Как започна делото за източването на КТБ (обобщение)

Част от подсъдимите и защитниците им

© Анелия Николова

Част от подсъдимите и защитниците имСлед "уникално разследване", с което "прокуратурата кацна на луната с дизелов двигател" и ако се "сравни с други досъдебни производства е като операция на апендицит и присаждане на глава", днес започна разпоредителното заседание по делото за "най-голямата финансова измама в новата българска история" - това за източването на КТБ.


Разпоредителното заседание беше въведено с промени в законодателството, приети през лятото на 2017 година. На него трябва да бъдат обсъдени въпроси, от които зависи дали делото ще тръгне по същество или ще бъде прекратено, или върнато на прокуратурата.


Първият ден от разпоредителното заседание продължи седем часа и се очаква то да продължи в следващите два дни, в които да се обсъждат становищата на защитата на 18-те подсъдими и на прокуратурата по основни въпроси как е минало разследването.
Специализираният наказателен съд даде ход на разпоредителното заседание, след като прие, че основният подсъдим - обвиненият за ръководител на престъпната група по източване на банката неин бивш мажоритарен собственик Цветан Василев, е редовно призован.


Съдът не се съгласи със защитата, която твърдеше, че съдебната поръчка по призоваването на банкера не е извършена, заради липса на подпис на връчителя, неяснота около реда на връчване на документите, това, че не му е връчен гражданския иск по делото и т.н. Досега една от пречките за начало на процеса бе, че Василев, който е в Сърбия от няколко години, не бе получил документите по делото. Друга причина за три отлагания на делото бе отсъствието по болест на друг от общо 18 - те подсъдими, но днес освен Василев, в залата бяха всички подсъдими с техните защитници.


Редовно ли е призован Василев и може ли да не присъства на делото


Съдия Виржиния Петрова прие още, че Василев няма уважителна причина за отсъствието си и делото срещу него може да протече задочно. Според защитата на банкера процедурата по екстрадицията му и факта, че името му все още присъства в червената бюлетина на Интерпол, макар че е открит от службата, е пречка да се яви пред съда.


Съдът прие обаче, че спрямо Василев няма мярка за неотклонение в Сърбия, която да му пречи да се яви пред българския съд и че неявяването му няма да попречи за разкриването на обективната истина.


Какво е решението на съда по въпроса следва ли да се спре или прекрати делото до приключване на екстрадицията на Василев ще се разбере на следващите заседания. Повече за аргументите на защитата и прокуратурата нарушени ли са правата на Василев, след като съдът реши да гледа делото срещу него задочно четете тук.


Адвокатите: Гражданският иск писан от прокурор Даниела Начева


След като бе даден ход на разпоредителното заседание, защитата на Василев поиска отвод на един от прокурорите, които се явяват по процеса - Даниела Начева. Причината - според защитата на бившия банкер прокурорът е написал гражданския иск по делото, което е недопустимо и показва нейната заинтересуваност в процеса. Като доказателство представи скрийншот и разпечатки от пет електронни файла, който представляват гражданския иск в процеса. От тях се вижда, че администратор на единия файл е прокурор Начева.


Скрийншот от "Фейсбук"

Скрийншот от "Фейсбук"


Пред журналисти в една от почивките по делото, Симеонов заяви, че от гражданския иск си личало, че е писан от прокурора. Според адвоката синдиците не могат в срок от 7 дни да изчетат само обвинителния акт в процеса, който е 12 хиляди страници, камо ли да подготвят граждански иск и било очевидно, че на адвокатите на синдиците са помогнали прокурорите от специализираното обвинение.


Наблюдаващият делото прокурор Иван Гешев, който предупреди, че е с елементарни компютърни познания, обясни, че Начева е писала обвинението на Word документ и тя остава автора, след това обвинителният акт е предаден на съда. Авторът си остава пак същия. Съдът след официална молба го дава на синдиците - същия Word документ и те го копират, защото им е по-лесно. Те го връщат на съда, който го дава на адвокатите и е нормално автор да е този, който е създал документа. Според Гешев синдиците са направили гражданския иск като "копи-пейст" на обвинителния акт. Защо са направили? - той насочи отговора към синдиците.


Съдът прие, че искането на защитата за отвод на прокурор Начева е неоснователно, защото няма доказателства за твърдението, че тя е писала гражданския иск. Съдът прие, че прокурорът е автор на обвинителния акт и от нея съдът го е получил в електронен формат. След искане от синдиците съдът е предоставил негово копие, както е направил с всички други искания на други участници по делото.


Съдът отказа да присъедини иск за над 2.7 млрд. лв. на синдиците на КТБ


Адвокат Ваня Иванова - Кривошиева, която представлява синдиците на КТБ поиска те да бъдат конституирани като страна в процеса и да бъде присъединен техния иск от над 2.7 млрд. лв. Той е насочен срещу тези подсъдими, които са обвинени в участие в организирана престъпна група. Кой в какво е обвинен по делото КТБ (пълен списък) четете тук. Прокуратурата подкрепи синдиците в искането им да бъдат конституирани като страна в процеса.


Един от адвокатите на синдиците на КТБ - Ваня Иванова - Кривошиева.

© Анелия Николова

Един от адвокатите на синдиците на КТБ - Ваня Иванова - Кривошиева.


Очаквано адвокатите заеха обратната позиция. Те заявиха, че в Софийския градски съд има множество искове по делото за несъстоятелност на банката, които са отново срещу подсъдимите по това дело. Различни са техните цифри, но това е защото исковете в градския съд са по остатъчна задлъжнялост на КТБ и без лихви и неустойки, а тези в гражданския иск по това дело съответстват на прокурорското обвинение, обясни адвокат Константин Симеонов.


Другите защитници се съгласиха с него, заявиха, че срещу техните подзащитни има различен на брой искове в градския съд.


Адвокат Кривошиева заяви, че доводите на защитата на подсъдимите са неоснователни. Тя каза, че правното основание на исковете пред градския съд и гражданския иск в този процес са различни. Освен това в градския съд са предявени срещу различни юридически лица, а сегашният иск е предявен срещу физически лица.


Съдът обаче отказа да конституира синдиците на КТБ като страна в процеса и да присъедини иска им по делото, защото това ще забави много хода му и може да стане причина за нови отлагания.


Прокуратурата и някои адвокати: Няма пречка делото да започне по същество


След като бяха уточнени всички процедурни въпроси по даване ход на разпоредителното заседание и конституиране на страни, се пристъпи към изказвания на прокуратурата и адвокатите по съществото на самото разпоредително заседание.


Според прокуратурата няма пречка за започване делото по същество, след като е подсъдно именно на специализирания наказателен съд. Няма причини за неговото прекратяване или спиране и няма допуснати съществени нарушения в хода на досъдебното производство. Няма основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, няма нужда да протича при закрити врата и засега няма нужда от действия по делегация, използване на преводачи или тълковници, няма нужда и от нови доказателства. Прокуратурата обаче поиска назначаване на резервни защитници на всички подсъдими.


С представителите на обвинението се съгласиха трима адвокати като Димитър Вълчев само призова съдът да не уважава искането на прокуратурата за назначаване на резервни защитници, тъй като всички адвокати са ангажирани с делото, явяват се и няма нужда да се обременяват подсъдимите с допълнителни разходи.


Предстои утре да продължи разпоредителното заседание с изказване на адвокатите на Василев, които ще искат спиране на процеса до приключване на процедурата по екстрадицията му. Някой от адвокатите може да поиска и прекратяване на наказателното производство. Какво ще реши съдът предстои да се разбере.


Има ли нови обвинения срещу Цветан Василев


В една от почивките по делото адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, обясни пред журналисти, че спрямо бившия банкер има отделени материали за нови две обвинения. От думите му се разбра, че целта им е ако той се прибере в страната да бъде арестуван заради тях. Той обясни, че делото, по което бе повдигнато обвинение на съпругата на Цветан Василев - Антоанета Василева за пране на пари, е образувано срещу двамата, но само тя е била привлечена към наказателна отговорност. Освен това от мегаделото КТБ били отделени материали за присвоителска дейност срещу Василев преди 2011 г.


На наблюдаващия делото обвинител, който е и шеф на спецпрокуратурата - Иван Гешев не му е известно срещу Василев да има други дела или обвинения в спецпрокуратурата. Гешев обаче направи уточнението, че не отговаря за останалата част от прокуратурата.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  При демокрацията, правосъдието е фарс. "правосъдието е ***** на управляващите"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално


  ПРИЗНАВАМ САМО ОНОВА, което ще се реши в САЩ по закона " Магнитски " !
  Там шиковци нито обвиняват, нито съдят !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Как започна делото за източването на КТБ

  Делото започна когато източването отдавна приключи и паричките са потънали там далеч. А след дълги, дълги, дълги ама много дълги дела ще го преустановят поради давност. Имат опит в тези неща.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Виновен за всичко е Цветан Василев. Делянчо е само свидетел, а шефът на БНБ е напълно невинен.

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Ще бъде интересно до какви изводи ще стигнат по време на процеса. До тук обикновените адвокатски трикове не минаха, което донякъде обнадеждава. Сега ако и Цветан Василев през адвоката си прати показания, ще стане интересно. В интервютата му вече има доста любопитни моменти, макар и без най-важните детайли.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Разбира се, почти нулев интерес от страна на стандартните драскачи в Дневник по тази толкова важна тема от актуалния живот на България - щом нещата не опират до "про-контра Путин" - не става за дъвкане.
  Това е положението, при откраднати близо 4 милиарда вниманието е фокусирано върху други, по-съществени неща. България....

  Мараба, С-ДС доносници!
 7. 7 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мълчанието е злато.
  Всички партии и заинтерисовани мълчат.
  Въпроси:
  Кой създаде и инвестира в КТБ?
  Кой внесе пари от държавни институции в КТБ?
  Кой получи заем от КТБ?
  Кой си изплати заема към КТБ?
  Кой не си изплати задълженията към КТБ?
  Къде са парите от задължения към КТБ?
  Къде са заложените имущества при получаване на заем от КТБ?
  Кой е КТБ?

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 8. 8 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 518 Неутрално

  далаверата за оплюскването на едни фондове от 200 милиона , се превърна в оплюскването на 4,5 милиарда , но е важно ;пътната безопасност; да върви , пак ще ги натъкмят

 9. 9 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 408 Неутрално

  ГОлямо постижение е, че вече имаме старт на това дело..така има малък шанс Василев да бъде осъден за престъпните си деяния

  danitoledov
 10. 10 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Как започна е ясно – с много зор и безсмислени маневри. По-важно е да приключи с осъдителни присъди за виновниците.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Шишковците с поредна ювелирна акция. Тъпи милиционери...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  Голям цирк! Такава каша само в Бьлгария може да се забьрка успешно.Следя с огромен интерес дали изобщо някой ще понесе отговорност за всичко това?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK