Бившият министър Николай Цонев може да получи 100 хил. лв. заради брутален арест и проточило се дело

Той беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев

© Юлия Лазарова

Той беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман ВасилевВредите, които бившият военен министър Николай Цонев е понесъл заради заведението срещу него дело за подкуп, по което беше оправдан заедно със съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов, значително надхвърлят обичайните за останалите процеси. С този аргумент Софийският апелативен съд (САС) е увеличил обезщетението за неимуществени вреди на Цонев на 100 хил. лв., след като той заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, информира news.lex.bg.


Решението не е окончателно. Преди година Софийският градски съд (СГС) присъди на Цонев обезщетение от 50 хил. лв., като прие, че доказаните морални вреди за ексминистъра са най-вече покрай унизителния му арест, припомня специализираният сайт.


Той беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев. В исковата си молба Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: "Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята."
Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен на всички медии и излъчван многократно.


Според апелативните съдии обаче от съществено значение са и други обстоятелства около шумния процес. В хода на делото Цонев е бил подслушван, делото е продължило 5 години и през цялото време е било коментирано в публичното пространство. Освен това Цонев е със забрана за напускане на страната, затруднена е била политическата му реализация, а накрая дори делото е било отразено и в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.


"Наказателното преследване, като се започне от необоснованото брутално задържане и развитието му в досъдебната фаза, както и в съдебната фаза на три съдебни инстанции, е било предмет на широко медийно отразяване, което е повлияло изключително негативно върху физическото и психическото здраве на ищеца и значително надхвърля обичайните вреди, които съпътстват всяко наказателно преследване", пише в решението на апелативния съд.


Пред втората инстанция


прокуратурата е била съгласна, че трябва да обезщети Цонев,


но е искала с 10 хил. лв. В исковата си молба пък той е поискал 200 хил. лв.


Претърпените вреди от Николай Цонев бяха признати и от държавата.


Той беше завел дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, което беше напът да приключи със споразумение, с което правителството се съгласява да го обезщети с 15 000 евро. Преди две години обаче ЕСПЧ прекрати делото заради изнесена предварително информация за предстоящо споразумение.


Срещу Николай Цонев бяха водени още три дела, по които отново беше оправдан на всички инстанции и след това той си потърси компенсация по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като обезщетенията му бяха за общо 70 хил. лева.


Нашумялото дело за подкупа приключи окончателно в началото на 2015 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) оправда тримата подсъдими, а в решението му се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров. Макар делата по ЗОДОВ да не са приключили окончателно, до момента държавата е осъдена да плати близо половин милион лева.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Правилно , има право на това обезщетение и ще си го получи!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Айде стига, имал право?!? Кои ще ги изплащат?! Пак ние, на този, неуспешно доказания, поради немърливост на държавни служители?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Добре, че циганите нямат достъп до добри адвокати.
  Защитата ни зависи от това с какви пари разполагаме и няма нищо общо със справедливостта.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Една от ювелирните акции на ГЕРБ. Само с този нескопосан арест, държавата трябва да плати около половин милион лева и на тримата арестувани.

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Той беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев. В исковата си молба Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: "Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята".
  Айде сега, като главно действащо лице, господина Р.Василев да плати.Докога обикновеният данъкоплатец ще плаща за несъвместимите действия на един самозабравил се, надменен магистрат?!

 6. 6 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Обезщетението на въпросния ексминистър трябва да се плати от държавните служители имащи отношение към случая. Стига вече цялата некадърност и безхаберие да се плащат от българския данъкоплатец. Докато не започне да се поема лична отговорност, нещата все ще вървят ей така, едни ще си безобразничат, други ще им плащат масрафа.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#6] от "bee":

  Държавните служители са огромна синдикална машина, свикнала на безотговорност и облаги, на пет пъти повече болнични от работещите в частния сектор, на пари за дрехи, почивни станции на преференциални цени и прочее неща, за които да плащаме.
  Опълчили им се някой са единни и като нищо могат да променят политическата картинка.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  А впрочем ние не може ли да съдим Роман Василев, за това че не си е спазил служебните задължения или ги е надвишил, за същата сума?

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#5] от "paf":

  не е като на едната заплата да е карал "Той е имал на влог в КТБ 286.5 хил. евро и е сключил договор за цесия за близо 206 хил. евро. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Че като ще ги плащаме ние, това как намалява правото му? Проблемът не е в неговото право, а в това, че обезщетенията не се удържат от заплатите на виновниците.

 11. 11 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Би трябвало държавата да го съди. Ама то, нашето, държава ли е?

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Сега да му платят колкото е отсъдил Съда а министърът на финансите Владислав Горанов да заведе регресен иск срещу всички виновни длъжностни лица за нанесени вреди на Държавата.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Инак става съучастник.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#10] от "lechevalier":

  Никой не намалява правото му, говорим за "съмнения в правото, и най- вече следствените и прокурорските действия"!? Че същия, при цялата пукотевица от прокуратурата, гледаше като гърмян заяк?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Е чак пък брутален , не беше , но унизителен и накърняващ човешкото достойнство със сигурност .

 16. 16 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":

  Много точно казано, който не го изпитал, не го знае...

 17. 17 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да ги получи, няма лошо. Но!!!
  Но Роман Василев и Борисов да му ги изплатят. Така е редно. Тогава лаврите обираха те.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  А впрочем ние не може ли да съдим Роман Василев, за това че не си е спазил служебните задължения или ги е надвишил, за същата сума?
  —цитат от коментар 8 на hope


  За съжаление не можем. Ти и аз ще плащаме обезщетенията за прокурорския произвол. Така е в мафиотската държава , където можеш да бъдеш подложен на прокурорски тормоз , да бъдеш обвиняван в какво ли не и като те оправдаят , прокурорите ни лук яли , ни лук мирисали. Пълна безотговорност на обвинителите. Те се чувстват недосегаеми в действията си и винаги могат да злоупотребят с безграничните си пълномощия.
  Прокуратуратав България не обвинява , а прикрива престъпниците , използва се за лични и политически репресии.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Е чак пък брутален , не беше , но унизителен и накърняващ човешкото достойнство със сигурност .
  —цитат от коментар 15 на Иван К.


  "В исковата си молба Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: "Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята."
  Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен на всички медии и излъчван многократно."

  Това ти не приемаш за брутално. А какво според тебе е "брутално"? Може би да го бият и ритат?

 20. 20 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Данъкоплатците, според мен, трябва да продължим да си плащаме тези обезщетения. В крайна сметка е наша отговорността, че калпави партии управляват страната и пак е наша отговорността, че назначенията в държавната администрация стават на роднински принцип.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Не бих искал така да печеля от държавата, но тя си заслужава глобите ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Прокуратурата е чисто йерархична структура. Цацата е щеф на всички прокурори. Цатата трябва да плаща от джоба си всички такива обезщетения! Ако моята фирма бъде осъдена да плати обезщетение поради моя грешка, няма ли поне да ме уволнят веднага?!

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  И с какво е ядосал толкова прокуратурата г-н Цонев, на мен ми прилича на отмъщение на Пеевски за уволнението си като зам. министър. Имаше подобен екшън години по късно в КТБ, пак по поръчка на Пеевски.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 301 Неутрално
 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Ми не, да се намалят от парите на прокуратурата пак става.

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Добро обезщетение, най-справедливо е ЦвЦв да го плати, защото той режисира тази гавра с потърпевшия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  И кой ще плаща, от нашите ли джобове пак за пореден път, че някой не си е свършил работата както трябва.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Ами да плаща Цветанов, това беше негово дело. Ние каква вина имаме, че постоянно плащаме за безумията на ГЕРБ. Всъщност, ние имаме най-голяма вина, защото сме им дали власт в ръцете, а те злоупотребяват с нея.

 29. 29 Профил на whu27554195
  whu27554195
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната скъпа ПР-акция на ГЕРБ, платена от народа.

 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Според българските закони функционалният имунитет на магистратите лишава държавата от право на регресивен иск срещу виновния/виновните магистрати и длъжностни лица. Ами ако публикуването на видеозаписа е част от следствените действия, които са тайна, това престъпление ли е или да? Ако набеждаването в престъпление на невинен до доказване на противното престъпление ли е, или как? Унизителното отношение към задържан престъпление ли е? Онова леке Василев явно ще се отърве от обвинения на принципа "гарван гарвану...". Но някой да е чул поне един правозащитник по случая да защити Цонев? Амнести, мамнести, хелзинки, охтичавия Кънев. Тишина соросоидна.

 31. 31 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Има право и обезщетението требва да се изплати на 50% от Роман Василев и на 50% от Главния прокурор.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Герб ще пратят данъчните за касови бележки. Масрафът ще бъде платен от раята, а раята пак ще избере физкултурниците.

 33. 33 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 807 Неутрално

  цвък цвък да вземе сега да продаде един от 6 апартамента и да плати обезщетението няма ние само да плащаме за некадърниците които ни управляват

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 34. 34 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2046 Гневно

  Този иск трябва да бъде покрит от бюджета на цацаратурата, а тя от когото иска да си го търси или не.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK