Емили Странгфорд: Само Европа може да освободи българите от новото робство на "големите братя"

Емили Странгфорд: Само Европа може да освободи българите от новото робство на "големите братя"


В тежки часове, несгодни
За народа ни злочест,
Пълна с чувства благородни -
Идеш ни на помощ днес.
Идеш да дадеш утеха
На разбитите сърца,
На тез що са голи - дреха,
- Хляб на гладните деца.
...
Чест на тебе, леди славна!


Така започва стихотворението на Иван Вазов "На леди Странгфорд".


Тя е родена в 1826 г. като най-малка дъщеря в семейство на изтъкнат военен и географ адмирал сър Френсис Бофор /1774 – 1757/. Отрано проявява интерес към пътешествията, към близкоизточните страни и култури, типичен за Викторианска Англия. След смъртта на баща си, през 1858 г., младата Емили предприема голямо пътуване из Мала Азия, Египет и Сирия. Публикуваният в 1861 г. неин пътепис става повод за среща с друг млад познавач и изследовател на Изтока – дипломатът лорд Пърси Странгфорд. Двамата сключват брак през 1862 г., като остават да живеят в този регион. През 1864 г. тя публикува втората си книга – "Източният бряг на Адриатика", в която описва пътуванията си със своя съпруг, под чието влияние Емили Странгфорд развива своя интерес към политическата съдба на Балканите и споделя симпатиите към българите и вярата в тяхното политическо бъдеще. Смъртта на лорд Странфорд в 1869 г. е повратна точка в живота й. Тя се посвещава на милосърдие и организирана благотворителна дейност, като се обръща към света на обществената несправедливост, болестите, бедността и страданието.
Изострянето на Източния въпрос и криза през средата на 70-те години я ангажират със съдбата на жертвите на османските репресии. През август 1876 г. лейди Странгфорд излиза с апел за създаване на Фонд за подпомагане на българите. В продължение на няколко месеца тя предприема мащабна дейност в Пловдивско: изгражда няколко болници /в Батак, Карлово, Панагюрище, Перущица, Петрич и Радилово/, доставя за пострадалите български села дрехи, лекарства, болнично оборудване, храни, сглобяеми къщички. Тя сама извършва голяма част от работата не само по организирането на събирането на средства в Англия, но и по осигуряването на доставките в България и за целта обикаля селата, проучва нуждите и привлича местни дейци – свещеници, учители и представителки на женски дружества. Емили Странгфорд продължава благотворителната си дейност в следващите години. В 1887 г. тя умира на път за Египет, където подготвя откриването на нова болница.


"Дневник" публикува откъс от статията на Емили Странгфорд "Източна Румелия", май 1879 г.

/ Emily, Viscountess Strangford, East Roumelia, "The Nineteenth Century", May 1879, p. 822-832/
... Българинът е лъжлив поради навика да се страхува, но освободен от страха, той е прям, пълен с проницателност и отлична чувствителност, по природа е много работлив, ужасно пестелив и има импулс към морален и физически напредък, което е невероятно интересно и заслужаващо възхита.


Той според мене е най-добър от славянските нации; и още той е най-малко обичаният.
Той е индивидуалист, не се привързва лесно. Не се колебая да кажа, че няма друга
европейска нация с толкова малка естествена склонност към привързване. Любопитен
факт е, че дори малко образование изведнъж развива нежни фибри, те стават любезни и
приятелски настроени. Те са скучни и намръщени хора сега; но две или три образовани
поколения със сигурност ще развият тези черти в жив и добър характер.


Тяхната оскъдна пестеливост ще се превърне в разумно спестяване, тяхната егоистична
отчужденост ще се претопи в приветливо приятелство. Днес всички - и бедни и богати,
без изключение, са противно самодоволни, изключително самоуверени и пълни с най-
абсурдна суетност, макар че имат малко, с което да се издокарват. И разбира се
вниманието, което те са привлекли, е повишило невероятно тяхното самочувствие.


Оставени са на обучението на руснаците, чието надуто самочувствие е толкова
непоносимо, чието невежество дори и когато са образовани е толкова поразително и
чието измамничество е толкова безгранично. Подпомагани от Европа, окуражени от
Запада, българите ще се развият в един солиден ценен народ, способни да управляват
себе си и да спечелят респекта на европейското семейство от нации, в което, аз дълбоко
вярвам, те най после ще бъдат един ценен член, ако се пазят от Русия.


Наш дълг е да им помогнем да постигнат това. Беше наш дълг да им помогнем много по-
рано като християни и като съграждани на света; но нашите сънародници не знаеха
нищо за тях, не мислеха и правеха нищо за тях; само отделни индивиди работеха
сърдечно, за да им покажат пътя към прогреса.


Ако това беше продължено и постоянни мъдри мерки бяха предприемани в
Константинопол, българите биха са развили и постепенно освободили в необходимото
време и в трайна задоволителна форма, твърде различна от нещастията, които сега ги
сполетяха...


Паметник на Емили Странгфорд

© Исторически музей в Батак

Паметник на Емили Странгфорд


...Печелившата позиция днес е разумните хора да гледат напред, а не назад. Жестокостите на миналото са минало и нищо добро не може да се постигне, ако се повтарят и постоянно припомнят до втръсване; нашата цел е ограничена - какво трябва да направим, за да оформим една нова нация по честен начин и със съзнателна работа; ние искаме да я отнемем от ръцете на тези, които сега я градят с измама и подлост. Навремето ние говорихме твърде много, че трябва да й помогнем; нека сега го направим.


И най-напред нека неотклонно настояваме те да осъзнаят, че тези, които искат да влязат в кръга на национален живот трябва да поемат своите отговорности и задължения, освен привилегии. За да станат една европейска нация, те трябва да се съгласят да приемат диктата на Европа. Те са млади и невежи, но те са обучаеми; нека Европа им покаже истината и те ще я последват. Санстефанският мирен договор ги направи руски роби, но те нямат достатъчно интелигентност да осъзнаят това.


Берлинският договор им даде национален живот. Нека прозрат това, за да запазят и развият този живот. Русия претендираше, че акушира при раждането на нацията: тя държеше пръста си върху гърлото на новороденото дете и не винаги криеше своето намерение да го удуши, ако настъпи подходящ момент. И българската нация безспорно ще загине при този фатален факт, ако са слепи днес и ако Европа не ги наблюдава, за да предотврати това.


Берлинският договор, колкото и да е хубав /или лош/ се компрометира, допускайки руснаците да останат в Румелия за една година. На предложението за съвместна окупация руснаците открито признаваха, че те нямат намерение да оставят българите на самите тях. "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" - това е постоянно повтаряното изречение в устата на всеки руснак. Българите, с техния младежки ентусиазъм и нови войски – горди като ученик с новата си униформа – вярват, че могат да се отърват от руснаците, когато искат. Те не могат. Само Европа може да освободи българите от новото, по-тежко и по-потисническо робство на техните "големи братя". Българската нация не е подобие на Русия... и само с помощта на Европа тя ще може да се освободи от деспотичното потисничество на руската църква и народ, което вече започва. Те може да даряват букети на своите освободители по празниците – всеки българин желае да добави още един празник към и без туй дългия празничен календар: но някои от тях започват да разбират, че техни братя тихомълком са изпращани в Сибир, за да медитират върху своите твърде приповдигнати национални аспирации.


Урокът, който българите трябва да научат, е просто този: нека те да се придържат към закона на Европа; нека те демонстрират, че са способни на самоуважение, самоконтрол и достойнство; нека те спокойно приемат протекцията на Турция, която със сигурност няма да им навреди, защото тя ще ги използва, за да влезе в кръга на европейските нации и ще ги пази от Русия. Тяхната независимост така покровителствана и гарантирана от думата на Европа ще се развие в едно здраво и плодоносно дърво. Извънредно много те се нуждаят от няколко години протекция и осиновяване. Тези години биха им позволили да постигнат единство, мъдрост и сила: без тях те не могат да спечелят респекта на Европа нито пък да си подсигурят един продължителен национален живот. Хребетът на Балкана има много малко общо с растителността по-долу, така се различават миналата и сегашна ситуация; дали някой чувства и вярва, че по същество турският неагресивен войник, внимателно наблюдаван, както и ще бъде, от офицери отговорни пред европейската комисия ще бъде виновен за насилие над въоръжени и обучени българи. Винаги предпочитаната игра на Русия е играта на изчакване; нека българите следват нейния пример и докажат, че и те могат да чакат; ако направят това, накрая ще спечелят играта. Постепенно, бавно, както се надявам, но затова пък сигурно те ще стигнат до една пълна и зряла независимост.


Консолидирани, опитни, пречистени, себеуверени, те ще бъдат една истинска нация: тогава те ще бъдат способни да кажат на руска България "Отхвърли робството на царя: присъедини се към нас и нека бъдем едно, обединена свободна България!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Дневник, не откривам автора на статията, но искам да ви поздравя за този брилянтен превод, великолепен избор на откъс и редакторска работа!
  Поздравления и дълбоки благодарности.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Българинът първо трябва да бъде освободен от политиците си. Те са които са лъжливи, обикновения човек няма навик да лъже.

 3. 3 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ..нека те спокойно приемат протекцията на Турция..

  Дотук спрях да чета. Писнало ми е от тъпотии на разни руски или английски тролове. И определено ми е писнало от 5-вековната протекция на турция.

 4. 4 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много поучително.
  "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" . Толкова за освободителите!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И един съвременен поглед, интервю на Юлиан Попов (струва си да се прочете): "..Така че около Трети март би трябвало да сме по-хладнокръвни и обективни към всичко, което се е случило. В никакъв случай да не каним руски велможи да участват в нашите празнинства. За нас е важно, че това е дало тласък за формиране на съвременната българска държава. Толкоз. А не че някой ни е дарил свободата. Това е основният въпрос - тези проблеми с непрестанното търсене на зависимост и кой ни е дарил нещо. Като се тръгне от "Русия ни е дарила свободата" и се стигне до "Юнкер ни даде едни пари да си построим път" - това е непрекъснатото говорене кой нещо ще ни дари, нещо ще ни подари. ТРябва да прекратим с постоянното си говорене за освобождаване и поробване""

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  ..нека те спокойно приемат протекцията на Турция..Дотук спрях да чета. Писнало ми е от тъпотии на разни руски или английски тролове. И определено ми е писнало от 5-вековната протекция на турция.
  —цитат от коментар 3 на m_todorov


  Извинявам се, рядко си позволявам такива думи, но ти си напълно полудял.
  Бях чувала да описват виконтеса Странгфорд с всякакви епитети, но да я наречеш "английски трол".... нямам думи!

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  Такива работи трябва да се публикуват, не примитивни плоски задявки с Путин и останалата шайка, които по-скоро вредят, отколкото помагат на каузата за освобождаване от руското имперско влияние.

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  Благодарим на Европа,че ни освободи и през ПСВ и през ВСВ !!!
  Благодарим за чудните съвети и за помощта !

  [email protected]
 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Любопитно

  "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" . Толкова за освободителите!
  —цитат от коментар 4 на bombov_saruyar

  Кой го казал това?

 11. 11 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това с протекцитията на Турция и мен ме впечали. Явно е добавено(съшито) по-късно.
  "Доброжелатели" в другия смисъл, никога не са ни липсвали.

  ..нека те спокойно приемат протекцията на Турция..Дотук спрях да чета. Писнало ми е от тъпотии на разни руски или английски тролове. И определено ми е писнало от 5-вековната протекция на турция.
  —цитат от коментар 3 на m_todorov


 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Бях чувала да описват виконтеса Странгфорд с всякакви епитети, но да я наречеш "английски трол".... нямам думи!
  =========
  Защо ....да не е имунизирана срещу такова определение виконтесата ?

  Bukalemun
 13. 13 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":

  Който познава фалшивото самочувствие на руснаците едва ли ще се усъмни в думите на лейди-то. Какво са видели в Б-я освободените само преди 15-20 години крепостни!? - свободни собственици на земя и собственост, които са можели да изучават децата си в цяла Европа, стига да могат. Съпоставката едва ли им е била толкова приятна и сигурно е имало избиване на комплекси.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на sundblum
  sundblum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":

  Англичаните никога не са ни поробвали, за разлика от руснаците. И явно не са ѝ виновни на нея за нещо а на нас..

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  За да станат една европейска нация, те трябва да се съгласят да приемат диктата на Европа. Те са млади и невежи, но те са обучаеми;
  ==========
  Еееей ....това е надминало всякакви граници !
  Дори в статии за бежанците не са четени подобни арогантности !
  То бива англосаксонска надменност , но чак пък толкова .....!

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Чудесна статия казваща истината....за руската демагогия!Истина която русоробите не желаят да видят!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  Цитат от статията "нека те (българите) спокойно приемат протекцията на Турция, която със сигурност няма да им навреди, защото тя ще ги използва, за да влезе в кръга на европейските нации и ще ги пази от Русия."

  От всичко написано от тази жена, това сигурно е най-голямата глупост! Точно Турция спря за цели 500 години нашето европейско и цивилизационно развитие и сега видиш ли същата тази подтисническа и мракобесна Турция (тогава още Османска империя) щяла да вкара в кръга на европейските нации! Що за абсурд е това!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  Иначе, браво на лейди Странгфорд за това което е направила за обикновените българи... за болницте и благотворителната й дейност в България и Румелия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Предозиране?

  Но пък... сериозна дефиниция за Неабятная ;)

  "Оставени на обучението на руснаците,
  чието надуто самочувствие е толкова непоносимо,
  чието невежество дори и когато са образовани е толкова поразително и

  чието измамничество е толкова безгранично."

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Добър текст, кат изключим това :

  "Санстефанският мирен договор ги направи руски роби, но те нямат достатъчно интелигентност да осъзнаят това."

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Само че България никога не получи от Западна Европа тази помощ, която е била желана от Странгфорд. Нейните наблюдения върху поведението, характера и възможностите на българите са възхитителни, но помощ дойде само от Русия, първо за освобождаването и за изграждането на администрацията.

 23. 23 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Много далновиден анализ и за съжаление пророчески думи.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4329 Неутрално

  "Оставени са на обучението на руснаците, чието надуто самочувствие е толкованепоносимо, чието невежество дори и когато са образовани е толкова поразително ичието измамничество е толкова безгранично. Подпомагани от Европа, окуражени отЗапада, българите ще се развият в един солиден ценен народ, способни да управляватсебе си и да спечелят респекта на европейското семейство от нации, в което, аз дълбоковярвам, те най после ще бъдат един ценен член, ако се пазят от Русия."

  "Санстефанският мирен договор ги направи руски роби. Берлинският договор им даде национален живот. Нека прозрат това, за да запазят и развият този живот. Русия претендираше, че акушира при раждането на нацията: тя държеше пръста си върху гърлото на новороденото дете и не винаги криеше своето намерение да го удуши, ако настъпи подходящ момент. И българската нация безспорно ще загине при този фатален факт, ако са слепи днес и ако Европа не ги наблюдава, за да предотврати това. "

  " Само Европа може да освободи българите от новото, по-тежко и по-потисническо робство на техните "големи братя". Българската нация не е подобие на Русия... и само с помощта на Европа тя ще може да се освободи от деспотичното потисничество на руската църква и народ, което вече започва."

  "Берлинският договор, колкото и да е хубав /или лош/ се компрометира, допускайки руснаците да останат в Румелия за една година. На предложението за съвместна окупация руснаците открито признаваха, че те нямат намерение да оставят българите на самите тях. "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" - това е постоянно повтаряното изречение в устата на всеки руснак"


  Тези текстове на Емили Странгфорд съзнателно са били скривани от българите.

 25. 25 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Българинът първо трябва да бъде освободен от политиците си. Те са които са лъжливи, обикновения човек няма навик да лъже.
  —цитат от коментар 2 на xali


  Значи, толкова ми е писнало да чета за "добрия народ" и "лошите му политици" - обидно елементарно е! Тия политици откъде са дошли, Марс ли? И по-важното - кой гласува за тях, марсианци ли?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  нека те спокойно приемат протекцията на Турция, която със сигурност няма да им навреди, защото тя ще ги използва, за да влезе в кръга на европейските нации
  —цитат от коментар 22 на voyko


  Макар че, България няма нужда от турска протекция, Турция все още има нужда от България за да влезе в кръга на европейските нации.

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Гневно

  "нека те спокойно приемат протекцията на Турция, която със сигурност няма да им навреди, защото тя ще ги използва, за да влезе в кръга на европейските нации и ще ги пази от Русия. Тяхната независимост така покровителствана и гарантирана от думата на Европа ще се развие в едно здраво и плодоносно дърво."

  Ашколсун на тази добродетелна англичанка! Да се чуди човек защо изобщо е трябвало да се освобождаваме от Османската империя вместо да останем част от нея и с помощта на такива мъдри наставници като тази англичанка се присъединим към Европа!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":Който познава фалшивото самочувствие на руснаците едва ли ще се усъмни в думите на лейди-то. . .
  —цитат от коментар 13 на bombov_saruyar


  Вчера в друга подобна статия пишеше, че в Русия паролата, която се чувала отвсякъде била за "славянските братя".
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/01/3125669_rusko-turskata_voina_i_cennostite_na_mira_v_spomenite/
  Обществените настроения в тогавашната Русия и панславянската идея която е водеща до края на Първата световна война, са в абсолютен контраст с писанията на въпросната госпожа. Всъщност това я прави далечен предвестник на днешните тролове.

 29. 29 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  помощ дойде само от Русия, първо за освобождаването и за изграждането на администрацията.
  —цитат от коментар 22 на voyko


  Страшна помощ - окупация и подготовка на колониална администрация...

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  Много поучително. "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" . Толкова за освободителите!
  —цитат от коментар 4 на bombov_saruyar


  Много поучително наистина! Англичанката на какъв език е общувала с руснаците? Защото не знам някой друг да потвърждава думите и? Сигурно защото българите са общували с руснаците с преводач?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#25:"clint_eastwood"][/quote]

  Това е много удобно извинение за хора, които не могат или не искат да осъзнаят своята роля в едно общество. Все едно политиците не са проекция на всички нас, които ги избираме, или поне болшинството от нас. Къде-къде по-удобно е да кажеш - ний сме много добри, ама ТЕ, политиците ни за нищо не стават. И аз се чудя - от где са внесени....

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Чудесна публикация.

  "Страгфорд за България".

  В тежки часове, несгодни
  За народа ни злочест,
  Пълна с чувства благородни -
  Идеш ни на помощ днес.
  Идеш да дадеш утеха
  На разбитите сърца,
  На тез що са голи - дреха,
  - Хляб на гладните деца.
  ...
  Чест на тебе, леди славна!

  Така започва стихотворението на Иван Вазов "На леди Странгфорд".

  ---

  А ти, вместо да тролиш, си дай сметка за болшевишкия и неоруснашки фалш
  във връзка с 3 март.

  Забравя се като рождена дата на цар Александър II Освободител,
  дата и декрет за (бъдещо...) освобождаване на руските крепостни селяни от крепостничеството.

  Забравя се, че Константинополският договор е бил неглижиран в полза на поредна руско-турска война за Босфора, Проливите.

  Забравя се, че Санстефанският договор е бил временно споразумение
  между Турция и Русия, с претенции за руска окупация на България.

  Забравя се, че на 3 март 1918 г отслабена Русия, без цар (абдикирал) и в ръцете на болшевики, е подписала в Брест примирие пред т.нар. Централни сили, вкл. Германия, Австрия, България и Турция.

  Това е забележителна дата (1918 г), защото тогава са признати за независими държави Финландия, Полша, Литва, Украйна...
  Освободителна дата - от великоруснащина.

  Руснащината, обаче, обикна немския марксист и агент "Ленин"
  и грузинския банков обирджия Джугашви "Сталин".

  "Сталин", с помощник Хитлер, планираха, нападнаха Полша и започнаха ВСВ, бастуне.

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Благодарим на Европа,че ни освободи и през ПСВ и през ВСВ !!!
  Благодарим за чудните съвети и за помощта !

 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  "Хребетът на Балкана има много малко общо с растителността по-долу, така се различават миналата и сегашна ситуация; дали някой чувства и вярва, че по същество турският неагресивен войник, внимателно наблюдаван, както и ще бъде, от офицери отговорни пред европейската комисия ще бъде виновен за насилие над въоръжени и обучени българи"

  Ето къде била голямата мъка на англичаните, че нямало турски войски в Румелия! Да видим тогава как щеше да се осъществи Съединението което те уж горещо подкрепяли!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Русия претендираше, че акушира при раждането на нацията: тя държеше пръста си върху гърлото на новороденото дете и не винаги криеше своето намерение да го удуши, ако настъпи подходящ момент. И българската нация безспорно ще загине при този фатален факт, ако са слепи днес и ако Европа не ги наблюдава, за да предотврати това.

  За съжаление за да се поправи стореното от рашистите през 20 век е необходимо твърде много време.

 35. 35 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 919 Неутрално

  "Днес всички - и бедни и богати, без изключение, са противно самодоволни"
  За това обаче оправия няма

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Едно е да искаш, друго е да го планираш и подготвиш, трето е да можеш го направиш и четвърто е да го задържиш и развиеш! Това са мои думи за Освобождението на България през 1878 година, този светъл празник, който ще бъде благодарствено честван утре.
  Един честен човек, знае, че доброто и лошото съжителстват и вървят ръка за ръка. Но честността и справедливостта изискват да се отдели доброто от лошото. Нека възвеличаем доброто и да не допуснем злото и лошото да ни подчини!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много добро четиво. И болезнено актуално.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":Англичаните никога не са ни поробвали, за разлика от руснаците. И явно не са ѝ виновни на нея за нещо а на нас..
  —цитат от коментар 15 на sundblum


  Вярно, у нас не растат подправки и чай както в Индия, та не сме им били интересни. Но пък стабилността на Османската империя като противодействие на Русия им е била много важна. Затова хора като госпожата са можели да си апелират колкото искат без това да е повлияло в наша полза на британската политика.

 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Неутрално

  И да не забравяме, че за Освобождението на България са спомогнали руски, румънски, украински и финландски войници, както и много българи - опълченци и цивилни! За съжаление не е имало английски войници, а само няколко дописници на големи английски вестници. Което не лишава уважаемата и достойна Лейди Странгфорд от правото да изрази достойното и справедливо мнение за видяното от нея в България!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 955 Неутрално

  "Ашколсун на тази добродетелна англичанка! Да се чуди човек защо изобщо е трябвало да се освобождаваме от Османската империя вместо да останем част от нея и с помощта на такива мъдри наставници като тази англичанка се присъединим към Европа!
  —цитат от коментар 27 на Julian Mall


  Ами то така и е щяло да стане ако не бяха вековните стремежи на лошата Русия да овладее Проливите. Кой знае докога щеше да има Софийски санджак, Видински санджак.
  А при поредния опит за въстание най-много да имаше записан на сметката на Империята и български геноцид освен арменския.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мъката през ПСВ на британци, австралийци, африканци и др. е била,
  че заседнали при Галиполи и не могли да влезат в Константинопол.

  В аналогичен случай, по-рано, руснаци заседнали при Сан Стефано.

  Не само това, но на Берлински конгрес древното царство България отново било признато за суверенна държава.

  Не минало много време и... Съединена.
  Царство България III.

  А в края на ВСВ титанът Чърчил (англичанин) спрял бедоносния ход на СССР на косъм от Бяло морe (двайсетина километра).

  До коментар [#33] от "Julian Mall":

  "Хребетът на Балкана има много малко общо с растителността по-долу, така се различават миналата и сегашна ситуация; дали някой чувства и вярва, че по същество турският неагресивен войник, внимателно наблюдаван, както и ще бъде, от офицери отговорни пред европейската комисия ще бъде виновен за насилие над

  въоръжени и обучени българи"

  Ето къде била голямата мъка на англичаните, че нямало турски войски в Румелия! Да видим тогава как щеше да се осъществи Съединението което те уж горещо подкрепяли!

 42. 42 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ако се беше получило както го искаха Русия и великите сили, България на юг от Стара планина нямаше да има. Сами се осводихме и създадохме нова държава.

 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#32] от "dnevnikar":

  Нещо географията не ти е сила - гледай си стиховете!
  ''поредна руско-турска война за Босфора, Проливите.''!!!!
  Къв Босфор без ФЛОТ, бе ?
  К'ви проливи - да не са проливите между Долни и Горни Дъбник!

  [email protected]
 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Мдааа....за днешните наши глобалисти и пишман евроатлантици най добрият вариант, е България да е останала под турско робство, което те ще нарекат съжителство.

 45. 45 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":

  На тая утрепка руснаците й виновни за нещо. Ами да бяха дошли нейните сънародници да се бият с турците за нашето Освобождение, та на тях да симпатизираме.
  —цитат от коментар 14 на krf54523578

  По време на кризата около Съединението Гладстон , премиер на Великобритания на практика забранява на султанското правителство / имал е средства да го направи/ военна намеса в България. Въпреки, че расийският император го подтиква именно към това. Следва разгрома на сърболята и .... Съединението. Така , че без ролята на Великобритания, това изключително важно събитие /сравнимо по значение с определянето на два различни по васалност към султана вилаета, каквото всъщност представлява освобождението/в нашата история нямаше да се осъществи. 46. 46 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Кой е създателя на трибагреника, на българското знаме? Георги Сава Раковски.

  Кой е дал прякора, и е бил главният учител и идеолог на Васил Левски? Георги Сава Раковски.

  Кой е написал "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" ? Георги Сава Раковски.

  Който го интересува и е любопитен знае какво да прави с тази информаиция

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4329 Неутрално

  Не е ли срамота да честваме началото на "новото робство на големия брат" като национален празник?

 48. 48 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":
  —цитат от коментар 45 на tam17540965


  ХАХАХА - Доста плоско. Едва ли не Великобритания освободила българите. Това, което си написал са приказки от агенция ЕЖК - Една Жена ми Каза. Тази държава е една най-настървените срещу българите след 1878 г.

 49. 49 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Денят на обявяването на Независимостта на България, 22 септември 1908 г., е истинският национален празник на България. Той е върхът на дълга поредица от събития, от стъпъла към този връх. Историята на Паисий, борбата за черковна неазвисимост, дейността на Левски и Ботев, и другите борци за национална независмост, Арилското въстание, Цариградската посланическа конференция, Руско-турската война, Берлинският конгрес, Съединението са само част от тези стъпки, от процеса на национално освобождение. А процесът на национално освобождение не е бил подкрепян от Русия, а даже напротив - това българските историци знаят много добре и затова са в дълг пред българския народ - премълчаването на фактите е манипулация в полза на чужди интереси, а не наука, каквато е историята.

 50. 50 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Трети март рано или късно ще бъде заменен с истинска, българска дата. Колкото и да ги боли поруснанчените туземци, истината не може да се скрие и руските лъжи могат да виреят само ако сме окупирани от матушката им. Всеки ден си заминават по естествен път хората от по-старото поколение (част от които са безвъзвратно отровени с руската лъжлива пропаганда) и всеки ден се увеличават хората, които научават истинската българска история и ролята на Русия в нея.

 51. 51 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Който е искал, е виждал истината. Всичко, което е написала тази изключително интелигентна и прозорлива дама, са виждали и истинските ни радетели за национална независимост като Стамболов и Захари Стоянов.
  Много актуален и за днес текст. Само един път да ни оставят на мира руснаците (което не вярвам да стане) и за кратко време ще се отървем от Корнелии, Руменовци, Гинки и пр. Те просто ще загубят силата си.

 52. 52 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#29:"clint_eastwood"][/quote]

  Окупация ли ? Че руснаците що не си останаха в България ?! С тяхна помощ се изгради новото държавно образувание наречено Княжество България.

 53. 53 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Такива статии, от вносител на петролни продукти, ще ни превърнат в най-големия износител... След матушката, разбира се. До този извод ме доведе наблюдението как пикаят газ червените тахтаби във форума.

 54. 54 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Денят на обявяването на Независимостта на България, 22 септември 1908 г., е истинският национален празник на България..
  —цитат от коментар 49 на Борис


  Или 22 септември, или 6 септември. Лично аз съм за второто, тъй като съединението е въздействащ символ и защото е постигнато с изцяло български усилия.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#51] от "Мондиана":

  Трети март ще си остане. Щото в народното съзнание той е решен. Та затова празникът се отбелязва и при Стамболов, когато България и Русия дори и дипломатически отношения нямат.
  Защото не е руски, а БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК!
  До коментар [#47] от "tacheaux":

  [email protected]
 56. 56 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#52] от "krf54523578":

  Защото другите европейски сили искаха Черно море да стане руско езеро.

 57. 57 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Наивните българи си мислят, че някой от Изток или от Запад си мисли за тяхното щастие.

 58. 58 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Лъжливите руски мекерета бързо цъфнаха под статията.
  Санстефанският договор е последван от Лондонско споразумение, подписано от Русия, което фактически обезсилва действието му и е основата, на която е изграден Берлинския конгрес.
  С всички свои действия преди войната Русия торпилира възможността да се създаде целокупна България. Подписва Райхщатското споразумение с Австро-Унгария, с която си поделя Балканите. Оставя си възможност да окупира България без краен срок, с по-далечната цел да я анексира, за да я използва като плацдарм за атакуване на проливите.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 59. 59 Профил на Jezmy Halibram
  Jezmy Halibram
  Рейтинг: 398 Неутрално

  На предложението за съвместна окупация руснаците открито признаваха, че те нямат намерение да оставят българите на самите тях. "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" - това е постоянно повтаряното изречение в устата на всеки руснак.

 60. 60 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Защото не е руски, а БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК!
  —цитат от коментар 55 на karabastun


  Да, затова канят Путьо, руски политици, руския патриарх и всякаква друга сволоч и на всичките рускилски политици и медии всяка втора дума им е освободители, братушки, вечна благодарност, признателност.
  Трети март е единствено и само някаква фетишизирана дата, в която българите трябва да се кланяме на Русия. Жалък "национален" "празник".

 61. 61 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "За да станат една европейска нация, те трябва да се съгласят да приемат диктата на Европа. Те са млади и невежи, но те са обучаеми; нека Европа им покаже истината и те ще я последват. Санстефанският мирен договор ги направи руски роби, но те нямат достатъчно интелигентност да осъзнаят това."

  И какво ли има в предвид с това лейди Странгфорд във времената на колониалните империи?! И както е казал един наш голям сатерик- "Който дрънка, е за вънка"- пък вие си плюйте по освободителите ни.

 62. 62 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Денят на обявяването на Независимостта на България, 22 септември 1908 г., е истинският национален празник на България. Той е върхът на дълга поредица от събития, от стъпъла към този връх. Историята на Паисий, борбата за черковна неазвисимост, дейността на Левски и Ботев, и другите борци за национална независмост, Арилското въстание, Цариградската посланическа конференция, Руско-турската война, Берлинският конгрес, Съединението са само част от тези стъпки, от процеса на национално освобождение. А процесът на национално освобождение не е бил подкрепян от Русия, а даже напротив - това българските историци знаят много добре и затова са в дълг пред българския народ - премълчаването на фактите е манипулация в полза на чужди интереси, а не наука, каквато е историята.
  —цитат от коментар 49 на Борис


  Само дето, за да се стигне до 22.09.1908 е трябвало да има първо 3.3.1878. Демек, трябвало е да дойдат "злите, варварски руснаци", че да изритат турците от тук. Ами, че вие сега подменяте историята ни, водени от мюрето Плевню... Украинци, финландци и т.н. ни освобождавали... ама без Русия какъв финландски батальон ще се юрне да ни освобождава, това сте неспособни да осмислите.
  "По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава простака."

 63. 63 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1934 Любопитно

  Само дето, за да се стигне до 22.09.1908 е трябвало да има първо 3.3.1878.
  —цитат от коментар 62 на васил козарев


  А за да има тая поредна руско-турска война какво става преди това?

 64. 64 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 226 Весело

  [quote#63:"Yard"][/quote]

  Има конференция между Великите сили. Но докато се стигне до тази конференция каква е политиката на Британия и Дизраели?!

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  [quote#29:"clint_eastwood"]
  —цитат от коментар 52 на krf54523578
  Окупация ли ? Че руснаците що не си останаха в България ?! С тяхна помощ се изгради новото държавно образувание наречено Княжество България.[/quote]

  Хем ти липсва достатъчно "обраУвание" та да се изразиш правилно, хем голяма уста си отворил!
  Руснаците не само са останали, а са се опитали да ни управляват като диктатура. Чувал ли си за режима на пълномощията? Защо ли след него България къса взаимоотношенията си с Русия?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Режим_на_пълномощията

  Ти си жив пример защо е необходимо да се напише истинската история на родината ни от време оно, та до наши дни, а не да се водим по измислената история на червените!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#57] от "mozaka":

  Наивните българи си мислят, че някой от Изток или от Запад си мисли за тяхното щастие.
  ===========
  Нещо повече :
  Наивните българи мислят ,че както били освобождавани от турско и руско , след някое столетие , все ще се намери някой който да ги освободи от западния англо сактонизъм....днес така примамлив и актуален.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  [quote#29:"clint_eastwood"]
  —цитат от коментар 52 на krf54523578
  Окупация ли ? Че руснаците що не си останаха в България ?! С тяхна помощ се изгради новото държавно образувание наречено Княжество България.[/quote]

  Тръгнали са си не по свое желание, а под натиска на останалите Велики сили на Берлинския конгрес. Не че не са се опитали да останат де - образовай се малко за Режима на пълномощията, за няколкото опита за преврат през 1880-те, за скъсването на дипломатическите отношения, за прогонването на Батенберг, за подкрепата за Сърбия във войната от 1885 г., за позицията на Русия срещу Съединенето и т.н.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 68. 68 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Весело

  Много добре го е описала лейди Странгфорд!
  И за намусеността на българина, и за надменността на руснаците ... :-)

  За 'протекцията на Турция' не се превъзбуждайте - това си е васалното положение на България до обявяването на независимост през 1908г - 30г по-късно. Скачате като ужилени, щото сте ''третомартенци" - познанията ви по история на Родината ви се изчерпват с факта, че "Русия ви е освободила" ... :-)))
  Прословутия Санстефански мирен "договор" (предварителен) не дава краен срок на присъствието на руския Окупационен корпус в Руската дунавска област, която днес наричаме България.
  "Гадният" Берлински конгрес реално задължава руснаците да се изтеглят в срок, поставяйки основи на българското самоуправление ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 69. 69 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#52] от "krf54523578":

  "Че руснаците що не си останаха в България ?!"

  Защото другите европейски сили не искаха Черно море да стане руско езеро. Ако не бе намесата на другите велики сили щеще да ни сполети съдбата на Полша.

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2946 Весело

  За да станат една европейска нация, те трябва да се съгласят да приемат диктата на Европа. Те са млади и невежи, но те са обучаеми; ==========Еееей ....това е надминало всякакви граници !Дори в статии за бежанците не са четени подобни арогантности !То бива англосаксонска надменност , но чак пък толкова .....!
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Думата диктат мило тук е употребена в съвсем различен смисъл, от това което ти виждаш в нея!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  [quote#67:"clint_eastwood"][/quote]

  По силата на Берлинския конгрес, Русия се задължава да бъде гарант за реда на Балканите. Нека не забравяме, че Батенберг не само от Русия не е бил желан, от Австро-Унгария, и от родината си също. След Съединението желанието му да се ожени за щерката на Кайзер Вилхелм Втори (мисля че той беше немски император) става илюзия. Съединението е акт, за който е трябвало сами да се преборим. В случая сме успели. За българската политика е манна небесна, когато интересите й съвпаднат с тези на Великите сили, и същински драматизъм, когато са в противовес. Както в случая с Македония по линия на НАТО. Каквото ще и да става, Македонизмът трябва да бъде демонтиран.

 72. 72 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 226 Весело

  [quote#70:"Храбър"][/quote]

  Както и Европа"... ма айде.

 73. 73 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1019 Любопитно

  Умни хора отдавна са казали нещата за българите! Възхитително написано!

 74. 74 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Весело

  Обществените настроения в тогавашната Русия и панславянската идея която е водеща до края на Първата световна война, са в абсолютен контраст с писанията на въпросната госпожа.
  —цитат от коментар 28 на Panda

  Обществените настроения в тогавашната Русия са за воюване - какво обикновено. :-)))
  Обществените настроения не се занимават с въпроса за бъдещото устройство на завзетата територия - това си го решава властта.
  А това за панславизма ходете го обяснявайте на поляци, на украинци ... :-)))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  До коментар [#62] от "васил козарев":

  Ако руските дипломати не бяха предупредили султана за готвещото се въстание, ако руската полиция не бе пресякла канала за внос на оръжие, динамит и по-важно инструменти за поправяне и дори изработване на оръжия от Армения, войната срещу Турция би била доста по-различна, както и резултатите - не првославно емиратче (а от 1908 султанатче), а чиста и свята република, вероятно по швейцарски образец, а значи и отворена за конфедерирне с други блкнски народи.
  Но това е нещо, което нито Русия, нито Западните сили бих искали.
  И някои такива неща се мяркат в статията на лейдито - четете внимателно, мнението й за българите на доста места е унизително снизходително. Просто непризънта към руснаците у нея е по-голяма.
  Иначе, ценни и точни наблюдения. Но да не си затваряме очите и за предразсдците й.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  До коментар [#25] от "clint_eastwood":

  Тия политици са от онази част от народа, която би трябвало да бъде диагностицирана като социопати.
  Народътв случая може бъде обвинен в наивност, в страхливост, но не и че социопатите, издигнали се първо с измама,после с подкупи, накрая със заплахи и сила, са точно отражение на целия народ.
  Още повече, че опонентите на социопатите, които не са социопати, биват винаги грижливо избивани или поне омаскарявани, изтиквани да хващат вечен гурбет или да се затварят в себе си... докато народът мълчи. Предимно от страх, доста от неразбиране (за което неразбирне политиците винаги се грижат да се задълбочава).

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  До коментар [#55] от "karabastun":

  Така ли? Аз пък защо ли си мисля, че 3 март е рожденият ден на Николай II?
  За мене, а е видно, че и за много сруги, българските празници с 6 и 22 септември. Особено ми е мил 6 септември, повече от всички други.

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#70] от "Храбър":

  Думата диктат мило тук е употребена в съвсем различен смисъл....
  ========
  Оуу , така лии ?
  Ах колко само утешително !
  Ами дерзайте ! Но само едно да припомня ...... :
  За последно , тоя вид инвазия е имало по време на Римската Империя.
  Тоя вид управление е бил много по безпощаден откъм етноси и националности.
  Бавно и неусетно изчезнали мизи , траки , илири ....и още много други , все неудобни на ония по назапад . Не случайно , Рим се разделя на източен и западен !
  Така източните народи били предпазени от заличаване , а на запад е останала хегемонията на англо саксите .....
  Днес , под формата на "общо европейския дом" и бежанците ....неизменната хегемониална доктрина на "бе...не...люкс" , продължава ......
  Умишленото местене на хора , е само един от етапите .....

  Bukalemun
 79. 79 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#77] от "Мондиана":

  Объркала си се, но няма страшно - Николай II е роден на 6 май 1868 година!
  И да - 6 септември е мил - защото се съединяват Княжество България с Южна България - но няма как да се съединят, ако ги е нямало, нали !
  За по прегледно - аз се съединявам с жена си, и това е хубаво, но преди това трябва да ни има, да сме родени, за да се съединим и да правим деца !

  [email protected]
 80. 80 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#71] от "васил козарев":
  Козарев, княз Батемберг е племенник на руската императрица, майка му е нейна сестра. И отначало силно се е вслушвал в съветите на царския двор. След номерата на руснаците срещу него, разбира че Русия иска само да е нещо като губернатор на руска провинция.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 81. 81 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#79] от "karabastun":

  Имах предвид Александър II, разбира се. Не Николай II.

 82. 82 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#78] от "eti mehter":

  А пък на Сюлейман паша, който от ефелък, за да не се принизи, да попадне под подчинение на османските генерали от Североизточната част на България - не преминава през източните проходи, ами решава да атакува баирите на Шипка и остава там и през лютата зима, като бастисва 40 000 / четиридесет хиляди - аскер /Централната армия , най-добре подготвените и боеспособни сили на Османската армия. - трябва паметник да му се вдигне за Трети Март!

  [email protected]
 83. 83 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  [quote#10:"Virgin"][/quote]

  А това кой го е казал?:
  "С една дума, ние сме в правото си да постъпим с България, която ни е изменила и е преминала на страната на нашите противници, както постъпихме с Полша – да я разчленим, да я смачкаме, да я изтрием от лицето на земята, за назидание на всички останали племена, населяващи Изтока, като доказателство за това, че позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, дръзнал да повдигне ръка срещу велика Русия."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 84. 84 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#81] от "Мондиана":

  Ми пак не е така , Александър II, Роден
  29 април* 1818,
  Москва, Русия, ама даже и да е така - остави я тази смешната политическа пропаганда и да не се джафкаме баш на рождения ден на нова България!

  [email protected]
 85. 85 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#79] от "karabastun":Имах предвид Александър II, разбира се. Не Николай II.
  —цитат от коментар 81 на Мондиана


  29 Април е роден... "Който дрънка, е за вънка"

 86. 86 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Весело

  Оуу , така лии ? Ах колко само утешително ! Ами дерзайте ! Но само едно да припомня ...... :За последно , тоя вид инвазия е имало по време на Римската Империя. Тоя вид управление е бил много по безпощаден откъм етноси и националности.Бавно и неусетно изчезнали мизи , траки , илири ....и още много други , все неудобни на ония по назапад . Не случайно , Рим се разделя на източен и западен !Така източните народи били предпазени от заличаване , а на запад е останала хегемонията на англо саксите .....Днес , под формата на "общо европейския дом" и бежанците ....неизменната хегемониална доктрина на "бе...не...люкс" , продължава ......Умишленото местене на хора , е само един от етапите .....
  —цитат от коментар 78 на eti mehter


  Моля те, пий си хапчетата. Моля те.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Весело

  До коментар [#26] от "half truth":

  Макар че, България няма нужда от турска протекция, Турция все още има нужда от България за да влезе в кръга на европейските нации.
  =========
  :)......това ли е извода ти след изживяните години в Анадола ?
  Значи нищо не си разбрала. ....НИЩО !!!
  Турция е рекордьор по унизителпо" чакане"пред вратата на ес. Повече от половин век е "чакала" .....поне още толкова може и да "почака" .....и то без ничия помощ !
  А.от България, Турция е искала само едно ....да е добър съсед.....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Много добре го е описала лейди Странгфорд!И за намусеността на българина,.....
  —цитат от коментар 68 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Не намусеност.
  Тя пише "Българинът е лъжлив поради навика да се страхува"
  Типичното британско високомерие, което познаваме и от Чърчил и Бърнард Шоу.
  Нищо не се е променило и днес.

 89. 89 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Весело

  Не намусеност
  —цитат от коментар 88 на Panda

  Те са скучни и намръщени хора сега;
  —цитат от коментар 0 на Странгфорд

  Благодаря за разясненията, но текста го четох. :-))))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 90. 90 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Който е искал, е виждал истината. Всичко, което е написала тази изключително интелигентна и прозорлива дама, са виждали и истинските ни радетели за национална независимост като Стамболов и Захари Стоянов.
  —цитат от коментар 51 на Мондиана

  И други са писали - Михалаки Георгиев например. Той има интересни разкази - в тях съм чел например как хората казвали "ще заплачат друмищата за турците" защото по турско били поддържани, а след това станали кални и пълни с дупки (някой да му напомня за сега?); как по турско кадиите съдели строго, но справедливо, а след това назначили разни необразовани и корумпирани съдии, които съделили според който колкото им плати; и т.н. и т.н. все неща, актуални и до днес за българския характер.

 91. 91 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#88] от "Panda":

  Лейди Странгфорд по-добре да беше казала как Великобритания води необявена война на страната на Турция през 1877-1878 със съветници, офицери, оръжие, снабдяване и всякаква военна помощ - включително и тайни агенти в тила на Русия, които извършват диверсии.
  Да не говорим, че точно Англия разкъсва България на Берлинския конгрес!

  [email protected]
 92. 92 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#90] от "Камен":

  Колко жалко, че тогава ви е нямало умните и красивите, че да се нахвърлите заедно с турците срещу руските нашественици !
  Как е изтървала и лейди Странгфорд , да ви отбележи липсата - не знам!

  [email protected]
 93. 93 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" - това е постоянно повтаряното изречение в устата на всеки руснак"....  Ей заради това (и на само), Илия Бешков пише прословутото си заключение:
  "Не е необходимо сравнението между българина и русина, ако не беше създадена необходимостта да „станем едно“. Не бива да се отрича разликата поначало. Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.

  Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света. Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.

  „Православна“ Русия води единадесет „освободителни“ войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя – това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови „освободителни“ войни срещу България, Полша, Турция… и целия свят. Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!). Иконките под ризите на мужика са заменени със Сталин, без да се е извършила някаква промяна в мозъка му. Църквите са пълни с „богомолци“ и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Бога и Христа. Това би могло да се дължи на едно разюздано свободомислие, ако русинът можеше да мисли, но той е негоден за мислене – този процес за него е приключен или не е започнал.

  Един познат русин, избягал от революцията, поет, пушкинист, интелигентен и неокачествим мерзавец, идва редовно у дома, когато не успявам да се прикрия. Той се хвърля върху мен с християнско целувание, но не целува, а ме заставя да го целувам аз и то три пъти по трите от безбройните негови страни. Каква е тази отвратителна нужда. След напиването му, на тръгване той пристъпва към мен и ме хапе. Каква вулгарна нужда е пък тази? Напоследък изостави разговорите за Бога, стана болшевик, лектор по сталинизъм. И продължава да идва и да ме хапе…

  Кой е опорочил това нещастно същество? – то не е било никъде, освен в Русия. Та където и да е, то носи своята родна атмосфера – една ужасяваща глутница от бесове, които крещят думи от Пушкин, Блок, Достоевски, Маяковски, цитати от Ленин.

  Кому е нужно всичко това, освен на руснака, да се хвали, да дотяга и да заплашва света. Ако това е от полза, човек не би пропуснал да го вземе. Ако дори за самия руски човек е от полза, щеше да е налице резултат някакъв – но там, в душата на този нещастен човек, грозотата се наслагва всеки ден.

  Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. От 30 години крещи за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде? Защо русинът отрече с новата си материалистическа идеология (по-право религия) дара Божий, именно защото му липсва. Та дарът Божий наистина не съществува за русина и у русина, и той излишно бе задължен и обременен с Него от властническата руска църква. Дарът Божий изисква боязън и смирение, а русинът е годен за животински страх и дързост."

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  За да освобождава атлантическата Европа първо трябва да освободи себе си. Ма няма да може.

 95. 95 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#84] от "karabastun":

  Наистина съм се заблудила, но по-лошото е, че не проверих,. Спомените ми се, че съм чела, че руснаците са бъррзали да сключат договора с Турция именно на тази дата, заради някаква годишнина. Оттам ми е заблудата. Сега гледах каква може да е годинината - на 2 март е започнал да управлява, а на 3 март е публикувам законът за отмяна на крепостното право. По-вероятно е са съм чела, че са "гонили" годишнина от качването му на трона, но за съжаление нищо друго не помня.

 96. 96 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  До коментар [#95] от "Мондиана":

  Бързали са да сключат договора, за да не ги подпукат англичаните и да не се повтори Кримската война!
  А пък номерологията......, мани я ! :)

  [email protected]
 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  "Ние се сдобихме с тези прасета и ние възнамеряваме да ги водим" - това е постоянно повтаряното изречение в устата на всеки руснак. "
  Някой и до днес си останаха прасета , които не могат да се разделят с Русия.

 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  До коментар [#93] от "hamiltonf1":

  Мммм така изложено, приликите са стряскащо много, особено самохвалството, съчетано с комплекс за малоценност...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Турция е рекордьор по унизителпо" чакане"пред вратата на ес. Повече от половин век е "чакала" .....поне още толкова може и да "почака" .....
  —цитат от коментар 87 на eti mehter


  С чакане няма да стане. Има критерии за покриване и Турция съвсем съзнателно не ги покрива. И за тези преди Ердоган се отнася. А за България щеше да е само от полза Турция да е част от европейското семейство.

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EU UNION

  За разлика от руснакът?
  Навик се придобива и развива...

  Сега не е точния момент ;)
  Българският политик е председнал ЕС и Западните Балкани.

  До коментар [#2] от "xali":

  Българинът първо трябва да бъде освободен от политиците си.
  Те са които са лъжливи,
  обикновения човек няма навик да лъже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK