Сделката за ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружеството, обяви Румен Радев

Сделката за ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружеството, обяви Румен Радев

© Георги КожухаровСлед като вчера президентът Румен Радев обяви, че липсва достатъчно информация, както и прозрачност по сделката за продажбата на българския бизнес на чешката компания ЧЕЗ, днес той дори направи предположение, че всичко това е схема за скрито придобиване на дружеството.


По думите му, цитирани от "Фокус", ЧЕЗ е част от националната европейска инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Именно заради това не трябвало да се приема, че "това е една банална сделка на едно търговско дружество".


"Въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките се крият. Също така има ли политическа гаранция тази фирма", заяви Радев.
Той каза още, че в момента обмисля дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност по казуса, какъвто призив беше отправен от "Да, България". Днес щял да има среща с шефа на Комисията за финансов надзор, а с представители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вече разговарял. Радев подчерта, че очаква от правителството "отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност".


Той допълни, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която пожела да напусне поста веднага след обявяването на сделката за ЧЕЗ, "не приключва случая, а генерира още повече въпроси". Държавният глава попита защо институциите не са проверили предварително всички фирми, които са заявили, че имат интерес към електропреносното дружество.


"Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени. Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини", добави Радев.


Вчера лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък обяви, че докато е ръководил Национална служба "Сигурност", която е предшественик на ДАНС, съпругът на Гинка Върбакова, чиято фирма купи ЧЕЗ, е бил разследван за участие в измама с импулсни телефони, които били използвани за източване на БТК. Атанасов допълни, че според него купувачите на ЧЕЗ са подставени лица, зад които стои групировката СИК.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK