Какво представлява банковото "писмо за комфорт"

Какво представлява банковото "писмо за комфорт"

© Kacper PempelПремиерът Бойко Борисов заяви в извънредна пресконференция по повод сделката за ЧЕЗ, че ще се проверяват банки как и защо са издали "писмо за комфорт" на българските участници в сделката. Той не беше съвсем сигурен какъв е този инструмент, но спомена, че набързо са му обяснили, че тежестта му в бизнеса не е голяма.


Ето какво представлява писмото за комфорт в банковите и деловите среди:


- в банковото дело това е неформално писмо, издадено от банка, в което се демонстрира желание да бъде подкрепен клиент за краткосрочен заем, ако такъв бъде поискан; това НЕ Е писмо с ангажимент да бъде отпуснат такъв кредит (такава е функцията на т.нар. letter of commitment).
- писмо за комфорт може да издаде и правителство с цел да подкрепи (пред кредитор или доставчик) ангажиментите, поети от агенции и институции под негов контрол, като демонстрация, че те навреме ще си ги изпълнят.
- в отношенията между компании писмо за комфорт обикновено издава фирма майка за някое от поделенията си; с него се декларира пред кредитор или доставчик, че ще подкрепи дъщерната си фирма, ако тя изпадне във финансови затруднения; използва се специфична терминология, за да се определи дали този ангажимент е само морален, или има и силата на договорна обвързаност; ефектът от писмото за комфорт е да отбележи, че фирмата майка знае за поискания заем и че ще следи внимателно цялата транзакция.


- външни одитори или оценители също могат да издават писмо за комфорт за физически или юридически лица; то може да се възприема като един вид уверение, че даваните обещания ще бъдат спазени и че данни и твърдения в използвания в сделката проспект отговарят на истината; писмо за комфорт може да се прилага към първоначални позиции в хода на преговори като уверение, че те няма да се променят до края.


- одитори могат да издават писмо за комфорт и като изразяване на мнение, НО НЕ И НА ГАРАНЦИЯ, за платежоспособност, т.е. дали може да се изпълни ангажимент по заем, след като той бъде отпуснат.


- писма за комфорт може да се изпращат и на страни, интересуващи се от предстояща емисии на ценни книжа, че свързаните с представянето им данни отговарят на международните счетоводни стандарти (GAAP); по този начин бъдещият облигационер по-добре разбира аспекти от финансови данни, които може и да не са публикувани до този момент - например промени във финансовите отчети или финансови доклади, преди да са преминали проверка от одитор.


- понякога като писмо за комфорт се възприема т.нар. утвърдително писмо (bank confirmation letter или BCL), с което се дава уверение на трета страна - обикновено под това се разбира продавач в сделка - че лицето, което заема кредит от банката, разполага с достатъчно финансови ресурси, за да приключи транзакцията; утвърдителното писмо НЕ Е гаранция, че плащането ще се състои.


- утвърдителното писмо от банка (BCL) може да се изпраща и до друга финансова институция, за да потвърди наличието на заем или кредитна линия, отпуснати на конкретния клиент; писмото официално потвърждава факта, че физическо лице, компания или организация отговарят на изискванията да заемат определена сума за конкретна цел.


Правилото е езикът на писмото за комфорт да е доста общ, за да се защити издалият го от задължения, които може да му бъдат наложени по законов път. Макар с такова писмо да се поема само морален ангажимент, компаниите обикновено се въздържат до последно от издаването му, освен ако това не е абсолютно наложително. Една от причините е, че ако нещо се обърка в дадена сделка или кредит на дъщерно дружество или поделение, дори при морален ангажимент може да се наложи плащане на солидни съдебни такси и хонорари на адвокати за доказване, че по никакъв начин не е поемано задължение по плащанията на засегнатата страна.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK