Правната комисия преодоля ветото върху банковия закон на Пеевски (допълнена в 17:00 ч.)

Делян Пеевски

© Анелия Николова

Делян ПеевскиПравната комисия преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено върху поправките в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Това се случи с 13 гласа на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, а БСП и "Воля" гласуваха срещу повторното приемане на закона.


Държавният глава наложи вето с мотиви, че в преходните и заключителните разпоредби има текстове, с които се "преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения".


В комисията днес нямаше представител на президентството, но там бяха и синдиците на КТБ. Ангел Донов заяви, че измененията в закона трябва да бъдат приети, защото по този начин над 1.4 млрд лева ще влязат отново в банката.
"Трети път се явяваме на комисия за този закон. Потвърждаваме нашето становище, че този закон трябва да бъде приет, за да попълним масата на несъстоятелността и там да влязат 1.4 млрд лева. Досега това число не бяхме го казвали, но това ще е ефектът от този закон. Той ще помогне на нас, на вложителите, на кредиторите на банката да си получат парите. Ако не бъде приет, това ще е в помощ на длъжниците, които не желаят да връщат парите", заяви Донов.


Аргументът на БСП, която подкрепи налагането на вето, беше, че в закона е предвидено ретроактивно действие, което ще създаде правна и икономическа несигурност.


"Законодателството за един човек и за една банка не се прави. Текстовете създават много въпроси занапред, те са изразени във ветото. Когато даваме знаци, че един закон се променя спрямо ситуацията, това не работи добре.
Проблемите, които поставя такъв тип законодателство, са повече от решенията", заяви Крум Зарков.


Законопроектът, обявен като такъв срещу вторичното разграбване на КТБ, предвижда със задна дата да бъдат отменени цесии, прихващания и промяна в собствеността на дружества, които са имали задължения към КТБ. Отделно от това периодът, в който синдиците на банката могат да внасят отменителни искове, се увеличава от две на пет години.


"Предложените от нас текстове са в съзвучие и с действащото законодателство. Ретроактивното действие се прилага по изключение. При такъв тежък обществен проблем и интереса на държавата и обществото, е редно да се направи изключението", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.


По думите му става въпрос за неразбиране от страна на президенството на предложените текстове.


Един от другите вносители Йордан Цонев, който след като Радев наложи вето, съобщи, че партията ще се съобрази с някои от мотивите на държавния глава заяви:


"В изпълнение на това да направим повече яснота за обхвата на законопроекта, написахме писмо до министерството на финансите, които на базата на информация от синдиците, предоставиха данни за сделките, които биха били обхванати от закона. Доколкото знам от министъра, ще имаме до края на работния ден пълната справка. Засега имаме обобщената справка, която също ни дава яснота. Стойността на заличените обезпечения в полза на КТБ е над 230 милиона лева, материалният интерес на прихващанията е над 1 млрд. лева, а броят на заведените дела за отмяна на прихващания – 205", съобщи Цонев.


Той уточни, че нормите в законопроекта в преходните и заключителните разпоредби имат действие след прозинасяне на санкции от съда. "Смятаме, че това е значим обществен интерес", завърши един от вносителите.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Новата тройна коалиция ГЕРБ-ПатрЕоте-ДПС в действие.

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Накратко - коалиция Прас

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2021 Гневно

  За младия кръгъл преуспял няма препятствия!

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  Наистина е смущаващо приемането на закон облагодетелстващ една, макар и мащабна по финансово състояние и габарити фигура, или по-точно групировка. Кой инвеститор отвън ще се осмели да действа в тези условия, освен още по-големи мафиоти?

 5. 5 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 299 Неутрално

  и от къде ще дойдат тези 1,4 млрд.!?!?!

 6. 6 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Нали Бойко искаше доказателства за връзките му с пеевски?
  ЕГО ГО НАЙ-ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО!

 7. 7 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  времето ще покаже ,едно е сигурно ,че вложителите ще пият още по една студена вода , най много държавата пак да бъде накарана да плати сумите ,които липсват .

 8. 8 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гадове! Заговорничат срещу най-честното правителство с най-честния премиер, който сме имали някога!

 9. 9 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  "Аргументът на БСП, която подкрепи налагането на вето, беше, че в закона е предвидено ретроактивно действие, което ще създаде правна и икономическа несигурност."

  Как ще я преживеем тази несигурност не знам!
  Я да се откажем от тези 1,4 милиарда и да ги дадем на престъпниците! Важното е да няма несигурност!

 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  Колко безнадеждно трябва да е положението, щом комунделите от ретроградната БСП все по-често изглеждат по-адекватни от останалата пасмина в еднопеевския?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#4] от "daskal1":

  дидко и боце от година отпочнаха да рутят инвестиционната среда. С примери е пълно. Причината е, че скоро еврофондовете ще спрат и се подготвят да си делнат нещо друго.
  Парадоксалното е, че каквото и да вземат, го съсипват и то не работи. Затова паразитите гадни трябва да вземат нещо друго и така вовеки.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#11] от "motochristo":

  Най-вероятно защото Борисов е подготвен професионално да харчи чужди пари, било то държавен бюджет или постъпления от "осигурявани и охранявани" бизнеси.

 13. 13 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Ама нали Пеевски беше депутат от опозицията?! Кво стана?! :)) Тия тримата дебели са така овързани заедно, че няма никакъв шанс един дори да се опита да се разграничи

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Така е. Също и бесепе и дидко. Това са хора, които мислят само как да се наместят да разпределят блага. На пратика са напълно безполезни, и дори вредни, както в генетичен, така и в социален план.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Донов, кажи в коя банка ще влязат тези 1.4 млрд. защото КТБ от 2014 г. няма лиценз и отдавна не е банка.

  Никога повече мутри начело на България.
 16. 16 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Някой да е изненадан? Хареса ми как "с лекота" са преодоляли ветото. Наложи го президента, но опасенията бяха изказвани от среди на икономисти, прависти.... мачкайки общественото мнение и изпълнявайки поръчките на Пеевски как точно се позиционират Герб и патриотите? Като слуги на ДПС. Като кукли на конци водени от задкулисието и мафията . Това е поредното доказателство - битката с обществото за интересите на Цеко Минев, битката в парламента за вкарване на евтина работна ръка, вместо да се обучават наличните безработни и да се контролира заплащането на труда, закончето за доограбване на КТБ... всичко преодоляват леко и трупат пачки. Матреала да си брои стотинките и да чака избори да заработи 20 тачка, стига му.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8844 Весело

  Волен Сидеров гласува с ДПС. Също и Валери Найденов. За ГЕРБ е открай време все така... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Радев само дето се напъва...ама с такива съветници, толкоз...

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Тримата шишковци вече нямат скрупули , не се крият.

 20. 20 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 631 Гневно

  Който казва че ГЕРБ и ДПС не пеят в един глас или е много незапознат с политиката или се блажи с нея!!!

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  “Банков закон на Пеевски” е перверзия. Неговата личност и неговата преса събориха действаща банка. Тежко криминално престъпление. Защо никой, ама никой не го разследва? Защо и герберисти, и бесепари, и патриоти, и депесари, и пет партии с три процента мълчат дружно? Това общата далавера ли е, или табу-зоната за политблатото?

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Има си хас- тези корифеи на правната мисъл ше преодолеят де що има закон.

 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 935 Неутрално

  АКО - Анонимен клуб на олигарха...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  После Боко не познавал Пеевски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK