Въпросите на неправителствения сектор към кандидатите за шеф на антикорупционната комисия

Въпросите на неправителствения сектор към кандидатите за шеф на антикорупционната комисия

© Надежда Чипева, КапиталВъв вторник депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изслушат кандидатите за председател на новия антикорупционен орган.


Претендентите да оглавят структурата, чието пълно име е Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, са двама. Управляващата партия очаквано издигна настоящия ръководител на комисията за конфискация Пламен Георгиев, като сред вносителите на кандидатурата му са и няколко депутати от "Обединени патриоти", включително Борис Ячев, който е председател на ресорната комисия в парламента. БСП номинира члена на комисията за конфликт на интереси Николай Николов.


Според процедурните правила за изслушването представителите на неправителствения сектор, висши училища и научни организации могат да представят становища и въпроси не по-късно от седем дни преди датата на заседанието, а анонимни сигнали и становища не се разглеждат. От сайта на парламента става известно, че от възможността са се възползвали две неправителствени организации - Антикорупционният фонд и Българският институт за правни инициативи (БИПИ). Въпросите им обаче ще бъдат зададени на претендентите за поста само ако някой от депутатите, участващи в изслушването, ги "припознае", тъй като според правилата единствено народните представители могат да отправят питания по време на процедурата, обясни за "Дневник" председателят на антикорупционната комисия в парламента Борис Ячев.
"Дневник" публикува въпросите на двете организации.


Антикорупицонният фонд към Пламен Георгиев


- По новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество служителите в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) трябва да се явяват на тест за почтеност на полиграф. Това правило обаче не важи за членовете на комисията и нейния председател. С оглед на важността на дейността и високото обществено очакване към новата комисия не смятате ли, че трябва да са подложени на такъв тест?


- Има ли по време на Вашия мандат в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) (новият антикорупционен орган стана правоприемник на КОНПИ - бел.ред.) внасяни доклади на Инспектората за вътрешни разследвания за злоупотреби и налагани ли са въз основа на тях санкции?


- Имало ли е практика в КОНПИ за вземане на противоположни решения най-вече за прекратяване на производства и проверки по един и същ казус без промяна на фактическата обстановка?


- Как ще коментирате публикациите и твърденията, че в КОНПИ не се декласифицира служебна информация за прекратени производства и проверки в нарушение на сроковете, поставени изрично в Закона за защита на класифицираната информация?


- Методологията за изчисляване на значителни несъответствия на проверявани лица на КОНПИ досега беше обект на много критики за неясноти и възможни манипулации. Какво смятате, че трябва да се промени в тази област в новата комисия и как? По този закон тази методика ще е предмет на вътрешни правила, които новият орган ще изработи и одобри.


- Смятате ли, че в прилагането на методологията на КПКОНПИ е добре да се въведе практиката от други страни (с по-добра статистика в борбата с корупцията по високите етажи на властта) да се извършва периодичен външен одит на процеса с цел избягване на възможните злоупотреби в манипулации?


- В досегашната си дейност като председател на КОНПИ срещали ли сте се лично с проверявани лица, преди да бъде прекратено производство или проверки срещу тях?


Антикорупционният фонд към Николай Николов


- Как отчитате ефективността на председателстваната от вас до януари 2018 г. Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) предвид факта, че повече от 3 години органът заседаваше в непълен състав, както и че почти година и половина органът функционираше при условията на изтекъл мандат?


- Как оценявате ефективността на КПУКИ от гледна точка на постановените решения за установяване конфликт на интереси, които са средно по 18 решения годишно за целия период?


- В практиката на КПУКИ до този момент имаше решения за прекратяване на производства поради изтичане на предвидената в закона давност, т.е. органът е бездействал. В същото време според докладите за дейността на КПУКИ през 2017 г. около 30% от производствата не са приключили в законовия срок, а през 2015 г. този проблем е още по-сериозен - 50% не са приключили в срок. Какви мерки ще предложите да бъдат предприети в новия орган, за да не се възпроизвеждат негативните практики на КПУКИ, при положение че значителна част от администрацията ще бъде преназначена в новия орган?


- Как ще подобрите ефективността при установяването на конфликт на интереси в случаи на свързани лица, вкл. хипотезите на фактическо съжителство, като се има предвид формалистичният подход до този момент в практиката на КПУКИ?


- Или ли по време на Вашия мандат в КПУКИ внасяни доклади на Инспектората за вътрешни разследвания за злоупотреби и налагани ли са въз основа на тях санкции?


БИПИ към двамата


- Възлагането на обществени поръчки се възприема от мнозина граждани като потенциален източник на корупция. Какви действия бихте предприели така, че разходването на публични средства, включително от европейски фондове и програми, да бъде целесъобразно и защитено от корупционни механизми? В тази връзка забелязвате ли слабости в Закона за обществените поръчки и в частност правилата за избор на подизпълнители?


- В закона са предвидени проверки за почтеност за служителите на Комисията, включително инспекторите и директорите. Колко често и в какви случаи ще се извършват тези проверки, които предстои да се осъществят по нарочни правила, приети от Комисията? Считате ли, че у нас е възможно такива проверки да се превърнат в репресивен механизъм?


От друга страна, как (изключая настоящата изборна процедура и нормативните изисквания за високи професионални и нравствени качества в закона, уреждащ дейността на комисията) може да се подложи на проверка и гарантира интергитетът на председателя, зам.-председателя и членовете на Комисията в рамките на предвидения 6-годишен мандат?


- Имате ли готовност да спазите срока за предложения на зам.-председател и членове на Комисията? От какви критерии ще се водите при избора на номиниране и какъв ще бъде техният профил?


- Какво функционално разпределение на отговорностите между членовете на Комисията предвиждате?


- Има ли риск децентрализираната система за установяване конфликт на интереси да възпрепятства обективността и безпристрастността на проверяващите?


- Считате ли, че със законопроекта за допълнение на Закона за КОНПИ, внесен на 19 февруари 2018 г., с който се предлага да се отложи действието на параграф 19, т. 2, от Преходните и заключителни разпоредби на закона, се създава привилегировано положение за общинските съветници спрямо обхвата на лицата по чл. 6, ал. 1 от закона?


- Считате ли, че България е изпълнила препоръките по шестте показателя по Механизма за сътрудничество и проверка и следва ли той да отпадне?


Портрети на двамата кандидати четете следващите дни в "Дневник".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ако човек на Бойко поеме тая комисия - как ще я борим корупцията

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Към Пламен Георгиев въпросите бих ги перифразирал в твърдения от мое име - имаме обосновани съмнения, че не сте почтен, професионално подготвен и безпристрастен мениджър. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Много кратко, не става.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK