Руско-турската война и ценностите на мира в спомените на Берта фон Зутнер и Верешчагин

Паметникът на падналите в Руско-турската война на връх Свети Никола, преди да бъде построен паметникът Шипка

© "Изгубената България"

Паметникът на падналите в Руско-турската война на връх Свети Никола, преди да бъде построен паметникът ШипкаСтатията на доц. Кристина Попова "Ценността на мира: пацифизмът и Руско-турската война 1877–1878 г. (Берта фон Зутнер и нейните спомени) е препечатана със значителни съкращения. Заглавието е на "Дневник".


Писателката Берта фон Зутнер (1843–1914) е носителка на Нобелова награда за мир. Въпреки че преди столетие литературното й творчество е било познато в България в многобройни преводи, днес името й е почти забравено. Тя преживява Руско-турската война 1877–1878 г. недалеч от Кавказкия фронт. Тогава у Берта фон Зутнер започва преломът, който превръща възпитаната в ценностите на славните военни победи аристократка, в убедена привърженичка на мира.


От втората половина на шестдесетте години милитаризмът в Европа се радикализира. При силната ограниченост на гражданското общество в Русия, войната става главна арена за масово участие в политическия живот. Разпространението на военните мемоари окуражава агресивната ориентация на руския национализъм.


Руско-турската война и ценностите на мира в спомените на Берта фон Зутнер и ВерешчагинБерта фон Зутнер и нейните спомени за Руско-турската война 1877–1878 г.


Берта фон Зутнер е родена в Прага през 1843 г. в семейството на австрийския генерал граф Кински. Тя се сближава със семейството на грузинската княгиня Екатерина Дадиани. Чрез княгинята среща и руския император Александър Втори, когото описва като "висока, импонираща фигура". След като семейството на Берта се разорява, тя работи като гувернантка, а през 1876 г. за кратко време е секретарка на Алфред Нобел в Париж. Наскоро след това заминава със съпруга си Артур фон Зутнер за Русия и се установява в Кавказ в семейството на княгиня Дадиани, като близо десетилетие преподава немски и други езици. В град Кутаиси Берта и Артур фон Зутнер преживяват Руско-турската война 1877–1878 г. И двамата кандидатстват да бъдат назначени като болногледачи. Берта и Артур фон Зутнер симпатизират на Русия във военния конфликт, но виждат със собствените си очи страданията и смъртта, които войната носи, както и средствата, с които се въздейства върху общественото мнение. Видяното им дава материал за преосмисляне на войната. Двамата започват първите си писателски опити, които им донасят известност и успех в родината.


След завръщането си във Виена в средата на 1880-те години двойката Зутнер посещава Алфред Нобел в Париж. Берта е потресена от желанието за реванш срещу Германия, обхванало парижките салони, заради поражението на Франция във Френско–Пруската война шестнадесет години по-рано. Настроенията в полза на войната й изглеждат лекомислени и опасни. Тук тя научава, че вече съществува антивоенно движение и решава да го подкрепи, като напише роман против войната. Тази нейна книга – "Долу оръжията. История на един живот" "Die Waffen nieder! ("Lay Down Your Arms!") излиза от печат през 1889 г.и бързо се превръща в едно от най-въздействащите антивоенни литературни произведения.


В спомените си Берта фон Зутнер описва преживяванията си от времето на Руско-турската война 1877–1878 г. В началото тя посреща войната като нещо естествено. Както в собственото си семейство като дъщеря на генерал, така и в семейството на княгина Екатерина Дадиани в Кавказ, чиито синове са офицери в руската армия, Берта фон Зутнер е обградена от военни. Но възпитаната в духа на преклонение пред войната аристократка, постепенно се променя под въздействие на преживяванията си в месеците на войната:


"... на 24 април Русия обяви война и веднага бяха прекосени р. Прут и арменската граница. Вестта беше толкова по-разтърсваща, защото Кавказ се оказа една от двете сцени на войната и заплахата от турска инвазия в Кутаиси бе една от възможните опасности.


Не помня да ни е било страх. Изпитвах и също толкова слабо чувство на протест срещу войната, както през 1866 и 1870 г...


Нашите симпатии (тогава във войните все още имахме "симпатии") бяха на руска страна. Ставаше дума да бъдат "освободени славянските братя", това бе паролата, която се чуваше отвсякъде около нас, и ние я възприемахме на вяра.


Впрочем, отекваше и един втори лозунг, вдигнат от живеещите в Кавказ мохамедани, от дивите планински народи, другарите на Шамил: призивът да се отхвърли руското иго. Всичко това звучеше много героично. Но не се стигна до въстание; Кавказ се оказа доста русифициран и лоялен. Синовете на страната наконтени в казашките си униформи преминаваха към бойното поле, за да бият турците. "Сотните" така се наричаха частите от сто ездачи, които доброволно се присъединяваха към армията, и ние ги виждахме да яздят под нашите прозорци.


...Естествено, всички останали около нас, бяха обхванати от червенокръстката треска: да правят превръзки за ранените, да изпращат чай и тютюневи запаси, да осигуряват на преминаващите части храна и напитки, да събират пари, да планират и провеждат благотворителни мероприятия - всичко за благото на бедните воини. Днес ми се струва, че можеше да има по-добро от най-доброто: да не ги изпращат там!


... аз, като не можех да се грижа вече за ранените, поне се стараех да помагам в организираните в тяхна полза представления, които бяха инсценирани от кутаиските дами. Помня една градинска вечеринка, организирана на т. нар. "Булевард" така се наричаше засадената с дървета площ за разходки, разположена сред града която събра гражданството на светлината на лампиони. Оркестрова музика (Боже, царя ни пази, потпури от "Живот за царя" на Глинка, Балкански марш, славянски песни и други подобни), павилиони за продажба и томбола. Между две дървета, ярко осветена, бе поставена голяма картина, която представяше трогателна сцена от бойното поле: на преден план една чудно хубава руска милосърдна сестра със сълзи по страните, бе нежно приведена над един ранен турски войник, като придържаше главата му, за да му подаде глътка вода. На заден план палатка, барутен дим, мъртви коне и избухващи гранати. Пред тази картина и аз пролях сълзи...


...Войната беше към края си. На трети март 1878 бе подписан мирът в Сан Стефано.


...Чувствителна към военната тема – "вече мразех войната със страст" – Берта фон Зутнер съотнася собствените си преживявания с настроенията в полза на една бъдеща война между Франция и Германия, с които се сблъсква в Париж при гостуването си при Алфред Нобел. В спомените си тя описва този за нея необясним възторг в полза на войната, на който се натъква в парижките салони:


Мадам Адам (близка приятелка на Алфред Нобел) беше известна като голяма "патриотка", което по онова време тогава означаваше: носителка на мисълта за реванш. ...Впрочем тя ни покани много любезно на един голям прием след няколко дни. От това соаре в спомените си съм запазила жив образ:


"Ах, мили бароне каза тя на мъжа ми "Вие сте ми толкова симпатичен, защото страната, която вие толкова сполучливо описвате във вашите книги, полудивият Кавказ, толкова ме очарова."
Известно бе, колко мадам Адам почитателка на Аксаков и генерал Скобелев харесва всичко руско. Тогава си мислех как може една жена да се занимава изобщо толкова много с политика. Колко неудобства и подигравки си навлича с това! И как може да се трепе още и с издаването на списание!


В салона на мадам Адам се бяха събрали много известни хора художници, писатели, политици и много хубави жени. Но и тук, сред артистичната и светска веселост, се носеше мрачната дума "война"; смяташе се за съвсем сигурно, че през следващата година ще се случи нещо, което впрочем не пречеше на хубавото настроение и което вероятно предизвикваше красиви надежди у запалената от стремежа към патриотична слава домакиня. По отношение на тези неща аз не бях вече така безразлична, както в младежките ми години. Вече мразех войната със страст и това лекомислено кокетиране с възможността за война, ми изглеждаше колкото безсъвестно, толкова и некомпетентно.


Както и тук, в Париж, така и преди това в Кутаиси, Берта фон Зутнер чувства настроението на обществото като "треска". С тази дума тя се дистанцира от общественото мнение, което се оказва на страната на войната. Именно тук, в Париж, Берта фон Зутнер научава, че вече съществува организирано движение за мир. Тя решава да се включи в него и да го подкрепи, като напише роман, който да изрази и популяризира нейните антивоенни послания. Тя се посвещава изцяло на борбата против "масовата лудост" на войната, като "насочва срещу нея перото си".


Берта фон Зутнер и Василий Верешчагин


След основаването на списанието "Долу оръжията", Берта фон Зутнер среща във Виена художника Василий Верешчагин, който представя картините си от Руско-турската война. Запознат с нейната дейност, той сам я кани на изложбата. Темата й е близка, картините на Верешчагин я връщат към времето и преживяванията от 1877–1878 г. Тя го описва така: "Среден на ръст, с дълга сива брада, жизнен, сладкодумен (говореше френски), страстно същество, чиято страст бе приглушена от ирония."


Картините на Василий Верешчагин са изцяло съзвучни с нейните чувства към войната. Шипка, Плевен – това са места, от които и Берта фон Зутнер с трепет е чакала през 1877 г. вести заедно със своите руски и грузински приятели. Берта фон Зутнер моли художника да опише преживяванията си и ги публикува в списанието. В спомените си тя описва срещата си с руския художник и неговия разказ за войната:


Сега искам да разкажа за Василий Верешчагин. Когато научих, че големият руски художник, който с четката си се бореше със същия враг, срещу когото бях насочила перото си, е във Виена, където е изложил редица от своите картини, побързах да отида в града, за да видя прочутите картини: "На Шипка всичко е спокойно", "Апотеоз на войната" и другите, които бяха наречени с подобни имена. Още в имената, които той даваше на своите картини, художникът изразяваше своето ожесточение, което наред с болката, движеше неговата четка. Забравеният в снежните преспи пост, потънал в снега до гърдите си това бе, което бе съзрял духът на Верешчагин зад познатата телеграма от бойното поле "На Шипка всичко е спокойно", както и една пирамида от черепи, накацана от алчни гарвани: така той бе нарисувал "Апотеозът на войната".


/Верешчагин/ - Може би мислите, че е преувеличено? Не, истината е, че реалността е много по-ужасна много често са ме упреквали, че съм представил войната от лошата й, отвратителна страна като че ли войната има две страни една приятна, привлекателна, и една друга, некрасива, отвратителна но има само една война, с една единствена цел: врагът трябва да изтърпи колкото се може повече, да загуби колкото се може повече хора - убити, ранени и пленени, да понесе удар след удар, докато замоли за пощада.


Пред картината "Апотеоз на войната", той ни обърна внимание върху надписа, написан с малки руски букви долу при ръба на картината: "Вие не можете да прочетете това, то е на руски и означава: "Посвещава се на завоевателите на миналото, настоящето и бъдещето. Когато картината бе изложена в Берлин, Молтке застана пред нея бях от неговата страна и му преведох думите нали посвещението се отнасяше и за него."


Една друга картина представяше покрито с дебел сняг шосе, от което тук-там се подаваха пръсти на ръце или крака. "Какво е това, за Бога!" извикахме ние.


"Не е плод на фантазията ми , а е факт, че през зимата, както в последната Руско-турска война, така и при други зимни военни кампании, пътят, по който минаваха частите, бе покрит с трупове който не е видял това, му е трудно да повярва. Оръдията, картечниците и другите коли затискаха нещастниците още живи с колелата си в коловозите, при което, за да не се повреди пътят, труповете вече не се изнасяха, а се сплескваха целите само тук-таме се подаваха отделни части, които показваха, че пътят е едно гъсто населено гробише."


"Разбирам казах аз защо ви упрекват, че показвате най-ужасното, което сте видели"
"Най-ужасното?" Не. Видях немалко драматични неща, на които обърнах гръб, защото не се чувствах в състояние да ги пренеса на платното; например преживях следното: Брат ми, който бе адютант при генерал Скобелев, бе убит при третия щурм на Плевен. Позицията, където той падна убит, бе завзета от врага, така не можах да погреба тялото на моя брат. След три месеца, когато Плевен бе превзет, отидох на това място и го намерих цялото покрито с трупове, по-точно със скелети; колкото и да търсех, виждах навсякъде само оцъклени насреща черепи и тук-там все още облечени в ризи и фесове останки, които сочеха с ръцете си някъде към далечината. Кой от тях бе брат ми? Разглеждах внимателно останките от дрехи, костите на черепите, очните кухини и Не можах да понеса това сълзите ми рукнаха и дълго не можех да се овладея от силния плач. Въпреки това седнах и очертах една скица на това място, което напомняше Дантевия ад. Исках да направя една картина с моята фигура сред всички тези скелети, но това не ми бе възможно. Даже след една година, след две години, щом сядах пред платното, рукваха същите сълзи от очите ми и не ми даваха да продължа и така не успях никога да завърша тази картина".


Съвсем сигурно е, че разказвам всичко това със собствените думи на Верешчагин. Именно тогава го помолих да повтори онова, което каза, в една статия, която да изпрати в моето месечно списание. Той изпълни тази молба и в книжка 7 и 8 на 1893 г. на "Долу оръжията", Верешчагин публикува горните спомени и добави и други към тях.


"За да се разбере по-добре какво е войната" разказваше още Верешчагин - реших да се убедя със собствените си очи: нападах врага с пехотата и дори се случваше, да водя щурма на войниците; участвах в нападенията и стълкновенията на кавалерията и заедно с моряците участвах в атаката срещу един миноносец. При един от последните случаи бях наказан за любопитството си с една сериозна рана, която едва не ме изпрати в отвъдното, за да продължа там наблюденията си."


Днес ние знаем, че в действителност неговата съдба бе да бъде отнесен от мина в отвъдното. Една от първите новини, която светът научи от Руско-японската война, бе потопяването на броненосеца "Петропавловск", който се бе натъкнал на една мина. И на борда бе Верешчагин, с молив в ръка и рисуваше един рязък тласък, един вик на болка от осемстотин гърла, и всичко потъна в дълбините. Верешчагин искаше да наблюдава епизоди от най-модерната война . Какви картини щяха да произлязат от това? Може би щяха да са също толкова невъзможни за претворяване, както сцената при Плевен има ужаси, които сковават ръката на художника или отнемат дъха на наблюдателя. Руско-японската война продължи масовата лудост. Вибриращата артистична душа на Верешчагин би изпаднала в лудост, ако бе опитал например да нарисува сцените, които се бяха разиграли по оградите от бодлива тел и вълчите ями.


Няколко години по-късно за да изчерпя тук целите ми спомени за Верешчагин се видях втори път с него; тогава той представяше във Виена Наполеновия цикъл картини. Кайзер Вилхелм Втори му бил казал при вида на една от тези картини:"С това, скъпи майсторе, се борите по-осезателно срещу войната от всякакви конгреси за мир".


...За много от големите фигури на движението за мир във втората половина на 19 век: Хенри Ричард, Фредерик Паси, Лев Толстой, Берта фон Зутнер, опитът и преживяванията им от времето на Руско-турската война допринасят съществено за техните антивоенни възгледи. Прозренията от 1877 - 1878 г. помагат на Лев Толстой и на Берта фон Зутнер да осъзнаят опасността от пропагандата на войната и злоупотребата с патриотизма и военната история в медиите, в училището, във възпитанието на момичетата и момчетата. Те достигат до необходимостта от изграждане на общественото мнение в духа и ценностите на мира и особено във възпитанието на младите поколения. Техните идеи против насилието и войната за дълги десетилетия привличат хиляди жени и мъже към пацифисткото движение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Сега по традиция три дена ще ни проглушът ушите със синджири роби и братя безкористни освободители...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Статията е хубава и на мен ми харесва. Войните носят много страдание и това си е така.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално  " Ставаше дума да бъдат "освободени славянските братя", това бе паролата, която се чуваше отвсякъде около нас, и ние я възприемахме на вяра. която се чуваше отвсякъде около нас, и ние я възприемахме на вяра."

  "да бъдат освободени славянските братя" – това ни е гравирано на тъпанчетата от невръстни! Целта – проливите към топлите морета и Третият Рим – Константинопол!
  Сто и четиридесет години едната цел, плацдарм на Балканите, Задунайска губерния, е постигната. Нищо, че юридически сме независима държава. Тук е отгледана голяма група от "заблудени" българи, за които съдбата на България е нищо пред целите и доминацията на Русия.
  Много пари са наляти и продължават да се наливат до ден днешен, за да се крепи ролята и влиянието на Русия-"освободителката"!

 5. 5 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Браво за публикацията. Едва ли много хора ще я прочетат. Коментар 1 е показателен... Съдбата на обикновения войник и неговите страдания (независимо от страната, на която се бие) винаги остава в сянка. Прочетете Спомени от Солферино. Ще видите за какъв ад става въпрос на едно бойно поле.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Няма нужда да четем спомените на Берта фон Зутнер и Верешчагин -знаем,че те си спомнят със сигурност:
  1. Колко достойно и свободно са живели българите по време на измисленото''турско робство''.
  2. Как руснаците подло и вероломно са ни нападнали в гръб.
  3.И със сигурност отдават почит в спомените си на загиналите финландци,естонци и латвийци.


  [email protected]
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Госпожата е работила по „Изграждане на дигитален ромски архив за Югозападна България –демократична публичност чрез право на история“, спонсорирана от Отворено общество. Мисля, че това обяснява всичко.
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Прав си! Госпожата /според теб/ заслужава още една нобелова награда, след като е приложила дигиталното в края на деветнадесети век! Успяла е да вземе грантове от Сорос, преди да е роден!
  Разбирам те! Объркал си флашката :-).
  Нищо, нищо! Все си постнал нещо!
  Кутев не е много строг.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  "След три месеца, когато Плевен бе превзет, отидох на това място и го намерих цялото покрито с трупове, по-точно – със скелети; колкото и да търсех, виждах навсякъде само оцъклени насреща черепи и тук-там все още облечени в ризи и фесове останки, които сочеха с ръцете си някъде към далечината."
  Тук много хора, коментиращи историята, трябва просто да замълчат...

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Абе и да е имало корист поне са дали жертви и са ни помогнали.
  А братята англичани примерно са били ортаци с нашите поробители.
  Иначе духовно са ни "съчуствали"...

 12. 12 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Впрочем, отекваше и един втори лозунг, вдигнат от живеещите в Кавказ мохамедани, от дивите планински народи, другарите на Шамил: призивът да се отхвърли руското иго."

  Интересно и любопитно е, че "освободителката" е държала под иго народи в империята си, а е тръгнала да "освобождава" други....

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Разстроено

  От статията излиза, че не е трябвало руснаците да се жертват за Освобождението ни, а да оставят турците на спокойствие да ни изтребят като арменците или милостиво да ни прогонят като гърците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  http://roma-swu.weebly.com

  ​И ромите имат право на история
  Сайтът е създаден по проект „Изграждане на дигитален ромски архив за Югозападна България –демократична публичност чрез право на история“, осъществен с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт „Отворено общество“

  Ромският дигитален архив е изграден с участието на с екип от преподаватели: доц. Анастасия Пашова, доц. Кристина Попова, доц. Петър Воденичаров .....

  Мирише на "Отровено общество" във всички статии на авторката.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  А на паметника на Джанюариъс Макгахан в Лексингтън пише - "Макгахан – освободител на България", което е доста пресилено.
  Въпреки, че Макгахън има огромна заслуга за публичността на турските зверства, която дава.
  Но все пак войната се печели с жертви, с кръв.
  Която империите в Европа си спестиха заради България.
  За разлика от Русия.

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  "Впрочем, отекваше и един втори лозунг, вдигнат от живеещите в Кавказ мохамедани, от дивите планински народи, другарите на Шамил: призивът да се отхвърли руското иго."Интересно и любопитно е, че "освободителката" е държала под иго народи в империята си, а е тръгнала да "освобождава" други....
  —цитат от коментар 12 на nhn53551174


  Ами империята не е робувала на измишльотини като мултикуртурализъм, многонационалност и тем подобни и е поставяла на място муслимите които са имали много по-големи права от християните в Османската империя на не и да тормозят православните!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Братята англичани ни подкрепиха за Съединението, а пък "братята" ти руснаци насъскаха православните ти "братя" сърби да ни нападнат в гръб!

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  "На Шипка всичко е спокойно"!
  Потреперваш.... Какво послание, огромно значение и бъдеще, има само в едно изречение!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#17] от "bobbyperu":

  По време на същата тази Руско-турска война братята англичани бяха съветници и съюзници на Турция, нещо което продължава и до днес.
  Пукало им е за България.
  Хайде да наричаме нещата с истинските им имена.
  Какво е ставало през следващия век е друг въпрос и не е предмет на тази дискусия.

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  " Ставаше дума да бъдат "освободени славянските братя", това бе паролата, която се чуваше отвсякъде около нас, и ние я възприемахме на вяра. която се чуваше отвсякъде около нас, и ние я възприемахме на вяра.""да бъдат освободени славянските братя" – това ни е гравирано на тъпанчетата от невръстни! Целта – проливите към топлите морета и Третият Рим – Константинопол!Сто и четиридесет години едната цел, плацдарм на Балканите, Задунайска губерния, е постигната. Нищо, че юридически сме независима държава. Тук е отгледана голяма група от "заблудени" българи, за които съдбата на България е нищо пред целите и доминацията на Русия. Много пари са наляти и продължават да се наливат до ден днешен, за да се крепи ролята и влиянието на Русия-"освободителката"!
  —цитат от коментар 4 на Alexander97


  Сашко ти сигурно би предпочел да останем под турско но не и Русия да ни освободи? Все пак има радост и за вас русофобите проливите продължават да са турски и това трябва сигурно да ни изпълва с радост??

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#12] от "nhn53551174":

  "Интересно и любопитно е, че "освободителката" е държала под иго народи в империята си, а е тръгнала да "освобождава" други...."

  Ако тръгнем по твоята логика, Британия, Холандия, Франция, Германия са държали почти целят свят в робство. Белгийците в Конго са рязали ръце за неизпълнение на трудова норма. Американците са изтребили населението на цял континент и т.н.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Точно това е разковничето. След 20-30 години (след 1878 г.) сигурно щяха да накарат Турция да ни признае, но цената щеше да е неимоверно висока. Щяха да ни завещаят и поне 50 % мюсюлмани тук, надлежно изпратени от Анадола. Щяхме да сме нещо като Македония.

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  След обявяването на Руско-турската война (1877-1878) султан Абдул Хамид II се обръща за помощ към Великобритания, традиционен съюзник на Турция срещу Русия. Британското правителство отговаря, че не е в състояние да се намеси, поради "настоящите обществени настроения". Основната информация за събитията в България, достигаща до Острова през този период, идва от репортажите на кореспондента на "Дейли Нюз" Джанюариъс Макгахан. Много редки са случаите в световната история, в които написаното от един журналист има толкова голямо влияние върху мнението на обществото.
  Макгахан започва своите разследвания на турските зверства в България през юли 1876 г. Още първата от десетте му кореспонденции, предвидени като безпристрастно изложение на фактите, се превръща в репортаж за непредизвиканите жестокости срещу невинни хора, изпълнен със съпричастност към техните страдания.
  Във втората част от книгата, вече в ролята си на специален военен кореспондент, Макгахан отразява всички важни събития и сражения във войната, включително обсадата на Плевен, защитата на Шипченския проход и подписването на Санстефанския мирен договор.

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Турските зверства в България
  Автор: Джанюариъс Макгахан

  Поне това прочетете. Ако сте българи.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Абе и да е имало корист поне са дали жертви и са ни помогнали.А братята англичани примерно са били ортаци с нашите поробители.Иначе духовно са ни "съчуствали"...
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  Тези жертви руските крепостници са дали за да може
  батюшката им цар да ни ОКУПИрА безсрочно

  Англичаните като наши братя = казвам го без ирония
  са СлОЖИлИ КрАЙ на руската ОКУПАцИЯ и са прогонили
  НОВИЯ НИ ПОрОбИТЕл от България

  Ако мислехме за братята англичани по рубладжииски
  щяхме да кажем че им дължим ВЕчНА ПрИЗНАТЕлНОСТ

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":

  Според теб Сорос ни е освободил, ясно ми е.
  Сигурно си заслужава...

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":Точно това е разковничето. След 20-30 години (след 1878 г.) сигурно щяха да накарат Турция да ни признае, но цената щеше да е неимоверно висока. Щяха да ни завещаят и поне 50 % мюсюлмани тук, надлежно изпратени от Анадола. Щяхме да сме нещо като Македония.
  —цитат от коментар 22 на НеКой


  То ако някой е можел да принуди Турция без война да ни признае това е щяло да стане още на Цариградската конференция свикана по повод жестоко потушеното Априлско въстание. Колкото до 50% муслими не е имало никаква нужда да пращат те са си били тук. Да не говорим че всички големи градове са били с преобладаващо турско население включително и София която си е била чисто турски град заради ключовото си географски положение при походите на Запад !

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  Историята на една пацифистка от Австро-Унгарската империя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#3] от "hak43536311":

  Абсолютно, войната е най-ужасното нещо, което хората си причиняват едни на други. Тази жена е усетила това лично и за това след това става пацифистка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Така де и голямата част са си тръгнали от страх от войната.
  Ако беше по мирен начин, сигурно щяха да останат.
  А че тези мюсюлмани са преселени умишлено тук е ясно отдавна. Турците са действали по този начин навсякъде. Македония е добър пример.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Колкото до 50% муслими не е имало никаква нужда да пращат те са си били тук. Да не говорим че всички големи градове са били с преобладаващо турско население включително и София която си е била чисто турски град
  =========
  После по време на Балканските войни нали сте ги изгонили , в максимално голямо количество ....какво искаш още ?
  Всъщност това масово прогонване е било нещо като прототип на "голямата екскурзия" или известно с по модерното " възродителен процес".

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  Целта – проливите към топлите морета и Третият Рим – Константинопол!
  —цитат от коментар 4 на Alexander97


  Глупости на търкалета. Руската империя НЕ си е поставяла тази цел започвайки Руско-турската война от 1877 г. Алекасандър II и неговото правителство отлично са осъзнавали, че останалите Велики сили от онова време няма да позволят на руснаците да превземат Истанбул.

  За повече подробности гледайте последното предаване на История.бг:

  https://www.bnt.bg/bg/a/140-godini-rusko-turska-voyna-26022018

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Весело

  Англичаните като наши братя = казвам го без ирония
  са СлОЖИлИ КрАЙ на руската ОКУПАцИЯ и са прогонили
  НОВИЯ НИ ПОрОбИТЕл от България
  Ако мислехме за братята англичани по рубладжииски
  щяхме да кажем че им дължим ВЕчНА ПрИЗНАТЕлНОСТ
  —цитат от коментар 25 на Hawaii


  Така е Хауайски! Англичанинът Сен Клер организира помаците на борба с руската окупация в резултат на която са появява свободната Помашка република. За твое съжаление останалата част от България остава под руска окупация!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  А как са дошли там. Тук е Европа, а не Мала Азия. Както са дошли, така са си и отишли.
  Тук си е било християнска земя открай време.

 35. 35 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#33] от "Julian Mall":

  На Хаваи турско робство не имало. Лесно е така да приказваш отдалече...

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":Според теб Сорос ни е освободил, ясно ми е.Сигурно си заслужава...
  —цитат от коментар 26 на НеКой


  НЕ бъркайте Сорос с

  Генерал СТОлевов от руското пасольство

  Не бъркайте тукашните рубладжии и лъжите им с българските патриоти
  прогледнали за ИСТИНСКАТА роля на русийката в българската история

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#34] от "НеКой":

  Ама нали били потурчени , бе ?

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":Колкото до 50% муслими не е имало никаква нужда да пращат те са си били тук. Да не говорим че всички големи градове са били с преобладаващо турско население включително и София която си е била чисто турски град =========После по време на Балканските войни нали сте ги изгонили , в максимално голямо количество ....какво искаш още ?Всъщност това масово прогонване е било нещо като прототип на "голямата екскурзия" или известно с по модерното " възродителен процес".
  —цитат от коментар 31 на eti mehter

  Метине, научи си историята! Турците бягат по време на Руски-турската война! Никой не ги е гонил и когато след Освобождението продължават да се изселват в Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  Аха, добре че дойде ти да ни освободиш. 140 години те чакаме.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#35] от "НеКой":

  Къде е комедията в цялата работа , знаеш ли ?
  Руснаците и до ден днешен използват термина "иго" .....за разлика от такива като тебе. ...на които робството от главите им още не е излязло.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#38] от "Julian Mall":

  Турците бягат по време на Руски-турската война!
  ========
  Представа си нямаш колко избито мюсюлманско население има по времето на Балканските войни .....
  Това е тема табу сред международните исторически кръгове .....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Какво значи мюсюлманско население. Тези хора държава нямат ли си?

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#38] от "Julian Mall":

  Никой не ги е гонил ....
  ========
  Ма то и по времето на "голямата екскурзия" нигой никого не гонеше .... :)
  Само дето викаха в мвр , и ти даваха 24 часа ....да размисляш....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#19] от "НеКой":
  "По време на същата тази Руско-турска война братята англичани бяха съветници и съюзници на Турция, нещо което продължава и до днес.
  Пукало им е за България.
  Хайде да наричаме нещата с истинските им имена."

  Не си осведомен или съзнателно лъжеш и изопачаваш. Руско-турската война от 1877-1878 е дипломатически подготвена с великите сили. Всичко е било предварително договорено с най-малките подробности коя от великите сили какво ще получи от разпадащата се Османска империя. Всички са били съюзници на Русия и всички са имали интерес тя да победи, защото от нейните резултати всяка една печели по нещо. Русия взема най-голямата плячка, това е Бесарабия и българските земи до Стара планина и Софийски санджак, както и Батуми на Кавказ, Австро-Унгария взема Босна и Херцеговина , а Англия взема Кипър. Германия на Бисмарк също е имала интерес от тази война доколкото вниманието на Русия се отклонява към Балканите , а не към съюз с Франция срещу Германия.
  Така , че на никой не им е пукало за България , освен на Русия дотолкова , доколкото тя е гледала на българските земи като на бъдеща руска провинция. И понеже е имало съперничество между великите сили , все пак те са наложили чрез Берлинския конгрес образуване на Българско княжество с гарантирана от тях независимост от Русия , а не българските земи да станат част от руската империя.
  Нека да наричаме нещата с истинските им имена.

 45. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#44] от "tacheaux":

  Ти дали разбираш какво значи война?????????????????????????????????????????????
  Договорено, отговорено.
  А Батак били ли е договорен, г-н- разбирач????????????????????????
  А това България да възкръсне било ли е?
  Или Турция е давала мило и драго да даде независимост на страната ни и само е чакала някой да я подсети?
  Как не ви е срам бе!

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  До коментар [#38] от "Julian Mall": Турците бягат по време на Руски-турската война!========Представа си нямаш колко избито мюсюлманско население има по времето на Балканските войни .....Това е тема табу сред международните исторически кръгове .....
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  Те вас все ви избиват даже и геноцид уж ви устроиха в Сребреница пък навсякъде си стоите пък християните в пределите на християнска Византия нещо ги няма на територията на днешна Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":

  Точно. И арменците са ги избили.
  Странно защо геноцидът, който признаха беше от страна на Турция срещу арменците...

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#45] от "НеКой":

  Ти май на тая тема си много темпераментен. ......
  Успокой се .....ти си вече член на общия европейски дом !
  Никой няма да те заробва .....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Нема как да стане вече.
  нищо, че гледам, че опитвате.
  Засега в Сирия...

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално


  "Впрочем, отекваше и един втори лозунг, вдигнат от живеещите в Кавказ мохамедани, от дивите планински народи, другарите на Шамил: призивът да се отхвърли руското иго."Интересно и любопитно е, че "освободителката" е държала под иго народи в империята си, а е тръгнала да "освобождава" други....
  —цитат от коментар 12 на nhn53551174

  Ами империята не е робувала на измишльотини като мултикуртурализъм, многонационалност и тем подобни и е поставяла на място муслимите които са имали много по-големи права от християните в Османската империя на не и да тормозят православните!
  —цитат от коментар 16 на Julian Mall


  Значи когато Русия поробва други народи и държи населението си в робско подчинение това е добре. Други държави , обаче , ако правят същото , това не е добре. Даже не ти минава през ума , че ако бяхме станали част от Руската империя , това щеше да е за българина попадане в жестоко робство, но истинско , а не каквото си измисляте за т.н. "турско робство". Защото в "турското робство" българина е имал хиляда пъти повече човешки права от руския крепостен селянин , който в Русия е можел да бъде продаван като добитък.
  Не може една робска и деспотична страна като Русия да освобождава. Тя може само да завзема чужди земи и да поробва населението на завзетите територии. В цялата си история Русия само това е правила.

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":

  А може ли една робска държава като Турция де те мачка 500 години и когато някой дойде да прекрати тая ужасия, ти да намираш причини да не си благодарен???
  Теб не те питам.
  Пиша го за другите дето залитат покрай думите Русия и Путин.
  Може да имат много кусури, но за доброто не бива да забравяме.
  И да си кривим душите.
  За тези, които са на хранилка ми е ясно, че това няма да стане, надницата им е по-важна.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":

  даже и геноцид уж ви устроиха в Сребреница пък навсякъде си стоите
  =========
  Поне неизсъхнали гробове недей да скверниш !!!
  Какво е това "уж" ?
  Сега и бошнаците ли са ти виновни ,че не са напуснали тотално родината си ?
  Днес , точно такива като тебе вилнеят в БИ и превръщат хората в бежанци. ...
  Бежанци които попадайки в Европа , попатат и под гаврите на СЪЩИТЕ такива като тебе ...

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  На Хаваи турско робство не имало. Лесно е така да приказваш отдалече...
  —цитат от коментар 35 на НеКой  Като изпадате в състояние на оргазъм при споменаване на това
  че видите ли били сме под „робство” я ни кажи
  един „СВОБОДЕН ОТ РОБСТВО” ха-хаааа РУСКИ КРЕПОСТЕН
  КОЛКО „РОБИ” като „РОБЪТ” Христо Ботев, баща му – „РОБЪТ” Ботю Петков,
  „РОБИТЕ” Васил Левски, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов...
  .и още и още „РОБИ”.....
  Та РУСКИЯТ „СВОБОДЕН ОТ РОБСТВО” КРЕПОСТЕН КОЛКО БЪЛГАРСКИ „РОБИ” е могъл да си купи ха-хааааааааааа
  Обратното е вярно
  „РОБЪТ” Христо Ботев с „РОБСКАТА” заплата на баща си – „РОБЪТ” Ботю Петков
  е могъл да си напазарува ЦЯЛО СТАДО ИСТИНСКИ РОБИ – РУСКИ КРЕПОСТНИЦИ
  Точно така както по това време в България е могло
  да се НАПАЗАРУВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЖИВОТНИ !!!!!!!!!!
  Как ви не е срам да каканижете РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ОПОРКИ за „РОБСТВОТО” и „ОСВОБОДИТЕЛИТЕ – КРЕПОСТНИЦИ” ?!?!?!?!?!

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Историята през очите на съвременниците не е съвсем история, а хубава литература ...
  Скобелев и Столетов са поробители в сегашната история на Средния Изток, където отиват веднага след руско-турската война за да продължат увеличаването на империята...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  До коментар [#46] от "Julian Mall": даже и геноцид уж ви устроиха в Сребреница пък навсякъде си стоите=========Поне неизсъхнали гробове недей да скверниш !!!Какво е това "уж" ?Сега и бошнаците ли са ти виновни ,че не са напуснали тотално родината си ?Днес , точно такива като тебе вилнеят в БИ и превръщат хората в бежанци. ...Бежанци които попадайки в Европа , попатат и под гаврите на СЪЩИТЕ такива като тебе ...
  —цитат от коментар 52 на eti mehter


  Кой вилнее в Близкият Изток? Ислямистите спонсорирани от Турция, Катар и СА, но това се видя малко на родината ти и тя открито се намеси с аскера си в Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Османската империя има доста фенове тук.
  Интересно ми е вдругиден дали тези същите хора ще сведат глава в памет на загиналите за Освобождението на България от турско робство?
  Макар, че ми е ясен отговорът..
  Както и да е, поклон пред героите!

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#45] от "НеКой":

  Приеми историческите истини спокойно. Не робувай на исторически митове.

 58. 58 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Хаха, ти ли си историкът-академик, който ще ми отвори очите?
  Ми премести се при Ердоган като ти харесва толкова империята.

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Весело

  До коментар [#50] от "tacheaux":

  Така е Ташко! Всички православни държави на Балканите освободени с помощта на Русия са попаднали под още по-тежкото руско робство но нещо не са го забелязвали!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":А може ли една робска държава като Турция де те мачка 500 години и когато някой дойде да прекрати тая ужасия, ти да намираш причини да не си благодарен?
  —цитат от коментар 51 на НеКой


  КАКВО „МАЧКАНЕ”, кви пет рубли сънувате бре, Форумни РУСНАЧЕТА ?!?!
  „МАЧКАНЕ” ли е това, че „РОБЪТ” ха-хааа Христо Ботев си взема шапката в ръка и
  БЕЗ ДА ИСКА РАЗРЕШЕНИЕ от когото и да било ОТИВА ДА УЧИ В ЧУЖБИНА
  Такива като него БЪЛГАРИ „РОБИ” СА ХИЛЯДИ – будни БЪЛГАРЧЕТА завършили своето образование в Австро-Унгария, Франция, Германия....
  „МАЧКАНЕ” ли е това, че „РОБЪТ” Добри Желязков от Сливен открива ФАБРИКА ?!?!
  И НИКОЙ НЕ ГО СПИРА, НИТО МУ ПРЕЧИ !!!!!
  КОЛКО РУСКИ КРЕПОСТНИЦИ – ИСТИНСКИ РОБИ са открили ФАБРИКИ по онова време ?!?!
  КОЛКО РУСКИ КРЕПОСТНИЦИ – ИСТИНСКИ РОБИ са могли ДА ОТИДАТ ДО СЪСЕДНОТО СЕЛО

  Тук даже не говоря да идат като Ботев и Раковски да се образоват и живеят в чужбина !

  За това ли да сме „БЛАГОДАРНИ” – че КРЕПОСТНИЧЕСКА РУСИЯ е искала НОВА ПАРТИДА РОБИ КРЕПОСТНИЦИ в лицето на „ОСВОБОДЕНИТЕ” ха-хааааааа БЪЛГАРИ ?!?!?!

 61. 61 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#60] от "Hawaii":

  Свали си феса поне на Трети март...

 62. 62 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#50:"tacheaux"][/quote]

  Глупости. Руската империя има диференцирано отношение към съставляващите и подчинените й народности. Руснаци, малоруси и белоруси са трите имперски народа. На изток и юг от Урал всичко е за колонизиране. На запад от Минск са народите със специални привилегии - финландци, поляци, "ливонци", литовци и т.н. На тях се дава автономия, не влизат в системата на крепостничеството, даже имат парламенти и т.н. Полша и Финландия за княжества като част от империята. Така че каква би била България не се знае, но нямаше да е бурлаци на Дунава. Русия може да е била много изостанала (само Осм. империя е по-зле в Европа от нея), но народите в нея имат различна съдба.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#55] от "Julian Mall":

  открито се намеси с аскера си в Сирия!
  =======
  Изказвай се за неща от които имаш понятие....
  Или се занимавай с нещо по смислено ....като в коментар 14 , например !

  Bukalemun
 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Историята през очите на съвременниците не е съвсем история, а хубава литература ...Скобелев и Столетов са поробители в сегашната история на Средния Изток, където отиват веднага след руско-турската война за да продължат увеличаването на империята...
  —цитат от коментар 54 на penetrating


  А ген. Гурко преди Руско-турската война е потушил с голяма жестокост полското въстание срещу руския поробител. В Полша Гурко е колил и бесил християни, а дошъл на Балканите да "освобождава" християни.

 65. 65 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#21] от "moreee":

  Ако тръгнем по твоята логика, Британия, Холандия, Франция, Германия са държали почти целят свят в робство. Белгийците в Конго са рязали ръце за неизпълнение на трудова норма. Американците са изтребили населението на цял континент и т.н.
  .
  По коя логика тогава всичките тези после драпат да се докопат до "поробителите си", а никой от "освободените" от Русия не се напъва да отива при "освободителката" си?

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#58] от "НеКой":

  Ми премести се при Ердоган ...
  =======
  Хи хи .... :)....как си приличате по похватите само !
  Премести се , заминавай , изчезни ,.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Статията е много хубава сама по себе си. Темата е важна, а информацията - слабо известна. Приятна находка е връзката Зутнер-Верешчагин.
  Проблемът със статията, разбира се, е в контекста. Не й е времето по празника за освобождението на България и освободителната война. Празнуваме война, която за нас е справедлива и "добра". Тя не е по-малко жестока от обичайното, но за нас е празник по обясними причини. Войната винаги е ужасна за човека, но по цели и резултати войните не си приличат, особено от гледна точка на победителите и победените. Избирайки публикация днес, "Дневник" гадничко поставят под съмнение ценността за България на освободителната война. За това усещане допринасят и някои подбрани изреченийца относно "паролата", мохамеданите в Кавказ, грузинците (които става ясно, че са лоялни към империята) и т.н.

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":Хаха, ти ли си историкът-академик, който ще ми отвори очите?Ми премести се при Ердоган като ти харесва толкова империята.
  —цитат от коментар 58 на НеКой


  Казах ти , по-спокойно. Никой не харесва Османската империя , но в сравнение с Руската тя е била много по-малко деспотична и нейните поданици , каквито са били българите , заедно с още много други националности , са имали много повече човешки права от руснаците в Руската империя, без руските крепостни селяни , които са били роби в истинския смисъл на думата без никакви права.

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Така е Хауайски! Англичанинът Сен Клер организира помаците на борба с руската окупация в резултат на която са появява свободната Помашка република. За твое съжаление останалата част от България остава под руска окупация!
  —цитат от коментар 33 на Julian Mall


  Таваришче,
  Там където Сен Клер е организирал помаците ПУКНАТ РУСНАК НЕ Е ИМАЛО !!!!
  Панимайш ?!
  Това даже и като художествено-литературен исторически очерк може да го прочетеш в написаното от Николай Хайтов за Петко Кирков – „капитан Петко войвода”
  Но не кахъри себя 100 и кусур години след тези събития.
  Такива самодейности като „помашката република” не е могло да се случат, доколкото Великите сили е нямало да ги допуснат.

 70. 70 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Странно защо геноцидът, който признаха беше от страна на Турция срещу арменците....
  .
  Сигурно ще ти е интересно да научиш, че светът осъди и геноцидът извършен от арменците в Ходжалъ и то не преди повече от век, а съвсем скоро, през 1992г.

 71. 71 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Такива самодейности като „помашката република” не е могло да се случат, доколкото Великите сили е нямало да ги допуснат.
  Както НЕ СА ДОПУСНАЛИ РУСИЯ ДА ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ В РУСКА ГУБЕРНИЯ

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Османската империя има доста фенове тук. Интересно ми е вдругиден дали тези същите хора ще сведат глава в памет на загиналите за Освобождението на България от турско робство?Макар, че ми е ясен отговорът..Както и да е, поклон пред героите!
  —цитат от коментар 56 на НеКой


  Няма фенове на Османската империя , но има фенове на много по-деспотичната Руска империя, какъвто си ти. България не е "освободена" от "турско робство" , а е възникнала в резултат от поредната , десета по ред Руско -турска война след много перипетии. Много държави са възниквали в резултат на войни. България не е единствената. Така например Полша , Финландия , Естония , Литва, Латвия и Украйна възникват преди 100 години в резултат на ПСВ, но нито една от тези държави нямат за национален празник 3.3.1918, когато се подписва примирието между страните победителки Германия, Австро-Унгария , България и Турция с победената страна Русия и нито една от тези страни не счита коалицията победителка , начело с Германия за освободители.

 73. 73 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Свали си феса поне на Трети март...
  —цитат от коментар 61 на НеКой


  Я ти първом погледни ИМАТ ЛИ ФЕСОВЕ на снимките си
  БОТЕВ
  ЛЕВСКИ
  КАРАВЕЛОВ
  РАКОВСКИ
  ПЕТЪР БЕРОН
  ПАИСИЙ
  ЧИНТУЛОВ
  ВАСИЛ АПРИЛОВ..........
  И тогава изтрещявай с АТАКАДЖИЙСКО-РУСКИТЕ ОПОРКИ по повод моя „фес”
  Ха-хаааааааааааа

 74. 74 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#19] от "НеКой": Намерете в интернет тази книга, там е описано с документи и факти за "освобождението" на братския славянски народ:

  "Авантюры русского царизма в Болгарии" - П.Павлович

  Никой не може да отрече жертвите на войната - около 30 000 руснаци, но още и украинци, румънци, поляци, финландци, за които почти никой не говори.

 75. 75 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#61] от "НеКой":

  Не става въпрос в момента кой подкрепя Русия или е против нея. Историята трябва да се разглежда обективно и винаги от две или три различни гледни точки. Избирането на страна и изказване на доводи само от гледна точка на победителя или на страната имаща полза от дадения конфликт не спомага за обективността на историческата наука. Статията дава и друга гледна точка и това винаги е добре. 2 милиона българи в нашите земи са се оказали на печелившата страна във войната, над 1 милион турци на губещата. При 500 години (25 поколения) живот в дадена земя същата може ли да се нарича родина? Само тема за размисъл... Българите, които са били от 300 години на Балканите и падат през 11 век под византийско владичество нашественици ли са били все още или са владели собствените си земи? Просто аналогия. Историята е странно нещо, но в нея има много логика а емоциите само пречат и насъскват народите един срещу друг. Не случайно става въпрос във статията за надписа под картината на Верешчагин. Историята се пише от победителите. Има ли сме късмета да сме от правилната страна, но не следва да се използва историята за насъскване на едни хора срещу други и повтарянето на грешки, които човечеството допуска непрекъснато.

 76. 76 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Както и за други моменти от историята ни, така и за Освобождението се води мръсна информационна война, която цели едно, да отнеме на българското национално съзнание устоите, върху които то се формира. Основните опорки на тази манипулация, Освобождението е нещо много гадно,защот0 Русия е целяла друго, Освобождението е нещо много гадно, защото и при турците сме живеели прекрасно, Освобождението е нещо много гадно, защото части от българския народ остават отвъд границите на освободеното.

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#51] от "НеКой":

  Точно така. Дори и крайните русофоби (а те са много във форума) трябва да бъдат благодарни, че Русия подготвя и започва тази война, в резултат на която след почти 500 години османска власт на картат на Европа и светът се появява отново държавата България! Освен на Русия, разбира се благодарни трябва да бъдем и на другите народи, които са се включили в нея, като наприем румънците, финландци, украинци и много други. И нашето българско опълчение, което е било сформирано отново в Русия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 139 Неутрално

  [/quote]


  [quote#16:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 16 на Julian Mall


  Шамил и другите, за които обяснявате, че са били на място и с право тъпкани от казаците са били борци за свобода на своите народи, завладяни от въпросната Руска империя.
  Нека да сме обективни!

 79. 79 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#76] от "von_seeckt":

  За тези, които водят тази информационна война е важно да оплюват Русия.
  За нас е важно, че са ни върнали държавата.
  Иначе сега тук щеше да се пише на турски сигурно.
  Ислямът не прощава...

 80. 80 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Така например Полша , Финландия , Естония , Литва, Латвия и Украйна възникват преди 100 години в резултат на ПСВ
  —цитат от коментар 72 на tacheaux


  Е, фактически Финландия, Естония, Литва и Латвия се появяват вследствие събитията около Октомврийският преврат на болшевиките през 1917, а не толкова на ПСВ, така че определено няма за какво да са благодарни на Антантата. 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#62] от "nikolay_mihaylov":

  Глупостите ги пишеш ти:

  "На запад от Минск са народите със специални привилегии - финландци, поляци, "ливонци", литовци и т.н."

  Поляците , защото са имали "специални привилегии" на всеки 15-20 години въстават срещу руския поробител. Последното полско въстание, потушено жестоко от ген. Гурко е било преди поредната Руско -турска война в която Гурко идва да "освобождава" българите. Да вярваш в тази басня е все едно да повярваш , че вълкът е влезнал в кошарата да освобождава овцете от игото на овчаря.

  "Русия може да е била много изостанала (само Осм. империя е по-зле в Европа от нея), но народите в нея имат различна съдба."

  Това не е вярно. Точно по време на Руско-турската война от 1877-1878 поданиците на Османската империя са имали много повече права от руснаците, тръгнали да "освобождават" поредните "братушки".
  За сведение "братушки" руснаците са наричали народите, подлежащи на "освобождение" ,разбирай поробване. "Братушки" са били арменците , грузинците , татарите и останалите поробени от Русия народи.

 82. 82 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":А може ли една робска държава като Турция де те мачка 500 години и когато някой дойде да прекрати тая ужасия, ти да намираш причини да не си благодарен???Теб не те питам.Пиша го за другите дето залитат покрай думите Русия и Путин.Може да имат много кусури, но за доброто не бива да забравяме.И да си кривим душите.За тези, които са на хранилка ми е ясно, че това няма да стане, надницата им е по-важна.
  —цитат от коментар 51 на НеКой


  Заради Русия не сме велика държава и ще си плати с отнемането на Сибир от жълтурите , промит мозък , чЕти
  https://prnt.sc/il9wbj

 83. 83 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#81] от "tacheaux":

  Е къде е противоречието за поляците? Имат повече права, имат парламент, искат независимост, вдигат въстания. Имат права, имат публична сфера, вестници, парламент, гражданско общество. Свободата има степени и хората искат повече. Съвсем естествено. Това как противоречи на тезата, че имат повече права от руснаците? И че не можеш да твърдиш, че сме щели да бъдем "под робство"? Хайде малко диференцирано мислене, а?
  А относно Османската империя - твърдиш ли, че българите в ОИ имат повече права от поляците или финландците в Руската империя? А? Ако твърдиш, значи си абсолютно заслепен. Аз нямам проблем с изостаналостта на Русия и на Турция, ти имаш проблем с Русия явно. Няма да ти правя терапия. :-)

 84. 84 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#79] от "НеКой":

  За тези, които водят тази информационна война е важно да оплюват Русия.
  За нас е важно, че са ни върнали държавата.
  Иначе сега тук щеше да се пише на турски сигурно.
  Ислямът не прощава...
  .
  Липсата на компетентност не можеш я прикри с патос.
  И преди Русия българите сме писали на български.

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#34] от "НеКой":

  Че то Мала Азия е била още по изконна християнска земя - там християните са преобладавали още когато Балканите са били езичници!

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#62] от "nikolay_mihaylov":

  Че това се смята за основен признак на всяка империя - наличие на разни народи, които се управляват по разни закони.
  В противен случай имаме национална държава.
  Тъкмо затова държавите на Хабсбургите и на Холщайн-Готторпите /Романови/ са империи, а държавата на Хохенцолерите е национална държава.

 87. 87 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  за Освобождението се води мръсна информационна война, която цели едно, да отнеме на българското национално съзнание устоите, върху които то се формира.
  —цитат от коментар 76 на von_seeckt


  Там е проблемът - че русофилите смятате, че най-важното нещо за да си българин е да се кланяш на Русия. Което е жалко и робско, ама се опитвате да го представите като много патриотично.

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#65] от "nhn53551174":

  Я па тоя - в Москва придошлите от средноазиатските и кавказките руски колонии са комай повече от руснаците, а бившите руски владения Киргизкган или Таджикистан се крепят на работата на своите гастарбайтери в Русия!

 89. 89 Профил на Abc Bca
  Abc Bca
  Рейтинг: 237 Гневно

  Чурковците опитва да видоизменят историята. Не се наядоха тези анадолци, трън в очите им са тези 111 кв.км. Пет века клаха, поробваха и пиха православно-християнска кръв.

 90. 90 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  За тези, които водят тази информационна война е важно да оплюват Русия.За нас е важно, че са ни върнали държавата.Иначе сега тук щеше да се пише на турски сигурно.
  —цитат от коментар 79 на НеКой


  Таваришче Путиничарче
  Айде отзад напред да обясним
  Искаш да ни кажеш че

  ПАИСИЙ
  ЧИНТУЛОВ
  ПЕТЪР БЕРОН
  ВАСИЛ АПРИЛОВ
  РАКОВСКИ
  КАРАВЕЛОВ
  СЛАВЕЙКОВ
  ВАЗОВ
  ЛЕВСКИ
  БОТЕВ.......
  ВСИЧКИ ТЕ НА ТУРСКИ ЛИ СА ПИСАЛИ, бре ?!?!?!?!?!?!?!
  Та сега ни плашиш, че щели сме били да пишем на турски, ако РУСИЙКАТА не ни била ОКУПИРАЛА !!!!!!
  И да те попитаме
  Това ПутЕничарите ПУТИНСКА РУСИЯ с ЦАРСКА РУСИЯ ли ПРИРАВНЯВАТЕ та така се обиждате и наранявате, ако някой не се прехласва по РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ ?!?!?!?!?!?!

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#74] от "bek":

  Мордовци, удмурти, татари, евреи и т.н. - представители май на почти всички 200 етнически групи в империята на Холщайн-Готторповци /Романови/!

 92. 92 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#90] от "Hawaii":

  Стига с тоя Путин бе, други думи не знаеш ли?

 93. 93 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Интересно и любопитно е, че "освободителката" е държала под иго народи в империята си, а е тръгнала да "освобождава" други....
  —цитат от коментар 12 на nhn53551174


  Ами също е с Британската империя.
  Разстрелвала е възстаналите сипаи в Индия и е подтискала ирландците, а в същото време е превземала все нови и нови територии и народи - от Афганистан (неуспешно), до Канада, Южна Африка и Нова Зеландия.
  В САЩ имаше робство, а в същото време водеха експанзия на териториите на индианските племена.

 94. 94 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":Братята англичани ни подкрепиха за Съединението, а пък "братята" ти руснаци насъскаха православните ти "братя" сърби да ни нападнат в гръб!
  —цитат от коментар 17 на bobbyperu

  Първо - англичаните никога не са ни били братя.
  Второ - сърбите са насъскани от австрийците.
  Учи история!

 95. 95 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#90] от "Hawaii":Стига с тоя Путин бе, други думи не знаеш ли?
  —цитат от коментар 92 на НеКой


  Знам и други думи
  Думите
  РУСКИ ЦАРИЗЪМ и
  РУСКИ ИМПЕРИАЛИЗЪМ
  На тях ли да им се поклоним и „ВЕЧНО” ха-хаааа да сме им ПРИЗНАТЕЛНИ ?!
  Свърши се вече с РУСКИТЕ МИТОЛОГЕМИ с които РУСКАТА ИМПЕРИЯ,независимо от актуалното си име залъгваше българите.
  Вече сме 21-ви век и няма как да ни пробутвате претоплени манджи от времето когато РУСИЯ е била още КРЕПОСТНИЧЕСКО ГАСУДАРСТВО

 96. 96 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Любопитно

  До коментар [#76] от "von_seeckt":

  А кое е хубавото на изброените от теб неща?

 97. 97 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#38] от "Julian Mall": Турците бягат по време на Руски-турската война!========Представа си нямаш колко избито мюсюлманско население има по времето на Балканските войни .....Това е тема табу сред международните исторически кръгове .....
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  Като си казъл А що не кажеш и Б? Какво се случва 1913 с българите в Одринско? И защо в завзетите през Балканската война от българската държава земи почти веднага е признато българското гражданство на местното турско и мохамеданско население, като до ден днешен тези хора си живеят там. В същото време не можеш да намериш един българин в Лозенградско и Одринско, освен отишъл на пазар. И това етническо прочистване на практика е признато от самата Турция с Анкорския договор. в параграф Б от специалния протокол към него. Нещо повече – в друг текст е предвидено, че "българските граждани, които не владеят имотите си в Турция, имат право те да им се върнат, както и право на справедлив наем за времето, през което имотите са владени от турската държава". Не че това е изпълнено де, от турската държава.

 98. 98 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Поляците , защото са имали "специални привилегии" на всеки 15-20 години въстават срещу руския поробител. Последното полско въстание, потушено жестоко от ген. Гурко е било преди поредната Руско -турска война в която Гурко идва да "освобождава" българите. ...
  —цитат от коментар 81 на tacheaux


  Какво са правили поляците си е тяхна работа. Имат си правото на вероизповедание, автономия, нацията им е запазила своя елит, като голяма часто от аристокрацията им е заела значими роли в управлението на империята.
  Нещо което не можем да кажем за българския народ.
  Финландия и другите територии за които говори колегата наистина са си живели отделен живот и са се радвали на автономии и свободи.

 99. 99 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#97] от "anton83":

  И какво се случва две години по-късно? Турци и българи се бият рамо до рамо в Добруджа и Македония срещу Антантата. Историята е странно, многолико нещо. Никога не сме били последователни в нашите интереси. Останало ни е недоверието и яростта към околните народи. И усещането за нещо изпуснато.

 100. 100 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Не мога да ви разбера. Разбира се, че всяка империя си има интереси и действа спрямо тях, а не спрямо някакъв морал. Франция е била съюзник на Османската империя в късното средновековие, когато цяла Европа е треперила от нея. На Британия никога не ѝ и пукало за нас, не защото са ни мразили, а просто интересът ѝ е бил да подкрепя осмснаската империя, за да не допусне Русия извън Черно море. Което пък не и пречи да е съюзник с Русия и Франция срещу османците в битката при Наварин. По-късно ни подкрепя за съединението пак да е контра на Русия... Русия пък два пъти е била съюзник с турците, като в един случай дори спасява султана и империята. Такива са и били интересите.
  Няма добри и лоши империи. Те са добри спрямо своите собствени граждани и интереси. Така трябва да разсъждаваме и ние. Вярно, че Гурко е демонът на полското възстание, но за нас важното е, че е участвал в нашето освобождение. Японецът, който е бил доброволец в руската войска за нас е герой, но същият той е участвал в японската агресия в Корея. За корейците е лош, агресор.
  В случая Русия водена от своите интереси ни е освободила, а Британия е поддържала Османската империя. Руски и т.н войници са загинали за освобожденеито ни, докато абглийски кораби са превозвали войската на Сюлейман, която подпали Ст. Загора и срещу, която се биха опълченците на Шипка. Това са фактите. Факт, че Русия е била по-изостаналата държава, но това не я прави повече или по-малко агресивна от Британия да речем. Само двайсетин години по-рано просвевтената Британска империя, потушава брутално възстанието на сипаите, при което освен избитите около 100 000 пряко участващи се твърди се твърди за милиони други загинали индийци. Говори се за геноцид. Същата тази Британия на края на границата модерното време осъществява агресията срещу бурските държави. Като войната се ожесточава до там, че британците затварят семействата на бурите в лагери при лоши условия.

  Така че нека се радваме на дадената ни свобода. Да почитаме падналите за нея без, нито да идеализираме и вечно да се кланяме на руснаците, нито пък да ги изкарваме по-лоши от другите империи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK