. Промените трябва да създадат и по-добри условия за европейско финансиране в предстоящия програмен период. Според Нанков трябва да се минимизира явлението "център – периферия".


Да бъде ли София отделен район


В рамките на дискусията сериозно внимание бе обърнато и върху това дали столицата София да бъде обособена в отделен район, както е предложено в третия вариант. Според европейските регламенти районите се делят на слаборазвити, райони в преход и силно развити. Слабите имат БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност, което е под 75% от средното за ЕС. Районите в преход имат БВП, което е между 75 и 90% от средното за ЕС, а силно развитите – над 90%.


Класификацията по този критерий определя достъпа на регионите до европейско финансиране. Силно развитите имат по-ограничен достъп до безвъзмездно финансиране от европейските фондове, а развитите райони нямат достъп до Кохезионния фонд.


Така, ако София град бъде обособен в самостоятелен район от ниво 2, ще има по-ограничен достъп до финансови средства, защото попада в категорията "Развит". Министърът застъпи мнението, че столицата не трябва да се обособява в отделен район, а да бъде част от голям. Същата позиция изрази и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamolin
  tamolin
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Последно, София като самостоятелен район в преход или в развитите би била? Във всеки случай, никой няма да пусне цицата дето захранва властта...

 2. 2 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  София (град + област) трябва да е отделен регион. Останалите четири са точни.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Начи променяме районирането и нещата си идват на мястото :)

  Чиновници и бюрократи, сър :)

 4. 4 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Задължително е да се обособи самостоятелен Дунавски регион. Един от вариантите го разпокъсва между София и Варна, което е абсолютна некомпетентност и ще направи северна БГ още по-опоскана пустиня.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 5. 5 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Така, ако София град бъде обособен в самостоятелен район от ниво 2, ще има по-ограничен достъп до финансови средства, защото попада в категорията "Развит".

  ==========================================================================

  А иначе заради по–бедните Перник, Кюстендил и Благоевград, София има по–голям достъп до средства... които обаче остава в София, а не отиват там, където са по–необходими.

  Честно е София да не задушава по–бедните около себе си, да се отдели в самостоятелен регион и да взима колкото може. Нали все за развитие на регионите говорим, нали имало много прищълци в столицата? Е, покажете, че може да действате – спрете да взимате кинтите на по–бедните!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какъв е смисълът?

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "c.b.o.":

  Вземането на кинтите от бедните е начинът, по който работи капитализмът (и частният, и държавният ("соц")).

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на liulyana
  liulyana
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Най-добре е цяла България да си е един регион - хем лесно се помни, хем икономическият ръст ще е главоломен, хем няма да има дискриминация, хем по-малко местни велможи - икономисват се огромни пари за заплати, косултации, салтанати...хем по-малко глупости и кражби.

 9. 9 Профил на ves
  ves
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Сега това означава ли че средните доходи в град София достигат 75-90% от средните в ЕС? Означава ли че средният софиянец има доходи близки като на средния европеец? Не се заяждам. Просто искам да знам дали правилно тълкувам статията. Ако е вярно, това е добре.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Те нямало да са административни а икономически. И то само за получаване и разпределение на евросубсидии. Щото към момента София изяждала по-голямата част от парите. Значи няма да се дели държавата на 4-5-6 части, а администрацията, която ще разпределя парите. Щом няма пари или ги спрат, спира и разделението. Менте или чист популизъм?! По-скоро отклоняване на вниманието от истинските проблеми. Подхвърлят тема за кварталните кръчми. И за форума, разбира се, но не знам дали да благодарим.

 11. 11 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Гневно

  До коментар [#5] от "c.b.o.":Вземането на кинтите от бедните е начинът, по който работи капитализмът (и частният, и държавният ("соц")).
  —цитат от коментар 7 на Николай Теллалов


  Само не искам да ми тролиш все едно си в Блица, ясно!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 12. 12 Профил на bultras
  bultras
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Пак нова география! Тракия е от Траянови врата до Босфора и от Стара планина до Бяло море, как сега ще се дели Ямбол и Сливен от Стара и Нова Загора?

 13. 13 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Каквото и да се прави задължително трябва София да е отделен район, защото е крайно време да се спре изсмукването на всички средства към София. Недопустимо е най-развитият град да получава най-много европейски средства. Самата идея на евро фондовете е конвергенция, изравняване на регионите. Не може всички средства, не само европейски, но и от бюджета, определени за регионите да отиват за метролъчи, тангенти, Граф Игнатиев за 130 милиона и не знам си какво. София има бюджет от 1,5 милиарда все пак. България отчайващо се нуждае от децентрализация и това може да е една добра стъпка в тази насока.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7153 Любопитно

  До коментар [#6] от "Николай Теллалов":

  Смисълът сигурно е да се усучат евромангизи!

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Абе тук някои правят сметка как като София е отделен район евро парите ще отиват в тях. Но никак не правят сметка, че София в момента се явява нетен донор. И като се отдели в отделен район парите и ще остават в нея, з0ащо да хрантути останалите? . И че евро парите са малка част /под 10%/ от държавният бюджет. Така че да внимават какво искат.

  Евро парите отиват при онзи който знае как да ги поиска и как да ги оползотвори. Едни правят с тях метро а други мраморни площади и стадиони в пустеещи села. Ако беше само в бедните всичките пари трябваше да се изсипят в циганите. И резултата?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/02/01/2910709_sofiia_e_proizvela_blizo_40_ot_bvp_prez_2015_g/
  София е произвела близо 40% от БВП през 2015 г.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Какъв нетен донор е София? В контекста на ултра централизираната система в България такава оценка не може да се направи по никакъв начин. Всички големи компании, които оперират на територията на цялата страна се регистрират в София (например мобилните оператори, банките и десетки други). Как ще определиш каква част от бизнеса им е в София, каква в Пловдив и каква във Варна. Няма как. Затова всички икономически показатели от тези компании се пишат фиктивно в сметката на София. Нека да направим една разумна децентрализация на ниво региони пък тогава да си говорим кой е нетен донор, кой кого хрантути и за кого трябва да отидат европейските фондове. Ако направим една проста сметка колко европейски средства са отишли в София на глава от населението и колко в останалата част от Югозападния регион пак на глава от населението ще се засрамиш и ще млъкнеш набързо.

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#5] от "c.b.o.":

  Проблемът е обратния. Ако остане в сегашния регион целия той ще отпадне защото е с над 75% от средното ниво в ЕС.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#1] от "tamolin":

  Ако остане в сегашния югозападен регион целия ще е в преходните. Самостоятелно София е на средното ниво.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#5] от "c.b.o.":

  Не забравяй далаверата с Региони в растеж. Ако родните политици следваха политиката на програмата лъвския пай трябваше да е за София + още няколко града (общо под 10). Но боце реши да купува избори и я разводни. С поне 50 общини, болшинството от които няма как и да видят растеж.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#9] от "ves":

  Означава че произвежда на средноевропейско ниво. Но доходите са доста под него. У нас е най-голямото и брутално ограбване на труда.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 22. 22 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Любопитно

  До коментар [#5] от "c.b.o.":Проблемът е обратния. Ако остане в сегашния регион целия той ще отпадне защото е с над 75% от средното ниво в ЕС.
  —цитат от коментар 18 на Цецо


  Обратен на какво? Прочете ли какво пиша?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Става дума за региони за нуждите на статистиката и планирането (туй в държавите дето имат управници, не у нас). Администратицията е точно 0.
  Основното е, че кохезионния фонд за регионите се разпределя точно по региони тип НУТ 2.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 24. 24 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Яко! И няма да има изоставащи, бедни, оскотели райони, поради плачевно известния синдром "свинско със зеле". Накрая неминуемо ще стигнат до единствено мъдрата идея: цяла България - един район. И това ще замести понятието "държава", щото тия посранци от коалицията никога не са чували за функции на държавата.

 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#13] от "Cheffo":

  Това е идеята единствено на кохезионния фонд. Всички останали са за определени цели. И при 1/6 от населението и около 1/3 от производството на страната София получава доста по-малко от еврофондовете. Като при това субсидира на практика цялата останала част чрез местната данъчна система.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  ... Евро парите отиват при онзи който знае как да ги поиска и как да ги оползотвори...
  —цитат от коментар 15 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Признавам, че не съм много запознат, ама ми се вижда да сте прав - "не става само с ядене, трябва и акъл".

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#17] от "Cheffo":

  Ми вземи прочети на сайта на евростат или на нси. Аман от глупости. Щото банката имала клон в Павликени и затова децата масово издват в София за по-големи заплати. И аз искам истинско местно самоуправление и парите да си остават при платците. Ма боце като стана премиер забрави какви ги дрънка като кмет.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#22] от "c.b.o.":

  София не получава нищо особено от кохезионния фонд.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 29. 29 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  И като се отдели в отделен район парите и ще остават в нея, з0ащо да хрантути останалите?
  —цитат от коментар 15 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Точно обратното казват министърът и Данчето. Ти имаш ли си идея за какви пари, от къде и за какво става дума?

  Или просто реши да го обърнеш на кой е по–по–най, който не работи, не трябва да яде и прочее недоумици, които нямат абсолютно нищо общо с въпросното икономическо райониране.

  Това е все едно боксьор в по–тежка категория да се пусне (чисто административно или, както казваме, по втория начин) да се бие в по–лека категория и да не остави шанс на слабите си съотборници за медал. Тъпо е!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 30. 30 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#22] от "c.b.o.":София не получава нищо особено от кохезионния фонд.
  —цитат от коментар 28 на Цецо


  Е, защо тогава ще получава (още) по–малко, ако мине в по–горна категория, както твърди министърът? Ако не получаваше нищо, не би трябвало да е проблем.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 31. 31 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "Цецо":

  Мислех да ти отговоря, но като видях, че си нацвъкал 15 коментара за 10 минути си ми ясен вече и няма да го направя, защото с герберски тролове дискусия не може да стане.

 32. 32 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 417 Любопитно

  За Народния съд преди 70 години - не знам. Но предстоящият Народен съд ще бъде наистина неизбежно и необходимо правосъдие. Единственият конфузен момент е, че вече само племето на циганите може да го проведе. Въпросът е - кой първи ще се сети да обязди циганите?

 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#30] от "c.b.o.":

  За София проблем няма. В това отношение. Има ама с кмета и съвета.
  За разпределяне на кохезионния фонд се гледа средното производство на човек по покупателна способност в т.н. НУТС 2 региони. В момента югозападния район (заради София) вече мина 75% от средното. И ако се запази целия изпада от кохезионния фонд. Ако София се отдели самостоятелно ще изпадне само тя, а остатъка ще може да го ползва и през следващия програмен период.
  Въпросните региони обаче нямат нищо общо с нашето административно деление. И съответно нямат собствена администрация, бюджет и т.н.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Ами като ще е отделят София в отделен район, да връщаме софийското гражданство и да се свършва с драмите.
  В София идват да работят и тези от Перник и от Дупница и от Ботевград, че дори и от Враца...

 35. 35 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#34] от "001":

  Е, те ако не ви работят - ще станете като държавата, на която сте столица - няма да има кой да ви работи.

 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "c.b.o.":

  Моля?

  властта ражда паразити
 37. 37 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  За разпределяне на кохезионния фонд се гледа средното производство на човек по покупателна способност в т.н. НУТС 2 региони. В момента югозападния район (заради София) вече мина 75% от средното. И ако се запази целия изпада от кохезионния фонд. Ако София се отдели самостоятелно ще изпадне само тя, а остатъка ще може да го ползва и през следващия програмен период.
  —цитат от коментар 33 на Цецо


  Точно така. Останало, което си написал също е вярно, но няма особена връзка с въпросното райониране.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 38. 38 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Селяните искащи София да спре да получава средства от кохезионите фондове ще дърпа назад цяла България.
  Идеята не трябва да е да направим така , че София да не получава, а да се районира така , че всичките нови области да продължават да получават колкото се може повече.

  Затова най логично е София да отиде в северозападен, Варна и Бургас също да не са в един район, както Стара Загора и Пловдив.
  Трабва районите така да се определят , че да могат да получават всичките максимално финансиране за бъдещия програмен период.

 39. 39 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#38] от "001":

  Още един, дето не е рабрал, че колокото по–развит е един регион, толкова по–малко евро средства получава. Най–лошото за Северозапада ще, ако е в един район със София, както предлагаш. Мисли!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#39] от "c.b.o.":

  Ти мисли
  Когато четирите района са разпределени така , че да формират под 75% от средното за ЕС, ще се води , че всички райони в България са слаби и ще получават максимално допустимото финансиране от кохезията, а не да отива примерно в съседна Румъния.
  Ако София получава по-малко , то и България като цяло ще получи по-малко

 41. 41 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Македония трябва да бъде самостоятелен район. Софето е различен район от Македонско!

  Марс е изконна Американска територия!
 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#31] от "Cheffo":

  Явно мисленето не е от силните ти страни. Но продължавай да опитваш. Празна глава не я боли.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 43. 43 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/02/01/2910709_sofiia_e_proizvela_blizo_40_ot_bvp_prez_2015_g/ София е произвела близо 40% от БВП през 2015 г.
  —цитат от коментар 16 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Хайде холан ... много компании оперират в цялата страна, но отчитат приходите си в централите, които са със софийска регистрация. Идеята е не да се търси начин да може София да усвоява повече, а да се усвоява там където е необходимо... инак се получава Монополи.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 44. 44 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Според европейските регламенти районите се делят на слаборазвити, райони в преход и силно развити. Слабите имат БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност, което е под 75% от средното за ЕС. Районите в преход имат БВП, което е между 75 и 90% от средното за ЕС, а силно развитите – над 90%.

  Целта трябва да е всички райони в България да формират приблизителен процент и да се водят слабо развити европейски райони за да може да получават максимален процент финансиране.

 45. 45 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Ами като ще е отделят София в отделен район, да връщаме софийското гражданство и да се свършва с драмите.В София идват да работят и тези от Перник и от Дупница и от Ботевград, че дори и от Враца...
  —цитат от коментар 34 на 001


  И аз се моля да ви го връщат това гражданство най- сетне :) Интересно ми е, колко софиянци си дават отговор на въпроса .... защо аджеба всички тези пришълци идват да работят в София?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 46. 46 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#45] от "ь":

  защото не мислят ...
  Напускат апартаментите си и започват да получават два пъти по-високи заплати, ама започват да плащат и наеми от по 500 лева, чудят се кой да им гледа децата , защото няма места в детските градини и като теглят чертата единствената им полза от двойната заплата , че е дават на хазяина и могат да се хвалят пред другите селяни , че са станали софиянци.

 47. 47 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#40] от "001":

  Когато четирите района са разпределени така , че да формират под 75% от средното за ЕС, ще се води , че всички райони в България са слаби и ще получават максимално допустимото финансиране от кохезията, а не да отива примерно в съседна Румъния.
  —цитат от коментар 40 на 001


  Какво се опитваш да кажеш? (не се заяждам). Тук не става дума за четирите региона, които са по–бедни от София, а за това София да не им пречи, в случая на Югозапада. С това райониране, без да е отделен и самостоятелен район, София просто дърпа кинти, коити са по–небходими в Перник, Кюстендил и Благоевград.


  Ако София получава по-малко , то и България като цяло ще получи по-малко
  —цитат от коментар 40 на 001


  Но защо София да не рачита на собствените си сили и да има достъп до колкото средства успее да заслужи? Същото се отнася и за останалите – всеки според заслугите и състоянието си.

  Ти обаче намекваш, че именно щото Сфоия била супер–мега–развита, за разлика от "селяните", затова идвали повече средства не само за нея, но и за югозапдния район и страната като цяло. Това просто не отговаря на истината – средствата от тези фондове са обратнопропоционални на развитието на съответния район.

  И практиката го показва – класическа статистика "свинско със зеле" в Югозапдния район.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 48. 48 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#46] от "001":

  Пич, не си в кварталното кръчме в Младост (и т.н.).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  ЕС не дели районите на такива в България или в Германия ...
  Тази програма е за райони в ЕС които изостават ...
  Ако Румъния си раздели така районите , че Букурещ да продължава да е под 75% , всичките райони в Румъния ще отговарят на условията и 20 милиона румънци ще се възползват от програмата.
  Ако България извади София от правото да получава,вместо 7 милиона българи, пари от ЕС ще получават 5 милиона.

 50. 50 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Ако България извади София от правото да получава,вместо 7 милиона българи, пари от ЕС ще получават 5 милиона.
  —цитат от коментар 49 на 001


  Ти си бил много зле. Ужас!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 51. 51 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#48] от "c.b.o.":

  Пич, аре да смятаме ...
  Гошо взема жена си и децата си и идват в София защото им е писнало в Плевен примерно.
  В Плевен Гошо получава 700 лева, а жена му 600 лева ... В Плевен са живеели в собствени 100 квадрата апартамент, а в София търсят под наем.
  Гошо вече получава 1500 лева и е голямата работа, може да си смени 20 годишната кола с 15 годишна , а жена му получава 1000 лева и на семейството му доходите са нараснали с цели 1200 лева на месец.
  Обаче апартамента му в Плевен си седи празен и не получава нищо от него , а в София е под наем за 1000 лева за 100 квадратен апартамент.
  и далаверата му е едни 200 лева

  Урааа
  Столичани в повече

 52. 52 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#51] от "001":

  Ясен си, не се мъчи повече.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 53. 53 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#50] от "c.b.o.":

  Ти си по зле и от мен ...
  Иначе щеше да знаеш , че много от страните получаващи пари по европрограми не могат да усвоят и 80% а България благодарение на проекта за метрото в София достигна над 90% усвояемост.
  Но селяните като теб биха се радвали, ако нямаше метро в София дори и ако тези пари не бяхме ги усвоили

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  Това деление има за цел да скрие проблемите райони, а не да решава проблемите на развитието им...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#46] от "001":

  Много си далече от истината! Болшинството идват, защото там могат въобще да си намерят каквато и да е работа... за разлика от родните си места. Това със собствените жилища от де ти дойде? Болшинството млади нямата такива. Обикновено родителите им имат едно, което след като си отидат от този свят, обикновено се продава от наследниците ... във входа в който живея има четири такива случая. Една не малка част идват, защото са кадърни ... и биват прилапвани с далече по- добро заплащане. В София постоянно се строят обекти от национално значение ... разбирай финансират се от бюджета на държавата, а не от общината, които изискват и много работна ръка ... от всякакво естество... и те така. Не е само в София такава ситуацията, просто в някои други градове мащабите са различни. В Бургас е пълно с У и СН номера на колите :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#54] от "penetrating":

  То..., при ГЕРБ е така. Замазване на проблемите и имитация на дейност, за да върви кражбата по обществени поръчки за инфраструктура. Да не си мислиш, че на тоя министър дето е скочил в министерството по партийната повеля на вожда му дреме, за дълбоката провинция и много се вълнува от райониране?

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#55] от "ь":

  В момента безработицата в България е 6% , а ромското население е около 10% ...
  приказката с не могат да си намерят нищо не на мен.
  Ако в селото си нямат, не е нужно да се натресат в София, могат да се пробват в съседния по-голям град.
  Фактите са че в малките градове апартаментите са по 200 евро на квадрат, а в София по 1000 евро.
  Това е защото всеки продава в малкия град и тича към големия.

 58. 58 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Предложените 4 района ми харесват, но трябва също да се върви към децентрализация на власта и повече местно самоуправление. Повече власт да се даде на общините, хората се управляват най-добре на местно ниво.

 59. 59 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#57] от "001":
  Колко са съседните по- големи градове? Не искам да те убеждавам ... безсмислено е :) Аз съм живял 5 години ... принудително естествено, защото нямах алтернатива в моя град, който имаше само един висш институт. И сега е така, ама не щото няма ... но не са алтернатива за придобиване на читаво образование :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#59] от "ь":

  Не е нужно с нищо да ме убеждаваш ...
  Вече няма визи, няма нищо .. всеки с българска лична карта , може с 20 евро и нискотарифен полет да си избере който и да е град в ЕС и да работи съвсем легално.

  Това са реалностите.
  София е напусната също от много българи които с в чужбина. Това са реалностите.
  Около 2 милиона българи са извън България...
  Но тъпата логика, по добре София нищо да не получава , е селска комплексарска...
  Можеше да разбера оня многознаец, дето иска София да не получава пари от кохезията, ако бяхме усвоили 100% от фондовете, а ние върнахме стотици милиони обратно защото не ги усвоихме.
  Само някой много наивен, може да си помисли , че в ЕС като одобряват проектите , не го правят с цел да се постига повишаване на стандарта на колкото се може повече хора. Затова и около 2 милиарда отпуснаха за софийското метро, защото повишава ефективността на над милион европейци

 61. 61 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Всичката Мара втасала; само... (censored)🤔

  Да разлая троловете!!
 62. 62 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Не разполагам с точна информация, но мисля, че София усвоява съизмеримо с приноса си от европейските фондове. Аз не съм съгласен с начина на одобряване на проектите по разните му програми. Обикновено в повечето проекти има задължително собствено финансиране, което повече общини нямат и се надяват на държавата. Това ги вкарва в голяма зависимост от управляващите... понякога буквално на кефа им :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Признавам, че не съм много запознат, ама ми се вижда да сте прав - "не става само с ядене, трябва и акъл".
  —цитат от коментар 26 на Един препатил


  Участвал съм в проект финансиран от Световната банка и затова знам западните процедури задаване на пари. Нашият се класира на трето място от общо 147 кандидати от БГ университетите, пред тас само един от СУ и един от ТУ. След това 2 години бял ден не видях докато го изпълним, такъв надзор имаше.

  После дойдоха евро фондовете, колегите мислеха, че с 2 листчета проект и защото начело е професор и парите идват. НИТО ЕДИН проект от нашият ВУЗ не беше класиран. Чак след няколко цикъла на кандидатстване се понаучиха що е това проект, как се прави, как се кандидатства и как се изпълнява. С калинки и партийни назначения по кметствата евро пари няма да видят, още от сега ви го казвам.

  Наивниците тук смята, че европарите ще идват в тях ей така, защото са предвидени да ги има. Нищо подобно, правят се проекти, те се прецеждат през гъсто сито и защитават пред ЕВРО-експерти. Ако е некадърен проекта просто не се дават тези пари, нищо че са предвидени.

  Да прочетат по-внимателно какво е това "коефициент на усвояване на еврофондовете", какъв е той и КЪДЕ е по-висок. За София е висок защото представя значими проекти, метрото например. А другите не успяват да усвоят това което им се дава. Или не могат да представят значим проект или го представят и след това не могат да го изпълня. Сливен с разкопаните улици например.

  И още нещо, има коефициент на съфинансиране. Бедна община няма как да се захване с богат проект просто защото няма да може да отдели съответните средства за кофинансиране.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  София лапала всичките пари и за останалите не остава, така се оправдават мързеливите и некадърните. Които очакват да им дават евро пари ей така, защото ги има. Да ама не, еврофондове не се дават на калпак а срещу защитени проекти, разработването на които иска МНОГО труд.

  И ето ги фактите, вижда се че нито София е с най-много усвоени средства на човек, нито че за останалите нищо не е останало.

  http://www.economic.bg/bg/news/4/Koi-oblasti-i-obstini-usvoyavat-naj-mnogo-evropejski-fondove.html

  Кои области и общини усвояват най-много европейски фондове
  Най-много средства до началото на 2014 г. са усвоили общините в област Бургас – 285,7 млн. лв., а най-малко - тези в област Кюстендил - 23,2 млн. лв.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  И отново, вече за 2015г

  http://ime.bg/bg/articles/koi-oblasti-i-obshtini-usvoyavat-nai-mnogo-sredstva-ot-strukturnite-fondove-na-es/

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  И отново, вече за 2015гhttp://ime.bg/bg/articles/koi-oblasti-i-obshtini-usvoyavat-nai-mnogo-sredstva-ot-strukturnite-fondove-na-es/
  —цитат от коментар 65 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  И някои данни от приложената таблица, еврофондове 2015г лв/НА ЧОВЕК:
  София /столица/ - 393лв
  Банско - 2,479лв
  Бургас - 1151лв
  Созопол - 3,604лв
  Бяла - 3,781лв
  Варна - 343лв
  Враца - 903лв
  Мездра - 1,485лв
  Габрово - 1360лв
  Момчилград - 1304лв
  Ловеч - 980лв
  Луковит - 1850лв
  Кричим - 3165лв
  Раковски - 2056лв
  Хисаря - 4056лв
  Костинброд - 4829лв
  ....

  И още много, изтеглете таблицата и гледайте. Та какво стана с Опорната Точка, че София изтегля всичките еврофондове за себе си и големите градове лапат еврофондове за сметка на малките?


  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Обикновено в повечето проекти има задължително собствено финансиране, което повече общини нямат и се надяват на държавата. Това ги вкарва в голяма зависимост от управляващите... понякога буквално на кефа им :)
  —цитат от коментар 62 на ь


  Държавата няма как да даде кофинансиране на общинските проекти, тя дава само за общодържавните проекти, например магистрали.

  За общинските проекти или собствени средства или заем от банката. И ако си лаком и се нагърбиш с проект който не ти е по-силите следва фалит и разпродаване на общинското имущество. Така стана например със Сливен, чувал съм и за други по-малки градчета. Затова неразделна част от всеки проект е т.н. "бизнес план", т.е. как той ще си връща парите. И всяка лъжа или некадърност в него ти излиза през носа.

  Повтарям, евро парите не са лапане на корем както мнозина тук се надяват. Това е бизнес дейност и иска съответните професионалисти за подготвянето и изпълнението му.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Предложените 4 района ми харесват, но трябва също да се върви към децентрализация на власта и повече местно самоуправление. Повече власт да се даде на общините, хората се управляват най-добре на местно ниво.
  —цитат от коментар 58 на happystory


  Зависи. ОГРОМНИТЕ разлики в таблиците които давам показват, че НЕ ВСИЧКИ се самоуправляват добре. Нещо повече, като че ли добрите са в доста жалко малцинство. Голям късмет си е да случиш на добър кмет а той да си подбере свестен екип, така излиза.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Сега това означава ли че средните доходи в град София достигат 75-90% от средните в ЕС? Означава ли че средният софиянец има доходи близки като на средния европеец?
  —цитат от коментар 9 на ves


  Не е доходи, а БВП на глава от населението. И също така - корегирани според местната покупателна способност. Понеже животът в България е по-евтин от повечето страни на ЕС, дори и по-нисък БВП на глава от населението в София град почти го изравняват със средното за ЕС.

  Дори и с тези уточнения това наистина радва. Но София на практика има различна икономика от останалата част на България.

 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Последни данни, вече юни 2017г. София дърпа рязко напред с 2454лв. Като се има предвид доста ниските данни от предишните години 2014/2015г очевидно това са евро разплащанията за метрото. Напомням, че първо строим със собствени пари или заем и чак накрая идват евро парите. Ако решат, че проекта е изпълнен според одобреното, иначе пари през крив макарон.

  http://www.economic.bg/bg/news/8/kolko-sa-usvoenite-evropejski-sredstva-v-balgariya.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Но защо София да не рачита на собствените си сили и да има достъп до колкото средства успее да заслужи? Същото се отнася и за останалите – всеки според заслугите и състоянието си.:
  —цитат от коментар 47 на c.b.o.


  Ами то е така, правят се проекти и те се състезават помежду си по определени критерии и програми.

  Примерно София прави проект за метрото, пишат вътре колко стотици хиляди души ще минат през него дневно, колко работно време ще им бъде спестено, какви замърсявания на въздуха ще се намалят, за колко време ще върне парите от билети - печели. Созопол пък правипроект как да подобри рекламата на града, какви архитектурни ценности ще реставрира и ще привлече с тях туристи - печели. Някое село прави проект за селски стадион при положение че в него са останали 5 деца - естествено не печели.

  Обикновена завист на некадърници, това се наблюдава. България ВРЪЩА евро фондове защото няма качествени проекти и не се изпълняват. Не че няма евро пари защото София ги е излапала всичките, връща защото няма качествени ХОРА които да направят свестни проекти и да ги изпълнят. Време е да се разбере, че евро парите не се дават на калпак както на мнозина им се иска. И че като махнат София вместо 90% усвояване ще имаме 60% останалото ще връщаме. А вноската остава същата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ми никой не ти говори за големите градове като цяло, а за съпоставката София–град/останалата част от югозападния район. Какво общо имат тези данни, които си постнал (и които се отнасят предимно за предходния период на финансиране) с определяне на това на какви и колкове фондове може да имат право съответните райони?

  Факт е, че София е по–развита от останалите в своя район, съотвено трябва де им остави повече шансове за еврофондове. А те доколко ще се справят е отделен, но също важен, въпрос. Защо се мислиш, че Букурещ, Будапеща, Прага и Варшава са в отделни райони? Защото там се мисли и за регионите, да имат по–голям достъп да евросредства.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 73. 73 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Обикновена завист на некадърници, това се наблюдава. България ВРЪЩА евро фондове защото няма качествени проекти и не се изпълняват. Не че няма евро пари защото София ги е излапала всичките, връща защото няма качествени ХОРА които да направят свестни проекти и да ги изпълнят.
  —цитат от коментар 71 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  И по-горе ти писах – бъркаш два отдели въпроса. Усвояването на средствата може да допринесе за повишаване на стандарта, но сравнително високият стандарт на едни не трябва да спира ДОСТЪПА до средства за други.

  Логиката "еми изработили сме си го" просто не върви, ако се мисли за сериозна регионална политика. Както го правят в Румъния, Унгария, Чехия и Полша.

  Ама къде толкава акъл у тези, за които "жителството" от едно време беше (и е) едва ли не "благороднически сертификат".

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 74. 74 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Последни данни, вече юни 2017г. София дърпа рязко напред с 2454лв. Като се има предвид доста ниските данни от предишните години 2014/2015г очевидно това са евро разплащанията за метрото. Напомням, че първо строим със собствени пари или заем и чак накрая идват евро парите. Ако решат, че проекта е изпълнен според одобреното, иначе пари през крив макарон. http://www.economic.bg/bg/news/8/kolko-sa-usvoenite-evropejski-sredstva-v-balgariya.html
  —цитат от коментар 70 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  А можеш ли да съпоставиш тези 2454 лв. на глава с проекното финансиране на глава и за София, и за останалия Югозападен район? Защото за последното става дума в районирането, предвид новия програмен период след 2020. Както казах, усвояването е важно, но е отделен въпрос от този, за който спорим.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Какво общо имат тези данни, които си постнал (и които се отнасят предимно за предходния период на финансиране) с определяне на това на какви и колкове фондове може да имат право съответните райони?
  —цитат от коментар 72 на c.b.o.


  Няма еврофондове ПО ПРАВО и региони, всичките се състезават накуп, печелят добрите проекти независимо къде се намират. И дадох достатъчно данни как дори в дребни общини имат много високи еврофондове на глава от населението. Просто са направили добри проекти. Направете и вие и ще имате еврофондове.

  В София са големите проекти просто защото размера и е голям, но разделено на хора тя доскоро беше доста назад. Чак последната година дръпна с метрото защото дотогава го финансираше със собствени средства. Само че ти можеш ли да покажеш проект с по-голяма социална а и пазарна ефективност от метрото? Или да се откажем от метрото за да могат местните кметове да правят площадчета и градинки?

  Софиянци са част от тази държава и имат същото право на достъп до фондовете както останалите. Най-малкото защото и те участват във вноската в ЕС, дори повече от останалите.

  А за изоставащите има специална програма "Региони в растеж". Но както гледам точно най-изоставащата Северно Западнала България и там не успяват да се класират. Просто защото пари на калпак не се дават, разработват се ПРОЕКТИ, така е решила ЕС. Иначе ако слушаме вас милостивите всички пари трябва в циганите да отидат. Ти съгласен ли си вместо пари за твоят проект те да отидат при циганите, ако си принципен така трябва да е?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  А можеш ли да съпоставиш тези 2454 лв. на глава с проекното финансиране на глава и за София, и за останалия Югозападен район?
  —цитат от коментар 74 на c.b.o.


  Ами това са еврофондовете, за останалото търсиш пари - или от собственият бюджет или банков заем. И най-важното, бизнес план как ще ги връщаш. Защото от метрото можеш да покажеш приходи от билетчета но от мраморен площад няма да докажеш приходи.

  Това е начина, четат се критериите спуснати от ЕС. Защото има различни програми с различни критерии. И след това се прави проект който да събере максимален брой точки според тези критерии, явява се на конкурс с други проекти и печели най-добрият. Европарите не са милостиня подхвърлена на бедният както мнозина се надяват. Иска се много работа и за де спечелят и да се изпълнят. Печели най-добрият а не най-бедният.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Усвояването на средствата може да допринесе за повишаване на стандарта, но сравнително високият стандарт на едни не трябва да спира ДОСТЪПА до средства за други.
  —цитат от коментар 73 на c.b.o.


  И как София СПИРА достъпа на останалите като ние НЕ УСВОЯВАМЕ на 100% еврофондовете отделени за България? Връщаме пари поради неусвоени фондове, погледнете статистиката. Ако не е София с метрото и ако не са магистралите ще връщаме МНОГО повече, погледнете статистиката по отделните евро програми. Или важното е Вуте да е зле?

  Как ги София ги "спира" дадох поне десетина примера на малки градчета които имат в ПЪТИ по-добро финансиране на глава от София. За не знам кой път повтарям, проектите се класират по КРИТЕРИИ. Не началници да ги разпределят на кой колко се пада. Критерии спуснати от ЕС, определени за съответната програма и строго наблюдавани пак от ЕС.

  Наистина неизтребима е жаждата на българина да получава пари на калпак без да работи, само защото е близък с някой началник. Няма да стане и колкото по-бързо го разбере толкова по-бързо ще направи успешен проект. Само че мнозина като разберат колко много работа се иска за проект избират да лежат на гръб и да мрънкат обвинявайки другите не себе си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  Някой да е усетил, че България е била прерайонирана от мозъчния шопски тръст на Боко Бабуин на 6 района?
  И сега Фандъчето и Нанков се чудят как да вържат София с по-бедните общини, само и само да не пропуснат европейските пари. А пък Севера -кучета го яли.

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  До коментар [#76] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "...Защото има различни програми с различни критерии. И след това се прави проект който да събере максимален брой точки според тези критерии, явява се на конкурс с други проекти и печели най-добрият...."

  Важното е кой брои точките (а те се броят в София), и така много голяма част от бенефициентите по еврофинансираните проекти в провинцията се оказаха все на софиянци - разни къщи за гости с джипове за по 150 хил. лв, яхти и хеликоптери.

 80. 80 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Няма еврофондове ПО ПРАВО и региони, всичките се състезават накуп, печелят добрите проекти независимо къде се намират.
  —цитат от коментар 75 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Няма еврофондове по право, никой не го твърди. Но какво трябва да означава "всичките се състезават накуп"? Всички проекти в БГ или в цяла Европа. Айде по–сериозно. Ти как мислиш се определя проектобюджета на ЕС и рамката на финансиране за съответни програмен период? За какво е според теб цялото това райониране? И пак питам Румъния, Унгария, Чехия и Полша толкова ли не разбират, че столиците им са в самостоятелни райони? Защо?


  И как София СПИРА достъпа на останалите като ние НЕ УСВОЯВАМЕ на 100% еврофондовете отделени за България?
  —цитат от коментар 77 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Колко пъти вече ти се каза – достъпът до структурни и кохезионни еврофондове зависи преди всичко от степента на развитие на даден район. Усвояването е отделен въпрос, отново смесваш темите. Изобщо задаваш ли си въроса: % усвояване от какво? На каква база? От предварително заложените в бюджета на ЕС и в частност на еврофондовете средства. За достъпа до тези средства става дума, а не за реалното им усвояване, което е последващ но също толкова важен въпрос и става по посочените от теб критерии.


  Софиянци са част от тази държава и имат същото право на достъп до фондовете както останалите. Най-малкото защото и те участват във вноската в ЕС, дори повече от останалите.
  —цитат от коментар 75 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Никой не ти е казал, че софиянци нямат право на еврофондове, но това не трябва да става за сметка на по–бедните им съседи. Защото с по–големия си административен капацитет, София наистина може да усвоява повече еврофондове, което никак не е без значение, ако има достъп до Х средства в комплект с по–малки и слаборазвити играчи като Перник, Кюстендил и Благоевград.


  А за изоставащите има специална програма "Региони в растеж". Но както гледам точно най-изоставащата Северно Западнала България и там не успяват да се класират.
  —цитат от коментар 75 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Пак се отнесе... Не за Северозапада става дума, а за Югозапада. Мислиш ли, че и София трябва (още) да се води "регион в растеж", рамо до рамо с Перник, Кюстендил или Благоевград?


  Наистина неизтребима е жаждата на българина да получава пари на калпак без да работи, само защото е близък с някой началник. Няма да стане и колкото по-бързо го разбере толкова по-бързо ще направи успешен проект. Само че мнозина като разберат колко много работа се иска за проект избират да лежат на гръб и да мрънкат обвинявайки другите не себе си.
  —цитат от коментар 77 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Ето такива полутрезви обобщения сочат за интелектуално ниво "интернет философ". Тъпо е, че и тази тема се изроди в махленски/градски шовинизъм... Дори намеси и циганите, та картинката стана пълна. Културата на панелната аристокрация не прощава!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Но какво трябва да означава "всичките се състезават накуп"? Всички проекти в БГ или в цяла Европа.
  —цитат от коментар 80 на c.b.o.

  Проектите в БГ естествено. И то на РАВНА ОСНОВА според съответната програма в която са описани конкретните критерии. Няма пари на калпак.

  Изобщо задаваш ли си въроса: % усвояване от какво? На каква база? От предварително заложените в бюджета на ЕС и в частност на еврофондовете средства.
  —цитат от коментар 80 на c.b.o.

  Какво искаш да кажеш, че поради злономереността на София ЕС не ни дава достатъчно средства? Че те ТЕЗИ пари не се усвояват и връщаме, ако са повече само ще връщаме повече. Гледай таблицата, едни усвояват по 4000лв, други по 40лв. И София съвсем не е най-първата. При ЕДНАКВИ ПРАВИЛА.

  Как така София не пречи на Созопол да взема 4000лв а пречи на Долно Нанагорнище което е на 40лв /не ми се гледа таблицата, ровете сами за примери/? Тези които усвояват малко да се замислят как да правят по-свестни проекти, да се класират на предно място и когато спечелят проект да го изпълнят, не да го захвърлят по средата както Сливен с разкопаните улици. Защото когато проекта не се изпълни това означава че няма да видят и европарите, значи идва банката да си иска кредита.

  Никой не ти е казал, че софиянци нямат право на еврофондове, но това не трябва да става за сметка на по–бедните им съседи.
  —цитат от коментар 80 на c.b.o.

  И КАК става "за сметка на по-бедните съседи" при положение, че ВРЪЩАМЕ пари. Че проекти се класират по критерии ЕДНАКВИ за всички. Обяснявай МЕХАНИЗМА.

  Знаеш ли твоето какво е, нещо като предложение "Понеже Лудогорец ни бие и не можем да станем шампиони дай да забраним на Лудогорец да играе". Критериите са ЕДНАКВИ за всички, колко пъти да го повтарям? Ако не успееш да класираш проект значи проекта ти е слаб.

  И последно, големи наивници са тези, които смятат, че ще забогатеят с европарите. Първо няма да ги спечелят с некадърните проекти. Второ няма да ги изпълнят и само ще докарат общината си до фалит защото европарите идват само при перфектно изпълнен проект, дотогава харчиш кредити. Трето не са чак толкова много тези европари, само 5% от бюджета. помагат но не са основното.

  И като им знам капацитета по места едно 80% ще отидат за неща от които особена полза няма да видят. Както пак Сливен, оправиха си главната улица по ЕС проект. Е, красиво и какво от това? Може ли да се сравнява с едно метро през което дневно преминават стотици хиляди?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#81] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ти продължаваш да коментираш, без дори да си погледнал статията, която коментираш... СПИРАМ!

  За твоя информация, ето какво пише по–горе, ясно, кратко и точно:

  "Според европейските регламенти районите се делят на слаборазвити, райони в преход и силно развити. Слабите имат БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност, което е под 75% от средното за ЕС. Районите в преход имат БВП, което е между 75 и 90% от средното за ЕС, а силно развитите – над 90%.


  Класификацията по този критерий определя достъпа (!!!) на регионите до европейско финансиране. Силно развитите имат по-ограничен достъп до безвъзмездно финансиране от европейските фондове, а развитите райони нямат достъп до Кохезионния фонд."

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Погледнал съм я и то много добре. Само че тези приказки как София вземала парите на останалите не са от днес а от много години преди това. Затова и дадох статистиката, че това съвсем не е така.

  И още от сега ще го кажа, независимо дали София ще участва в получаването на еврофондове или няма да участва, останалите с некадърните си проекти ПАК няма да получат нищо.

  Просто такава е системата, проектите се класират по точки събрани по критерии определени от ЕС. Ако не събереш точки няма класиран проект. Имало е случаи да се одобрят проекти само за 10% от отпуснатите по дадена програма пари, за останалите просто проектите не са събрали необходимите точки и парите се връщат. Не е както някои си мислят "Всичките пари по програмата се разпределят, като го няма конкурента София за нас ще останат повече пари".

  Така че без София просто ще връщаме неусвоени повече пари, останалите нямат капацитет да направят проекти от нейният мащаб. И отново повтарям, въпреки София има десетки примери на малки градчета които са в пъти по-добре от останалите включително от София. Там гледайте, защо те успяват а другите не успяват.

  В даденият случай вашето е "Важното е Вуте да е зле". Ако парите не стигаха за всички я разбирам тази борба за кокала, но понеже не само стигат но се и връщат единственото обяснение е злоба и завист. И впрочем ако погледнете данните за област София ще видите, че тя е доста по-добре от града София.Така че столицата не краде от областта.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#83] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Стига си циклил, не си интересен.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  И за тези, които твърдят, че София се крепи на чиновниците по министерствата ето какво пише Forbes. И пътем да отговорят как така Пловдив в който няма нито едно министерство има такъв забележителен растеж?

  https://offnews.bg/obshtestvo/forbes-sofia-v-top-10-za-startirane-na-biznes-599990.html
  София попадна сред 10-те най-добри места на света за започване на бизнес, съобщи Forbes.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#85] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Супер, значи няма да има недоволни, ако повечето министерства бъдат преместни в провинцията.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 87. 87 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 413 Любопитно

  Нанков ("убавеца"!) предложи България да бъде разделена на четири икономически района?!

  До коментар [#4] от "acarid":
  Задължително е да се обособи самостоятелен "Дунавски регион". Един от вариантите го разпокъсва между София и Варна, което е абсолютна некомпетентност и ще направи северна БГ още по-опоскана пустиня!

  В дългосрочни климатични прогнози този район е посочен като "пустиня", така че няКОЙ го подготвят и в икономически план, и в интерес на истината им се получава?!!!!

 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#85] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Супер, значи няма да има недоволни, ако повечето министерства бъдат преместни в провинцията.
  —цитат от коментар 86 на c.b.o.


  Пожелавам ти да тичаш за справки от едно министерство до друго, само че вместо да сменяш трамваите в София и да се оправиш за един ден да сменяш нощните влакове и да се оправяш за седмица че и две. Тогава ще разберете безумието на идеята да се децентрализират министерствата. И защо? За да могат някои мързеливци да се докопат до чиновнически длъжности без да си мръднат задника от наследствената къща. Ами идвайте в София и ставайте чиновници щом е толкова е хубаво.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#72] от "c.b.o.":

  Или от злоба и завист не може да спиш и пишеш глупави коментари денонощно или си на работа и едва ли заплатата ти включва да пишеш десетки коментари и да получаваш пари за това.
  Върви при работодателя с доклад колко коментара си направил през работно време, може да се сети и той

 90. 90 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Като столица много от фирмите в България си се регистрират там. НО колко дефакто се намират или имат някаква част от своя бизнес в града е спорно да се каже . Ако става на въпрос аз съм от Силистра и знам за 3 фирми който са регистрирани в София но цялата им дейност която извършват е в Силистренски регион.
  Но пък и няма как да обвиняваш никого че се е регистрирал в Столицата . Все пак когато падна демокрацията това си беше целенасочена политика от страна на управляващите . А след това всеки се чуди и мае що пподяволите София била толкова населена .

 91. 91 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#90] от "vesko19":

  Аз пък като се движа по улиците на София и виждам, че всяка втора кола е с номер от провинцията.
  Пред всеки блок в София е пълно с автомобили ВР, РВ, РК, Н, А, ЕН,ЕВ .....

 92. 92 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Естествено, че децентрализацията на министерства трябва да върви ръка за ръка с електронно управление. Въобще не разбирам логиката на софиянци. В един момент ревете как се пренаселила София, всички селяни се изсипали и не знам си какво, а в следващия, когато стане дума за малко по-равномерно разпределение на средствата всички пак пискат, че София не можело да бъде отрязана

  За административния капацитет на някои по-малки общини си напълно прав и реформа там е необходима, но това е тема, коренно различна от обсъжданата тук. В същото време казваш, че малките общини нямали ресурса да дофинансират европейските си проекти. Я да припомним метрото кой го дофинансира? Столична община или Министерски съвет от държавния бюджет? Май май е второто. Кой дава 130 милиона за ремонт на Граф Игнатиев? Столична община или Министерски съвет? Май пак е второто. С какви пари се построи Южната дъга - пак държавни. Арена Армеец кой я построи? Има още десетки примери. Така че да твърдиш, че София е онеправдана и получава малко от европейските фондове и държавния бюджет е нелепо.

 93. 93 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  До коментар [#56] от "tww09306483":

  Убеден съм, че сте напълно прав :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 94. 94 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#92] от "Cheffo":

  "...За административния капацитет на някои по-малки общини си напълно прав и реформа там е необходима, но това е тема, коренно различна от обсъжданата тук...."

  Нали няма да твърдите, че за слабостта на административния капацитет на провинциалните общини носят вина само марсианците? Да не говорим че одобрението на проектите им минава през София

 95. 95 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 840 Неутрално

  ....."Важното е кой брои точките (а те се броят в София), и така много голяма част от бенефициентите по еврофинансираните проекти в провинцията се оказаха все на софиянци - разни къщи за гости с джипове за по 150 хил. лв, яхти и хеликоптери.
  —цитат от коментар 79 на historama

  +++

 96. 96 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Пожелавам ти да тичаш за справки от едно министерство до друго, само че вместо да сменяш трамваите в София и да се оправиш за един ден да сменяш нощните влакове и да се оправяш за седмица че и две.
  —цитат от коментар 88 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Чичка, ти за електронно праветелство чувал ли си или още копаш доматки "на вилата"? Какво значение има къде са министерствата, ако всички справки и контакти с граждани се правят по интернет?


  И защо? За да могат някои мързеливци да се докопат до чиновнически длъжности без да си мръднат задника от наследствената къща. Ами идвайте в София и ставайте чиновници щом е толкова е хубаво.
  —цитат от коментар 88 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Хайде пак познатото несвързано ломотене – чиновниците били мързеливци, ама ако са в провинцията, па чиновническата работа не била хубава, сигурно в София, знам ли. Та елате тук да видите как е, ама иначе чинавниците не означавали нищо за местната икономика. Добре.

  Типичният панелен аристоктрат от краен квартал, който се дави в завист, че вече никой не му се налага да се унижава като него за заветното "жителство". Само хабиш, кислород, чичка.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 97. 97 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Или от злоба и завист не може да спиш и пишеш глупави коментари денонощно или си на работа и едва ли заплатата ти включва да пишеш десетки коментари и да получаваш пари за това.
  —цитат от коментар 89 на 001


  За мен ли говориш или за бай Фред фон Люлин говориш? А относно злобата, ти достатъчно се прояви.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 98. 98 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 691 Неутрално

  А какво стана с 4-те района географски 2 в Южна и 2 в Северна, или 5. Не видам как Варна и Бургас ще работят заедно

 99. 99 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 413 Весело

  До коментар [#98] от "canuck99":
  А какво стана с 4-те района географски?

  "Стана тя каквато стана" и както при наличието на 4 сезона (климатични) в крайна сметка се оказаха само два - "лято" или "зима" по избор на тези дето си играят с нас на "тука има тука нема" ха-ха-ха!!!!?

 100. 100 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  В София се наляха достатъчно средства. Ако трябва да избирам трети лъч на метрото в София спрямо по-добър градски транспорт в три областни града бих избрал второто. Не знам дали ако София е в отделен район България ще получи по-малко пари като цяло, но определено не се прави достатъчно за равномерното развитие на страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK