Истинската свобода е да не се заменя православието с душепагубни учения, обяви патриарх Неофит

архивен кадър

© Юлия Лазарова

архивен кадърЗалогът на нашата истинска свобода е в това да не заменяме никога православната вяра със съмнителни и душепагубни учения и влияния. Това каза българският патриарх Неофит по време на Благодарствения молебен по повод честването на 140 г. от Освобождението на България от османско владичество, отслужен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка, предаде агенция "Фокус".


"Радост, гордост и благодарност владеят сърцата ни в този празничен 3-ти март, когато цяла България чества 140-ата годишнина от своето Освобождение - радост от свободата, в която вече 140 години живеем, гордост, извикана от героичните събития, които си припомняме днес, и благодарност към Бога и към нашите освободителите, които пожертваха живота си заради нас, за да може отново българският народ да може да гради сам своите съдбини", каза още патриархът по време на молебена.


Посочи, че храмът в град Шипка остава и до днес един от паметниците на "нашата българо-руска служба и на нашето православно единствено".
"Нека никога да не забравяме стореното от нас и от нашите православни братя, да пазим като най-скъпоценно съкровище нашата православна вяра, и да не заменяме никога нейните вечни и непреходни истини със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода", каза в словото си патриарх Неофит.


Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на светото православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Това е един празник за българския и руския народ. Това каза руският патриарх Кирил в словото си на връх Шипка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK