Евромониторинг на административното правосъдие започва през май, съдии подозират закриване на съдилища

Вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева.

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева.През май трябва да започне мониторинг от Европейската комисия на административното правосъдие в страната, обясниха от Министерството на правосъдието за "Дневник".


На 19 и 20 февруари на работно посещение в София е бил екип от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Той е провел срещи с Върховния административен съд (ВАС) и с Инспектората към ВСС за изготвяне на документацията за предоставяне на техническа помощ, в съответствие с отправените искания от страна на България.


В екипа са били включени и представители на Съвета на Европа, след като организацията е заявила готовност да се включи с експерти в предстоящото сътрудничество.
Очаква се в хода на предоставяне на техническата помощ след няколко месеца да бъдат уточнени техническите въпроси. Срокът за приключване на съвместната дейност, определен от Европейската комисия, е една година.


Искането за мониторинг е дошло от правителството. Решението за това е взето от кабинета на 18 октомври миналата година. Преди това Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ЕК) изпрати в София прокурори от различни европейски държави, които направиха анализ на българската прокуратура. Докладът, който те изготвиха, бе силно критичен. Още тогава се появиха информации и намеци, че подобен мониторинг ще бъде поискан и за съдилищата. С решението от октомври правителството е поискало от служба на ЕК помощ в 12 области, като три от са насочени към съдебната система.


Очакваше се, че анализ ще има и за Върховния касационен съд (ВКС). Но според отговора на правосъдното министерство "към момента не е предоставяна официална информация за мониторинг с приемащ орган ВКС. Той предвижда "установяване на причини от законодателен и организационен характер за забавяния на наказателни дела в съдебна фаза и предприемане на мерки за ускоряването им, както и подобряване на законодателната уредба на наказателното производство и на дела с високата обществена значимост в борбата с корупцията и организираната престъпност".


Източници на "Дневник" във ВКС разказаха, че тяхната структура, която обхваща всички районни и окръжни съдилища в страната, е изключително голяма и Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия няма капацитета да я провери цялата. Затова по-вероятно е да се проведе мониторинг само на 28-те административни съдилища и ВАС.


Опасенията на магистратите


Източници на "Дневник" от административното правосъдие разказаха, че искането на вицепремиера, отговорен за съдебната реформа - Екатерина Захариева, за евроанализ на административното правосъдие има за официална цел разтоварване на Върховния административен съд (ВАС).


Магистрати обаче изразиха притеснение, че с мониторинга се преследва друга скрита цел - да стане известно, че страната няма нужда от всички административни съдилища. Което може да доведе до реформа в съдебната система чрез закриване на част или на всички 28-те съдилища и преместването на магистратите - които са несменяеми, в окръжните съдилища.


Това според юристи, занимаващи се с административно право, ще доведе до липсата на специализация и развитие на практикуващите административно право магистрати. Освен това те подчертаха, че резултатите от дейността на административните съдилища са най-добри. Бившият председател на ВАС Георги Колев нееднократно е подчертавал, че в мониторинга на Европейската комисия обикновено няма критики към административното правосъдие. В последния доклад имаше - една, за нуждата от постановяване на тълкувателно решение, свързано с дисциплинарната практика на ВСС, което вече е факт.


През пролетта на 2017 година, бившият председател на ВАС Георги Колев представи пред съдебния съвет резултати от проведен вече мониторинг във ВАС, което доведе до отказа на кадровия орган да иска евроанализ на административното правосъдие.

© Юлия Лазарова

През пролетта на 2017 година, бившият председател на ВАС Георги Колев представи пред съдебния съвет резултати от проведен вече мониторинг във ВАС, което доведе до отказа на кадровия орган да иска евроанализ на административното правосъдие.


Още старият състав на ВСС обсъждаше да поиска мониторинг на съдилищата по подобие на този на прокуратурата, който се случи през миналата година.


Тогава и двамата председатели на върховните съдилища - Лозан Панов (ВКС) и Георги Колев (ВАС), изразиха своето несъгласие с идеята. Така през пролетта на 2017 г. Колев представи пред съвета резултати от проведен вече мониторинг във ВАС, което доведе до отказа на съдебния съвет да иска евроанализ на административното правосъдие. Тогава не стана известно кой го е правил, кога е правен този мониторинг, нито какви са били изводите му.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Не знам какво подозират съдиите, ама ако се надяват като мотаят с години делата, да има откриване на нови, а не закриване на съдилища - много се лъжат.
  Да намерят начин да работят по-ефективно.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Как им личи на някои хора, че са корумпирани. Вижте го Колев на снимката колко е мазен...
  Дано доживеем и ние, и той правосъдие, за да отговаря за "делата" си.

 3. 3 Профил на ogix
  ogix
  Рейтинг: 180 Неутрално

  И какво ще правят като им намалеят подкупите? Гладни ли да седят милите?

  огн.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  "Ще стане ясно, ме няма нужда от 28 съдилища..."
  А защо трябва да се крие?
  Впрочем прокуратурата е с най-много хора. Какво стана с решението да се реформира?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Ами да...! Всеки, който е ходил в административен съд в някой от по-малките окръжни градове го е виждал. Големи сгради с десетина съдии и два пъти повече секретари, деловодители и подобни. Скъсват се от работа с има-няма по едно дело на месец и толкова.
  Пък за районни съдилища и прокуратури по малки общини, да не говорим...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Искането за мониторинг е дошло от правителството. Решението за това е взето от кабинета на 18 октомври миналата година." -- едно свестно решение поне от наште.

 7. 7 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#5] от "tww09306483":

  Пожелавам ти да си жител на Видин, а най- близкия адм. съд да е във Враца- колкото по далеч е съда, толкова по- малко жалби за наложени наказания от по 100-200 лв ще има,,,

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 8. 8 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 614 Неутрално

  "съдии подозират закриване на съдилища"
  А закриване на Цацарища няма ли да има?

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 708 Неутрално

  .... бреееей, че кахъри: „...и двамата председатели на върховните съдилища - Лозан Панов (ВКС) и Георги Колев (ВАС), изразиха своето несъгласие с идеята.“
  Ами и аз не съм съгласен с .... тяхното несъгласие! даже имам и желание, хората от правосъдната система да си понесат последствията за всичко надробено в последните години!!! Без никакви „смекчаващи вината“ (даже обратното) обстоятелства!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нека Калинка Захариева да каже тя какво направи като началник на правосъдието.
  Сега пък сложиха още една напълно компрометирана дърта калинка. Изглежда нарочно се избират нищо неможещи и неработещи, верни на партията и далаверата хора.

 11. 11 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Крайно време беше да се направи някаква истинска реформа, няма как в всяко градче да има съд и там да са най- високо платените хора, а в същото време а се разхождат разбойници по улиците .......

 12. 12 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ИМА 6 АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДА , КАТО АПЕЛАТИВНИТЕ ТАКИВА , СЪС ИЗНЕСЕНИ РАБОТНИ МЕСТА ОТ 2-3 СЪДИИ В СЕГАШНИТЕ 28 СЪДА. ТАКА ХЕМ ЩЕСЕ СПЕСТИ ОТ МНОЖЕСТВО ДУБЛИРАЩИ СЕ ЩАТОВЕ НА СЧЕТОВОДИТЕЛИ, ШОФЬОРИ, СИС. АДМИНИ СЕКРЕТАРИ ИТ.Н. ХЕМ ХОРАТА НЯМА ДА СЕ РАЗКАРВАТ ДО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ЗА ДЕЛАТА СИ.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  То цялото административно правосъдие е за закриване. И как няма, като е бухалка на управляващите.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#7] от "DS":

  Абе, аз и хората живеещи в моя район сме си достатъчно наказани...! Ей на, паднаха две педи сняг и пътищата, пак затворени! Ти ми говориш, за Видин.
  Знам, че е много удобно всичко да ти е близо, като държавни институции, ама за жалост, не навсякъде се получава или има смисъл.
  Плюс това в последно време, административните съдилища си измислиха номера, да ти обясняват, че нямаш правен интерес да обжалваш или съдиш почти всичко и така си решават проблема с натовареността...! Лично съм го усетил на гърба си. Та, каква полза, като има административен съд до мене?!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitaka71":

  Ами жените и любовниците на всякакви милиционери, прокурори, съдии от окръжни и районни съдилища, къде ще работят...? Ами братовчедите и родата им, какво да правят? Няма да ги оставят на улицата я...! Недей да говориш така, неудобно е! Злепоставяш независимата съдебна власт...! Може да си създадем неправилно паралелно впечатление... :)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  На снимката-едно недоразумение в управлението на Държавата!Нито практикувал юрист,нито практикувал дипломат, а министЕрка......

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  В градове, в които няма поликлиника, има съд и прокуратура

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 18. 18 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ясно е, че съдебната система има много недостатъци и спешна нужда от реформа. Но тези, които горе коментирате със задоволство как трябва да се закриват съдилища и прокуратури най-вероятно сте от тези хора, които мърдат от София веднъж за да отидат на море и веднъж на ски.

  Ние не можем обаче да си позволим отказ от правосъдие на хората по места. Тук говорим за основополагащи принципи на правораздаването, за нарушаване на които спокойно можем да бъдем съдени в Страсбург. Неприемливо е най-близкия съд, който да е компетентен да разгледа казуса ти по същество да е на 200 км.

  СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ИМА 6 АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДА , КАТО АПЕЛАТИВНИТЕ ТАКИВА , СЪС ИЗНЕСЕНИ РАБОТНИ МЕСТА ОТ 2-3 СЪДИИ В СЕГАШНИТЕ 28 СЪДА. ТАКА ХЕМ ЩЕСЕ СПЕСТИ ОТ МНОЖЕСТВО ДУБЛИРАЩИ СЕ ЩАТОВЕ НА СЧЕТОВОДИТЕЛИ, ШОФЬОРИ, СИС. АДМИНИ СЕКРЕТАРИ ИТ.Н. ХЕМ ХОРАТА НЯМА ДА СЕ РАЗКАРВАТ ДО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ЗА ДЕЛАТА СИ.
  —цитат от коментар 12 на mitaka71


  И сега в повечето административни съдилища в областните градове щатът на съдии е между 3 и 8. Т.е. това, което предлагаш е факт. Що се отнася до администрацията си напълно прав. Не само администрацията на административните, но и на районните съдилища и прокуратури спокойно може да се окрупни, но да скупчим всички магистрати в 5-6 града е безумие. Те и без това са несменяеми, не може да бъдат просто съкратени, а и няма реална нужда от това.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#16] от "val1320":

  Напротив! Още министърът на екологията Джевджет Чакъров оцени способностите на Екатерина Захариева, като юрист и я назначи за директор на правната дирекция в министерството! Плюс това, Захариева е родом от Пазарджик...! :)

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Няма ли най-сетне да ни накарат да реформираме сталинската прокуратура,

 21. 21 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Гневно

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  Да де, и аз това казвам-без ден трудов стаж става директор ,министЕр.Е, и това вече го преживяхме-имахме премиер,на който първата месторабота беше началник на Министерския съвет.....Затова я докарахме до под кривата круша!

 22. 22 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 425 Неутрално  Създаването през 2006г. на специализираните административни съдилища бе една огромна недомислица и трябва да се закрият. Заради реституцията по онова време имаше повече административни дела, но сега вече почти всички съдилища в страната бездействат. До 2006г. административните дела се гледаха като първа инстанция от специализирани съдебни състави на окръжните съдилища и нищо не налагаше промяната. Единствения резултат от нея бе раздуване на щата на съда и съдебната администрация с нови нови съдии, деловодители, секретари и обслужващ персонал, както и купуване или наемане на нови сгради. Заради тези специализирани нови съдилища до момента само излишно се харчат пари без на практика какъвто и да е положителен ефект. А можеше заради временно увеличения обем административни дела просто да се увеличи броя на административните състави в окръжните съдилища и толкова.

  адв.М.Гроздев
 23. 23 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На ЕК не им ли е светнала лампичката (или вече е изгоряла), че нашите управници НЕ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ РЕФОРМИ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK