Висш ръководител на ЧЕЗ е станал шеф в "Инерком" седмица преди сделката, обяви Симеонов

Висш ръководител на ЧЕЗ е станал шеф в "Инерком" седмица преди сделката, обяви Симеонов

© Цветелина Белутова, КапиталВицепремиерът Валери Симеонов публикува в профила си във "Фейсбук" своя прочит на сделката за българския бизнес на чешкото дружество ЧЕЗ. Той подчертава, че това е лично негово мнение и не ангажира правителството с нея, като припомни декларацията на партията си НФСБ срещу евродепутата от зелените Ска Келер заради политическите ѝ позиции при посещението ѝ в България. Веднага след това кабинетът се разграничи от нападките срещу нея.


В публикацията си Симеонов уточнява, че седем дни преди ЧЕЗ да обяви избрания купувач на бизнеса си в България, компанията е напусната от неин висш служител. Става въпрос за Милена Стоева - "един от най-високопоставените и верни на ръководството мениджъри на ЧЕЗ", както я определя вицепремиерът. По думите му тя е назначена за шеф на съвета на директорите на фирмата "Инерком-България", която купи електроразпределителното дружество.


Сделката е нагласена, но законна


Според Валери Симеонов ЧЕЗ са искали да продадат бизнеса си в България, без това да опетни името на компанията. Именно заради това търсели "лоялен купувач, който няма да срине предприятието на втория месец и по този начин да опетни репутацията им на международния енергиен пазар, с което би попречило на влизането им в по-богати държави".
Вицепремиерът определи фирмите, включили се в търга за активите на ЧЕЗ, като такива "с тъмно минало", несигурни и непознати.


"Енерго-про" (чешка фирма, но тази сделка ще бъде спряна от КЗК за монопол), фирма на Ковачки (несигурен играч със спорна репутация и много задължения), фирма на Бобокови (с добра история, но непознати) и още няколко турски, индийски и други чуждестранни фирми със съмнително минало и бъдеще. И Гинка Върбакова. Собственик на няколко фотоволтаични парка от България, но със сериозни препоръки! От кого? От металургичния магнат в Чехия Зденек Земек", посочва Симеонов.


Той допълва, че "няма как собствениците на ЧЕЗ да не са в близки отношения" със Земек. Бизнесменът от своя страна пък изградил "лични отношения на лоялност и доверие" с Върбакова.


"Все качества, които ЧЕЗ търсят в бъдещия си купувач", пише още Сименов.


ЧЕЗ намира парите и купувача


След избирането на купувача от ЧЕЗ започват да търсят и финансирането, тъй като "бизнесът на Върбакови е прекалено дребен и покрива едва около 5% от цената на сделката", твърди вицепремиерът. Затова се е търсила международна банкова институция, която няма да отпусне кредита заради "Инерком", а заради ЧЕЗ.


Според Симеонов има безспорни факти за възлагане на изпълнение на услуги и дейности на чешки фирми от "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро", с което се увеличават разходите и се скриват истинските печалби от дейността.


"Реалните финансови разчети на ЧЕЗ лесно могат да убедят всяка банка, че техните 300 млн. евро ще бъдат върнати без проблеми за 20 години, дори при днешната цена на тока. Гарант за това са както споменатите добри печалби от дейността, така и евентуални скрити договорни гаранции от продавача", подчертава Симеонов.


Именно заради това Милена Стоева е назначена в "Инерком-България", "за да е сигурен контролът върху дружеството след неговата продажба". Той допълва, че предложението на премиера Бойко Борисов държавата да участва с дял в сделката дава допълнителна увереност и гаранция на международната банка, която ще отпусне кредита.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK