Министри съветват да се избягва пътуване в страната

Министри съветват да се избягва пътуване в страната

© Юлия ЛазароваМинистрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и зам.-министърът на транспорта Ангел Попов предупредиха за очаквани сериозни заледявания и за реална опасност от образуване на поледица по пътищата на страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.


Те апелираха при възможност да се избягват пътувания, а ако това се наложи, водачите да тръгват подготвени за атмосферните условия автомобили и да шофират изключително внимателно. "Предприети са мерки за опесъчаване на магистралите", поясни министър Нанков.


"Създадена е организация и дежурните екипи на Министерството на транспорта ще са в постоянен контакт с екипите на МВР и пътната агенция, има готовност за оказване на съдействие при възникнали проблеми", уточни зам.-министър Попов, цитиран от агенция "Фокус".
Министър Валентин Радев обърна внимание върху безопасното боравене с уреди на твърдо гориво, които често се използват при тези атмосферни условия, както и на опасността от надвисналите от покривите ледени висулки. Той заяви, че отговорност за премахването им от частни жилищни сгради е на домоуправителите, а при невъзможност те биха могли да потърсят помощ от общините или да сигнализират на тел. 112.


Осигурено е дежурство на пожарните и спасителните части по региони, включително и в района на тържествата на връх Шипка. Следят се и нивата по поречията на реките в Югоизточната част на страната. Вътрешният министър поясни, че до този момент движението по граничните пунктове е нормално, дежурните екипи имат готовност да поемат очаквания по-засилен трафик през почивните дни.


Във връзка с безопасността на движението по пътищата е създадена предварителна организация на всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища, ще има екипи на "Пътна полиция", които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо. Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са Е-79 (София - Кулата), автомагистралите "Струма", "Тракия", Хемус, пътищата София -Варна, Велико Търново - Русе, както и към големите зимни курорти.


Днес от 16.00 до 20.00 часа ще се спира движението на тежки автомобили по магистралите и основните първокласни пътища на страната. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден (5 март), но за времето от 14.00 до 20.00 часа. Забраната няма да се отнася само за фирмите, превозващи живи животни и стоки на температурен режим, а целта е да се облекчи движението за автомобилите.


Има готовност при влошаване на пътната обстановка да се прибегне и до временна организация на движението и да се спират определени участъци или цели пътища до почистването им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK