Потребители на "Фейсбук" са били "предупредени" от полицията заради публикации за руския патриарх

Потребители на "Фейсбук" са били "предупредени" от полицията заради публикации за руския патриарх

© Георги КожухаровПолицейски служители са посетили вчера по домовете хора като са ги карали да подпишат протокол, с който им се отправя предупреждение за отправени от тях заплахи към руския патриарх Кирил във връзка с тридневното му посещение в страната. За това се оплакаха потребители в социалната мрежа "Фейсбук".


Иво Дошев е заснел клип, на който се вижда, че трима полицаи искат от него да подпише такъв протокол. Той обаче отказва, определяйки това като полицейски произвол, след като служителите на МВР дори не му обясняват какви точно заплахи е отправил.


"Относно в ГДБОП, НСО получен сигнал - разбирате ли ме. Явно във "Фейсбук" гледат, не мога да Ви кажа", обяснява единият полицай. След отказа на Дошев да подпише протокола, полицаите си тръгват, се вижда още от видеото.
Пред "Дневник" Дошев обясни, че нищо не е подписвал, защото дори не е споменавал патриарха, нито го е коментирал в какъвто и да е контекст. Той обясни, че и други хора са карани да подписват такъв документ.


Един от тях е Рафаил-Росен Стефанов, който е йеромонах и бивш Игумен на Кладнишкия манастир. Той е подписал протокол, че е предупреден във връзка "с отправяни заплахи за лица, които посещават България". След това полицаите са уточнили, че става дума за руския патриарх. Стефанов разказа пред "Дневник", че служителите на МВР са му поискали личната карта като подчерта, че са се държали много добре с него. Предупредили са го, че "при следващ път ще бъдат принудени да вземат мерки".


Той заяви, че не знае за коя негова публикация става въпрос, което не му е било обяснено и от полицаите.


"Дневник" очаква разказите и на други потребители във "Фейсбук".


От пресцентъра на МВР заявиха, че нямат информация за случая. Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов отказа всякакъв коментар с аргумента, че не обсъжда акции. Той отказа да отговори на всякакви въпроси и затвори телефона.


Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира, че четирима души са били предупредени с протокол. Той каза, че става дума за конкретен сигнал до службите заради публикации във "Фейсбук", които представляват заплаха към патриарх Кирил. "Това си е процедура. Предупредени са. Дори в интернет пространството не бива да се отправят заплахи към когото и да било. Това е, което мога да ви кажа. Предупредени са по Закона за МВР", обясни още той. Допълни, че протоколите не водят до наказания, а са предупреждение да се спазват законите. Маринов не пожела да коментира какви са били заплахите и отказа повече подробности.


Потребители на "Фейсбук" са били "предупредени" от полицията заради публикации за руския патриарх

© Фейсбук


Предупредителният протокол е регулиран в Закон за МВР в чл. 65. Който гласи: "Чл. 65. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.


(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.


(3) Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след
запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване".


Руският патриарх пристигна в България вчера по повод 140 години от Руско-турската война и Освобождението на България. Той беше посрещнат от Старозагорския митрополит Киприан, вицепрезидента Илияна Йотова и зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов. Въпреки краткото време, откакто е в страната, посещението му предизвика множество реакции. Една от тях дойде от посолството на Украйна. От там изразиха възмущение от антиукраински изказвания на патриарха на Руската православна църква Кирил в ефира на Българската национална телевизия на 1 март.


Твърдението на патриарха за "гражданска война" в Донбас и изключително миротворческа роля на Руската православна църква разглеждаме като антиукраинска провокация, се казва в съобщение от дипломатическото представителство. Повече четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK