За по-независима "Топлофикция" в ТЕЦ "София" ще се гори боклук

За по-независима "Топлофикция" в ТЕЦ "София" ще се гори боклук

© Надежда Чипева, Капитал"Очевидно има хора, които са дошли с идеята да саботират дискусията", това бяха първите думи на Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, по време на днешното обществено обсъждане на предложението на общината да вземе кредит от 67 млн. евро, за да изгради инсталация за горене на битов отпадък в ТЕЦ "София". Проектът е на обща стойност 157 млн. евро, от които 91 млн. евро ще са възмездно финансиране по оперативна програма "Околна среда", а общината ще кандидатства за кредит от Европейската инвестиционна банка.


На обсъждането присъстваха заместник-кметовете по екологията и по финансите Йоана Христова и Дончо Барбалов, инженери от "Топлофикация София" и общински съветници. Макар те да декларираха, че са готови на дискусия, събитието напомняше на обсъжданията за бюджета за 2018 г. и ремонтите на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Княз Ал. Дондуков", когато от общината представяха на гражданите готови решения, а те се оплакваха от липса на информация.


Повод за думите на Едрева бяха изказвания в първите 20 минути на събитието от почти всички граждани, изпълнили зала 5 в общината, че не са имали достъп до документите за инсталацията и финансовите условия за кредита. "Преди 16 дни изпратих заявление по закона за достъп до информация, с което поисках да се запозная с документите и все още нямам отговор", каза една от присъстващите. Законовият срок за отговор в 14 дни.


Без информация
Общината трябваше да е качила документите на сайта си 7 дни преди днешното обсъждане. Това не беше направено. По тази причина друг от присъстващите каза, че е изпратил жалба с искане за отлагане на дискусията. "На жалбата Ви е отговорено ще си получите отговора в писмен вид", извести го зам.-кметът по екологията Йоана Христова. Десетки гласове в залата отговориха с продължително "ууу".


Сред другите аргументи на недоволните бяха, че с горенето ще се отделят фини прахови частици, които замърсяват въздуха, и други крайно токсични елементи, за които се знае само, че ще бъдат депонирани в Германия. До края на обсъждането не се разбра и нито къде, нито как ще стигат дотам, дали това ще струва пари и дали няма да има опасност от аварии при транспортирането им.


Вълнение предизвикаха и въпросите дали общината или "Топлофикация София" ще плаща кредита и с какви пари. Впоследствие се разбра, че дружеството ще изплаща задължението в продължение на 15 години на годишни вноски от 5 млн. евро при лихва от 1.5%. То ще си спестява и между 15 и 18 млн. евро годишно от доставки на газ, защото ще работи с RDF горивото. Така през 2036 г. "Топлофикация София" щяла да е на печалба от 12 млн. лева.


Един човек прочете нещо


"Началото на обсъждането показа, че явно има доста информация", заключи Петър Трайков от "Топлофикация София" и започна да чете извадки от общите условия по договора за кредита. Той цитираше и решения на Европейската комисия, общинския съвет, номера на одобрени проекти във връзка с изграждането на двата завода за третиране на отпадъци и бъдещия инсинератор, който е трета фаза от проекта. От продължилото му почти 30 минути изказване не се разбра много и почти липсваха конкретни параметри, а присъстващите отново започнаха да се надвикват в опит да се изкажат.


"Вие прочетохте условията за това какво ще се случва, след като ние, гражданите, одобрим заема, което все още не сме направили", отбеляза един от присъстващите. До края на продължилото 2 часа събитие гражданите така и не се съгласиха с предложението на общината.

Топлофикация и екологията


Зам.-кметът по екологията защити проекта за инсталацията за горене на отпадъци с това, че "Топлофикация София" ще си спести пари от разходи за газ и че "за първи път можем да направим дружеството поне малко независимо". В допълнение Йоана Христова припомни, че е имало и сериозно гражданско недоволство срещу изграждането на заводите за третиране на отпадъци в района на Кремиковци, но днес те работят, а недоволни вече няма.


По думите ѝ след изграждането ѝ нивата на фини прахови частици, които сега отделя ТЕЦ "София", ще са с 9.6% по-малко. Христова каза, че проектът е одобрен от Европейската комисия, която отпуска грант за изграждането на инсинератора в размер на 91 млн. евро. Това било доказателство, че технологията отговаря на всички екологични изисквания.

"Изграждането на тази инсталация ще помогне за финансовото състояние на "Топлофикация", потвърди и Пламен Илиев от дружеството.


"Протоколът от днешното обсъждане ще бъде включен в документацията за процедурата", обобщи Йоана Христова.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2603 Весело

  "да вземе кредит от 67 млн. евро, за да изгради инсталация за горене на битов отпадък" - как няма да се намалят фините прахови частици с толкова млн., като се има ИЗ, НА, В предвид подизпълнителите, на които ще се възложи усвояването на част от парите?! Ако, ТЕ, които ни даваха парите знаят как се оползотворяват, ще изпушат и само един пожарникар може да ги "освежи"!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1069 Весело

  Пак някой саботира ГРОБ 😁

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  ... Вълнение предизвикаха и въпросите дали общината или "Топлофикация София" ще плаща кредита и с какви пари. Впоследствие се разбра, че дружеството ще изплаща задължението в продължение на 15 години на месечни вноски от 5 млн. евро при лихва от 1.5%. То ще си спестява и между 15 и 18 млн. евро годишно от доставки на газ, защото ще работи с RDF горивото. Така през 2036 г. "Топлофикация София" щяла да е на печалба от 12 млн. лева...

  Бе тия сметки кой ги прави?
  Вноска от 5 млн. МЕСЕЧНО по кредита ще "спести" разход от ... 15-18 млн. ГОДИШНО!
  И след близо 20 години, о, чудо!, о, миг, поспри! - Топлофикация щяла да има една печалба от 12 млн., ръйшли!

  Тия гербаджиите да не са ги фанале нек'ви пролетни обостряния?
  Че Гинка, че сега барат ТЕЦ-а ...

 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Или някой е много зле с математиката или ни правят на ептен глупаци.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Малко независимост от Газпром никак не е излишна.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#4] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":
  ЗинАле са да врЪтят е'ни пари!
  За мен - това е.
  Драгият Марио излива по 3 млрд. ДНЕВНО и пари като шума ...

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#5] от "korc":
  Драги, Топлофикация-София да ти е проблемът!
  Основен потребител на газ е индустрията! Тецът на София е капка в морето ...
  Но пък такова "спестяване" ще се почувства здраво в сметките за парно и топла вода ...

 8. 8 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Това ако се прави следва да е извън града и до него да стига влак а не с камиони да карат боклуци напред назад из града.

 9. 9 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Това ако се прави следва да е извън града и до него да стига влак а не с камиони да карат боклуци напред назад из града.
  —цитат от коментар 8 на falkoneti


  Извън града? С влак казваш? И в коя посока ще предложиш да се намира, ама гледай да не живеят и хора там, че виж с Пирин каква патаклама стана ...
  Айде ще ти подскажа - няма такива безлюдни места България, да не говорим оскъпяването от транспорта.
  А за тези, дето са спали и не са завършили и 3-ти клас, да седнат със децата си и да сметнат колко са лихвите за 15 г., при 1.5% годишно, да сметнат вноските, да проверят пак изчисленията, а след това да прочетат някой учебник по МАКРО ИКОНОМИКА и да спрат да мислят, дали утре някой ще им плати кафето, щото те нямат 2 лв до заплата.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 10. 10 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#9] от "Подлизурко":

  Явно си заинтересована страна, но не като жител на София. Това в този си вид няма да мине. Тук е София!

 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В центъра на Виена има такъв завод и няма проблеми с емисиите. Ама след като и двете страни (поне с такова впечатление остава човек от статията, възможно е това да се отнася само за третата, репортера), не са наясно изобщо какво са се събрали да обсъждат, няма как да се разберат.

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  те топлофикация са винаги на далавера

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Давайте екоталибанчета! Важното е да сте "против"! За какво няма значение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Абонатната система се оказа най-подходяща за некадърника-комунист, е за това се напъват всички да заграбят всичко онова, което работи по нея.
  Ако може и тая "Топлофикация" да гушнат и пей сърце, а абоната ще плаща!

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Кога ли пък Топлофикация и общината са били изрядни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Изграждането на тази инсталация ще помогне за финансовото състояние на "Топлофикация", потвърди и Пламен Илиев от дружеството."

  Това твърдение е дискусионно. Като се смята и инвестицията за инсинератора, изгарянето на отпадъците е свързано с повече разходи отколкото приходи от заместването на природен газ. Просто при големите градове като София то е по-евтин вариант в сравнение с депонирането на отпадъците. Но иначе за да има наистина някаква печалба за "Топлофикация" - София би трябвало цената, заплащана за изгарянето на отпадъците, да е доста висока.

  Единственият начин проектът да стане донякъде приемлив е ако се вземат адекватни (и скъпоструващи) мерки за очистване на димните газове на инсинератора. Например в често споменаваната инсталация за изгаряне на отпадъци "Шпителау", намираща се в чертите на Виена, 2/3 от инвестициите са били предназначени за разните инсталации за очистване на димните газове. При това Виена не се намира в затворено поле като София.

  Друг важен въпрос е: по какъв начин ще се гарантира, че в изгаряните отпадъци няма пластмасови опаковки и артикули, изработени от поливинилхлорид? Различаването на поливинилхлоридните от полиетиленовите отпадъци е проблем в много страни и са необходими специални мерки за решаването му. Дали тези мерки ще бъдат успешни у нас?

 17. 17 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#16] от "ijj":

  инсценератор означава двустепенно изгаряне за да се реши проблема с хлорсъдържащата органика.

 18. 18 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Нещо не ми стана ясно като ще ползваме rdf гориво, а не природен газ кой ще го произвежда това гориво и как ще стига до мястото за горене, защото сякаш пак недообмислят цялостно. Освен това тая инсталация какъв капацитет ще има в същност колко rdf гориво може да се получи от боклуците, които генерираме всеки ден?

 19. 19 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Гневно

  Стига глупости. Във Виена и то в централната част от доста години функционира такъв завод за изгаряне на отпадъци. И това не пречи на Виена да е на първо място във всички класации като най-добър град за живеене. Даже ако не се лъжа, австрийците се имат за една от най-зелените нации в Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK