След месец съдът ще реши дали делото за източването на КТБ ще започне по същество

Пред съда по делото КТБ се явяват наблюдаващият разследването обвинител и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев заедно с две негови колежки

© Анелия Николова

Пред съда по делото КТБ се явяват наблюдаващият разследването обвинител и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев заедно с две негови колежкиВторият ден на разпоредителното заседание по делото за източването на КТБ премина в изказвания на адвокатите на подсъдимите, които поискаха или спиране, или прекратяване на наказателното производство. Първи бяха адвокатите на основния подсъдим и сочен за ръководител на престъпната група по източване на банката неин бивш мажоритарен собственик Цветан Василев.


Те прочетоха писмо от бившия банкер, който от години е в Сърбия. С него Василев поиска прекратяване на делото (как започна делото вчера вижте тук.; кой и в какво е обвинен - тук).


Аргументите на останалите защитници бяха различни. Основно се обединиха около това, че отсъствието на основния подсъдим
нарушава неговите и на останалите подсъдими права.


Освен това прекратяването на разследването срещу бившия изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев, който стана основен свидетел на прокуратурата, е станало без тяхно знание.


Защитникът на бившия шеф на вътрешния одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова поиска прекратяване на делото, защото


тя не е разбрала в какво е обвинена


и делото трябва да се върне на прокуратурата за отстраняване на това нарушение.


Адвокат Николай Рангелов, който защитава бившия главен счетоводител на банката Мария Димова, поиска отвод на всички следователи и на прокурор от Софийската градска прокуратура. Причината - там през годините в различни моменти е работил и депутатът от ДПС Делян Пеевски (с който Цветан Василев беше бизнес партньор - бел. ред.) и където първоначално се водеше разследването по делото.


Затова според Рангелов всичките му колеги е трябвало да си направят отвод и да предадат разследването на друго следствие. По думите му в хода на досъдебното производство са събрани доказателства и


срещу хора, които сега прокуратурата ползва като свидетели.


Той посочи още, че в първоначалния сигнал, дал начало на разследването, е присъствало името на евродепутата Николай Бареков (вероятно има предвид сигнала на граждани и активисти на "Протестна мрежа", подаден в края на февруари 2014 година - бел. ред.), а срещу бившия водещ нямало обвинение, въпреки че има данни той да е взимал пари от банката.


Рангелов също поиска прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата.


Адвокат Христо Ботев обясни пред съда, че след прокурорското постановление, с което разследването срещу Орлин Русев се прекратява, не е даден срок за обжалването му "да не вземе да размисли Русев", обясни защитникът.


Защитниците на бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев не поискаха нито спиране, нито прекратяване на делото, макар да изредиха


редица пропуски на прокуратурата в хода на разследването


срещу Гунев. Те обаче поискаха показания да даде Светломир Михайлов, който е подал сигнала, по който е започнало разследването, тъй като до момента не бил разпитван. Румен Симеонов, aдвокат на бившия подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", заяви, че делото срещу него трябва да се гледа от Софийския градски съд, а не от Специализирания наказателен съд, тъй като не е обвинен за участие в престъпна група.


След изказванията на всички адвокати


представителите на прокуратурата поискаха време,


за да систематизират всички възражения на защитниците и да им отговорят.


Затова съдия Вержиния Петрова реши да отложи делото за следващата дата - 27 март, на която се очаква и тя да постанови определение - ще започне ли делото по същество или ще бъде спряно или прекратено. Каквото и да определи съдията, съдебният акт ще подлежи на обжалване пред апелативния спецсъд, който, за да се произнесе, ще трябва да изчете цялото дело, наброяващо стотици томове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK