Цветан Василев прати писмо, в което иска съдът да прекрати делото срещу него

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаИзбори 2022

Във втория ден от разпоредителното заседание по делото за източването на КТБ, по което подсъдими са 18 души, сред които и соченият за техен ръководител в организираната престъпна група бивш мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, той изпрати писмо, в което иска Специализираният наказателен съд (СНС) да прекрати делото.


Писмото беше прочетено от един от защитниците на Василев - Константин Симеонов.


Вчера съдът реши, че процесът може да се гледа и в отсъствието на бившия банкер, и прие, че той е редовно призован. Василев се намира в Сърбия и срещу него тече процес по екстрадирането му в България по искане на българските власти.
В писмото Василев оспорва твърденията на прокуратурата, че е ръководил организирана престъпна група, която е източвала КТБ. Затова и той смята, че делото трябва да бъде прекратено поради липса на престъпление.


Василев твърди, че не е присвоявал пари, и обяви, че в съдебната зала трябва да са онези, които са разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г. Според него това са


"креслив медиен магнат и началникът на вносителите на обвинителния акт".


За прекратяване на делото настояха и адвокатите на Цветан Василев. Алтернативно те предлагат процесът да бъде спрян до приключването на експедиционното производството.


Адвокатите на част от другите подсъдими също поискаха или прекратяване, или спиране на наказателното производство. Аргументите им бяха различни - отсъствието на Василев нарушава неговите и на останалите подсъдими права и опорочава процеса. Освен това прекратяването на разследването срещу бившия изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев, който стана основен свидетел на прокуратурата, е станало без тяхно знание.


Решението на съдия Виржиния Петрова ще стане известно по-късно днес.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK