Какво представлява банковото "писмо за комфорт"

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1376 Весело

  т.е. равносилно не извинителна бележка "написана от родител"

 2. 2 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Тоест пари няма и има нужда от заеми,които ще се връщат как?
  С повишаване цената на тока?
  Само че нали уж пазара е регулиран за сега.
  Или може би комисията регулатор също е регулирана!?

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2192 Весело

  Руско-грузинската панамска банка ли е дала такова писмо на Гинка?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Eбасиму, вчера на шега предположих, че някой иска да си купи ЕРП-то с парите на самите бантустанци. Ако наистина държавната банка ( дето уж е за малки и средни бизнеси ) е гарант, то няКОЙ си изкупува държавата с нашите пари.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  "Ето какво представлява писмото за комфорт в банковите и деловите среди:
  - в банковото дело това е неформално писмо, издадено от банка, в което се демонстрира желание да бъде подкрепен клиент за краткосрочен заем, ако такъв бъде поискан; това НЕ Е писмо с ангажимент да бъде отпуснат такъв кредит (такава е функцията на т.нар. letter of commitment)"

  Това е така, когато става дума стриктно за "letter of comfort. Съвсем случайно обаче попаднах, че това е така, когато става дума стриктно за "letter of comfort". Но че понякога с "comfort letter" се обозначава за по-кратко и "bank confirmation letter":

  Bank Confirmation Letter - BCL
  A bank confirmation letter (BCL) is a letter from a bank or another financial institution confirming the existence of a loan or a line of credit that has been extended to a borrower. The letter officially vouches for the fact that the borrower – whether an individual, company or organization – is eligible to borrow a specified amount of funds for a specified purpose.
  BREAKING DOWN 'Bank Confirmation Letter - BCL'
  A bank confirmation letter's purpose, sometimes referred to as a comfort letter, is to assure a third party, generally a seller, that the borrower has access to sufficient financial resources to complete a transaction, such as the purchase of goods. The confirmation letter is not a guarantee of payment, only an assurance of the borrower's financial resources to make payment.
  A bank confirmation letter serves to assure all concerned parties to a given business deal or transaction that the bank's customer, the borrower, has, or has available, the necessary financial resources to conclude a specified transaction. Such letters typically require the signature of representatives of the bank or the financial institution who are specifically authorized to issue such correspondence. Since a letter of confirmation is issued in regard to a specific transaction or project, it is not transferable to a different transaction or project. If the bank's customer decides to enter into a different deal or purchase, such as a prospective homebuyer deciding to purchase a different home than the one specified in a bank confirmation letter, the customer is usually required to obtain a new letter of confirmation" Investopedia

  https://www.investopedia.com/terms/l/letterofcomfort.asp
  https://www.investopedia.com/terms/b/bank_confirmation_letter.asp

  Което е доста по-различно нещо. А когато ни е съобщено от Бойко Борисов мъглата за какво иде реч става съвсем гъста.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Та значи, като знаем сега какво е банково "писмо за комфорт", и че това не означава ангажимент да бъде отпуснат, ха сега си помислете какво отговори Българската банка за развитие в официално изявление: "... банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция ..."

  Но ако е написала "писмо за комфорт", ще излязат чехите прави:

  http://www.transmedia.bg/2018/02/27/lidovky-пиб-булбанк-и-две-офшорки-финансира/
  Чешкото онлайн издание lidovky.cz:
  "Собствени средства на Инерком: 20 милиона евро
  Търговското финансиране от Score Trade: 67 милиона евро
  Търговското финансиране от Global Victory Trust: 100 милиона евро
  Банков заем от УниКредит Булбанк: 180 млн. евро
  Банков кредит от ПИБ: 80 млн. евро
  Рефинансиране на съществуващи заеми от Българската банка за развитие: 65 млн. Евро"

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Странен ЧЕЗки кадрил свързва Гинка и Ковачки"
  https://bivol.bg/ginka-cez-4.html

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Банкова романтика. Добре, че не е наречено "любовно писмо".

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  да бе , то писмо за комфорт договор подписва

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Интересно е ,че ДПСарите се събраха при Доган да обсъждат . Защо ли? май и те имат някакви притеснения . Гинка да не се окаже приятелка на Шиши?

 11. 11 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  За каквато и сделка да става въпрос, сънародниците от СЗ България трябва да знаят, че цената на тока ще им се повиши. Без колебание!

 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До #10:
  "ДПСарите се събраха при Доган да обсъждат"
  Президентът и той се кани да събира КС. БСП дават на прокурор сделката за придобиването от ЧЕЗ....... Нещо много намирисва, даже започва да вони.... Няма да се учудя ако съдбата на Борисов -2 не последва и съдбата на Борисов -1. А това автоматично води до извода, че вече никога няма да има Борисов-3. Познато явление - казва се "криза на капацитет"

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5257 Неутрално

  Много се разсмърдя около Гинка! И с право! Гинкината май се разкисна!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8117 Неутрално

  Много мрачни мутри взеха да надничат отзад Гинка.

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Интересно е ,че ДПСарите се събраха при Доган да обсъждат . Защо ли? май и те имат някакви притеснения . Гинка да не се окаже приятелка на Шиши?
  —цитат от коментар 10 на кръвожаден джендър


  Далавера в БГ без Шиши, как си го представяш? Неговата дебела сянка все повече почва да прозира. Неясното за мен е само това с Доган или без него е станало? Не съм сигурен, но май че е без него и тогава става интересно. А пък започва и на КГБ фирми да понамирисва и става съвсем земетръсно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За колко време смята Гинка,че ще може да изплати кредитите?
  Иван ?=№ млн евро е голяма сума. Овч каза,че само лихвите са 50 млн на година!Иванов целува кръста,че кредитите няма да се плащат от населението. А от кого?
  ЧЕЗ имала оборот 1.3 млд лева на година. А колко харчи? Колко процента е печалбата? Като спаднем процента на банковите заеми, какво остава като печалба за изплащане? Ако остава,де!
  Дано печалбата да е по-висока от банковата лихва?
  Та кредитите щели да се плащат от другаде? ЧЕЗ да не е благотворително дружество? А наша Гинка - майка Тереза!
  И ако не може да плаща, следва фалит и разпродажба на активите - за скрап.

 17. 17 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#16] от "ahasver":

  "Овч каза,че само лихвите са 50 млн на година!"
  Смятането на лихвите е много лесно, ако се разбере процента. Най-ниски са лихвите по ипотечни кредити. Да кажем, че са 3.5%. Лихва по фирмен кредит от такъв голям размер може би е 5%. 380 млн евро по 5% са 19 млн евро, т.е. около 38 млн лева. При оборот от 1.3 млрд лева на година, оперативната печалба би трябвало да е от порядъка на 130 млн, а нетната пеяалба след данъци и лихви вероятно ще остане около 40-50 млн лева.
  Проблемът е, че когато се наложи подмяна на съоръжения или друга подобна стратегическа инвестиция, те са много скъпи и фирмата трябва "да се бръкне" и да извади 100 милиона или дори повече, а ако това се наложи скоро след покупката на ЕРП-то от ЧЕЗ, не е ясно откъде една малка фирма ще ги намери. Тя просто от самото начало ще стане зависима от по-големи играчи. Между другото, в момента е подадено писмо от ЧЕЗ за необходимост от 280 млн лева инвестиции през 2018 г.
  Така че, за покупката за ЕРП-то е нормално да "играят" по-големи холдинги или инвестиционни фондове, които разполагат с паричен ресурс, а не микрофирма с 4 соларни парка, два-три паркинга в провинциален град и строителна бригада за саниране на блокове (един блок!). Държавата не трябва да допуска ЕРП да стане собственост на микрофирма с такъв профил!
  На никого не завиждам, в България има български капитал и холдинги, които могат да купят и управляват ЕРП-то, но може би нормата на печалба не е достатъчно атрактивна, за да привлече вниманието им. Докато една "гладна кокошка" като Гинка просо сънува, т.е. мечтае да лапне големия залък и да печели. ЧЕЗ защо се отказва да печели? Кой бяга от хубавото?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK