Руско-турската война - погледът на учените без пристрастия

В централното фоайе на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита голяма документална изложба за Руско-турската война с архивни материали от България, Русия и Румъния.

© Георги Кожухаров

В централното фоайе на СУ "Св. Климент Охридски" бе открита голяма документална изложба за Руско-турската война с архивни материали от България, Русия и Румъния.Миналото си нерядко сме свикнали да виждаме едноцветно. Като далтонисти. Черно и бяло. А другите отсенки? Онези, които дават истински цвят на картината?"


Така започна встъпителното си слово проф. Иван Илчев на откритата днес международна научна конференция на тема "Балканите и Европа в Източната криза (1875 - 1881 г.)". Домакин е Софийският университет "Св. Климент Охридски" заедно с Университетският комплекс по хуманитаристика "Алма Матер".


Мащабното събитие е част от програмата за честванията на 140-годишнината от края на Руско-турската война и възстановяването на българската държавности ще продължи до 4 март.
Както в доклада на проф. Пламен Митев, бивш декан на Историческия факултет, така и във встъпителното слово на проф. Иван Илчев, акцентът беше , че идеологемите, клишетата и провинциализмът в отношението ни към историята може да бъдат преодолени само с обективната истина за събитията, а тази истина се търси именно с научните изследвания.


Проф. Иван Илчев: Историята отмерва и намеренията, и резултатите


Проф. Илчев посочи, че каквито и биоплярни чувства да ни обземат вече 140 години, безстрастната история отмерва на блюдата си както намеренията, така и резултатите. "Каквито и да са били намеренията на Санкт-Петербург и императора, за които може да се спори, резултатът е безспорен - свободна България., обобщи историкът. И добави, че обективните историци отдавна знаят, че руската дипломация на Балканите е смесица от хладнокръвен интерес и идеализирана славянска солидарност, но обективният резултат е възстановяване на българската държавност.


Та 3 март ще остане, обобщи проф. Илчев, защото той е решен в народното съзнание като един край и едно начало, трябва само да осъзнаем най-сетне, че историческите събития не са едноцветни и отсенките не бива да безпокоят и да поразяват националното ни съзнание.


Проф. Пламен Митев посочи, че Руско-турската война е представяна от българската историография до края на миналото столетие обикновено с героично-романтичен патос и биполярен поглед. Според него има огромни непроучени територии на паметта и те са в броя на жертвите и пленниците от двете страни, страданията на цивилното население и на двете страни, които всяка война нанася.


С научни съобщения и доклади от днес до 4 март ще излязат историци от СУ "Св. Климент Охридски", БАН, Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий", Военния университет "Васил Левски", Руския хуманитарен университет, Белградския университет, Санкт-Петербургския исторически институт, , Института за за военна история в Москва, Македонския научен институт, Университета в Нови сад.


Научната конференция е придружена от богата изложба на документи в централното фоайе на университета за Руско-турската война с материали от българската Държавна агенция "Архиви", Руският военно-исторически архив и Румънския държавен архив.
За изложбата можете да прочете във фотогалерия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK