През 2017 г. жертвите на трудова експлоатация от България са нараснали почти двойно

Снимката е архивна, от изложба, посветена на борбата с трафика на хора

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивна, от изложба, посветена на борбата с трафика на хораПрез 2017 година жертвите на трафик от България с цел трудова експлоатация са нараснали почти двойно. На ниво Европейски съюз около 20% от регистрираните жертви са именно хора, които заминават за друга държава, търсещи по-добра работа.


Пострадалите най-често са мъже, основно от България, Румъния, Чехия, Полша, Словакия и Естония.
Икономическата и миграционната криза и засиленото търсене на евтина работна ръка са сериозни предпоставки за осъществяване на такъв трафик.


Това са част от данните на Националната комисия за борба с трафика на хора и на прокуратурата, съобщени за "Дневник".
Миналата седмица комисията започна кампания за превенция на този вид престъпление, която се осъществява с подкрепата на посолството на Великобритания в София и в партньорство с Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и Агенцията по заетостта.


"През последните години все повече фирми в по-малките селища в страната наемат хора с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове. Принудените да работят в неприемливи условия, но и поставени в ситуация на финансова безизходица, трудно се самоидентифицират като жертви", казва Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.


Тя признава, че въпреки че през последните години има по-голяма чувствително към престъплението трафик на хора, голяма част от


жертвите все още не са в обсега на институции.


Затова като част от кампанията комисията ще се опита да стигне до жертвите както чрез медиите, така и чрез информационни срещи с групи в риск, допълни тя.


Кой заминава


За миналата година антитрафик комисията е работила по 19 сигнала на трудова експлоатация. Пострадалите са били деветима мъже, седем жени и три деца.


"Пострадалите лица са предимно безработни български граждани с нисък социален статус, без квалификация и образователен ценз. Обикновено хората заминават за чужбина без формални договори, подведени от устни договорки и обещания", съобщават още от комисията.


Държави на дестинация за трудова експлоатация през изминалата година са Чехия, Великобритания, Белгия, Германия, Холандия и Италия.


От комисията се позовават на данни от прокуратурата, според които през последните години жертви на трафик на хора са станали 508 души. От тях повечето са жени - 444, а мъже са 64-ма. През изминалата година жертви на трудова експлоатация са 67 души, като се отчита значителен ръст на идентификация на жертвите спрямо 2016 г., когато те са били 31.


"Дневник" изпрати въпроси до Софийската районна прокуратура за водените от нея досъдебни производства по случаи на трудова екслоатация.


"Дневник" изпрати въпроси и до омбудсмана. От пресцентъра й насочиха към прессъобщение на сайта на институцията, в което Манолова е цитирана от форум в края на януари, организиран, съвместно с фондация "Асоциация Анимус".


"Престъпленията с цел експлоатация се доказват трудно и което е още по-тревожно – се разпознават трудно. Средногодишно около 20 са образуваните наказателни производства. Това е проблем, който не засяга само България, той е изключително тревожен и в европейски, и в международен мащаб, защото по данни на Международната организация на труда 21 млн. души са жертвите на трудова експлоатация", заяви Мая Манолова. Тя цитира данни на Европол, които сочат, че приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно на около 3,5 млрд. лв.


Съвети


От комисията призовават за внимание и информираност преди взимане на окончателното решение за заминаване в чужбина с цел работа.


- Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане за нискоквалифицирана работа в чужбина, особено такива, които са залепени по улиците, разпечатани на принтер и имат само мобилен телефон


- За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя. Не давайте документите си за самоличност на никого под никакъв предлог


- Предварително отделете определени средства, за да сте сигурни, че ще можете да обезпечите транспортните си разходи на връщане, ако попаднете в рискова ситуация


- Вземете с вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, с полицията или неправителствена организация, която предоставя подкрепа на място - вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ (повече информация може да получите тук).

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 961 Весело

    Деветима мъже, седем жени и три деца с нисък социален статус, без образование и пр., сещате се.
    По случая са работили девет фондации, шест институции и три служби, общо поне 150 човека.
    Голям кеф е да се нагнездиш в тая далавера - добра заплата, командировки в прилични държави, приятни разговори със съмишленици, чертаене на стратегии и тактики за "борбата"....
    Е, чат-пат се налага да се срещнеш за половин час с някои индобългарски елементи, но, уви, нищо в тоя живот не е идеално.
    Красота!

    Знанието е сила, информацията - власт
  2. 2 Профил на Santa_Claus
    Santa_Claus
    Рейтинг: 518 Неутрално

    Измишльотини

    Powerful you have become, the dark side I sense in you.
  3. 3 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 719 Неутрално

    Луда работа. А за 2016 случаите явно са били двойно по-малко. Я има двуцифрено число, я не. 1 адвокат, работещ про боно по 1 час на седмица би се справил...

    „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
  4. 4 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Много неподходящо избрана снимка!
    Вярно, целите да разплачете читателите, ама с тази снимка обективност нулева!

  5. 5 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 631 Неутрално

    Към кого са отправени съветите от статията?

    "Деветима мъже, седем жени и три деца с нисък социален статус, без образование" - дали ще прочетат?

  6. 6 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 719 Весело

    Деветима мъже, седем жени и три деца с нисък социален статус, без образование и пр., сещате се.По случая са работили девет фондации, шест институции и три служби, общо поне 150 човека.
    —цитат от коментар 1 на pag


    Ключовия лаф тук е "Ние работим в областта на превенцията".

    „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
  7. 7 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1676 Неутрално

    Думата си е "робство". Нямат формален статут на роби, като в стария Рим, но са третирани като такива, взимат им документите за самоличност, плащат им мизерно и живеят като скотове. Преди няколко години в северна Чехия полицията разби ганг от български цигани, принуждаващи български момичета (далеч не само циганки) към проституция. Едно от момичетата бе успяло да избяга и ги издало на полицията. Миналата есен пък освободиха "три синджира роби" от ферма за плодове в Англия - различни източноевропейци, между които и българи и чехи.
    Проблемът хич не е малък и са замесени и богати и влиятелни хора, които печелят от робите, както и местни политици, които се корумпират, за да си затварят очите.
    И въпреки всички разяснителни кампании, въпреки че за проблема вече се говори, пълно е с наивници - бедни и зле образовани, които вярват, че са притрябвали някому и ще им даде маса пари за неквалифициран труд.

    E PLVRIBVS VNVM
  8. 8 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 240 Неутрално

    ха , жертви на трудова експлоатация ОТ българия ? а жертвите ВЪВ българия ? около 3 500 000 , ограбени по ;закон;

  9. 9 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1777 Неутрално

    До коментар [#7] от "PavelCZ":

    "Думата си е "робство"

    А защо да изпускаме думата доброволно?

    В тези случаи винаги има две страни, единия търси, другия дава за някаква цена.
    Аз съм съгласен, че да се организират и назначават някакви специални чиновници си е идиотщина, нокакто за всичко и в този случай нещата опират до образование или липса на такова и се намират маса хора, които се връзват и отиват, а после някой търябва да ги спасява.
    Но това важи за същите хора, когато търкат картончета с надежда да се оправят понай-лесния начин или си дават парите за да получават от тях огромни лихви, а то се оказва пирамида, да не говорим за тези, които си хвърлт парите през балкона.
    така че образование, информация ( не е като да я няма) и малко усилие да помислиш, а не после да се оплакваш, че не са ти помогали, като се накиснеш.

  10. 10 Профил на hps00554029
    hps00554029
    Рейтинг: Неутрално

    Ужас.Предлагам незабавно държавата да отпусне поне 100 милиона лева на НПО за превенция на подобни събития.

  11. 11 Профил на Maradona
    Maradona
    Рейтинг: 557 Неутрално

    Покрай таз конвенция ли ще ни пробутат джендър ите.

  12. 12 Профил на theduloclan
    theduloclan
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Каква е връзката между снимката и статията??? Дневник?

  13. 13 Профил на ciaran
    ciaran
    Рейтинг: 493 Неутрално

    До коментар [#7] от "PavelCZ":"Думата си е "робство"А защо да изпускаме думата доброволно?В тези случаи винаги има две страни, единия търси, другия дава за някаква цена.Аз съм съгласен, че да се организират и назначават някакви специални чиновници си е идиотщина, нокакто за всичко и в този случай нещата опират до образование или липса на такова и се намират маса хора, които се връзват и отиват, а после някой търябва да ги спасява.Но това важи за същите хора, когато търкат картончета с надежда да се оправят понай-лесния начин или си дават парите за да получават от тях огромни лихви, а то се оказва пирамида, да не говорим за тези, които си хвърлт парите през балкона.така че образование, информация ( не е като да я няма) и малко усилие да помислиш, а не после да се оплакваш, че не са ти помогали, като се накиснеш.
    —цитат от коментар 9 на tsvetko_51

    Точно така! Като ще ходиш на работа в чужбина поне научи езика до някакво ниво поне да се разбираш на елементарно ниво. После, работа може да се намери чрез интернет без посредници.
    Горното обаче е непосилна задача за хора, които не са успели да завършат дори основно образование. Тази категория винаги ще бъдат лъгани, мамени и експлоатирани. В България колко им плащат?


  14. 14 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1676 Неутрално

    Бих искал само да ви обърна внимание, че има и доста модерни роби, които не са съвсем доброволно там, където са.
    Иначе съм съгласен с мнението, че човек, като тръгва някъде, трябва да има известни познания за мястото, за езика ии прочие, и да не се оставя в ръцете на посредници.

    E PLVRIBVS VNVM
  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7832 Неутрално

    В България има достатъчно работа, могат и тука да работят, А не постоянно да занимават всички, как са ги измамили и колко са нещастни. Всеки сам си поема риска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK